icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
komisakpd
13. jún 2012

@asaka pouzivam do kanvice, zehlicky..zevraj aj do pracky ale to som este neskusala...lebo periems octom tak...ale cisti to suprovo

lucia31
13. jún 2012

@gia111 v lidl...je hned vedla hydrogénuhličitanu sodného🙂

prdelinka12
15. jún 2012

@lanka skus si nieco vygooglit a objednat cez internet.

briketa
15. jún 2012

@komisakpd @mariynka
Mariynka ale nezabudaj, ze bioodburatelne plienky musia byt v bioodburatelnom sacku ked sa zahodia spinave po pouziti, aby davali zmysel.
To znamena bud papierovy, z kukuricnych alebo bambusovych vlakien, tieto sacky sa po kratkom case same rozpadnu.
V nemocnici sa vsak taketo cosi celkom urcite nestane a budu odhodene v igelitovom sacku, kde sa nemaju sancu rozpadnut, lebo ten je prakticky vecny 😔 Takze do nemocnice mozes kludne kupit lacnejsie obycajne.
Na to iste nezabudnut ani doma, nesmies ich hadzat do obycajnych odpadovych sackov v kosi 😉

estterka
15. jún 2012

@briketa ale tie plienky su lepsie aj pre dieta 😉

briketa
15. jún 2012

@estterka to je uplne v poriadku , ja som len napisala, aby ich odhadzovali do kompostu, papiera alebo odburatelnych sackov, lebo by si neverila kolko ludi kupuje bio plienky a hazde ich do igelitiek...
A Maryinka sama pisala, ze doma ide na latkovky. Na ekoplienkach ide hlavne pre detsku ritku o to aby neboli bielene a parfemovane.
Ja by som do latkoviek nesla, u nas je voda velmi vzacna a skratka v tejto klime by nas to viac zatazilo ako pomohlo ale tak isto pouzivam tie o ktorych sa bavime vyssie, akurat, ze ja tu nemam problem kupovat bezne aj kukuricne sacky.
Kompost robit v divej prirode by bol zabijak, mala by som okolo domu v noci vsetku zver a hlodavcov z cellych hor. Aj bez kompostu tu mame v noci rusno 😅

komisakpd
15. jún 2012

@briketa to mi je jasne...ze v odburatelnom sacku...:D

zdraviezprirody
17. jún 2012

@hexi dík za link. Video na zamyslenie...

komisakpd
20. jún 2012

@hexi
@zdraviezprirody
a da sa zit bez plastov?

zdraviezprirody
20. jún 2012

@komisakpd určite sa dá, veď ľudstvo bez plastov prežívalo tisíce rokov 😉
Ale ak narážaš na to, že o koľko veci by sme boli ochudobnení, tak máš pravdu...

komisakpd
20. jún 2012

@zdraviezprirody no presne na to narazam...ci je iekto schopny..vyhodit vsetko z plasu a zit bez plastu...aj napr PC, na ktorom vsetky piseme.....

inac dnes som robila prirodne hnojivo 🙂
http://ekozahrada.blog.cz/0907/koprivova-jicha

zuzimia
22. jún 2012

ahojte, prilezitostne vas docitam, ale nemam cas prispievat a zase priznam sa, snazim sa o eko, ale nie nijak extremne. Ale chcem vas poprosit o radu, objednala som si perkarbonat, uz ho mam aj doma. Ako ho davkujete pri prani? A pouzivate aj na bielenie zaclon? To by som chcela vyskusat zajtra. Vopred dakujem

martinka1981
23. jún 2012

Ahojte baby 🙂
idem k vam zase po radu 😀
neviete mi poradiť čo na kaleraby v zahradke?? Mam na nich take biele mušky a kopec hmyzu od vošiek až po neviem čo 😖
tento rok som sa dala na eko pestovanie,vlastne ja s tym pestovanim len začinam. Zatial je všetko ok až na tie kaleraby. Robila som vyluh cesnaku s parafinom ale to akosi nezabera 😝
ak niečo mate odskušane poradte 😉 vdakaaaa

