Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

ono je to taky paradox. clovek aby mohol zit slobodne a v klude na krasnom mieste, musi si tu dokazat zarobit na zivobytie. nehovoriac o tom, ze sa musi tak zakorenit, aby patrol do dobrej skoly pre deti. tu je uplne iny skolsky system ako u nas.
@marionmarion , máme veľa spoločného, ale my máme hypotéky až dve 😀 , teda dúfam, že čoskoro už zas len jednu 🙂 , ale ak som chcela žiť tak, ako mi srdce velí (záhrada, zvieratá, dom s výbehom, čistý vzduch a bio strava), tak tá hypo bola nutné zlo na dosiahnutie blaha (najintenzívnejšie ho cítim na prelome jar - leto, keď sedíme vonku, deti sa kúpu v bazéne, dozrievajú jahody a čerešne, svieti slnko, všade to intenzívne bzučí a mm nefrfle 😀 )...dnes som sa od jedu ani nepozrela na teplomer, tak neznášam zimu, bŕ
@briketa , tarantule poznám, mm ešte keď sme spolu začali žiť ich choval, mali sme doma terárium a slúžilo aj ako konferenčný stolík v obývačke, keď prišla moja mama na návštevu, ani nedovolila, aby sme jej na ten stolík postavili šálku s kávou, a keď som otehotnela, prikrývala mi ho posteľnou plachtou, lebo sa mi vraj narodí nejaké chlpaté bábo, ach jaj 😀
@adriana7 priznam sa ze sme chvilu rozmyslali aj my, ze si tu hypoteku zoberieme. ale nakoniec sme to neurobili a teraz som tomu rada...momentalne by sme ju ani nemali z coho platit...hadam casom najdeme aj ine riesenie...
@marionmarion plne chápem, žiaľ ☹
@adriana7
aj ostatne dievcata
prijmem akekolvek sikovne rady v rodicovstve. Neviem preco moja dcera tak stale vyvadza, vyslovene velke skody.
Ten krasny priklad dneska.
Od rana bola tulena, mala dobre ranajky, obliekli sme sa, vychystali von. Syna zaniesli do skoly, potom bola v parku vonku, hrala sa, behala, splhala.
Prisli sme domov, dostala plastelinu, zase sa hrala. Ja som postavila na obed a isla kojit maleho. Este som jej zapla Pingu rozpravku, aby nic nevyviedla.
A v tom momente vybrata bandaska medu, cely rozliaty na dlazke a to mandlove maslo po stenach. Cela kupelna uplny vynalez skazy.
Ja neviem preco to robi. Ma pozornosti viac ako obaja chlapci, presne preto,ze vieme aka je. Deti nehyckam, ale som k nim laskava. Necham im pomahat mi, stale su kreativne zamestnane, hra sa, modeluje, maluje, kresli, rype sa s hlinou, hra vo svojom domceku vonku.
Obcas sa citim ako ustvany pes, ze nestiham upratovat po nej.
@marionmarion hypotéka je jedna strana, druhá je jej výška, my sme si hypotéku zobrali a kedže sme boli pomerne úspešní na absolventov, hurá do nákupov v čom nás podporili aj známi a rodina. Pred časom sme boli u známeno v Poľsku, má nádherný domček ale všetko si robil sám. Neočakával nábytok a linku na mieru, ako my. Keby sme všetko neriešili vo veľkom štýle sme mohli mať hypo menšiu o 30% a keď teraz vidím, keď sa zmenili finančné pomery a začali sme zapisovať výdavky, objavili sme krásu rodinného života, aké to mohlo byť jednoduchšie. Mnoho vecí okolo domu a v dome si vieme urobiť aj sami, stojí nás to čas, ale buď tento čas venujeme výrobe, alebo makáme v tomto čase aby sme si to mohli kúpiť. Nejak sme si zvykli očakávať všetko vo vyššom štandarde ako predošlé generácie. Som rada, že sme nato prišli aspoň teraz, každá chvíľa, ktorú môžeme spolu tráviť ako rodina je cennejšia ako nábytok na mieru, kopy časopisov, balená vody, drahá kozmetika, finančne náročné trávenie voľného času. Existuje mnoho krásnych a pohodových miest kde sa môžeme zrelaxovať bez celoročného šetrenia. Dokonca sme začali sledovať výstavbu slamených domov, ktoré sú lacnejšou možnosťou, pri plnom komforte či už tepla, alebo všetkého ostatného. Je to teraz celkom aktuálna téma. http://mojdom.zoznam.sk/cl/10132/237599/Slamene...
