Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@marinka ono co sa tyka tej ekologie, maju z coho rozdavat, lebo im tu peniazky same zo zeme vytekaju a v mori plavaju 😀 ale najdolezitejsie je, ze tu je uplne ina mentalita. Aj ked ludia su tu dost chladni a uzavreti, nepripustia si tu k sebe len tak niekoho, ale zase si tu nezavidia si tak ako u nas, tu napr. neexistuje korupcia ako u nas, ci sa to tyka uradnikov, lekarov atd. Samozrejme aj tu sa stane, ze sa objavi nejaky ten uplatok, to sa tyka hlavne obrovskych firiem, ale nie medzi ludami. Povedala by som, ze ludia su si to dost rovni, zatial co u nas sa straca stredna vrstva a su obrovske rozdiely medzi chudobnymi a bohatymi...a potom nastupuje zavist, nenavist, neprajnost, atd. ☹
@janano Mně se obecně na severských státech líbí spousta věcí, a je moc pěkné číst, jak to popisuješ..Mně je teda mnohem sympatičtější, když jsou lidé uzavření, než když se tváří jako nejlepší kamarádi jako třeba v Americe, takové to objímání s každým - nevěřím, že je to upřímné. Důležité je, jestli pomůžou, když je potřeba 😉
S tou korupcí máš pravdu, že u nás je největším problémem závist, protože je vidět, že jsou státy, kde to bez korupce funguje, např. i v Japonsku. A i ty velké rozdíly mezi chudými a bohatými, pěkně jsi to všechno vystihla..
ahojte..ja sa tiez rada pridam k vam, aj ked nie uplne so vsetkym mozno suhlasim rovnako, pripadne rovnako dodrziavam🙂 Pouzivali sme jednorazove plienky, davam dieta ockovat a drobcek vdaka jeho povahe spinkava sam vo vlastnej izbicke od 1.5 rocka🙂
Ale tiez som sa pred jeho prichodom na svet zacala zaoberat viac tym co je pre nas aj pre neho take najprirodzenejsie..ja som z mesta, ako som sa tam narodila, tak som mala jednu babku na jednom sidlisku a druhu na druhom, dedina mi nehovorila nic, skor som nejako nikdy nechapala naco sa tam ludia otrocia na poli a pri zvieratach a spoluziacky v skole z dediny sa mi zdali divne, lebo museli dochadzat na autobus ci cez vikend chodili na zemiaky kym ja som sa prechadzala po sidlisku a obzerala chalanov, citala doma knihy alebo sla do kina. Po vysokej skole som chodila po zahranici, potom pracovala v Bratislave atd, proste 30 rokov v mestach.
Vedela som ale, ze toto pre moje dieta nechcem..Neviem vobec cim si ma vidiek ziskal, ale moj manzel pochadza z Podpolania a ja som si to zamilovala. Maly sa este narodil v Bratislave, ale ked mal 5 mesiacov prestahovali sme sa na vidiek a ja som tu velmi spokojna. Byvanie sme si zariadili drevom kolko sa len dalo, milujem nase drevene stropy a dvere a nas krb ked tam mozeme prikladat..ta vona dreva je uzasna..drobec je stale vonku, cez leto sa chodi domov len najest, mala som obavy ci tu nebudem sama, ale len zidem dole ulicou a su tu dalsie 4 deti v synovom veku, v lete sme skoncili stale v inom dvore. chodime krmit kozicky, sliepocky, ovecky, hrame sa s mackami, psikmi...doma mame zatial vtaciky, ale uz sa tesime na psika co si chceme kupit tohto roku. Tiez si pomaly rozbiehame sklenik a zahradku, zasadili sme jablonky, hrusky a slivky, co by tohto roku mali uz aj rodit, tak som velmi zvedava. Nedaleko byva vcelar, co ma uzasny bio agatovy medik, ten je len od neho, pod Polanou horar chova pstruhy v tej najcistejsej vode a su uzasne, tak ryby mame ako z bioobchodu..vajicka od susedov uzasne domace ani nespominam🙂 Ja som bola vzdy mestsky typ a tak moji rodicia doteraz nevedia pochopit to, ze som na dedine stastna, stale sa mi snazia vsugerovat pocit, ze tu nepatrim a ze pre dieta a jeho buduce vzdelanie bude lepsie zit v meste...
