Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

kocky, chcem sa poradit, planujem latkovat, ale do porodnice som kupila jednorazovky babylove oko-cize ekologicke.. pocula som na ne same chvaly, ale teraz ma zmiatla kamoska, ktorej sa po nich mala cela vyhadzala.. ake s nimi mate skusenosti?potesim sa kazdej reakcii 😉 dakujem 🙂
@mariynka reakcia každého dieťatka je iná, aj v obyčajných umelých plienkach, jednému dieťatku vadia, inému v pohode, to by ti hrozilo aj keby si kúpila, napr pampers, nikto ti žiaľ dopredu neporadí, aj keď mi je jasné, že chceš byť pripravená a neexperimentovať, myslím si, že ich skús použiť a zároveň si to prvé použitia hneď stráž či je zmena na pokožke. 😉
@mariynka reakce může být na jakékoli pleny, znám dost dětí, co nesnesou látkovky atd. Je to o zkoušení, v každém případě bych se vyhnula plenám, které jsou bělené přípravky na bázi chlóru a jakýmkoli parfémovaným. Přímo s Babylove mám dobrou zkušenost, co se týče reakcí, ale zase dost protékají - alespoň na mých dětech ano.
@gia111 vynikajuca tema...nie som sice uplne naturalna, ale odpad triedime, z jednorazovych plienok sme presli na latkove, zacali sme doma prat v slize...syn je dojceny na poziadanie a spava s nami v posteli 🙂 uvazujem nad pouzivanim menstruacneho kaliska, ale trochu sa obavam ci si zvyknem...
Som naozaj rada, ze som vas nasla...prajem pekny den 🙂
@gia111 ako bojuješ s vyrážkami na dcérkinej rúčke? Ako čítam, skúšala si účinné prostriedky , takže malo by to zabrať. Ale chcela by som jednu myšlienku...dávaš aj niečo vnútorne? Keď môj syn mal impetigo po tváričke, stále sa to zhoršovalo aj napriek tomu, že som mu natierala tými najlepšími prírodnými "bojovníkmi" . Až keď detská lekárka chcela nasadiť antibiotiká, že to vraj má v krvi, som si uvedomila, že kožné problémy sú vo väčšine prípadov problémy vnútrajška. Hneď som ho nadopovala multivitamínom a prírodnými antibiotikami ( cesnak, propolis) a cez víkend sa mu tvárička vyčistila 🙂
ahojte,
minule som objavila aplikaciu do telefonu, nieco ako "encyklopedia" Eciek a roznych latok.. po zadani danej latky vyhodilo ci je skodliva, co to je atd... bohuzial to teraz neviem najst..
nemate nahodou link? 😕
@leusska Ahoj kalíšok používam už asi polroka, moje pocity sú asi také...prvý deň je u mňa bolestivejší a niekedy sa mi zdá, že ten podtlak to ešte trošku zhoršuje. Je potrebné sa naučiť si ho zaviesť dobre, ale je to iba o zvyku. Ostatné dni a noci sú úplne skvelé, vôbec o ničom neviem. Pri bežných metódach mi vadili tie umelé hmoty a stále som si pripadala taká...nečistá, stále som sa cítila...teraz je to neporovnateľné. Mám rada ten pocit nezávislosti ako pri látkových plienkach, vymienaš ako chceš, vždy to máš doma a cítim sa viac hygienicky. Akurát keď idem niekde na cudzie toalety, na dovolenke a podobne musíš rátať s tým, že potrebuješ WC s umývadlom. 😉 Vrelo odporúčam, komfortné, pohodlné, hygienické, ekologické aj ekonomické 🙂 .
@zdraviezprirody Ahoj ďakujem za opýtanie, ekzém zmizol s modrou indulónu. Tie vyražky sa veľmi zlepšili ale zmiznúť nechcú. Dávala som je aj propolis, medvedí cesnak, tea tree...aj čistý lieh lokálne, ale nič z toho tak nepomohlo ako som čakala, možno by som skúsila aj to aloe 😔
zienky, potrebujem poradit, potrebujeme nahradu maltoferu za nieco prirodnejsie, kedze maltofer obsahuje rakovinotvorne E. Ide o babo, ktore je chudokrvne, viem melasa je vyborna, ale to este nemoze. DAkujem za kazdu radu. 🙂
dievcata, co hovorite na tento clanok?
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-na...
@mimi pozri tu, je tam spomenuty prirodny sirup
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/estterka/cla...
@mimi aj nasa je predcasne narodena. ak sa teda pytas na moj nazor-stretla by som sa s LP (najdes na mamila.sk podla bydliska) a urobila vsetko preto,aby som plne dojcila a uplne vylucila UM. materske mlieko je tak dokonale,ze pomaha absorbovat zelezo zo stravy,z doplnkov atd kdezto hoc UM to zelezo teoreticky obsahuje,tak kravske mlieko,z ktoreho je vyrobene absorbciu brzdi. ak ma tvoje dietatko anemiu,je viec nez pravdepodobne,ze bude trpiet nechutenstvom. a teda je dolezite,aby malo to matetske mlieko v tomto obdobi. ak mate 6 mesiacov a uz vies,ze ma anemiu(nevieme sice,aku silnu..my sme mali velmi vaznu,chceli malej dat transfuziu-odmietli sme a bez klasickych liekov ju vyliecili za 4-6 mesiacov).
ono na odstranenie flasky a UM je potrebna spolupraca s dobrou LP,napis mi kludne do spravy,odkial si,mozno ti budem vediet kokretne nieho poradit.
k prikrmom..mam tu clanok o tom,ktore potraviny obsahuju najviac zeleze-otvorim ho,precitaj si.
