Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@dai , mne sa to zdá zase ľahšie v meste, to je niekedy skôr výhodou, nikto ti tu nepozerá do taniera a nie sú tu žiadne babky čumiace poza plota a klepajúce si na čelo, keď ideš s dieťaťom v šatke 😀 . Na dedine (česť výnimkám) sú ľudia strašne konzervatívni a starajú sa aj do toho, do čoho im nič nie je, len nevyčnievať z radu. V meste je byť "alternatívnym" oveľa jednoduchšie, oveľa ľahšie tu nájdeš spoločnosť, komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí, možností ako lacno a pritom kvalitne zabaviť deti.
ONo aj predstava o prírodne a jednoducho žijúcom dieťati v lone prírody na dedine je často dosť skreslená a mýtus - fakt veľa závisí od preferencií rodiny.
My chodievame na dedinu k mame a jediná kámoška mojej dcérky tam žije v rodinnom dome, izbe má len plastové hračky, plastové vertikálne žalúzie ako v kancelárii, jedinú knižku som tam nevidela, zato od rána do večera "mastí" hry na PC, počítač, telka a DVD v detskej izbe je od batoľaťa samozrejmosťou. Na dedine mŕtvo, žiadne ihrisko a aktivity pre deti a moje "mestské" deti sú v prírode na 100% viac ako spomínané dievčatko.
@bodka70 ja si myslim, ze aj na vidieku sa da zit alternativne. vsetko zalezi od pristupu.
na Slovensku totiz ani nejake skutocne velke mesto s dobrymi moznostami neexistuje.
ked chceme dietatu otvorit obzory viac, je dobre navstivit europske velkomesta...
take muzea napriklad u nas nemame sancu vidiet. samozrejme, ze to nie je vsetko.
ale ked niekto na to ma, radsej dopriat dietatu cestovanie ako plastove blbosti
@filipal inspirovalo ma to co si pisala, vlastne my s dcerou sme lietali s nizkonakladovkou do europskych miest na predlzene weekendy, prekutali sme okrem Viedne a Prahy Barcelonu, Talin, Dublin... Smazit k moru sa chodi so starymi rodicmi, co daju na to peniz, my sme ju vlacili po muzeach...
Na margo vychovy v prirodnom prostredi chcem povedat, ze my s muzom pracujeme vo vyskume a v prirode sme s dcerou boli kazdy weekend, kym nechodila este do skoly, aj castejsie. Dieta nam v cca 8-mych rokoch povedalo, ze nebude s nami chodit, ze neznasa prirodu, lebo ju stipu hmyzy, vsetko jej lezie do nohavic (trava), neznasa slnko (aj po ulici chodime kazdy po inej strane chodnika, lebo ja som teplomilny zivocich a slnko milujem), najradsej ma umeliny (tak volame gumene cukriky a marshmallow) a neznasa susene ovocie... Inac, nemame televizor a zda sa mi, ze je rovnako sialena ako ostatne protivne deti v jej veku "ovplyvnene televiznymi programami", jedine co je ine kedze nemame telku, nevie co si ma zelat na narodky, na vianoce (nie je ovplyvnena reklamou). Podotykam, ze mame velmi inteligentne dieta, od malicka chape co je dobrovolna skromnost, sposob nasho zivota. Kruzky sme jej doprialy ake si zmyslela, aj sme ju chceli inspirovat prihlasenim do novych kruzkov, bohuzial pri nicom nezostala. Tak som sa vyliala 🙂 Pekny den.