Co sa tyka stravy, tak ste tu niektora spominali tiez, ze vas nechapu- to mame aj my. Nas maly bude mat 2 roky ale sladkost este ziadnu nejedol a verim ze to tak ostane...my ako sladkost mame ovocie, miluje vsetko..ked papa obed a poviem mu, ze ked vsetko spapa a bude mandarinka, tak sa ide dotrhat...teraz som mu cez sviatky dopriala aj susene slivky a ine susene ovocie aj ked to nepreferujem a miluje aj hrozienka..v jeseni nechcel nic ine len hrozno...toho sa vedel ojest🙂 vajicka mame velmi zriedka, aj to tie domace, davam len prilezitostne, aby obcas mal, ale povedala by som tak 2 krat do mesiaca...masa tiez nejeme vela, snazili sme sa malemu davat davky ako sa odporuca, ale zacali sme sa trosku zaoberat aj krvnymi skupinami a vhodnosti potravin a vidim aj sama co mu robi dobre a co nie..ked mu isli ocne zuby tak sme skoncili "predavkovanim proteinmi" teda si jeho organizmus co bol oslabeny tymi zubami nevedel poradit s davkami proteinov z mlieka, syrov a masa, tak sme to zredukovali este viac...
Ja neuznavam udediny, sunky, salamy a podobne vyrobky, to moj drobec dufam este dlho jest nebude...tiez tych pribinacikov a ine Eckove vyrobky..snazime sa kupovat BIO potraviny ako sa da, len zial u nas toho je tak malo, ze to nie je vzdy mozne...varime vzdy masko na zeleninke s ryzou, celozrnnymi cestovinami...vela ovocia, chlebik s medom( ziadne rozky)...detske vyzivy z obchodu by som mu veru tiez nedala..mozno pre niekoho extrem, ale moje dieta cez Vianoce nesiahalo na ziaden kolacik co sme doma mali ale pytalo si slivku alebo mandarinku, na navsteve do neho trepali dru tycinky ze sme museli odist domov, lebo jeho to ani nenapadlo jest, zobral tycinku a doniesol maminke ale tetky hned, ze nech si da, ake je to dobre..potom vypil pol litra vody kedze je to slane...Tiez pocuvam od lud reci ako deti potrebuju sladke a neviem co, ja viem, ze sa tomu neskor nevyhnem, uz teraz sa desim skolky ked vidim ake maju jedalnicky a kazdy den k jednu sirupovu vodu, ale naco ho aspon do 3 rokov niecim takym napchavat...my sa snazime ist prikladom, aj ked samozrejme si dame obcas nejaku salamu( co maly komentuje, ze mamka papa stiplave a to deticky nemozu)...ale nevyprazame, takmer vobec nemavame bravcove maso, celkovo maso zriedka, nevypekavam kolace a torty, jeme vela ovocia a zeleniny..aj ked to na nas napriklad nevidno, ze sa zdravujeme zdravo🙂 ale my vieme co a preco to robime...
Telka tiez u nas ide len vtedy ked maly zaspi..vecer si s muzom obcas nieco pozrieme na tych 6 kanaloch co mame, ak vobec nieco ide..inak nic...malemu som obcas chcela pustit dvd, ze najaku rozpravocku kym si nieco prichystam, alebo ked je strasne rozruseny, nech sa upokoji..ale nehrozi...jeho nic ani nezaujima, tak to neriesim..teraz cez sviatky sme spravili vynimku a obcas telka sla, kedze sli rozpravky a moj drobec dosiel s ovladacom, ze maminka vypnut telku...zapnut pesnicky🙂
Tato tema je velmi pekna a pozitivna, dufam, ze taka ostane...velmi pekne prispevky su tu...
@m.i.r.i ahoj, cely tvoj prispevok znie ako z rozpravky, to myslim v dobrom 🙂
Ja hrozne nemam rada, ked ini neakceptuju moje rozhodnutia a mudruju, co je pre moje dieta dobre, hlavne sa to tyka najblizsej rodiny. Ja som tiez nekupovala presnidavky, varila som malej kasicky z roznych muk a este stale kojim, aj ked len trosicku a niekomu sa stale zdalo, ako dcerka malo papa, pritom krasne priberala na vahe,...
