Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

A taky se často zamýšlím nad tím, jak může mít jogurt a jiné výrobky, které mají obsahovat něco živého, měsíční trvanlivost.. ;)
@bubulka722
@moloko
Bakterie tam přežijí naprosto jednoduše, jogurt je fermentovaný výrobek, při jeho výrobě vzniká kyselina mléčná, která je tím konzervantem, co nedovolí patogenním bakteriím rozmnožit se (těm probiotickým nevadí, ty ji sami produkují). Takže to, že jogurt vydrží dlouho, není konzervanty, ale je to jeho přirozená vlastnost.
Omlouvám se, že sem takhle lezu, ale když čtu nepravdu, nedá mi to nereagovat 😉 To nic nemění na tom, že domácí jogurt z kvalitního bio mléka je jistě super 🙂
@bubulka722 , no ja už som objednala, ale môžeme napísať mail tej panej, ak by si chcela, len ako si to my potom odovzdáme? 😀
@adriana7 Myslím, že s tým by už bol najmenší problém. Dali by sme si niekde v NM zraz a aspoň by sme v pohode pokecali. Viem, že to máš teraz také veselé, ale o nejaký čas to už budeš mať z krku a potom len kľud a pohoda. Keby bolo dobré počasie, mohli by sme skončiť niekde v parku. Inak celkom ti závidím, mňa čaká onedlho zas jarné upratovanie, umývanie okien a iné zábavky a ty ako čerstvo nasťahovaná si budeš lebediť. 😉
Myslíš, že by sa to ešte dalo doobjednať? Ako to poriešiť?
@luthien.k Keď je to prirodzená vlastnosť probiotických kultúr jogurtu, tak prečo teda ten domáci mi nikdy nevydrží dlhšie ako 5-6 dní?
@bubulka722 no protože při průmyslové výrobě jsou sterilní podmínky, do jogurtů není přístup vzduchu, což u domácích podmínek nedocílíš a zvrchu si to místo k životu ty jiné potvory najdou 😉
@luthien.k To si neviem dosť dobre pri priemyslovej výrobe predstaviť ako zabezpečia úplne sterilné prostredie. Je to skôr otázka, určite nie útok. Pýtam sa, zaujíma ma to! Možno by nebolo odveci zavítať na exkurziu do nejakých mliekární, len teda kto by ma tam asi pustil...
Máš pravdu, že vyloženě sterilní nebudou, ale já pracuju (když nejsem zrovna na MD) v potr. průmyslu, vím, že je to přísné a že ve slušných podnicích je úroveň hygieny víc než slušná 😉
http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=2560...
Něco o mýtech o jogurtech...
@bubulka722 , tak objednaj, a do poznámky napíš, že to chceš pridať ku mne, napíšem ti do ip adresu...ale pani mi písala, že najneskôr za 3 dni je objednávka vyexpedovaná...ešte ma napadlo, že ju zoberiem ja, a ty prídeš kuknúť, či som dobre umyla tie okná 😉 😀 (aj na kávu, samozrejme)
@luthien.k Vieš, som postihnutá tým, že verím najviac tomu čo si sama urobím doma. Švagor robil tiež v potr. priemysle a keď mi rozprával ako sa bežne robia také salámy alebo párky, tak by som to nedala zožrať ani psovi čo ma pohrýzol. 😉
@adriana7 O.k., počkám na tú adresu a napíšem jej, inak ďakujem za pozvanie! Druhé kafe je u mňa!
@luthien.k , článok prečítaný, aj keď s niektorými bodmi by som polemizovala, ale nie o tom som chcela...viem, že ty máš veľa naštudovaného ohľadne mliečnych alergií, tak mi prosím poraď, ako vyrobiť živý jogurt so sójového mlieka? ak teda ide o premenu mliečneho cukru, laktózy, a moja malá na laktózu alergická nie je (iba na bkm), tak dá sa laktóza niekde zohnať, aby sa do mlieka pridala? a tetrapakové sójové asi nebude to pravé, že? takže mne to vychádza, že dobrý sójový jogurt by som vyrobila so surového sójového mlieka, pridaním laktózy a zmesi laktobacilov, ktoré kúpim v lekárni a vyskúšam?...priznám sa, že som skúšala s krabicového s laktobacilmi, ale nebolo to celkom ono 😒 ...za rady vopred ďakujem 😵
@bubulka722 no vidíš, u nás v práci se na ty párky dělají obaly (ta "umělá" střeva z želatiny,, takže umělá nejsou) a je to na tom párku to myslím nejzdravější 😀 A opravdu je ten výrobní proces tak přísně hlídaný, miliony vnitřních kontrol, externích auditů, zákaznických auditů, veterinárních kontrol atd. (také se jich účastním, kolegyně přes potr. hygienu jsou moje kamarádky) a opravdu bych se nebála jíst, co vyrobíme, kdybych to teda ovšem jedla 😀
@adriana7
Napiš IP erikasadek (odkaž se na mě), ona Ti recept na sójový jogurt jistě dá 🙂 Já osobně sóju pro alergiky na BKM nedoporučuju, cca u 50% alergiků na BKM je souběh s alergií na sóju. A když už sóju, tak jedině GMO free a dětem hodně omezeně, ona obsahuje látky na bázi hormonů, které mohou děti při časté konzumaci nepříznivě ovlivňovat, hodně strumigenů, které zase působí negativně na činnost štítné žlázy atd
Jinak já ten článek jen prolítla, jasný, že je to propagace jogurtů, ale to o té trvanlivosti mám z více zdrojů.