juj teraz ked si citam po sebe, ake mi to pride cudne... Citala som si z tejto diskusie niekolko stran, uz aj davnejsie, tak sa mi nazbieralo v mysli niekolko veci a naraz som vyplula henten komentar... Ospravedlnujem sa 🙂 Citim sa tak rozviklane, my sme ponukli a dali dietatu to najlepsie zo seba a este k tomu pridali kus slobody v rozhodovani, no a teraz mame sialenu pubertacku, z ktorej sa stal clovek, akeho by som si za kamarata asi nevybrala ☹
@hexi ja som tiez rozmyslala ci kupit kocik a nakoniec som rada ze sme ho kupili, fakt si neviem predstavit ako by som nosila 20kg nakupy v ruksaku na chrbte a babo v satke ... takto mam plne nalozeny kocik a plny ruksak a tiez to da zabrat 😉 A moj sa aj celkom rad vozi v kociku, myslim ze sa mu to paci ... takze to striedame podla toho kam ideme a ake je pocasie. Tiez mi dobre padne na prechadzke sa poriadne povystierat, zhlboka sa nadychnut a mat volnost pohybu, predsalen so satkou aj ked je dobre uviazana je to tazsie ... cize kocik by som uplne nezavrhla, alebo ako pre koho. No a nase prababicky mali este jeden trik na pokojne spave deti o ktorom sa az tak velmi nehovori - makovy odvar alebo mak s cukrom v handricke .. v tomto by som sa minulostou radsej az tak neinspirovala 😉 A svoje urobilo aj to, ze ich mali aj do roka zviazane v perinke, takze im neskor zacali chodit a robit neplechu.
Inak ako pises vela tych caciek co sa poklada za nevyhnutne su blbosti, my sme mali take veci zdedene alebo pozicane, nastastie sme ich nekupovali, ale niektore velmi rychlo putovali naspät do krabice 😉 A baldachyn nad postielkou, to je total blbost. Nas zlikvidoval ked mal par mesiacov aj hniezdocko okolo postielky, napchaval sa tym molitanom a trhal ho dolu 😉
@dazdovka vies, ze aj u nas to bolo podobne? ked bol syn malicky poznal pomaly vsetky liecive rastliny, zaujimal sa o prirodu...ked prisla puberta, odmietal s nami na tury aj bicykel chodit, ale teraz sa k tomu zase vracia. nasiel si kamaratov, ktori ho do prirody vytiahnu. takze si myslim, ze co zasejeme a aj tak raz prejavi. dospievanie je obdobim rebelie, takze je asi normalne, ze sa decka buria rodicovskym autoritam.
tie vase vikendy sa mi pacia.
to je tazko ze ked dieta naucis na prirodu neskor bude mat k nej odpor, ja si myslim ze to je vychovou, ja som chodila do prirody od mala lebo moj otec je polovnik a prirodu milujem doteraz, vedela by som v nej zit, je premna vsetkym,. Momentalne zijem v meste ale sa tu priam dusim v tom byte, ale neostava mi nic ine, kedze u nasich sa zatial neda byvat. Ale vikendy tam travime a pre moju malinku to je raj na zemi, velka zahrada, voda, stromy, ovocie ktore si otrhne , hojdacka, ta sa priam tesi ked jej poviem ze ideme k babke. A co sa tyka dnesnej konzumnej doby, je to tak ze dieta je ovplyvnovane reklamou, telkou, kamaratmi, ale ked sa dietatu rozumne vysvetli ze nemusi mat vsetko co ma polka triedy, ze nemusime mat na to peniaze, a ked nieco by chcelo, treba ho viest k tomu ze ked nieco chce nech si napr. na to naspori, ja to uz tak robim teraz, mame prasiatko do toho jej davam peniazky a som jej povedala ze ked to bude mat plne tak si moze za to kupit co chce,a bude si to vazit , aspon si myslim, 😀 . a co sa tyka kruzkov podla mna je to uz nadstandart, lebo naco sa mojmu dietatu bude venovat niekto iny ked sa mu mozem ja, ci je to kreslenim, malovanim, rucnymi pracami, sportom
@dazdovka no ta tvoja dcera to ako keby citam o sebe ...nasi ma tiez tahali cely zivot povinne do hory..kazdy wikend bez ohladu na to ake bolo pocasie...asi v tych 12 tich som sa zacala burit ..lamali ma cca do 14 tich a potom to vzdali...proste v tej dobe mi prislo ovela prijemnejsie sa poflakovat s kamoskami po sidlisku ....ale to obdobie odporu k nasim a vsetkemu co oni uznavali ma po par rokoch preslo a zase som sa k turistike dobrovolne vratila....si myslim ze ten zaklad co v sebe ma jej ostane len je proste v puberte .
