Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@hexi presne ako pises...konzumna spolocnost ma vymyte mozgy, reklamne kampane utocia plnou silou...a ja na ne kaslem 😀 hlavne si viem povedat co je to, co naozaj potrebujem a co mi staci. Poznam aj babu, ktora zije na lazoch a vlasy si umyva popolom, ale zas ja az taka frajerka nie som, takze ten sampon doma mam 😉
beriem to tak so vsetkym, nielen s kozmetikou..jedina vec ktoremu neviem odolat a kupujem ich na kvanta ked sa to da, su knihy. ale oblecenia mam napriklad menej nez moj priatel, topanok iba tolko, kolko nosim, vela veci si ani nekupujem, lebo ich spravim aj doma a je to skoro zadarmo...nieze by sme nemali dost penazi, ale povazujem to naozaj za zbytocne minat na veci, ktore vlastne nepotrebujem.
A velmi rada vyrabam rucne, sperky, bytove doplnky...predavala som aj na sashe, ale uz tam mam iba nejakych par veci symbolicky...
este som zabudla ze aj antiperspirant musim mat doma...tak si hned idem kuknut ten sashe link🙂
@luba41 dakujem...budem sa bit za svoje prava 😀
ty si z Myjavy? alebo si tu rodila??
@marionmarion 3x 😵
@marionmarion aky mas nick na sashe? a byvate niekde na lazoch? mate domcek? to je moj sen domcek niekde na lazoch, moja mama mi povie ze ja som strasne prirodny clovek, ja sa dusim na byte a v panelaku. Mne je tu neskutocne dlho, ja ked idem k nasim na dom tak si to tam uzivam plny duskami, a co sa tyka oblecenia, zatial som neni ani ja moc zatazena ale ked nasutpim do prace budem musiet dokupit kopu veci 😀
@luba41 klobuk dole teda 🙂
@hexi nebyvame na lazoch, ale v panelaku 😖 aj to iba v prenajme...na dom nemame peniazky a hypoteku si brat nechceme, je nam to proti srsti platit nobl bankam dvakrat tolko naspat kolko nam pozicali 😒 okrem ineho sme s priatelom obaja prisli o pracu za posledny rok a zohnat si nejaku stalu, istu a dobre platenu...to je pr tych co maju nervy na to aby v praci aj spali, mali nonstop zapnute blackberry, furt na sluzobkach, robili nieco ako PR, manazerov a podobne...a my dvaja na to nie sme a ani nechceme byt. verime, ze praca nema zabrat vsetok cas cloveku lebo su aj dolezitejsie veci ako sa hnat a peniazme...preto priatel teraz robi vo fabrike a ja na materskej..no z toho asi dom nebude...a ako k nemu prist ? inu cestu sme zatial nevymysleli, aj ked obcas dumame ci to neskusit na rok, dva v zahranci, nasetrit a kupit si nejaku ruinku co by sme si postupne zrekonstruovali. Je to moj velky sen mat niekde na samote domcek, pri lese, kde je klud a pokoj, daleko od civilizacie...ale zatial iba sen...
s tym oblecenim do prace mas pravdu...tam neozes chodit v teplakoch zo sekaca 😀
na sashe som pod nickom orsonka
@marionmarion pojdem si tvoj obchodik poztŕiet , ale neskor, teraz idem sa s malou vyzimit , zatial naturmaminky caute
@hexi nic tam memam, iba 4 fotky 😀 to vies..ja zivnost nemam a danovaci si zmysleli ze idu kontrolovat aj predajne weby, tak som vec stiahla a uz iba rypem vo svojich zurnaloch 😉
@marionmarion aha a co si take vyrabala? 😅
@marionmarion mas perfektne clanky na sashe!!!!! 😎
@hexi vdaka 😉 vyrabala som vselico, hlavne nausnice, brosne, mala som tam kresby, malby...taky mix
@marionmarion vsimam ze si tvoriva dusa a na nejake bio kremy si sa este neodhodlala?
