Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@komisakpd nikdy som nepocitala, na kolko prani mi ten sliz vyjde, proste dosiel, urobila som novy.
Ja nedavam ocot do posledneho plachania, proste namiesto avivaze dam ocot. A neboj sa, ono ti to nevypeni, ale proste sem tam tu pracku treba pustit naprazdno. Aj ked ja plnenu zpredu a nemam skusenosti s plnenou zvnutra.
Prvykrat skus dat na 5 kg tych 500 ml, ak mas len trochu spinave aj menej, tych 350-400 ml a uvidis, ako ti to operia a co to urobi.
Periem v tom uplne vsetko, aj tmave aj jemne, na jemne samozrejme dam menej slizu.
@komisakpd vlastne hej, ja davam na 10-12 l vody 1 jadrove mydlo a tretinu toho kiloveho sacku sody, cize asi 330 g. A mam to v kybli s vrchnakom, lebo ono to potom zhustne, takze by sa to tazko lialo z kanistra. A mam taku plastovu litrovu odmerku, tou to naberam.
A musi to ist priamo do BUBNA !
@komisakpd ja to robim v dvoch kybloch...najprv si nastruham jadrove mydlo na struhadle, ako na syr, zalejem horucou vodou, asi 2-3 litre a chvilu miesam, kym sa nerozpusti. Do druheho nasypem tu sol, tiez zalejem asi 2 litrami vody a miesam, kym sa to nerozpusti...ta sol chvilu trva, najlepsie je to robit s horucou vodou. Potom tu rozpustenu sol vlejem do rozpusteneho mydla a dolejem vodou do vrchu kybla a zavriem vrchnakom. Vacsinou to robim vecer a do rana je sliz hotovy.
Sliz vylej na pradlo, kelimok tam nenechavaj!
jeeej super akurat tema aku potrebujem - robievam sliz bezne a nikdy som nemala problem, ale teraz som kupila olivove marseillske mydlo a nestuhol mi vobec, len taka mutna voda sa zrobila - skusala som dvakrat, raz som dala viac sody, ale stale to iste..neviete niekto poradit? alebo sa moze marseillske len biele pouzivat?
@komisakpd @radusiq
baby, tu mate link na temu len o slize, spytajte sa tam ohladom tych mydiel, ja periem stale s tym istym
https://www.modrykonik.sk/forum/tema/sliz-na-pr...
@komisakpd tak osobne ju nepoznám a ani konkretne postupy miešania 😉 , ale myslim si, že teraz nie je problem zohnať kvalitné suroviny-kokosovy olej, mandlový , esencialne oleje a pod. a určite ked sa chce, tak sa dopracuješ aj k postupom ako na to..maš s nou nejake neg. skusenosti? či len pochybnosti či su tie veci ok?
tak prave som vesala pradlo...1x vyprane v slize...boli to plienky..a zatial ok..som zvedava ako to bude rano pri dennom svetle..je pekne vyprate..nezda sa mi ani nic sive..uvidime ci uz nie som unavena 🙂
Dakujem za krasnu temu. Ja sa tiez snazim 'zachranit planetu' tym, ze recyklujem co sa da (zial sme sa teraz prestahovali do mensieho mesta a recyklovanie je tu tazsie). Periem v slize alebo v orechoch a neznasam avivaz. Manzela som raz poslala kupit mydlo na pranie a cudoval sa, preco vsetci tak neperu, ked je to take lacne. Tiez sme boli dlho bez telky a da sa to. nakoniec sme dostali stary televizor od svokrovcov, ktory maju bednu v kazdej izbe a kupili si dalsi 😕 ...ale zapiname ho len vynimocne. Snazim sa kupovat eko drogeriu ale je dost draha, tak sa snazim nahradzat sodou, octom a mydlom. Len som este nevymyslela nic do umyvacky - nemate nejaky tip?
Pijeme vodu z vodovodu (mame filtracnu konvicu) do obchodu si nosim svoju tasku a nemam rada, ked mi predavacka chce nanutit igelitku s tym, ze ved je zadarmo.
