Naturálna rodina
čím viac sa ponorím do stránok "Modrého koníka" tým viac s vami žijem a chcela by som sa podeliť o moje vnímanie novej úlohy, nového naplnenia, zodpovednosti, krásy z bežného života.... Rozmýšľala som ako nazvem túto diskusiu. Zložité...Túžim po tom, aby sme sa rozprávali o svojich objavoch prirodzenej rodiny, jednoduchých riešeniach, o možnosti ako si ušetriť korunku, ako žiť svoj život spokojne a pekne. Sú to témy, ktoré môžu byť na úplných názorových protipóloch, preto Vás prosím aby sme sa naozaj „počúvali“, vymenili si rady a skúsenosti a zobrali si z tejto témy, to najlepšie pre svoju rodinu.
Keď som zistila, že čakáme bábo bolo to nádherné a zmätené zároveň. Začali sa mi zbiehať myšlienky z každého smeru a začala som cítiť, že mnoho budúcich otázok ma určite prekvapí, ale mnohé z nich môžem ovplyvniť. Zacítila som túžbu vychovať zdravé a šťastné dieťa. V mojom vnútri sa rozbehol pulz, spadli mi klapky „klapky“ dnešného sveta a pomaly každým týždňom zisťujem kto vlastne som a ako chcem žiť. Najdôležitejšie akú tvár a akú cestu chcem ukázať môjmu dieťaťu. Je úžasné koľko vecí vieme („nevieme“) vyriešiť samé. Koľko nástrah a problémov nám prináša, úplne zbytočne, dnešný okolitý svet. Mne záleží na rodine, zdraví, prírode a skutočných hodnotách a cieľom mojej výchovy je ukázať Ivanke jej slobodu, samostatnosť a kreativitu, ukázať jej možnosti.
Môj život sa začal meniť...z rýchleho podnikateľského prostredia, denne pracujúca na rozvoji firmy, efektivite obchodu a kvalite tovaru. Som prešla na rozvoj môjho života, efektívne trávenie voľného času a kvalitu rozhodnutí s vyšším cieľom. Mám veľké šťastie, že súčasťou nášho života sú moji starí rodičia, ktorí si ešte pamätajú inú dobu a môžu nám dať návod ako mnohé vyriešiť. Je skvelé, že existuje stránka ako koník, kde sa môžu maminy stretnúť a vymeniť si svoje názory, skúsenosti, upevniť sa v smerovaní „svojej rodinnej lode“. My ženy sme predsa nositeľkami vzdelanosti a zdravia národa a máme možnosť a silu smerovať osud svojich detí.
Vývoj zastaviť nevieme, ale určite si môžeme vybrať lepšiu cestu.

@zuzana76 Zuzka myslím, že to raz príde ako nutnosť pre všetkých...je len otázka kedy to začneme skutočne cítiť a či sa to bude dať zvrátiť. Podporujem tieto myšlienky, pretože som mama a som presvedčená, že tak ako sa začal triediť odpad a využívať obnoviteľné zdroje energie a iné "nutné riešenia" príde čas aj na iné obmedzenia. Na životný štýl v modernej džungli, tak aby sme tu boli schopní dýchať a možno aj tú balenú vodu si naše deti už budú musieť kupovať..Je to cesta, jednému to ukáže dieťatko, inému ťažká choroba. Je to zaujímavé ako vždy keď si pri blahoželaniach podávame ruky, želáme si najviac zdravie a pritom si vieme pomôcť aj sami. Zuzi pozri si film Oceán plastov, dá sa nájsť na nete...