nie, to nie je pre mna...to prenechavam inym macherkam 🙂
po dlhšej dobe sa ozývam, začítala som sa do kníh o zdravej výžive. Našla som jednu neskutočnú knihu, ktorá spája to čo som sa dozvedela už za posledných 6 rokov, od kedy sme sa snažili pomôcť našej mamine, samozrejme som sa s tym nemohla vyrovnat, ze toto caka aj mna a ze sa tomu nemôžem z genetickych dôvodov vyhnúť. Prvý krát po prečítaní knihy Čínska štúdia mám nádej...prikladám aj nejakú časť z filmu Léčba rakoviny zevnitř. Na Youtube bol aj film radej vidličky jak nože, tento film bol žiaľ vymazaný..... 😖 Som presvedčená, že je to pre nás všetkých smer ako si uchovať čo najdlhšie pevné zdravie, prežívať v živote menej času u doktorov, menej platiť za zbytočné lieky a hlavne žiť plnohodnotný život bez bolestí či už psychickej alebo fyzickej. Ak Vám záleží na zdraví, určite je to kniha, ktorú sa oplatí prečítať a nechať to v sebe dozrieť.
@marionmarion k vianociam som dostala skvelú knihu od slovenského autora od Daniela Marka a to Veľká príručka oslobodenia. Ak máte pocit, že Váš život potrebuje zmenu, tak čítajte. U mňa v hlave to spustilo revolúciu a začala som život brať úplne z inej strany.
@gia111 tu sa dá stiahnuť : http://www.ulozto.sk/11973108/radeji-vidlicky-n...
dík za info, určite si to stiahnem. 😉
@marionmarion , ty by si sa tu mala zaregistrovať ako psychoterapeut...to, čo si sem napísala, ako momentálne žijete, píšu tu mnohé, ale ako otázku typu poraďte a poľutujte tesne pred sebevraždou ☹ , ty si v poho 😉 , je to fakt, že šťastie si musíš nájsť sama v sebe, nie v peniazoch, majetkoch a v neustálom porovnávaní sa s inými 😵
@adriana7 ano tak to urobis. Do hrnca, zaliat vodou a na sporak. Ako voda bude horuca, supy sa oddelia. Potom ich sced a suchaj medzi rukami. Ciste povyberaj a ostatne osup kus po kuse.
Inak ahojte dievcata. Nie som fanaticka naturalistka, ale zato byvame v ozajstnej diocine, v subtropickom suchom pasme.
Kozmetiku kupujem iba bio prirodnu, sklene balenia. Vsetci mame take detske pokozky, ja mydlo vobec neznesiem. A kupujem len to co pouzivame, nemam nicoho nadbytok. Nastastie tu vsetko dostat, nemusim nic robit doma.
Nepestujeme vobec nic, mame len citrusove stromy a avokado so susedmi. Tu je zavlahovo neefektivne pestovat zeleninu a druha vec, ze to zvierata kompletne pozeru. Tak isto je velmi skalnate podlozie. Nemame oplotenie, ani umelo vytvorene travniky, Vyslovene je v divej prirode postaveny dom.
Deti musim od malicka ucit ktore rastliny su jedovate, ako sa spravat pri stretnuti s divym zvieratom, utekat hned domov ak by poculi "hrkalku" strkaca.
Dom okolo okien a dveri musim chemicky striekat, pretoze uz sme mali doma skorpiona a cierne vdovy aj tarantule su pre tak vekovo mlade deti ako mam ja smrtelne nebezpecne.
Mam strasne rada bambusove vlakno co sa tyka oblecenia, a taktiez organicu pima bavlnu.
Stravujeme sa oproti slovenskej kuchyni extremne zdravo, s obrovskou vyhodou celorocneho tepla. Ovocie a zelenina su cerstve pocas celeho roka. Citrusy mi rodia v trojmesacnych kolobehoch.