Ale tiez mam dakedy pocit ze naucit toto moju dceru nebude az take lahke......minule som ju vzala na prechadzku k Vahu (rieke) na kačice, zobrali sme chleba ze ich budeme krmit, som si myslela ze aky pekny program som jej vymyslela ...no a mlada slecinka na mna po pol minute hodila psie oci a zahlasila "nebavi ma to, maminka pojdeme na gulicky do maxu (oc)?" a to ma len dva aj cosi...
@hexi , no áno, tiež si myslím, že krúžky nie sú nejaká nevyhnutnosť, hlavne menšie deti ich vôbec nepotrebujú. U starších je to aj o tom, že niekedy majú záľuby či nadanie na čosi, čo im ty pri najlepšej vôli nevieš poskytnúť. Napr. moja mladšia má pohybové nadanie, pekne a rada tancuje, zatiaľ čo ja som tanečné drevo. Isteže tancovať si môže aj sama doma pri hudbe, ale tak viacej ju to baví s deťmi, chodí spolu so staršou do folklórneho súboru už 4-tý rok. Alebo napr. turistika, ja ju mám veľmi rada, túlanie po prírode, chodievala som často po lesoch ako dieťa, či už s otcom hubárom, alebo len tak so sestrou či sama. A rada by som to sprostredkovala aj deťom, aby mohli napr. aj vidieť nejaké krásy Slovenska, hrady, jaskyne. Bohužiaľ mám problémy s kĺbami, kým boli deti menšie, ešte som ako-tak vládala, teraz už vládzem len malé prechádky a deti sa na väčších túrach realizujú v turistickom klube, chodia na výlety, stanovačky, opekačky, tábory, učia sa uzly či morzeovku.... trošku na spôsob skautingu. Takisto mladšia Kajka chcela ísť na flautu, ide jej to veľmi dobre - no bohužiaľ ja hrať na hudobný nástroj neviem - takže zase krúžok.
Ale napr. iné aktivity (tvorenie, výtvarné veci, knihy, kultúra....) čo im viem dať ja, robíme spolu, nepotrebujú na to krúžky, krúžok nemám na "odkladanie" detí. 😉
Ahojte, ako vas tu citam, neda mi vyjadrit aj svoj naroz na tieto veci.
@dazdovka
@filipal
myslim si, ze to nie je od vychovy. Polda mna je proste kazde jedno dieta ine. my sme traja a vsetci sme boli vychovavni uplne rovnako. nasi rodicia boli kedysi za mlada cundraci, takze ked mali nas, tak priroda bola nas druhy domov. Ako si spomynam, tak cele moje detstvo sa odohravalo niekde v prirode, aj ked sme byvali v bytovke, ale do prirody a sportovat sme chodili kazdy vikend a casto aj kazde poobedie ä ked sme uz chodili do skolky a skoly). Rodicia nas k tomu vsetkych viedli rovnako, a teraz? Ja by som sa do lesa aj prestahovala, moja sestra tiez miluje pohyb v lesoch a moj brat? ten do prirody nezavytal asi od 13 rokov. Proste to nevie pochopit, ako sa nam tam moze pacit a pritom to je uzasny clovek, je krsny mojmu synovi a ma nas vsetkych strasne rad. Preto si myslim, ze to nezalezi od vychovy a este si myslim, ze preco by si kazdy nemohol zit podla seba? Mozno ja si neviem zivot bez prechadzok do prirody predstavit, ale ked na to niekto nic nevidi, tak to este neznamena, ze ma na zivot zly nazor. Ma ho proste len iny...