@marionmarion , nezúfaj, dúfaj, my s mm sme sa k vlastnému bývaniu dopracovali po 6 rokoch a 6 sťahovačkách po podnájmoch 😉
@briketa mna by zaujimalo ci si tvoja dcerka uvedomuje ze robi nieco zle, alebo to berie iba ako prirodzene objavovanie okoliteho sveta...kolko ma rokov?
@marionmarion dva roky a styri mesiace.
@oscarka3
@marionmarion
to by zaujimalo aj mna, ci vie co robi.
Musim povedat, ze rano sama vstane, vyzlecie sa, ide sa osprchvovat, sama si pusti vodu (u deti v kupelni ide sprcha do vane a bateria je pakova), umyje sa aj mydlom, umyje si vo vani aj zubky. Vyjde von, utrie sa (nie dokonale, ale dostatocne). V izbe si vyberie veci na oblecenie a sama sa oblecie - primerane veku, bratove slipy, kazda ponozka ina, tricko naopak, ale topanky vzdy spravne prava na pravu a lava na lavu.
Sama si vyberie z chladnicky jahody, mlieko, zoberie si tanier, pohar a sama sa naje.
Na jej vek 2r. 4m.myslim ze je vyspela. Porovnat to viem len,ze starsi syn az takto samostatny veru nebol.
@gia111 ja som od puberty mala zalubu v tom ze som vymyslala alternativy ako doma svojpomocne urobit, vyrobit nieco so by som inak musela kupit za drahe peniaze. bavilo ma planovat, len som akosi nemala kde a ako to realizovat, ale keby sa mi pritrafilo kupit si nejaky lacny domcek, chcela by som to dat do poriadku sama, podla vlastneho vkusu. Usit prehoz na postel, vankuse, vymalovat steny, snivam o polickach z palenych a lestenych tehal v kombinacii s hrubymi drevenymi doskami, o starej drevenej dlazke, povodnych tramoch...nelaka ma nove vybliskane a priemyselne a mozno tym to mam jednoduchsie, lebo moje naroky su menej financne narocne. napriklad vyrobyt si policku zo stareho suplika je prakticky zadarmo a k tomu aj originalne...ale to je skor o tom, ze som kreativny clovek, ktoreho vymyslat a robit tieto veci bavi. takisto mam jasno v tom, ze nie som schopna ani ochotna travit vsetok svoj cas v praci len aby som mala z coho splacat dom v ktorom sa prakticky nemam kedy zdrziavat a uzivat si ho...proste nie som ten typ a som s tym zmierena.
Ked sme prednedavom rozmyslali o hypoteke / predsalen/ a kupe stareho domu na dedine, kde nebolo nic z panelakoveho komfortu ala nonstop kurenie a tepla voda, ci plastove okna a zateplene steny, svokrovci na nas pozerali ci sme normalni 😀 bohuzial su tiez ukazkovymi predstavitelmi konzumnej spolocnosti...a co najviac nechapu je to, ze ako dokazeme zit bez telky 😀
@briketa musim povedat ze na svoj vek je az privelmi vyspela...ale tym ze ma iba dva roky a styri mesiace je vysvetlene vsetko. Ona este nerozlisuje ci je vyliat nieco na dlazku zle alebo nie. deti v tomto veku este tazko rozumeju pojmu zly a dobry a to co opisujes je podla mna iba jej sposob ako si ziskava informacie a objavuje okolie. Som presvedcena o tom, ze to nerobi naschval aby ta hnevala...
tazko ti poradim ako k tomu pristupovat, lebo sama este dieta nemam...mozno jej skus vysvetlit ze to nebolo spravne a navrhni jej nejaku inu alternativu co by mohla bez tvojej pritomnosti robit...alebo ak vies ze chvilu s nou nebudes moct byt, daj jej nejaku ulohu cim ju zamestnas...nemam na mysli sledovanie rozpravky ale nieco aktivnejsie...