A som hrozne rada, ze u nas v skolke vobec nejedia sladke, varia len zeleninu, cestoviny, polievky a ryby...vela ryb a piju k obedu len cistu vodu...podla mna sladke by mali uplne zakazat v skolkach a na skolach...
Co sa tyka ockovania, tu je uplne dobrovolne, takze my nemame co riesit 🙂
@janano jeej..dakujem..si zlata.
No nie vsetko je idealne, ale aj my sa snazime🙂 S tou skolkou mas pravdu..to mas super, ze u vas v Norsku sladke nejedavaju..my teraz vyberame skolku pre maleho a nie je to lahke..aj u nas su skolky kde sa stravuju zdravsie, je aj na dohode rodicov ci budu akceptovat sladkosti alebo nie..a to je casto ten kamen urazu- mozno prave jedna z nevyhod vidieka- ze tu malokto tak rozmysla ako my..na jednej strane maju ludia prirodu na dosah, deti maju vlastne cely cas prazdniny na dedine🙂, ale strava sa dodrziava typicky slovenska- chlapom treba kopec masa a slaniny, detom kolacov, buchiet a cokolady..tu ked nejakemu chlapovi nedas v nedelu vyprazany rezen a kazdy den maso, tak ta niekam posle..a to doslovne..no a v skolkach teda to iste- mamicka len vyjde s dietatkom zo skolky a uz cestou sa zastavia v obchode na lizatko, keksik..brumik...nehovoriac o narodeninach a meninach, co pri pocte deti je hadam 2x do tyzdna pocas roka, kedy kazdy nanosi lizatka a cukriky☹ v mestach sa najdu skolky co maju take pravidla, ze na narodeniny doniest trebars susene ovocie, pije sa len voda, nie sladene sirupove vody ci krabickove dzusy a podobne..tak uz pozerame, ci ho dat do skolky radsej do mesta a dochadzat alebo ako to urobit...zvazujeme pre a proti..je mi to luto, ze na Slovensku to povedomie ludi nie je este take ako trebars v Nemecku alebo v susednom Rakusku, nehovoriac asi o Skandinavii ked vidim co aj ty pises...chceli sme aj triedit odpad..v Bratislave sa to aspon ciastocne dalo, byvali sme v novostavbe v podnajme a tam uz boli pekne kontajnery aspon na papier, sklo, baterky....ale tu na vidieku...hrozneeee...pred domom jedna popolnica..my sme si kupili 3..uz na nas pozerali susedia, ze ci sme normalni...no ale triedit sa nam nepodarilo, lebo pridu smetiari a vsetky vysypuju do jedneho smetiarskeho auta spolu...nik ti tu nic osobitne odvazat nebude...tak jedine, ze by sme si vrecia s odpadom vozili sami autom do mesta niekam kde sa separuje, ale uprimne, tu som ani v meste nic nenasla, asi by sme museli ist 20 km do vacsieho nieco hladat..a zas sice je nasa laska k prirode velka, ale naozaj nemame kedy vozit odpad autom 20 km niekam vyhodit..a aj to neviem ci by sme mohli, kedze tam nebyvame...
Tu ludia separuju svojim sposobom- kartony a papier palia na zahrade...a z toho mi je tiez zle...kedze maju len tu jednu popolnicu pred domom, tak kartony by vela zabrali ako odpad, tak si na dvore spravia ohnik a tam to palia..potom sa neda ani vyvetrat, lebo cerstvy vidiecky vzduch sa hned zmeni na hnusny dym..
Akokolvek, aj napriek tomu sa aj ja citim niekedy ze zijeme v rozpravke🙂 ze si splname svoj sen o zivote na dedine a napriek tomu plnohodnotne a nase dieta ma cerstvy vzduch, beha po kopcoch a miluje zvieratka..
Ahojte baby, píšem úryvok z knihy Aromaterapie v pediatrii od N.V. Nagornaja:
Život dítete je naplnen celou radou ruznych emoci, dojmu, nadseni a zklamani. Mnoho casu travi deti v materskych skolkach a zaujmovych klubech. Kazde misto, ktere dite navstevuje, muze utkvet v pameti nejen pro jeho prijemny interier, vlidny pristup, pokud tato vune odpovida cilenemu zamereni - ve skole zvyseni zaujmu o uceni, v detskych klubech relaxaci a odpocinku, pri vyuce jazyku, hudby, kresleni - soustredeni, zvyseni koncentrace a vnimavosti.