@hexi a na margo tach kruzkov. Moj syn chodi na vsetky dostupne kruzky a myslim si, ze to ma jeho vyvoj len a len prizniny vpliv. Ono to nie je len o samotnom kruzku, ale je to aj o tom, ze to dieta sa nauci pocuvat aj ine autority, to potrebuje do zivota. A este aj potrebuje vidiet ako sa spravaju a ako reaguju aj ostatne deti, co sa doma nikdy nenauci. A este, ja by som ho predsa nikdy nedokazala naucit niektore veci, ktore ja az tak neviem a jeho bavia a ani popri praci nemam na to ani cas, aby som ho vsetko naucila. Moj Kiko ma 5 rokov a vie byciklovat (od 4 to som ho samozrejme naucila ja), koculovat aj na zimnych aj na letnych, lyzovat, anglicky vie dost vela, teraz chodi an tanecnu a vidim ako sa lepsie hybe.... proste si maslim, ze ak vyberieme tie spravne kruzky, tak dietatu mozu len a len pomoct v dalsej sebarealizacii a zaradeni sa do zivota...
@dazdovka
@filipal , ono je niekedy ťažko povedať, čo konkrétne si deti zoberú z našej výchovy či postojov. Môj otec napr. vášnivý hubár a záhradkár, bol spoluzakladateľ jednej záhradkárskej osady, ja mám pocit, že drvivú väčšinu detstva som strávila v záhradke pri plení jahôd a zbieraní mandeliniek a následnom ručnom spracovávaní ton zeleniny a ovocia. Fakt som k tomu potom získala odpor a v dospelosti sa to veľmi nezmenilo. Sice proti hubám ani záhradkárčeniu nič nemám a v malom množstve ma to aj baví, ale zase nikdy zo mňa vášnivý hubár či záhradkár nebude. Ale ostala mi láska k prírode a zvieratkám. 🙂 . Takže snažím sa viesť deti k tomu, čo ma baví, ale nie nejakou násilnou formou, nech si z toho vyberú čo chcú, poprípade aj iné veci, ku ktorým ja nemám vzťah.
s kámoškou sme pár krát hodili reč na túto tému a hovorila, že je jej ľúto že jej deti nebudú mať vzťah k určitým oblastiam života, lebo ich k tomu nevedie a naopak že v určitom zmysle sú "nútené" spolupodieľať sa na ich životnom štýle. Ale vravela som jej, nech si z toho nič nerobí. Deťom môžeme ukázať len radosť z toho, čo baví nás, je na nich, čo si z toho vyberú. Nemusí sa trápiť tým, že jej deti v živote neboli na opere, lebo ju to nebaví, zato od bábätka splavujú v kanoe, lebo oni sú vodáci atď. Skrátka deti si vybrali, že prídu do tej a tej rodiny a proste zdieľajú jej život. 😉
neviem, podla mna je kultura dostupna ked ju clovek chce - nasa malinka bola uz mnohokrat v babkovom divadle, boli sme v muzeu hraciek, muzeu o staroveku , bola na hokeji na ms - mali ste ju vidiet ako povzbudzovala ( aj ked neviem ci toto je kultura 🙂 )- vsetko tu v ba... poznam ale vela mam ktore ani nevedia kde divadielka tu su...