@estterka aj mojej malej hrozila trnasfuzia krvi, nechceli nas pustit z porodnice. Doma som uzivala melasu, malej sa upravil krvny obraz, pravdu povedat, potom som to neuzivala pravidelne, obden a teraz ma opat zly krvny obraz. Neviem, ci nie som aj ja opat chudokrva, nebola som na odber. Inac, aj moj prvy syn bol v jej veku chudokrvny, cisto dojceny a davali sme mu maltofer, len vtedy som sa moc nezaujimala zlozenim ako teraz 😅 Pediatricka mi vravela, ze okolo toho pol rocka byvaju deticky chudokrvne. Neviem, ale ja by som uz zacala s prikrami, stale je hladna. Kedy ste vy zacali prikrmovat?
@mimi Já bych taky co nejvíc zapracovala na kojení 😉 (a stravě bohaté na železo u tebe, snaž se co nejvíc vyhýbat kravskému mléku a výrobkům z něj, ať se železo špatně nevstřebává) a s příkrmy pak nedávej skoro vůbec obilniny, ale zaměř se na tuky živočišné a některé rostlinné a taky bílkoviny, zeleninu nejlépe kořenovou nebo plodovou a to nejlépe s masem, pomáhá to vstřebávat železo ze zeleniny.
Malá sice nebyla chudokrevná, ale jedlík velký nebyla, přibírání nic moc (ale to asi souvisí i s její alergií na bílkovinu kravského mléka), až jsem se zaměřila na ty zásady výše a hurá, funguje to 🙂.
@mimi predcasne narodene deticky zvyknu byt chudokrvne,pretoze si nestihnu vytvorit zasoby v tele. a dalsi problem je,ze sa nenechava po porode dotepat pupocnik,to znamena,kym prejde vsetka krv z placenty do telicka-je to ta najdolezitejsia a najcennejsia krvna transfuzia pre dietatko.ja som zacala dokrmovat az v takmer 8 mesiaci,nam anemiu ale zistili az tak v 10.mesiaci,skor sme nevedeli.
@katyxq prepac,ale ja mam osobnu skusenost s tymto a moje dieta maso neje(veganka,neje ani mliecne vyrobky,ani vajcia)-maso vobec neobsahuje tolko zeleza,ako si myslime..hlavne take dake kura,co sa kupi niekde v obchode. narozdiel od toho,je mnozstvo kvalitnych obilnin,ktore maju toho zeleza dokonca viac ako maso(pseno je jeden vyrazny zdroj zeleza,dalej kuskus,bulgur,ovsene vlocky atd). korenova zelenina neviem,najdolezitejsia je listova-zelena-surova(spenat,mangold..)..pretoze hemoglobin v tychto listoch sa sprava v rastline ako v krvi hemoglobin a posobi uzasne na krvotvorbu. ako som pisala vyssie,studiom o anemii som stravila mesiace a uspesne som za 4 mesiace nad nou u dcery vyhrala.
@estterka U dospělých asi jo, ale co jsem četla, tak miminka právě obilniny špatně tráví a listovou zeleninu taky a fakt je, že u malé se mi to potvrdilo, prostě vidím, co sní a v jakém stavu to vyjde ven.
Vždycky je víc pohledů na věc, malá mi až do 9. měsíce obilniny prakticky nechtěla a teď jich sní úplné minimum, masu taky moc nedala, ale co jsme přidala tuky, tak ho začla chtít a konečně se rozjedla (dost v kojení a trochu v příkrmech).
@mimi tu je nieco z mojich poznamok ako sme liecili
@katyxq a ja viem,co som dokazala spravit s krvnym obrazom svojej dcery stravou,teda ja mam nase stravovanie fakt odskusane a overene 🙂 listovu zeleninu treba jest samozrejme surovu-aj spenat,ten sa vobec nema varit,lebo sa tam vselico nevhodne uvolnuje varenim. pri takomto malom dietatku by som isla do zelenych stiav a smoothies.
@katyxq zalezi co povazujes za tuky,u nas su tuky hlavne rastlinne kvalitne oleje(makovy sa odporuca na lacno davat dietatku pri anemii) a rozne ine,striedame ich. chut do stravy zvysuju vitaminy skupiny B,takze tam ide o to predpokladam. u 10 mesacneho dietatka by som az tak neriesila nechutenstvo(prirkmy),kedze aj podla WHO sa dieta uci jest do dvoch rokov a ak je dieta dojcene na poziadane,rozpapa sa kazde inokedy. skor ak dieta sa nedojci dostatocne,tam je iny problem,nie v nechutenstve.

@gia111 nuz, mozno je to atopicky ekzem... Pomaha presusit a premastit... A z prirodnych veci a kozmetiky - veci s vytazkami z ovsa, aj do kupela do bavlneneho vrecuska ovsene vlocky nechat cely kupel vo vode a na zaver ju este tym vreckom vyumyvat. Co pomohlo nam bola dieta - potom sa to zlepsilo naramne, teraz udrzujeme a tak.. Pozri si temu Atopicky ekzem, prispievatelka lutien aj jej blogy tu na MK....
Inak, dobre sa to presusi repikovym odvarom, ale ten dost vysuje a potom treba kozu premastit a zaroven hydratovat.. Vlocky su skor na hydrataciu, nie na presusenie...