Bola som na seminari Petra Purea o surovej strave a to ma celkom posunulo. Jeden den sme mali unho ranajky, obed aj veceru a clovek by neveril, co vsetko sa da pripravit 'na surovo'. A lepsi babanovy kolac som v zivote nejedla - akutat nechcel prezradit recept ☹
Velmi sa mi pacili ti dokumenty, co ste tu popridavala a tak pridavam aj ja nejake 'svoje'
toto je podobne ako 'forks over knives', ale naopak. Chlapik, ktory zil doteraz zdravo, presiel na mesiac na McDonalda (nic ine cely mesiac len Mc). Je to ale bez titulkov ☹
a tu je taka vesela rozpravka
Prosim, nestahujte sa do sukromnej temy. Ja tiez obcas zleniviem a zabudnem na vsetky tie veci a aj temy, ako tato ma vratia na povodnu cestu. A je aj kopec dalsich mamin, ktore sa mozu inspirovat - trebast aj tym, ako usetrit peniazky. Napriklad aj tym jednoduchym slizom. Nemusia trepat domov 9kilove vrece prasku na pranie, ked staci kocka obycajneho mydla. Ved v tom velikanskom vreci je len malo pracich zloziek a vacsinu tvori balast, aby si clovek myslel, ze za svoje peniaze dostane straaasne vela. My mame teraz makku vodu a sliz robim bez sody. Tu potom pridavam, len ked je velmi spinave pradlo. Staci mi 300ml na jedno pranie. A miesto avivaze ocot.
a este som zabudla ... slavka je od narodenia na latkovych plienkach. uz pred jej narodenim som bola rozhodnuta a mala som nachystanu riadnu kopu. ale do porodnice nam kazali doniest velky balik pampersiek, tak som si ho poslusne nachystala. slavke sa hned na druhy den vyhadzala ritka a sama detska doktorka nam nakazala latkovky 😵 . druhy raz beriem do porodnice hned latkovky.
@iplusr úprimne sa teším, že si medzi nami. Ako by som čítala po sebe 😀
dnes som sa dostala ku krásnemu článku k výchove, tu bola taká búrlivá diskusia, tak sa pridám týmto nádherným článkom 😉
@mirage uz tu baby nieco pisali. ja si ho zarabam tak, ze do 1,5l flase so sirsim hrdlom dam 3 hrste nastruhaneho mydla (kokos, jadrove ...) a zalejem horucou vodou z vodovodu. Necham postat den a do pracky davkujem cca 3dl na 5kg pracku. Pise sa, ze sa ma davat priamo do bubna, ale mne to este nevypenilo, ani ked som dala do zasobnika na prasok. Mam zarobene 2 take flase, aby som nemusela cakat, ked sa jedna minie. Zarabaju to vacsinou do vedra, ale ja nemam vedro s vrchnakom a takto sa to lepsie skladuje. Sodu na pranie ja do slizu nedavam, lebo mame makku vodu, ale ked mam spinavsie pradlo, tak sodu pridam priamo do pracky. Na skarede skvrny pouzivam zlcove mydlo z DM a do bieleho obcas pridam PUER. Miesto avivaze ocot na zmekcenie pradla a aj na dezinfekciu. Ocot obcas trochu citit, ked vytiahnes pradlo z pracky, ale hned vyprcha a na suchom to uz necitit. Ale kvoli voni mozes pridat etericky olejcek - par kvapiek do octu (avivaze) a ked susis pradlo vo vnutri, tak ti to krasne prevonia byt. Ked susis vonku, tak sa to neoplati, lebo tu vonu po ususeni z pradla uz necitit - ovsem ak to neprezenies s olejcekom 😅. Ja mam najradsej levandulu a citronovu travu.
@iplusr mas skusenost ze to vyperie biele pradlo na bielo?
@tortelinka Puer pridavam do bieleho pradla. je to vlastne ten zazracny aktivny kyslik, ktory je v drahych praskoch 😉 Perie mi to rovnako, ako ked som este pouzivala normalny prasok - nieco to vyperie, nieco nie - tak ako prasok.
@tortelinka najlepsie bielidlo na pradlo je aj tak slniecko - to potom pradlo aj krasne vonia. tak vzdy, ked sa ta, supnem pradlo von.

@janano
su dvojake recepty
jeden co som ti poslala ide 500g sody na 10 l
a druhe: 1 ks mydlo (jadrové, s jeleňom, kokosové…) – čím obyčajnejšie tým lepšie
250–300 g kryštalickej alebo práškovej sódy
10 l vody
veľké vedro s vrťchnákom (prípadne kanister)