Materska skolka, ktera je mistem velkeho soustredeni deti, je vzdy rizikovym mistem pro vznik infekci nebo onemocneni z nachladzeni. V souvislosti s tim se doporucuje, aby rodice pred odchodem z domova nanesli na aromamedailon nebo na odev ditete etericke oleje s protivirovimi a protimikrobialnimi ucinky, napriklad hrebickovy, zazvorovy, skoricovy, vavrinovy, jalovcovy, matovy, z borovicoveho jehlici, tymianovy, cajovnikovi nebo eukalyptovy. Kterymkoli z uvedenych eterickych oleju je mozno nasycovat vzduch v prostorach, kde se nachadzeji deti, zvlaste v obdobi epidemii chripky a nemoci z nachladzeni.
Kdyz se v kolektivu deti objevi ohnisko nakazy, je vhodne zesilit bezna preventivni opatreni a vyuzit prostredky aromaterapie s imunostimulujicim ucinkem, napriklad etericke oleje pomerancovy, mandarinkovy, cesnekovy, eukalyptovy apod. To umozni zvysit imunitu deti a predejit vzniku novych onemocneni.
Veľmi zaujímavá kniha, samozréjeme že to nie je len o deťoch, ale väčšina knihy je napísaná všeobecne a hlavne indikácie sú pre detičky pekne rozpísané. Malej do dávala do posielky na plachtičku pred spanim, do olejčeka olivového na masáž, alebo na kúpeľ. Je to veľmi príjemné, aj teraz keď rastú zúbky ma napadlo, že to môže byť minimálne ukludňujúce. Máte nejaké skúsenosti?
Ešte tu píšem názvy kapitol: Využití aromaterapie v novorozeneckem obdobi, Aromaterapie u kojicich žen, Aromaterapie bezprostredne po porodu, Využitie aromaterapie v ruznych fazich porodu sú kratučke, viac sa kniha venuje popisu jednotlivých rastlín.
@gia111 ja osobne s aromaterapiou skusenosti nemam, aj ked som kdesi citala, ze napr. eukalyptovy olej, tak ako moze dospelym krasne uvolnit nos a dychacie cesty, tak zasa detickam sposobit silnu alergicku reakciu. Ci je to pravda, fakt neviem. Ale na druhej strane taky mandarinkovy, pomarancovy ci ine, ako spominas vyssie, mozu naozaj pomoct.
Ja malej casto, hlavne teraz v zime, davam kupel s morskou solou a poriadne v kupelni spliechame, aby sa toho dobre nadychala. A ked este natrafim na sol z Mrtveho mora, tak to je uplne super. Naozaj sa jej lepsie dycha.
@janano alergie to je určite osobitná téma ako sme osobití aj my. Tak ako aj pri zavádzaní nových príkrmov a nových zážitkov, by mala mamka postupovať opatrne a sledovať dieťatko a jeho reakcie. Myslím si tiež po prečítaní tejto knižky, že 100:1 v plusoch a rizikách, že sa dá ušetriť mnoho zbytočnej chémie a aj korunka na takomto liečení.
Naposledy sme počítali, keď manžel ochorel čo to stojí tak myslím, že od 8-20 Eur tak tri dni choroby, ak sa liečiš v lekárni. Ak domácim čajom, cibulákom, obkladmi a inými babskými receptami, možno poležíš o pol dňa dlhšie a nenapcháš do seba všetko čo bolo včera večer v televíznej reklame ). 😅
@gia111 hej, hej, mas pravdu, teraz nic ine okolo nevidis, len same reklamy na lieky...my sa tiez doma kurirujeme domacimi receptami, ono keby ludia hned pri prechladnuti si uvarili nejaky cajik, zjedli cesnak ci ine, tak by to raz-dva preslo. Ale je pohodlnejsie kupit si tabletky v lekarni ako si sam pomoct. My si s muzom robime taky mix z cibule, cesnaku, medu a citronu a caju...vzdy to pijeme obaja, ten chory a druhy preventivne.