@adriana7 zatial nezufam...nejako bude 😉
@briketa , my sme mali so synom tiež výchovné problémy, keď sa narodila mia...už to asi nenájdem, ale čítala som jednu štúdiu o súrodeneckých konšteláciách a najviac sa v rodine s troma deťmi "trápi" ten prostredný, kým si nájde miesto, lebo nie je ani najstarší, ani liebling...aj my sme mali konšteláciu jediný medzi opačným pohlavím, u nás v obrátenom garde...ale časom to prešlo, nevedela som to vyriešiť...najstaršiemu nikdy nikto jeho pozíciu nevezme, ale tvoja dcéra bola najmladšia a ten flek jej vyfúkol votrelec 😀 ...v tej štúdii boli aj dosť hrozivé veci, že najväčšie percento mužov, ktorí majú v dospelosti problémy so zákonom sú prostrední chlapci z čisto chlapčenskej trojky 😒 , inka so zmenou správania po príchode súrodenca je taká pekná "prúpovídka", že keď chceš vedieť, ako sa cíti tvoje dieťa, nasťahuje si domov mužovu mladšiu, krajšiu a obletovanejšiu milenku
...a malá je veeeľmi vyspelá, toto nezvládajú niektorí predškoláci...
@marionmarion , prepáč, asi som to hlúpo napísala, ospravedlňujem sa, vôbec som nemala pocit, že si zúfalá, práve naopak 😉 , to len u nás to tak hovoríme, tak mi ušlo 😒
@adriana7 ved ja som to nebrala doslova, pohoda 🙂
@briketa , teraz ma napadlo, že u nás zaberalo, že kým som sa ja venovala babám, tak malému sa musel začať viac venovať muž..aj ja mám workoholika, ktorý pracuje od siedmej do siedmej (aj deviatej), ale keď už to bolo neúnosné, dohodli sme sa, že keď si napíše syn úlohy, príde poňho domov a zoberie si ho do práce...brával si ho aj ku klientom, bol na rokovaní (tam si v kúte za stolom kreslil)...a potom viedli dlhé chlapské rozhovory v aute po ceste domov 😉
@marionmarion jasne chapem. Inak pozeranie rozpravky, alebo pocuvanie rozpravky, to je vzdy uz ako druhotna stimulacia.
Ona musi modelovat alebo cosi ine robit rukami, a este popri tom bud pozerat alebo pocuvat rozpravku, inak by pri tej prvotnej stimulacii neobsedela ani dve minuty.
Toto iste napr. pri stole ked veceriame, musi sa s nou stale niekto aj rozpravat, inak nevydrzi jest.
Aili sa stale ponahla za niecim novym, ta mala hlavka vie naraz spracovat velke mnozstvo informacii, plus musi byt zamestnana aj fyzicky. Ale ona je taka uz od malinkata.
Moj najstarsi je zas strasne rozvazny, kludas, vsetko musi byt podla pravidiel, no uplny opak.
A najmladsi bude asi taky mix
Sympatizujem s Tebou so vsetkymi rucnymi pracami, restaurovania, organizovania ja tiez strasne rada robim vsetko vlastnymi rukami.
Akurat, ze pri malych detoch to je uz uplne ina pesnicka, co sa tyka casoveho zvladnutia.
Na seba mam cas akurat na rannu sprchu, aj to musi byt este predtym nez kazdy vstane 😀
Tie prve tri roky su najnarocnejsie, ale zase deti su take zlate, ze by ich clovek laskou zozral

@hexi nie, vobec. Koli tomuto celorocnemu dobremu pocasiu, zdravemu zivotnemu stylu, priatelskym ludom a nekonecnym moznostiam sportu, kultury a celkovo, ze dostnem kupit vsetko co potrebujem bez nejakeho namahaveho zhanania.
Manzel nie je vobec naturalny 😀, on je takym mojim opakom. Manzel je hairdresser, po nasom kadernik a je umeleckym riaditelom firmy TIGI(vlasove vyrobky) pre centralne pobrezie Kalifornie.
Akurat vcera v noci prisiel domov boli sme na trojdnovom medzinarodnom EXPE vlastoveho, kozmetickeho a SPA priemyslu v Long Beach. Ja som s detmi prisla domov v nedelu v noci, on este prednasal, tak musel ostat.
Ja ako mame deti nepracujem, len pre manzov biznis zdarma 🙂. Pred detmi som robila pre miestny sud, vypracovavanie dokumentacie. V Europe som studovala pravo, ale aby som mohla robit tu, musim znova do skoly. A mne sa to tu viac taha, ze chcem fotit svadby a deti. Santa Barbara je cislo jedna v svadbach nad stotisic dolarov v celych Spojenych Statoch, takze vojst do biznisu sa oplati. A nakolko manzo je v beauty priemysle, mala by som to omnoho jednoduchsie s marketingom. On sam robieva svadby a v biznise je uz 25 rokov. Odporucanie z ust do ust je najuspesnejsia reklama.
Tot v skratke o zivobyti.