hexi, ja ale pisem o trosku vaecsich detoch - samozrejme ze 2-3rocne dieta na kruzok davat nebudem 🙂 moja ma ale 4 a vsetky deti v skolke na kruzky chodia - moja dcera je velmi aktivny cloviecik a viem ze tam chce tiez chodit - teraz chodi na umelecky, sikovne rucicky a tanecnu... a potom sezonne - teraz ma korculiarsky ( napriek tomu ze korculovat sme ju naucili my ) a plavecky ...kedze mi chodime do sukromnej skolky tak tam su vsetky kruzky svinsky drahe 😠 ale kedze tam idu jej kamaratky tak viem ze aj ona chce a my s muzom sme si povedali ze kedze aj my si doprajeme koncerty, divadla, plesy a pod. ... tak by bolo chore branit jej v rozvoji - ja teda verim ze sa mi tam mala rozvija - ci uz socialne v kolektive, jazykovo - navstevuje nemecku skolku a vsetky kruzky su s muttersprachlermi, alebo v danej zrucnosti...
iste, i ja ju viem naucit kreslit, strikovat , hackovat etc. ... ale viem ze so mnou ju to tak nebude bavit a nebude mat taku vydrz ako ked to robia spolu s nou jej rovesnici - vidim to teraz na plavani ktore ma mimo skolky a chodim tam s nou - je tym nenormalne nadsena, spolupracuje, pocuva a hlavne poslucha instruktorky a trenerky... to ked sme my spolu plavat tak to mnohokrat skonci blaznenim, spliechanim etc. ... nemyslim si pritom zeby som nemala autoritu, ale deti v tomto veku uz inak vnimaju autoritu rodicov a autoritu ucitelov - a to je tiez nieco co by som chcela aby sa naucila - respektovat inych...
co sa tyka tej prirody - neviem, ja som dieta ktore vyrastalo v prirode, na hubach, bylinkach, v kopcoch... nasi nemali vela penazi tak nase dovolenky boli o prirode, taboroch etc. ... a napriek tomu nejaky zvlast vztah k prirode nemam, iste rada sa necham nou ocarit, ale napr. prechadzku v mestskom parku mam rovnako rada ako vystup na nejaku horu...
dazdovka - neboj, to prejde... ja som bola podobna pubertacka - vsetko co moji rodicia navrhli bolo zle... len preto lebo to bolo od nich - potom to nejak preslo a teraz su moji rodicia zase moji najlepsi kamarati - sice uz nie neomylni a mozno naozaj viac kamarati, ale lubim ich najviac ako sa da...
Suhlasim s nazormi ze deti nevieme ovplyvnit na 100% - tiez sme 3-ja surodenci a kazdy z nas je uplne iny... a pritom ta ista vychova - co im mozme ale dat je pocit ze su lubene - z toho potom mozu cerpat v kazdej situacii...
neviem inak kto to tu spominal tie predlzene vikendy v europskych mestach - ja teda neviem ci toto je najvhodnejsia forma dovolenky pre deti - teda podla mna hlavne pre male nie... mozno pre tie starsie ak maju zaujem - nanucovat im ale nieco len preto lebo my to robime radi mi pride divne...my chodime teraz na tie opekacie pri mori - napriek tomu ze s muzom sme v dvojici boli prave tie dobrodruzne cestovatelske typy... jednoducho mam pocit ze deti, ktore potrebuju svoj rytmus, vodicku etc. ... si omnoho lepsie uziju tu dovolenku pri mori ako nejake behacky po muzeach - cize momentalne sa prisposobujeme vyberom dovolenky im ....
@bodka70
@den22
ja uz tiez nemam iluzie, ze vychovou toho vela spravim....geny su napriklad silnejsie. a samozrejme, vela spravi prostredie. podla mna Bodka u teba zavazilo, ze si sa necitila v tej zahradke dobre. co sa ani necudujem, lebo hrdlacenie v zahrade by naplnilo asi maloktore dieta.
mna osobne rodicia k nejakemu vztahu k prirode neviedli, boli skôr typy dovoleniek pri mori a materialnych hodnôt. do prirody som zacala chodit so svojim prvym frajerom a pri potulkach Slovenskom som prezivala tie najkrajsie chvile v mojom zivote. kazdeho asi ovplyvni nieco ine...a su ludia, ktori prirodu neznasaju. patril medzi nich napriklad Jaro Filip 😅 .
nech uz je to tak, alebo tak, aj tak nemôzeme na vychovu uplne rezignovat 🙂 , urcity vplyv ma.
asi by som si dala pozor, ci je pri aktivitach, ktore dietatu ponukam aj naozaj stastne, ci si nenaplnam ambicie len ja, ako rodic.