A prosim vas, preco obmedzujete vajicka? Nech aj ja viem... 😀
ak môžem , tak sa k vám pridám. tiež sme "divní" 😀. moje deti nejedli sladkosti jedna 8 a druhá 6 rokov. nedávno sa ma pýtali, že odkedy máme televízor, že si ho pamätajú asi od 5.rokov . máme ho odjakživa , ale deti ho nepozerali, čítali sme knihy, hrali sa ,chodili na vzduch. stravujeme sa vita/vege...
@m.i.r.i , ja som deťom stravu do škôlky nosila ale nechodili tam dlho
@oscarka3 moje dieta ma este len 2r1m a uz pekne dlho pocuvam, ze deti predsa cukor potrebuju a ze dcerke nedoprajem a podobne mudre reci. to, ze moje dieta miluje ovocie (zje sa ho u nas na kila), zeleninu, na obed by mohla mat ryby snad kazdy druhy den, to uz sa berie ako samozrejmost. nastastie z mojej aj manzelovej strany mam rodinu, kde do sandrusky netlacia nic poza moj chrbat. velmi rada som si preto precitala, ze sladkosti je mozne vynechat este pekne dlho 🙂 zaroven mam na teba otazku: akym sposobom sa ti podarilo docielit, ze 6 rocne dieta nepytalo/nejedlo sladkosti? u mensich prckov je to jednoduchsie, no pri vacsich detoch?
kočky, je niektorá z vás z východného Slovenska?radi by sme sa zoznámili aj osobne 😉 my sme z Popradu a k svokrovcom chodíme do Nitry
@gia111 super tema 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
No ahojte super natur zenicky, ja som natur asi od malicka, moje detstvo bolo cely zivot na dedine a bolo to to najkrajsie detstvo, to terajsie deti uz nezaziju dokym mi im k tomu nedopomozeme. Moj tatino je polovnik, cize od malicka v prirode , moj tatino je vcelar cize zdravy medik roky papame, mame velikansku zahradu na ktorej okrem ovocia dopestujeme zeleninu vsetkeho druhu, cize doma si dopestujeme vsetko a potom si zavarame a skladujeme a vyrabame si domaci lekvar , dzem, kecupy, pikanty, omacky, pomazanky, mame sliepocky mame teda domace vajicka, proste krasny zdravy slovensky dedinsky zivot . V dvadsatich som sa vydala a odstahovala do mesta, to bol asi najvacsi omyl vmojom zivote, desat rokov som bola ako v klietke, moj uz ex manzel bol typicky mestsky clovek, takze teraz som rada ze som uz rozvedena a zijem sama svoj zivot s dcerkou po akom som tuzila, prirodny, nie moc pretechniizovany, sebestacny, skromny zivot, toto je moje stastie co teraz prezivam, s dcerkou sa snazime jest zdravo, ziadne vysmazane jedla, vsetko lahke zeleninkove, masko kuracie, velaovocia, sem tam nejaka sladkost, ale to neni az taky hriech, svojmu dietatu sa venujem co najviac, pravidelne prechadzky vonku, volne hranie, lezenie po stromoch, hranie sa v blate, kreslenie, skladanie, varenie , metoda Montessori. U nas co sa tyka zdravia ako som sa rozviedla a odstahovala nie sme chore, moja malinka byvala do dvoch rokov chora pravidelne a prekonala tiez zapal mocovych ciest a vyliecili sme to probiotika a odtedy si musim zaklopat sme zdravi sem tam sopliky a slaby kasel liecime cibulovym sirupom, pijeme bylinkove caje, ktore si s babkou a dedkom natrhame, susime ovocie, na jesen zbierame sipky , brusnice, papame vela letneho ovocia ci su to cucoriedky a malinky, ribezle, hrozno co vseetko nam da zahradka, neprepchavam malu vobec to som proti tomu ako su chipsy, sladke koly a vody, mame domaci sirup. Nestihla som svoje dieta uz latkovat, ani nosit v satke ale keby sa mipodari mat druhe babo tak to s radostou urobim. Zijeme velmi uponahlanom svete, premodernizovanom, a zvykli sme si na pohodlie, a zabudame ze okolo seba mame tolko krasy a moznosti zit a byt lepsimi , ale akoby sme to nechceli vidiet
@oscarka3 to je super co pises...taketo prispevky precitam aj manzelovi..lebo nevieme okolie presvedcit o tom, ze sa to da...a tak mi to doda viac energie, ked vidim ze ano..lebo moja mama do mna stale hudie, ze zakazane ovocie najviac chuti, ze moj syn bude detom kradnut sladkosti a mozno vymienat za cele desiate. On chudacik co doma sladke nedostane..ja som sa zmierila s tym, ze sa tomu uz v skolkarskom veku nevyhnem, ale stale verim ze nebude taky, ze bude hrrr na sladke...len este aj kamosky mi hovoria, co maju starsie deti, ze ked do skolky prisli deti co nejedavali sladkosti, tak sa ich potom nevedeli "dozrat"..staci raz ochutnat...
