Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@briketa nadherne prostredie tam mate 🙂 ...uz si predstavujem ako v tej krasnej citrusovo-eukalyptovej voni pri vychadzajucom slnku cvicim Pozdrav slnku 🙂
my mame postaveny dom na pozemku, kde bol pred tym listnaty les a tak kusok z neho aj nechali.....uz sa tesim na jar na ten uzasny koncert vtakov, je ich tu neurekom a vselijake druhy, pomedzi to skacu vevericky (ved jasne, pre niekoho predsa musia byt aj lieskove oriesky, co nam tu rastu ako burina, myslite, ze si na nich pochutname my?...ani jeden nam nenechaju 😀 ), pocas teplych letnych vecerov tu lietaju netopiere a velmi si nas oblubili aj jastericky 😉 take su zlate ked sa vyhrievaju na slnku.....ja sa tak tesim na jar!!!....sa tam na sk drzte, nieze vymrznete......hadam vam buduci vikend donesieme trochu oteplenia zo zapadu, vacsinou ked ideme na sk tak sa potom otepli 🙂
@rancuzkaf , tak to aj ja rada fetujem...ja som do materskej v našej drevovýrobe fetovala denne, vždy som sa ráno zmotivovala do práce tým, že som ako prvé išla pozrieť chalanov na dielňu 🙂 ...kedysi som čítala, že aké prírodné vône majú ľudia najradšej ... a medzi top 10 bol chlieb, bábätko aj drevo 😵
baby ja milujem aj vonu urodnej zeme, len teraz je na nej sneh tak mam abstak 😀
vona dreva je nieco uzasne...ale najviac mi vonia zivica z borovice...
vôňa dažďa, vôňa jarného vetríka alebo vôňa húb 😉
ahojte baby, pridavam sa k Vam, niesom sice extremna naturalka a moj manzel tiez vobec nie, ale co sa tyka prirody, zdravia a myslienok uplne suhlasim s Vami. Nemienim chodit po doktroch s kazdym soplikom, som rada ze ATB existuju ale na kazdu chorobu urcite nie. Uz mame dobre skusenosti s homeopatiou, nasa pediatricka je homeopaticka, tak som velmi rada ze ju mame. Latkujeme aj ked musim dodat, ze aj bezplienkujeme, takze drahe latkovky som kupovat ani nemusela - vratila som sa ku klasickym stvorcom a semtam davam moderne latkovky. Hracky sa snazim kupovat "rozumne" drevene, take s cim sa dieta vie hrat aj dlhsie a nie je to len na 2 tyzdne, podla moznosti bez baterii a tak. Ja som vyrastla tak, ze som sa hrala sama s hocicim, chodievala som s mamou seno hrabat a hrala som sa pod stromom... moje oblubene miesto ked som bola mala bolo pod jablonou, tam sme mali hojdaciu siet a vedela som sa tam hrat s jablkami, s orechami, kaskami cely rok. vyrastla som na SK v panelaku, ale na stastie sme chodievali kazdy vikend na vidiek na chalupu. tam som sa vybesnela, behala po kopcoch ...
nasho syna chem tiez tak vychovat, ze aby bol co najviac von - tak ako sa da... zijem vo Viedni a uz chodim do prace, takze trosku je to uz obmedzene, ale napriek tomu sa snazim chodit vela von, aj teraz ked je zima. Myslim si tiez, ze moje dieta nie je z cukru a moze byt von ked je kosa 😀 . Nechapem maminky, ktore detom nedovoluju nieco chytat von len zato, ze je to spinave (myslim listy, konariky, piesok atd - nehovorim o smetoch, cigaretach atd).
Co sa tyka stravy, tak snazim sa varit cerstve, iba polievku mavame na 2 dni. Mraznicku mame malicku, nepotrebujeme velku, som o tom presvedcena, ze to nie je dobre pre potraviny. Mikrovlnku som uplne vylucila a uz par rokov ziadnu nemame. Moj manzel velmi hundral ked som ju dala prec, ale si zvykol 😀 . Ja sa snazim stravovat podla cinskej mediciny, takze aj nas syn tak vyrasta. Moj manzel je k tejto strave tiez donuteny, ale samozrejme niekedy sa mu zda lepsie si dat chleba so salamou 😀 .
Na pitie davam len vodu alebo maximalne bylinkovy caj, bez akejkolkvek prichute. Syn pekne pije vodu, tak neviem preco by som mala dat nieco ine. Mame velke stastie vo Viedni, ze voda je velmi kvalitna.
