icon

Naturálna rodina

gia111
15. dec 2011

čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.

Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.

Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.

Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

Naturálna rodina
katyxq
8. okt 2012

@estterka Však jasný, já se nechci hádat nebo popírat vaše zkušenosti (nevýhoda psaného projevu, může to vyznít jinak, než člověk zamýšlí), každý nejsme stejný a co funguje jednomu, nemusí fungovat druhému 😉. Už jsme na rozjedení vyzkoušeli leccos, syrové ovoce může malá až teď a to jen trochu (jinak jí naskakují pupínky a navíc může syrové jen ty druhy, co neobsahují pektin, po syrovém jablku nebo hrušce má totiž zácpu), takže syrové zeleniny se celkem bojím.
A nechutenství příkrmy zrovna neřeším, za den sní tak 170g celkem, spíš míň, po jídle ji dokojím a celkově hodně kojím. Tuky - ryby, avokádo, sádlo, žloutky (ty snese až teď), olivový olej, dýňový olej, občas slunečnicový olej,pak kokos, mandle, oříšky (ve formě "másel" a "mlék" - díky za tip na mák, asi zkusím). Chci koupit kokosový a avokádový olej, možná i lněný olej.

mimi
8. okt 2012

@estterka ano, dr.nam kazala brat cebion multi, obsahuje aj vit.B a C. Tiez neviem najst lepsiu nahradu.

estterka
8. okt 2012

@katyxq to dojcenie je v tomto veku zaklad este. ak nemate dovod do toho dietatka "dostat stravu" kvoly liecebnym ucinkom,tak idealne je nechat to na dieta. ja som ani nemixovala,zeleninu som velmi dlho len parila a to bolo jej oblubene jedlo a nechala som ju,nech sa nakrmi sama rukami-vtedy vacsinou dieta zje tolko,kolko potrebuje. jedavala takto aj v 10 mesiacoch. lyzicku sme pouzivali malokedy. kolko ml kedy jedla netusim,nesledovala som.
velakrat,ked sa prejavi reakcia na potraviny(napriklad surove nieco) ide o kombinaciu jedla,aj co zjedla predtym a ma este v brusku a tak.

estterka
8. okt 2012

@mimi cebion je slaby,to su take mini davky v tom davkovani detom,ze to moc efekt nema. b vitaminy su v tom spominano sirupe a c vitamin mi mame C-salt,mam ho v albume. da sa kupit na stranke nutri.com . neviem ci si niekedy pocula o megaaskorbickej liecbe, ale ide tam o velke davky tohto vitaminu. nasej malej som v roku davala tak 1,5 gramu denne..

katyxq
8. okt 2012

@estterka Malá do sebe rozhodně nenechá jídlo nacpat, když už nechce, tak ani pusu neotevře a otočí hlavu na bok 😀, pak jí prostě nabídnu prso a dokrmí se mlíčkem, někdy chce hned a někdy třeba až za půl hodiny. Kojím na požádání 🙂. Většinou dostává teda nahrubo mixované, ale třeba banán snědla stejné množství rozmačkaný i jen tak do ruky. A příkrmy rozhodně nedostává podle tabulek, ale podle toho, jak o ně jeví zájem a jak se jeví hladová, takže momentálně asi dva týdny dostává třetí příkrmy pozdě odpoledne, ale toho sní jen trošičku (spíš na chuť 😉, jak nás vidí jíst, tak chce taky).

mimi
8. okt 2012

@estterka ano pocula, mam ten praskovy vitamin C, len mala to nemoze. aj vigantol som uz vyhodila, mame nieco prirodnejsieho 🙂 Ten sirup sa da kupit na tej stranke? idem to pokukat.