Moj drobec napriklad teraz cez sviatky mal povolene len medovnicky a este jedny kolaciky som mu napiekla z ovsenych vlociek, medu a kokosu...take keksiky..inak nic..ale ani do nicoho nesiel, nic si nepytal a aj ked jedol medovnicek tak mi polku dal naspat, ze on chce slivky, pripadne hrozienka este...ziadne keksiky ani nechce, ked mu niekto zo susedov vonku dal cokoladky( dostal banany v cokolade, potom kinderko), tak mi to dal, ze maminke...ale to bude mat teraz 2 roky..a ja som pysna na neho..nepozna, nepyta...nechuti....ale dokedy...🙂 Tak si ma velmi potesila, ze sa to da naozaj!!
@hexi nadhera..samozrejme je mi luto, ze ti manzelstvo nevyslo..ale krasne opisujes tvoj zivot na vidieku..to je nasa dalsia taka bolacka, ze ja som z mesta, moj manzel z vidieka, a ja som tu na vidieku stastna..ale ked vidim, ze na nas tu pozeraju ako na exotov, ze my sme dosli z mesta byvat na dedinu, ked odtialto vsetka mladez uteka do mesta, ze na dedine nuda...tak si aj hovorim, ze ci si nas syn vobec bude vazit to, ze sme hlavne kvoli nemu dosli byvat sem, aby mal tu prirodu na dosah, cerstvy vzduch, cerstve plodiny zo zahradky, zvieratka...aj ked na ihrisku bol mozno 2x ked sme boli pozriet nasich a v skolke asi nebude mat tolko kruzkov....nam hrozi aj to, ze budeme musiet ist nacas zas do mesta, kvoli praci, ale verime, ze to bude docasne...len sa obavam, ze nas syn ked bude starsi nam to bude vycitat, ze sme neostali v meste...ze ci si to deti z vidieka vobec vazia, ze takto super ziju....ale z tvojich pismenok vidim, ze ano!!!
Ahoj, jsem ráda, že tu existuje takové téma 🙂 Bydlíme na venkově, máme vlastní hospodářství v přiměřené podobě 😉 Ale mám na vás dotaz. Mám 14měsíční dcerku, která je teď v zimě často nemocná. Přitom ovoce docela jí, i zeleninu, sladké ani jiné "nezdravé" jídlo nedostává, venku jsme taky často. Jde mi o to, jak podpořit imunitu a celkově zdravější životní styl pro tak malé dítě? Už podruhé má antibiotika, je v tomhle po své mamince 😅 . Přitom i nám mamka všechno pěstovala "bio". Otužujete nějak svá dítka? Jak je oblékáte, když je venku kolem nuly? Jestli jsem mimo téma, tak se omlouvám, ale jde mi o tenhle trošku přírodní styl vedení dítěte, jestli mi rozumíte. Děkuji za vaše názory 🙂
Ahoj všem, tohle je naprosto skvělé téma, díky zakladatelce 🙂 Jsem moc ráda, že nejsem zas až tak moc "divná", když vidím, kolik podobně "postižených" se ještě najde 😀
My sice bydlíme v paneláku (na domeček nejsou finance), ale i tady u nás jsme prakticky v lese a v přírodě. Z balkonu koukáme do lesa a na pastvinu, od jara do podzimku nás ráno budí krávy, které se na pastvině pasou 🙂 Jsme malé město, navíc moc krásné, historické a v přírodě, ať se člověk vydá na jakoukoli stranu, nepozději za pět minut je někde v lese nebo na louce, kopci...🙂 Což taky bohatě využíváme, denně a prakticky za jakéhokoli počasí jsme venku 🙂 Už jsme i Davídkovi koupili krosnu a těšíme se, až bude sám sedět, abychom mohli vyrážet na túry bez kočárku 🙂 Navíc máme zahrádku s chatkou na druhém konci města, kde trávíme spoustu času, pěstujeme si tu zeleninu, máme tu ovocné stromy, v sezóně ani výpěstky nenosíme domů, ale zpracováváme je rovnou na zahrádce. Nemáme tu zdroj pitné vody ani elektřinu, takže tu vegetíme pěkně romanticky, svíčky a petrolejky, když se setmí, za chatkou pěkná dřevěná kadibudka, chytáme dešťovou vodu do sudů, tou pak zaléváme, jen tu pitnou si natáčíme doma z kohoutku do barelů a nosíme na zahrádku na pití a vaření. Už se těším, až si v létě vyzkoušíme první spaní v chajdě i s Davídkem 🙂