Uz som sa velmi rozpisala, asi skoncim, tesim sa ze som Vas nasla 😀
@majka1981 Majka vítam ťa a dúfam, že sa medzi nami budeš cítiť dobre, dozvieš sa aj niečo nové alebo nám poradíš, alebo len podporíš tento nádherný silný prúd pozitívnej energie 🙂 .
Kočky úprimne sa teším kedy si prečítam Vašich pár povzbudzujúcich riadkov, možno niekedy aj po márnom vysvetľovaní v svojom okolí. Niekedy stačí tak málo, iba akceptovať vzájomné odlišnosti a nechať plynúť to čo je prirodzené 😉
Jé to je zase pěkné počtení,taková milá slova číst je fakt krásné.probírání vůní je super.Já miluju,když se mi při vůni vybaví situace.Zrovna to dřevo,nedávno jsem jedno cítila a připomělo mi dřevěné hračky ze školky! 😅
mile naturalistky 🙂, ak mate niekto seriozny zaujem o sukromnu temu - pestujeme bio ovocie a zeleninu - a mali by ste chut v nej diskutovat, odovzdavat si navzajom skusenosti a rady, kludne mi napiste, budete vitane 😉
ja uplne najviac viem uplne fetovat dve vone - frezie a kvety pomarancoveho stromu
ahoj holky 🙂
můžu se k vám přidat?
já teda nejsem v tom bioživotě úplně extrémní 😉, ale možná trošku jo, antibiotika sice uznávám, ale nachlazení zvládám pomocí čajů, různých mastiček, olejíčků, ...musím zaťukat, že moje děti ještě antibiotika neznají...
bydlíme na polosamotě, z vlastní volby, máme ovečky, letos plánujeme i králíky a možná slepice, políčko zatím jen s jahodami, na rajčata a pod. tu musíme mít skleník, je tu zima a velké větry, ve volném prostoru se lámou 😖 , ale skleník v plánu je 🙂
zeleninu chci taky, ale zatím nemám kde, máme velký pozemek, v oplocené části pobíhají dva čuvači, tam mám problém zachovat i keře 😅 a za plotem to nejde, to zas ožerou srnky a zajíci, ale plánujeme udělat nějakou ohrádku, snad už letos...
zkoušela jsem dočíst, ale bez šance 🙂
som tu
áno som tam čítam a čítam, zaujímavé, dosť nového, čo už máte prakticky za sebou, vieš teoretik číta 3x dlhšie kým pochopí, ale teším, že sa niečo naučíme (aj s manželom) čo mi tu číta za chrbátom 🙂
ahojte naturmaminy,co nove? idem k nasim na vikend , konecne z mesta prec, sa tesim ako male decko, konecne priroda, zima ,sneh a nie nudny panelak 😀
potrebujem poradiť, 😀
...automaticky jsem začala slovensky mezi Slovenkami 😉
já jsem totiž taky Slovenka, ale žiju už 15let v Čechách, tak se mi ta slovenčina už trochu motá....
umíte upéct chlebík? nemyslím domácí pekárnu, ale normálně v troubě? Mám před sebou 2.pokus a nevím, jak to udělat, aby byla měkká kůrka, ten 1. byl chuťově vynikající, i krásně vykynul, ale kůrka byla jak šutr 😕
@rancuzkaf
@ivanavorlickova
@pebi
ahoj holky, neprispievam, ale citam tu, pre mna zaujimava tema 😉 spolu s chlebom treba dat do truby nadobu s teplou vodou, ja davam do hlbsieho plechu naspodok... najskor piect na vysoku teplotu (220 st. na 15-20 min), potom dopiect pri nizsej teplote. a pocas pecenia potierat chlieb vodou (pripadne vodou so solou, je to take lepsie 😉 ), niekolkokrat, aj ked ho vyberiem potriet...ja som piekla zatial len raz, minuly tyzden 😅 ale basnim o tom uz roky, vyuzivam pekaren, pri detoch vela nestiham, ale budem tak raz mesiac v trube 😉 a inak, bol mnam
a jak zjistíte, že je hotový? ...v receptu píšou 90 minut, já jsem četla Anetce pohádku a o pět minut jsem to natáhla, tak mě napadlo, jestli to nebylo i tím, že se vysušil...
s tou vodou mě to napadlo, ale bála jsem se otevřít troubu, že to těsto splaskne tím ochlazením... 😅 , holt začátečník 😉
díky 🙂, jdu na to

@marionmarion , dom, do ktorého sa teraz sťahujeme, sme si tiež sčasti stavali aj my, my robíme s drevom, tak máme napríklad klasický drevený strop s drevenými pomúrnicami aj trámami..je to krásne, aj nezariadený dom pôsopí útulne...