estterka
8. okt 2012

@katyxq ja som rovnako nikdy tabulky neriesila. ani neviem kedy sa co podla nich zavadza. zijem v zahranici,tu sa zacina v 4 mesiacoch u deti pomarancom..co na slovensku neexistuje citrus tak skoro a podobne.ani casovo som presne ako ty neriesila-ani aj nie som hladna vzdy v tu situ hodinu...
poviem ti,presli sme si mnohymi obdobiami absolutne dojcenia a nejedenia a ja som velmi zasadova v kvalitnej strave a oplatilo sa. naposledy tento rok niekolko tyzdnov vobec nejedla prikrm(mohla mat tak okolo 21-23 mesiacov v tej dobe) a nebolo to uz ku koncu jednoduche,ale pre mna osobne to nebol dovod zacat jej davat "nezdravu stravu" . smiali sme sa doma,lebo opat zacala krasne jest dva tyzdne pred druhymi narodkami,kde WHO aj pise,ze do tych dvoch rokoch by sa mali rozjest deti,ze asi potajme si citala ich odporucania 😅

estterka
8. okt 2012

@mimi preco nemoze praskovy c vitamin? ono take davky c vitaminu stravou sa doplnit nedaju,pre mna je C salt cecko ta najlepsia alternativa. vintagol by som dietatu ja tiez nedavala,da sa to riesit bud rybim olejom alebo D vitaminom od swansonu,volakedy bol dobry aj oleovit z rakuska.. daj si nazov sirupu do googlu a vyhodi ti to stranky,kde sa da kupit.
ono neda sa vsetko uplne prirodne,obcas bohuzial si musime vybrat,ci chceme uzivat lieky alebo doplnky a potom sa vzdy daju najst tie doplnky co "najcistejsie" zlozenim..je velmi tazke sa dnes stravovat tak,aby sme doplnili telu vsetko,co potrebuje. kedze aj take ovocie a zelenina zo supermarketov su "podvyzivene" a nedaju nam to,co by sme cakali...plus jeme privela varenej stravy..

mimi
8. okt 2012

@estterka pozerala som ten sirup na zelezo, tiez obsahuje rakovinotvorne E ☹ Na chladnicke mam vyveseny zoznam E a prave pisu, ze E330 je najnebezpecnejsi. Pozerala som este aj Aktiferin kvapky a tam nepisu o ziadnom skodlivom E.

mimi
8. okt 2012

@estterka inac,ten obchod FINCLUB je pri nas za rohom, ze som si ho ja nevsimla 😀

estterka
8. okt 2012

@mimi tak to neviem uz potom,ja som tam v tej dobe ziadne zle ecka nenasla. tak snad najdes nieco ine,

estterka
8. okt 2012

@mimi no ja viem tak,ze skodlivost E 330 je mytus..tam to suvisi s krebsovym cyklom,co je chemicka reakcia a nasledne krebs-je aj rakovina a tak nejako. je to kyselina citronova.

mimi
8. okt 2012

@estterka jaj, no to ja zase neviem, vidim, ze ty si uz nejaka zbehla v tych E kach 😉

katyxq
8. okt 2012

@estterka , @mimi Nedávno jsme četla, jak asi tenhle mýtus o kyselině citrónové jako karcinogenu vzniknul - pravděpodobně divokým překladem německých textů, kyselina citrónová se účastní biochemických pochodů Krebsova cyklu, ale krebs je německy i rakovina 😀.

mimi
8. okt 2012

@estterka diky za link. Mam ten zoznam E ciek z Nemecka, no podla toho co som citala, ide o chybny preklad.Clovek uz nevie, komu a comu ma verit.

estterka
8. okt 2012

@katyxq ano,tak nejako to bolo 🙂

@mimi priznam sa,nemam nikde vytlaceny zoznam ecok,lebo sa snazime potraviny s eckami nekupovat. presli sme na system varenia zo zakladnych surovin-kupujeme vela cerstvej zeleniny a ovocia a potom napriklad cestoviny,ryzu,muku,rozne ine obilniny,strukoviny atd a varime z toho. a tam ecka nebyvaju..ak chcem nieco kupit a neviem ake je to ecko,tak si hladam cez google vzdy.