Co mě ale hodně překvapilo, že i tady prakticky na vesnici jsme se svým pojetím života a životním stylem divní...:-/ Davídka kojím (to je ještě pro okolí v pohodě, i když doktorka v poradně mě vždycky za kojení chválí tak, jako bych byla jedna z hodně mála, které kojí...), používáme látkové plínky, s tím už jsem tu za exota, neustálé dotazy a připomínky typu: "Ty pereš plíny? Teda se dvěma dětma a takhle si přidělávat spoustu práce..." atd. atd... už mi jsou spíš k smíchu a o to víc deklaruju Davídkovu bavlněnou prdelku 😀
A třídění odpadu je tady vůbec kapitola. Na každém rohu tu máme popelnice na tříděný odpad, na radnici si každý může vyzvednout pytle na další druhy tříděného odpadu, pravidelně každý rok naše městečko vyhrává první nebo druhé místo ve třídění odpadů v ústeckém kraji... A stejně mám pocit, že k těm našim popelnicím chodím třídit jen já 😀 Asi tu ještě neznám ty správné lidi 😀
Musím ale říct, že všechny ty věci a činnosti, které spousta lidí považuje za ztrátu času a přidělávání si práce (látkování, třídění odpadů, nebo třeba i domácí pěstování ovoce a zeleniny, zavařování...) já vůbec jako práci navíc nevnímám, je to pro mě tak samozřejmá součást života, že si ho bez těchto věcí vůbec nedovedu představit. A i když jsem pro okolí divná, vůbec se s tím neskrývám a nestydím se za to, není taky proč se stydět, se svou povahou bych se spíš styděla vyhodit štos papírů do normální popelnice a k tomu přidat ještě pokakané pampersky 🙂¨
Snažíme se i naše děti vychovávat tak, aby si vážily přírody a prostředí, ve kterém žijí. Bohužel v dnešní době se lidé navzájem posuzují a hodnotí spíš podle toho, co mají, než jací jsou...:-/ Chceme, aby si naše děti uvědomovaly, co je v životě důležité, a aby z nich vyrostli čestní, hodní a vnímaví lidé. U Davídka jsme zatím na začátku, s Pájou trošku dál, i když ta je zrovna teď v tom "blbém" období, kdy denně ve škole dostává "masáž" od spolužáků a prostředí vůbec, takže i my doma slyšíme, jak tenhle pojede k moři a my jen pod stan, jak tamten dostal dotykový telefon atd... Naštěstí si Pavlínka už ve svém věku uvědomuje hodnotu peněz a i naše výchova snad přispívá k tomu, že se tímhle nedá zas až tak ovlivnit (daleko víc, než jestli bude mít peníze na notebook a jiné, ji zajímá, jestli máme nasbíráno dost kaštanů na zimu pro zvěř a jestli ji na jaře vezmeme na ranč do jízdárny, protože miluje koně a chce se naučit jezdit 🙂)
Uff, to jsem zase vyplodila elaborát... Radši to ani po sobě nebudu číst 😀 , takže jestli je to nesrozumitelné a mimo, přičtěte to mému nadšení z tohoto tématu a ještě zalepeným očím (koupelna volá 😀 )
@m.i.r.i my nebyvame daleko od mesta, cize za parminut su v meste keby tak velmi deti tuzili po meste, ale sme za kopcom a nasa dedina je take utociste pred mestom a ruchom a okolo mate kolko lesov ze v lete sa nevieme nabazit a moj tatino polovnik ma u nas v lese chatu takze tam od jari do jesene chodime opekat a pozerat jelene na posed, zbierat hriby a plody , takze keby nam chyba mesto zoberieme auto a sup kuk ludstvo xi 😀
@m.i.r.i , možno, že zakázané ovocie najviac chutí, ale my sme nezakazovali, len sme dávali veľa iného 😉 a nikdy sme nemali doma do zásoby nejaké sladkosti ako v niektorých rodinách plné skrinky. a nikdy sme deti nenútili do jedla aby nemali odpor k tomu, čo im dávame. používame na sladenie hlavne med a niektoré veci vôbec nesladím a keď pečiem ,dávam 1/2 alebo aj menšie množstvo cukru /medu/ ako je uvedené v receptoch ale my sa snažíme, čo najviac surového ovocia a zeleniny...