Tak asi tolko. 🙂
@briketa , ďakujem...a super popis tvojho života (bŕŕŕ tie štrkáče)...ale my sme v lete boli na prednáške s dr. petrom pribišom (tiež žije a prednáša v usa - presne už neviem) tvrdil, že najzdravšie žijú ľudia v santa barbare, že to je taká mekka zdravého životného štýlu 😉 , vraj zdravo jete, cvičíte, meditujete - dá sa to vôbec pri troch malinkých deťoch? (pýta sa zatiaľ meditáciou nepobozkaná matka tiež 3 detí 😀 )
@adriana7
Adri, da, staci vyjst pred dom. Ten pocit netreba popisovat, staci vidiet. Vzduch vonia eukalyptom a kvitnuce citrusy vonaju tak intenzivne, ze by si pod tymi stromami najradsej aj spala. 🙂
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/briketa/albu...
na jogu ti staci doma ked vsetci pospia dvadsat minut. nejaku speci psychicku meditaciu nepotrebujem, ja som povahovo velky kludas a optimista. staci mi priroda, stromy salaju energiu a zivocisne zvuky zvonka posobia ako balzam 🙂
@adriana7 ale neboj, moje deti vyvadzaju rovnako ako slovenske, ci ceske 😀 a s prostrednou dcerou mame dost co robit, koli jej specifickym crtam v povahe. Dnes rano, zatial co som kojila maleho sa vyskriabala v kuchyni na dres a vybrala mandlove maslo, ponatierala tri steny, ktore samozrejme vpily vsetky tie oleje. Neviem co s tym, budem to musiet zamalovat asi.
A tak isto vybrala a vyliala mi na dlazku dva a pol kila medu. Velke skody 😒 . Ona takto vyvadza od utleho malicka. Taka ticha, nevinne vyzerajuca spust.
Vcera vyliala dvojdecku detskej akrylovej farby na zem v obyvacke a tak malovala po zemi jej celym telom...
Pustila sprchu co je taka, ze sa do nej len vstupi (nie vana) a uterak svacla na zem, ten zapchal odtok... po par minutach mi plavala cela kupelna. Zapina stale ruru a pracku so susickou na to neviem dat detsku poistku.
Alebo mi obrala malicke zele plody z pomarancovnika, pokial dociahla. No pol urody z toho stromceku je prec...
Ona sa prejde po dome a za nou len spust. A pritom je taka ticha, usmievava, nevinne vyzerajuca.
A toto ked mas v kombinacii s mimcom co sa este koji a este nechodi plus prvacik v skole.
A manzo robi od osmej do osmej. Radost 😅
@adriana7 mne moj zivot nejak dramaticky nepride 😉 myslim ze je to iba o nastavenych hodnotach...tie moje su proste inde ako tie co uznava konzumna spolocnost...ti co maju nastavene latky vyssie nez su schopni doskocit su z toho potom nestastni, zufali a nahnevani. A mnoho z nich sa nikdy nezamysli nad tym ci to tak musi byt. proste to je normalne, robi to tak vacsina, tak sa automaticky priradia. Je normalne mat auto a chodit na nom do prace. Je normalne mat hypoteku na tridsat rokov. je normalne travit v praci aj vikendy alebo mat viac prac a skoro ziadne volno. je normalne pri kazdej nadche brat antibiotika. je normalne nosit znackove oblecenie pre imidz. je normalne platit v restauraciach za jedlo trikrat viac nez je jeho vyrobna cena. je normalne mat kreditku a minat peniaze ktore nie su nase. vsetko je to normalne, lebo to tak robi vacsina...ale ja si nemyslim, ze musim podla toho zit len preto, ze je to normalne. Mne to pride desive. a hlavne neudrzatelne. aspon nie naveky. tak sa snazim zit podla seba a svojich moznosti.
jasne ze aj ja mavam krizy, ked mi pride nespravodlive ze veci su tak, ako su...ale uvedmujem si ze sama som si zvolila tento "iny" sposob zivota, tak nemam preco nad tym bedakat...

@pifina este ze mame na sk taky super prirodny obchodik, milujem vsetko co je hand made a natuuuuuuuur 😀