@dai Ahoj, ja som spominala tie weekendy v eu mestach. Ked sme boli prvykrat, boli sme v Prahe, to mala 6 rokov prave a velmi sa jej pacilo, hned pochopila ako sa orientovat v metre, mala napisanu adresu kde sme byvali pre pripad nudze ak by sa nedajboze niekde od nas v dave stratila (bola velmi zive, ale hrozne sikovne dieta a boli sme v Prahe navstivit kamarata u ktoreho sme byvali 5 dni), behali sme po pamiatkach a muzeu, najviac sa jej pacilo na radnici - vo vezi nad orlojom, pre deti je Praha uplne idealna, na kazdom rohu su ihriska, rozumeju cestine, uplne bola uzasnuta, co vsetko sme zazili a nasledujuci rok sme tam isli znova. Vacsinou chodime tam, kde mame znamych, okrem Barcelony, tam sme byvali v hosteli a bolo tiez super.
@dazdovka my sme zase chodili do Stockholmu, kde je 40 muzei! moj syn bol z toho uplne hotovy.
totiz tie muzea su uplne prisposobene pre deti. maju vzdy obrovske herne s intraktivnymi pomockami danej problematiky. napriklad v technickom muzeu si mozete vyskusat vsetky jednoduche stroje(kladku) z fyziky s vlastnym telom, odstredivu silu a pod. vyjasila som sa tam aj ja ako dospela. v biologickom muzeu mozete vost do ucha, nosit babätko(zataz), ako tehotne zeny, urobit si geneticky test....
podobne kvalitne technicke muzeum je v Mnichove. nie su to len staticke vitriny, ake pozname u nas.
ahojte pridavam sa..sice neviem o com je teraz rec..ale zapojim sa 🙂
baby mate niektora skusenost s touto predavajucou a s tymto produktom?
baby robite si sliz na pranie? z jadroveho mydla a sody?
@janano a robis to v takej kombinacii :
http://www.mimibazar.sk/navod.php?id=86
a vyuzivas to na plienky ci aj na one pradlo? akolko davas na jednu pracku?
@komisakpd hej, robim to tak...a davkujem podla toho, ake je spinave pradlo a tiez kolko mam v pracke. Ja mam 7kg pracku, ked ju mam plnu, tak dam tych 750-800 ml, ked mam menej pradla, tak asi 500 ml. Ale vzdy musim pridat extra vodu, lebo tieto nove pracky peru s malym mnozstvom vody a ono to mydlo peni, tak aby sa nezaniesla. Ako avivaz davam ocot, ale nie vzdy, len sem tam, a vtedy pridam extra plachanie. A sem tam je dobre pustit pracku naprazdno napr. s pol litrom octu a ono ju krasne precisti...inac ocot je super na vodny kamen, len treba dat na prazdne pranie asi 1 liter. Ale my tu mame velmi makku vodu.
Po tom slize je to pradlo tak uzasne makucke...vsetky tie prasky s bielidlami mozu ist niekam... 😉
@janano a urobis 10l tak to mas na cca 20 prani hej?
no toho sa bojim, ja mam pracku plnenu zhora, tam sa neda pridat do posledneho plakania ocot a sa mojim aj toho penenia..a neviem kolko je potreba vody...no ale chystam sa to dnes urobit
a peries s tym slizom aj ine veci ci iba plienky

@bodka70 neviem... priznam sa ze som tam bola len raz 🙂 co je asi hamba, ale zial je to tak... a bolo skarede pocasie tak mi prislo ze tam nie je co robit 😅