@andreah25 to ma mrzi,ze si takto musela brat mnozstvo liekov. mame toho za sebou tiez az az za 16 mesiacov nasej dcery,cez helikopteru a prevoz v kritickom stave par dni po narodeni po narodeni-vinou lekarov,cez cikanie krvi a poslanie domov z pohotovosti,ze otravujeme blbostami a len menstruuje(v 11 mesiacoch) az po podozrenie na nador na oblicke..pri vsetkych chybnych diagnozach,ziadnych odpovediach na otazky a jedinym riesenim predpisovanim liekov bola posledna liecba cisto homeopatiou neuveritelny zazitok. my sme proste tiez videli,ze takto to dalej nemoze ist uz.
este mi napadlo,balene vody su nasim prekliatim..u nas totiz nie je absolutne pitna voda,vela ludom vadi aj pri umyvani zubov,teda len zijeme na balenej 🙄 sladke vody,dzusy a spol vobec nepotrebujeme a ani doma nemavame,len cistu vodu 🙄
@estterka My s MM pijeme len vodu z vodovodu, no horšie je to s malým. Toho mi z bežnej vody preháňa a vracia, takže tiež musíme byť len na balenej vode. Uvažovala som ešte, že tak za dva-tri mesiace zase skúsim obyčajnú vodu, ale tentoraz od mojich rodičov, majú vlastnú studňu a uvidím. Tak som zvedavá a dúfam, že aspoň tá bude v pohode, pretože by som bola veľmi rada, keby malý pil radšej obyčajnú vodu. Inak balené vody vôbec nekupujeme, ani pre návštevy. Občas sa u nás objaví kofola, na Silvestra tonic a to je všetko.
PS: držím palce aby ste boli zdraví 😀 . Nie nadarmo naše babky čo sa dalo, tak liali do nás bylinkové čaje.
Tak tak keď som sa po pár rokoch vrátila domov a navštívila som babičku, hneď mi ponúkla do žalúdočka teplý čajíček. Som zatvorila oči a nemohla som uveriť, moje zmysly sa zahriali, ten čajík neskutočne chutil aj po 20 rokoch, tak ako som si ho pamätala ako dieťa. 12 bylín pijú denne hneď ráno a všetky choroby sa im vyhýbajú 😝 zbierajú si sami ušetria korunku aj pre zdravíčko dobre a chuť toho čaju s medom je neopakovateľne krásna 🙂
@gia111 Taky miluju čajíky z nasbíraných bylinek a opravdu léčí, třeba takový jitrocel, kopřiva, šípek, lipový květ.. 🙂
Též je to pro mě chuď dětství, mamka i babička dělaly jenom takové čajíky a chodívaly jsme s mamkou do lesa a na louky na bylinky, měla jsem to hrozně ráda jako malá holka 🙂
@estterka nasa pediatricka ma aj certifikat z homeopatie a este konzultuje so skusenou homeopatkou.Ja som napr.chodila s malym k spicke v slovenskej homeopatii lebo rok a pol vobec nespal a nonstop reval a nepomohlo ☹ vela penazi som tam nechala a vela nadeje do toho vlozila.....Ale boli veci v ktorych nam homeo pomohla.Ja som momentalne v stave ze vsetkemu verim tak na polovicu,aj klasickej a homeo medicine 🤐
Moj maly ma vzacne gen.ochorenie,pri vysokej horucke moze upadnut do bezvedomia,v horsom pripade do komy,mozu mu zlyhat organy....je to komplikovane
@estterka ani si nedokažem predstaviť aky strach si musela preživať. Ale takisto chapem tyen strach z toho neustaleho začarovaneho kruhu antibiotik a liekov.... Tak nakoniec ste sa dobre rozhodli. Ja ti pravdupoviem neviem či by som toto ustala.... na 99 % nie.
Inak zas mame sopliky. to je asi tento čas ani teplo ani mraz najlepšie pre virusy. Chudatko ked sa dojčime a neda sa mu poriadne napiť tak sa len odtiahne a mrnka si že sopik sopik.... a v noci zle spime. Aj teplotku mame. Priznam sa že ked ma večer horučku tak mu na noc dam do ritky čipok lebo predsa len v moci ked zaspim tak nemusim hned zistiť či sa to už nezačina vymykať spodkontroly. ale takto cez den ho kontrolujem a nedavam. A to je fakt že aj mamina by stale radila len paralenik pre istotu.
A svokrA ani nehovorim ta ma posielala hned k dr že to už treba antibiotika. Ale myslim že to je nejaky virus lebo dve nocky mi grckal a na to dostal ten soplik a teplotku. Ale už mi negrcka. ..