PS: džem s agarom sa vydaril,je chutny a husty 🙂

martinka1981
23. jún 2012

@zuzimia mala by si myť na nom davkovanie.Myslim že do prania sa dava 1-2 lyžice. Ja na namačanie a odstranovanie škvrn sypem od oka 😉
myslim že na zaclony bude dobry,ale neviem posudiť lebo my nemame doma ani jednu 😀

hexi
24. jún 2012

@komisakpd aspon s casti sa ich zbavit, tie ktore su nam na nic a zavadzaju v kuchyni , ja osobne nemam rada zbytocnosti, co mi nepadne na uzitok, alebo osoh ide z bytu prec 😀

zuzimia
24. jún 2012

Vdaka za super radu, vcera som bielila zaclony perkarbonatom. Sypla som ho tam teda dost a este som to poistila aj vanishom na zaclony do plakania, lebo boli fakt hrozne - v zime nam cmudila pec a strasne osedli...a vysledok je uzasny . su bielucke ako nove.

martinka1981
25. jún 2012

@zuzimia ja hovorim že Puer je proste zazrak. Mne zišiel bez namačania aj špenat,len som dala priamo do pračky. Travu z ponožiek v pohode,nechala som namočene cez noc a potom hodila do pračky 😉
uplne super to je. Už som aj kamošky navnadila 😎

bleble
25. jún 2012

Ak hladate prirodne kaucukove produkty, pozrite si moju ponuku 🙂

rancuzkaf
25. jún 2012

@martinka1981 boj s bielymi muskami je tazky:v bio pestovani sa pouzivaju dve parazitne osy ako Encarsia formosa a Eretmocerus eremicus, cierna lienka Delphastus pusillus a hmyz predator Dicyphus hesperus......to vsetko asi tazko zozenies, ze? 😒 ....inac stoji za vyskusanie brectanovy vyluh a mechanicke pracne odstranovanie musiek vysavacom, ak mas taky na baterky, ten by dobre posluzil 🙂 ......ak potrebujes vediet nieco viac, prid k nam do fora o bio pestovani (rada ta ku nam pridam 😉 )

martinka1981
25. jún 2012

@rancuzkaf skusila som na radu mojej tety mydlovu vodu s octom 😉 vyzera že zabralo,pojdem ešte pozrieť lebo som dnes vonku ešte nebola lebo pršalo 😀 a robota bola vo vnutri.
A našla som na nete aj eko postrek Nudosan sa vola.
A budem rada ak sa k vam možem pridať 😉 ja ešte len začinam,nikdy ma zahradka nebavila ale tento rok ma to neako chytilo 😎

mimi21mimi
28. jún 2012

Nieco na zuzenu priedusnice by ste mi nevedeli poradit? taky domaci recept?
Davam si cibulovy sirup a neviem, ci to pomaha....

timbouctou
28. jún 2012

@mimi21mimi pomáhá dýchat studený vzduch, strkali jsme malému na radu dr hlavu do mrazáku, když měl záchvat. To funguje.

mimi21mimi
29. jún 2012

@timbouctou Dakujem vyskusam... lebo mi nechceli v lekarni predat nic a je mi jasne, ze ked pojdem k dr. tak mi predpise Bioparox, ona to dava na vsetko...

zuzananinka
29. jún 2012

@komisakpd možem sa spýtať kolko gramov rozmarinu asi ide do litra - lebo chcem vyskušať ten prostredok proti klieštom a rozmarín mam vypestovaný a aj vsetko ostatne mam doma tak by som to dnes spravila

komisakpd
29. jún 2012

@zuzananinka to sa skor opytaj @gia111 to je jej recept

manka
2. júl 2012

ahojte. ked som dala vyhladat bio bednicky, hodilo ma sem, len neviem, na ktorej strane sa o nich pise. mate s nimi skusenosti? objednavate? dakujem

vefi89
4. júl 2012

@komisakpd tá vylúhovaná žihlava, ja ňou oblievam ruže a hrušku, je to dobré proti voškám aj mravcom 😉

elinadesigns
6. júl 2012

Ahojky...tak sa pridavam aj ja k vam medzi naturalne rodinky... 😵
My zijeme na samote
@hexi ma pozna asi z temy samotary na modrej streche...ale v tedy som mala nick eli77 😵
snazim sa zit co najviac naturalne-ekologicky...co sa tyka varenia, prania, kozmetiky, zahradkarcenie az po vychovu nasich deti uz asi 3roky 😵

bubulka722
6. júl 2012

Ahohte! Vedeli by ste mi poradiť do akej fľaše si vziať vodu na celodennú túru. Z vody z plastovej fľaše sa mi dvíha žalúdok a v skle je riziko rozbitia. Ďakujem!
Tiež záhradkárčim a nič nestriekam. Všimla som si, že sa mi ale neskutočne premnožili mušky na ružičkovom keli a v kalerábe. Čo s tým?