@oscarka3 hubu tibetsku veru nepoznam a ten receptar mi nejde prehrat,lebo mame najlacnejsi internet,co ani video neprehra 🙂 Ale chcela by som skusit aj z kozieho mlieka.Susedia maju kozu a cez leto sme mali mliecko po 50 centov!Chutne,vonave a to ja mlieko od kravy do huby nedam.Ale toto som si veru dala,to sa pilo uplne inac,ked som vedela,ze je od stastnej kozy 🙂 Tak dufam,ze sa nam cosi aj toto leto ujde.
@anaxamon uplne s tebou suhlasim.
ahoj holky 🙂
dlouho jsem tu nebyla, nějak není nálada, máme doma nějaké starosti...
pokud budete zakládat to téma o pěstování zeleniny, ráda bych byla členem skupiny, rozhodli jsme se s manželem, že si nějaké políčko uděláme, máme hodně pozemku a je nevyužitý, zatím máme jen ovečky...🙂
@rancuzkaf díky za nabídku 🙂, to byl recept z časopisu Žena a život, jak říkám, chuťově byl výborný, možná to je troubou, nebo tou délkou pečení, byl to malý chlebík, jen 350g mouky a měl se péct hodinu a půl...
Zkusím ještě jiný recept, co dělám v domácí pekárně a pokud by byl taky tvrdý, tak vám tu nahlásím, že mi není souzeno umět upéct chleba 😀
jdu dočíst a pokud mi vyjde čas, pohledám vám nějaké fotky, jak to u nás vypadá, ať máte představu 😉
zima u nás... 🙂
koupili jsme starý domeček, je teda v hrozném stavu, ale místo nás úplně okouzlilo, zamilovali jsme se na první pohled...bylo jaro, my jsme se tam jeli podívat a stáli jsme na zahradě, na střeše seděl ptáček a zpíval a my jsme ještě ten den platili zálohu.. 😀
dům teda budeme bourat a stavět nový, jsme tu už 7 let a nikdy jsme nezalitovali, milujeme to tu 🙂
jj, náš 🙂, ale letos na jaře ho zbouráme...budeme stavět nový
🙂 ....tak já sem hodím pár fotek z "interiéru" 😀
....ono to teda momentálně není v takovém stavu, to by jsme tu museli chodit v botách 😅 , ale bylo by to na složitou kompletní rekonstrukci, která by nás finančně vyšla stejně draho jako novostavba a ještě by jsme v tom prachu museli bydlet...
nehledě na to, že je to celkem velký dům, ale dispozičně tak blbě řešený, že je to jen 2+1, je tam nosná zeď, která dělá dlouhou úzkou chodbu, takže nevyužité m2 a nejde s tím nic udělat....máme dvě děti, možná půjdeme do třetího, nový dům je pro nás řešení 🙂
jé, to není vůbec vidět 😒 , jak to krásně kvete...

@maroli Presne nad týmto som sa zamýšľala aj ja, keď som to v TV videla, aj keď nakoniec sa ani niet nad čím zamýšľať. Osobne mi príde domáci jogurt oveľa zdravší ako kúpený so všetkým tým chemickým bordelom a konzervačnými látkami. Nech mi niekto vysvetlí ako môžu v jogurte prežiť probiotické baktérie viac ako mesiac a spolu so všetkými tými Ečkami? Na čas som mlieko a výrobky z neho úplne vysadila a začnem s ním asi až keď bude mať malá 1,5 roka. Je stále kojená, takže nemám výčitky že sme bez. Kedysi som pri synovi čo je skoro 13 rokov kupovala Danko, ten mal dobu spotreby 7 dní a bol určený pre deti. Potom nastúpili všetky tie nadnárodné korporácie zn. Danone, Zott a neviem čo ešte a staré dobré veci zmietli z trhu.