Tak do mna tolko hučali až som šla nakoniec k lekarke ale som sa modlila nech sa stane všetko ako ma a nakoniec lekarka sama povedala že to je len virus a nič nam nepredpisala. Tak som bola taka šťastna 😨)
Kočky máte skúsenosti s aromaterapiou? Dočítala som knihu aromaterapie v pediatrii a vyzerá to skvele. Toľko jednoduchých a ekonomicky nenáročných riešení aj pre naše ratolesti. Samozrejme, že aj pre nás. Budem rada ak sa so svojimi skúsenosťami podelíte.
@vejula na take virozy,prechladnutia je najlepsi vit C vo vyssich davkach, teplota sa odporuca zbijat az ked je na 38C, a aj to nurofenom, panadol -paracetamol poskodzuje oblicky,alebo zabal by bol este najlespsi, ked nepomoze, tak potom nasadit nurofen... nam zatial vit c zabral vzdy 😉 mouzivame praskovy z DM drogerie, ten je bez chemie, napr cebion obdahuje glycerol, ktory pri zvyseni davok moze sposobit miernu otravu,,,, v tom praskovom je cista kys askorbova, pridam malemu do cajiku a cmurka cely den,,,, a ked je chory zdvihnem davku niekolko nasobne, za 2 dni su sopliky prec
@anicka1981 dakujem 🙂
@anicka1981 ahoj, nevies presne aky to je? ako ho mam hladat v DM ten C -vitamin? maly jeprechladnuty tak skusim a kolko mu mam toho davat? ma 17 mesiacov, dakujem
@zuzana76 pozri tuto temu: https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/vitamin-c-megaskorbicka-liecba-rady-a-skusenosti/ tusim na strane 30 je obrazok toho DM-koveho C-cka ... taka modra krabicka ...
@zuzana76 možno predbehnem @anicka1981http://www.amazon.de/dp/B005G3OPLQ/ref=asc_df_B005G3OP... aj naša mala teraz soplík /starší brácho jej doniesol 😠 / A dávame si to preventívne celá rodina asi mesiac. Len naši pubertiaci majú k takým veciam pripomienky 😠 . Je tam malá odmerka, sebe si počas dňa asi 10 rozpustím v nápoji, malej som nevedela, tak som asi 3 rozdelila počas dňa. Ale dostať to do nej, je boj.
@zuzana76 to by sa tam mohlo stratit ... ono male mnozstvo nie je take kysle, skor vacsim detom sa davaju vyssie davky ... teda neviem akeho stareho mas syna, ale tipujem, ze je mladsi ako rok, ked len MM pije 😅 ... tam v tej teme je popisane aj davkovanie a ine zaujimavosti, skus si pozriet pripadne ...
@gia111 Já to odbourávám pomalu a postupně... vyždycky se nějak zaúkoluju a snažím se to dorazit do konce. Uplně první byl naučit rodinu třídit odpad. S těma mrňavcama to šlo jak po másle. S mm je to horší. Ale taky už to postupně začal respektovat. Další bylo třeba založení a zvládnutí kompostu. Máme ho už druhým rokem a jako vedlejší výhodu vidím to že nemusíme nic po pěstování spalovat, jak jsme to dělali dřív a taky nám to dost rapidně zmenšilo obsah vyhozených věcí v popelnici. Navíc se mi takto sejdou i papírové kapesníky, páč tam jsem měla největší problém - že je to jednorázovka a zároveň jsem se nebyla ochotna vracet k látkovým... dodnes se mi vybavuje ta ulepená mokrá guča v kapse a odřenej nos, když má člověk rýmu. Kompost potřebuje i hodně suchý věci, a kapesníčky jsou bez barvy a perfektně se pro ten účel hodí.