čo sa dá, to pestujeme, aj keď záhrada by mohla byť väčšia aby tej úrody bolo viac, aby bolo aj na uskladnenie. my zjeme väčšinu úrody priamo v záhrade 🙂 . zaujímam sa nejakú dobu o permakultúru, tak dúfam, že tej úrody bude čoskoro viac 🙂
@oscarka3
nevyznam se, ale zaujal mne Tvuj prispevek...ohledne "medu"
Neni med horsi nez cukr? Mam na mysli jeho zpusob pouzivani, ktery uvadis,...misto cukru MED.
Ja mam totiz z medu"strach"..prijde mi to dost "skodlive" sladeni zivota...My doma ho pouzivame vyhradne jako "lek" ne jako denni sladidlo, natoz nahrazku cukru...nektere veci radeji nesladim 😉 ...
a co sa tyka triedenia ako tu bolo spomenute, tak ja asi tiez triedim sama v okoli, necham tich ludi co ziju okolo mna ale to je ludska pohodlnost, snazim sa aby bolo moje okolie ciste a bez umelotin, nenavidim cinske obchody a tie ich braky, dcere sa snazim kupovat len kvalitne slovenske vyrobky a drevene hracky. Ucim ju ze papier patri do kosa a ked vidi niekde papier na zemi tak mi povie ze to tu zahodilo zle neposlusne dievcatko a som rada ze to chape a ze je v tom sikovna. v mojej domacnosti su len prirodne prostriedky a aj kozmetika, bylinky, domaca vyroba dzemov, zavaranin, minimum sladkosti a to len kinder cokolada a snazim sa doma dost piect i ked to my dve nepojeme , ja si myslim ze kazdy clovek keby sa zamyslel by dokazala takto krasne zdravo, sebestacne zit ale clovek velmi spohodlnel 😀
@irriss najdi si na nete porovnanie medu a cukru a mozno ta to presvedci, ja tvrdim len to co som citala a co viem roky od mojho ocina, cukor sa usadza v tele dietata a a med sa vstrebava a nemusis dat tolko medu do caju alebo do kolacov ako cukor, nehccem ta presviedcat urob si svoj usudok, ale ja malej davam med alebo tmavy cukor ked uz tak

Ahojte, rada sa k vam pridam...ja zijem v Norsku a tiez sa pokusame zit ako "naturalna rodina"...triedime odpad, snazime sa casto chodit do prirody, aj ked zijeme v byte a sa snazime si zit zivot, nie ho len prezit. Norsko je velmi ekologicky narod, triedia odpad jak divi, chrania prirodu, zachranuju pralesy a kde co vo svete... a celkovo zivot je tu ovela menej uponahlany ako napr. na Sk. Ja som zazila uzasny "naturalny" porod, co je tu uplne normalne, len s porodnou babou, ktora tu bola pre mna (nie ja pre nu) a prisposobila sa uplne kazdej mojej polohe, mala bola hned prilozena k prsku a cely cas so mnou, aj pri vysetreni...jednoducho uzasne a krasne...nikdy na to nezabudnem...v dobrom 🙂 . Deticky tu sice chodia do skolky od roka, ale stale su vonku, za KAZDEHO pocasia, spinkaju vonku v kocikoch a su ovela, ovela menej chore ako na Slovensku. Je tu narodnym sportom cez vikend vyjst si von do prirody, to vtedy doslova stretnete cele mesto vonku...
Ozaj, prajem vam vsetkym stastny cely novy rok... 😉