mimi
9. okt 2012

@estterka vcera som sa rozpravala s jednou lekarkou a ta mi dporucila homeopatika, brali ste ich tiez spolu s tym sirupcekom? Inac, povedala mi, ze by som jej mohla aj tu melasu davat, ale ten sirup sa mi viacej pozdava, kedze obsahuje aj ine vitaminy.

ivanka.7
9. okt 2012

@mimi ja mam na zelezo (u seba) dobru skusenost s tymto http://www.rabenhorst.de/deutsch/produkte/plus-... (davam original link kvoli zlozeniu, sedi s tym na etikete nemeckej, tu je slovensky preklad napr. http://www.naturlekaren.sk/zbozi/doplnky-vyzivy... ). Nemam s nim ale skusenosti pri malej ziadne, okrem toho, ze mala lahko nizsie hodnoty zeleza, erytrocytov a hematokrytu a kontrolny obraz mala potom ok. Ci tomu ale pomohla uprava mojej stravy a zaradenie tohto sirupu alebo sa to upravilo nejako prirodzene, neviem - mala bola cisto dojcena.

mimi
9. okt 2012

@ivanka.7 diky za link.

ivanka.7
9. okt 2012

@mimi to je len dalsia moznost, kedze @estterka ma skusenost s ferrofortisom u malej, tak je to skor ako alternativa, keby vam z nejakeho dovodu ferrofortis nevyhovoval 🙂 ako vravim, u babatka nemam skusenost, len u seba 🙂

estterka
9. okt 2012

@mimi ano,nasu hanku liecime dlhodobo homeopatiou.

ale chcela by som povedat,ze homeopatiu by mal predpisat vzdy homeopat po konzultacii,pretoze homeopatia sa predpisuje kazdemu cloveku na mieru. homeopatia nefunguje ako alopaticke lieky. homeopatia sa nedava na anemiu napr v tomto priklade,ale dava sa podla roznych priznakov,spravania sa clovek atd. ja osobne mam vynikajucu pediatricku,ktora stoji za nami vzdy,hoc robime veci uplne inak ako vacsina rodicov a hlavne lekarov odporuca,snazi sa radit nam homeoatiu,ale musim povedat,ze je uplne mimo v homeopatii. lebo ako lekarka sa nevie preniest cez to,ze to funguje inak. ze to proste nie ej tak,ze mas anemiu tak ti predpisem tento a tento liek a hotovo.

mimi
10. okt 2012

@estterka prosim ta, kolko ml toho sirupceka si davala svojej malej? Kupila som ten ferrofortis, pani mi nevedela povedat presne davkovanie, ze si mam zavolat ich lekarke, ale ta vybavuje telefonaty raz tyzdenne, takze to tento tyzden nestihame. Dakujem za radu. 🙂

danabel
12. okt 2012

Ahojte, máte niekto skúsenosti s Chlorella Pura Cosmetics?

gia111
autor
13. okt 2012

Našla som výborný článok o citróne, mnohé z toho je aj overené mojou rodinou, doplním len že citrón je aj výborný prostriedok na upratovanie...okná, mastný prach spolu so sódou, leštenie všetkého kovového...

http://www.2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/7912-c...

mimi21mimi
14. okt 2012

Baby, niekto som citala o vyrobe vlastnej avivaze... robite to tu niekto?
Prala som povodne v slize bez avivaze, iba s octom a sodou, ale u nas je tak strasne tvrda voda, ze to absolutne neestaci.... pradlo mam makke iba po avivazi.

luthien.k
15. okt 2012

@mimi21mimi zkus do máchání dvě lžíce octa a pár kapek oblíbeného éterického oleje.

oscarka3
15. okt 2012

@luthien.k ale to je len na vôňu, niečo na zmäkčenie @mimi21mimi chcela . ocot tam má

luthien.k
15. okt 2012

@oscarka3 já si nevšimla, tak to se omlouvám... Ocet předpokládám dává do máchání?

oscarka3
15. okt 2012

@luthien.k neviem, kde ho dáva, snáď odpovie ;). ospravedlňovať sa nemusíš, len preto som napísala, že ak si si nevšimla 🙂 .ja dávam do pláchania, tak ako si napísala