Přihodím taky nápad jak se nám daří šetřit při vaření pro drobce - místo instantní kaše jsme podle nápadu od Fořta začli vařit kaši z mouky. trvá to jen o malou chvilku dýl než rozmíchat instantní. A mám přesný přehled co tam přijde. Děláme to z vody, do ní pár lžic mouky a sladíme to buď rozvařeným nebo syrovým jabkem, hruškou, atd. co zrovna je a co už dítko může. 🙂
A položím dotaz - co mě momentálně vrtá hlavou - jak odbourat sáčky do odpadkového koše. Doma to odbourat a vymívat koš není problém, ale sypat to jen tak do popelnice a vymývat popelnici problém je - tak dlouhý ruky prostě nemám a navíc třeba teď v zimě by ani nevyschla? Jak to řešíte?
@lanka http://www.mamaja.cz/ekodomov/kompostovatelne-p... ale porad to znamena cestu na postu 🙂
@zuzana76 je v takej modrej okruhlej skatulke na srubovanie, stoji do 2e, je tam odmerka, 120mg, tak ked si zoberies , ze jedna tabletka pre dospelych je 500mg, alebo 250mg, ja davam malemu 2 odmerky do 130 ml prevarenej, vychladnutej vody a do toho mu dam cajik hipp, a to cmurka po celych dnoch ako prevenciu,, a ked, ze je nachladeny, tak mu do trosky vody dam 5 odmeriek, je to kysle a podavammau to lyzickou, ked lezi aby nevypluval, (moj mapol roka), ono na davkovanie si prides sama, ked bude mat cecka vela, tak sa jednoducho pokaka, mne radili 100mg na kazde kilo vahy, a pre mojeho je to vela,prehanalo ho, tak menej davame, ale v zasade vit c sa vyluci rychlo, ked je ho prebitok, preto je lepsie ho davat pred jedlom alebo po, lebo s jedlom sa vstrebava pomalsie, a ked je chory, tak treba davat aj kazde 3 hod,po 2 lyzicky , a bude fit, a nezabudni mu davat pit, to je tiez dolezite,,,,, preto ja davam rovno do caju,,,
@llluckaaa no daleko to není a KM je na půl cesty,tak na jaře můžeme třeba do podzámecké-chystám se tam už pěkně dlouho,ale nějak to nevychází,kamošky bydlí kousek,ale obě s dvěma dětma jsou na tom hůř,jeden je zdravý a druhý do rána omarodí a naopak
jinak znovu nakukuji konečně v klidu po tom vánočním shonu,pořád jsem byla v práci a přiznám se,že tak ten poslední týden,mi dělalo problémy se zastavit už i jen v pekárně pro chleba,jak mi ty lidi lezli už krkem,všude jich bylo plno,teď jsem si užívala už hezky na dědině klídečku a po novém roce snad zase chvilku budu doma s malým,ne že by mi práce vadila,ale přece jen si ho chci ještě trošku užít než půjde do školky,dokud je ještě tak trošku miminko
@gia111 pokud by jsi měla ještě někdy podobný problém a nebráníš se fialce,tak s klidem namazat,naše Terez byla kdysi v nemocnici a nemohla jsem ji taky ničím zbavit zapařenin-co tam s těma prckama dělali by mě fakt zajímalo-skoro dva měsíce jsem ji z toho dostávala,ale po fialce byl do týdne klid a zadeček i pipku měla jak z alabastru a na vánoce si dáváme korunku pod talířek a od letoška chodíme na koledy a na Nový rok do kostela na betlém-to jsem chodili už s našima v Brně-jezdili jsme do Vranova,tam měli pohyblivý,pak jak jsem vyrostly to pominulo,s velkýma na takové zvyky bohužel nedošlo,protože to byly vánoce opravdu ve velkém shonu kdy jsme jezdili ke tchyni a rovnou na celé svátky a obnášelo to i vypouštění radiátorů aby nezamrzly ☹,půlnoční na Štědrý den jsem po pár návštěvách zavrhla,protože jsme se nedostali ani do kostela,ale rozhodně si uděláme čas na malý výšlap tady po okolí během svátků
Všem maminkám a dětičkám v novém roce hlavně zdraví! Petja s rodinou

bavili ste sa o liekoch, tym sa snazim vyhybat, najma ATB , aj ja som mavala opakovane zapaly mechura, tiez odporucam brusnice.