icon

Naučili ste sa šoférovať i napriek strachu?

4. júl 2025

Ahojte. Naučili ste sa šoférovať napriek strachu a tomu, že ste antitalent? Vodičák nám 20 rokov, ale nejazdila som vôbec. Teraz kvôli dochádzaniu do práce by sa mi veľmi hodilo, keby som chodila autom. Ale bojím sa. Neverím si vôbec. Všetky autá sa rútia ako divé. Rozmýšľam nad kondicnymi jazdami a potom si kúpiť nejaké auto. Najlepšie by bolo automat,ale to za 2 tisícky nezozeniem. A zas viac investovať si ani nemôžem dovoliť,ani nechcem len, fakt neviem či to vôbec zvládnem... Naučili ste sa niekto? Keď som chodila do autoškoly,malá som 18 rokov a fakt všetko robiť naraz,prehadzovať rýchlosť,sledovať premávku, dávať smerovky,rozmýšľať kde je hlavná a vedľajšia cesta...no nešlo mi to. Ako ste začínali vy?

Strana
z4
really8
4. júl 2025

Moja mama zacala soferovat po 20 rokoch. Kupila si vtedy citroen saxo ( 15 rokov dozadu ale uz vtedy hrca) 😂. Teraz si zajde kde potrebuje. Ucila sa s partnerom

klementinka58
4. júl 2025

Ja som tak zacala na automate..

autor
4. júl 2025

No baby ja by som sa ani nemala s kým ucit

ika02
4. júl 2025

Ahoj, daj si zopár kondičiek v autoškole a uvidíš, ako Ti to pôjde. Niekedy naozaj treba prv psychológa, až potom inštruktora. Ak niekto sadá za volant napr. s pocitom, že určite niekoho dnes zrazí, tam nepomôže ani 30 kondičných jázd. Skúsený inštruktor to vidí po 15 minútach, či má význam pokračovať. Držím prsty!

barka1
4. júl 2025

Ano.
Vodičak som si robila vo veku 27, potom som presla presne 10km. Znovu som do auta sadla pred 2 rokmi, to som mala 43. 3x1,5h kondicne jazdy s instruktorkou v mojom veku. Potom už som jazdila s priatelom vedla mna. Za tie 2 roky som najazdila cca 40000km. Milujem soferovanie. Ide mi to skvele, mam vraj prirodzeny talent a asi aj geny, otec bol dlhe roky profi. Mam 18r malé auto s manualom.
Skus to. Kámoška si v rovnakom veku robila vodičak, jazdi ale len na automate.

billy_jean
4. júl 2025

Urobila som si vodicak pred 30tkou, ale potom som nesoferovala rok a pol. Na to mi dali v praci nove auto, prevzala som ho, sadla som a isla. Ziadny automat, pekne manual. O dva dni som s nim isla sama 400 km tam a spat. Strach bol neskutocny, ale musela som sa tomu postavit.

natalka13
4. júl 2025

Vezmi si kondicne jazdy, kup automat a rozjazdis sa.

ivik4
4. júl 2025

Skus kond. Jazdy a uvidis. Inak k tomu automatu, moja kamoska kupila jeden za 1000e a teraz ma druhu audinu automat tiez , za 2000e. Tak mozno kupis

doriiis
4. júl 2025

Obavam sa,že automat do 2000 ani nezozenies.A keď tak,tak bude buď búrane alebo inak škodové.Tomu by som moc neverila.

klementinka58
4. júl 2025

prve auto automat som mala za 3000e, druhe automat stalo 6000e a teraz mam take do 5000e...nebol nikdy problem s nimi nejaky vazny a jazdim po slovensku uplne v pohode

dudos
4. júl 2025

VP som robila tesne pred 30 tkou. Pár mesiacov som nejazdili. Potom som dostala auto, manuál, a odvtedy jszdím. Na VP som ani nechcela ísť. Išla som ako kamoška podporiť kamošku, ktorá chcela jazdiť. Ešte v dobe bez VP som ako spolujazdec zažila pár dopravných nehôd. Jedna bola fakt šupa, tak som si povedala, že jazdiť nebudem a nepotrebujem VP.
Jazdy som si vždy ale vždy plánovala v najväčšej dopravnej špičke v BA. Vždy. Mala som super inštruktora, myslím si, že sa ma ak trocha bál, hresila som ako pohan. Vlastne stále tak rozprávam. Ale rozumeli sme si. Bol super. Ja mám jednu vlastnosť, že makám na tom čo mi nejde až dovtedy kým mi to ide. Som veľmi sebakritická a to čo robím alebo dá učím robiť musí byť za hranicou maxima.

olimuc
4. júl 2025

Sice som mala auto mesiacpo urobeni vodicaku … ale o 3 mesiace mi ho niekto ukradol 😳 … o par rokov som sa prestahovala do Barcelony a kvoli praci som musela dochadzat - na vlak to by bolo 1,5 h kazda cesta … tak som chodila o 6 rano ako dosr … kondicne jazdy nepripadali do uvahy … po 3 m som sa naucila aj co nebolo treba a mohla som spat o hodinu dlhsie … Autòmat ocenujem pri silnych motoroch a autach typu tank, ale pri malom aute do 140 PS mi to pripada zbytocne a neobratne. Len ucila som sa na Skoda 120 … takze som bola rada, ze nesedim na bedni od pomarancov

pralinka86
4. júl 2025

Pojde to, fakt to pojde, daj si kondicne jazdy a automat. Ten to veeeeelmi ulachci.. a je mega rozdiel sediet ako spolujazdca vedla vodica, ked ides autom a za volantom. Pri spolujazdcovi to skresľuje (zhorsuje) situacie
No a ten bonus, ta sloboda co ti to soferovanie dava, usetreny cas.. je to fakt velke plus

u2jana
4. júl 2025

Kondicne jazdy si zaplat. Kolko potrebujes. A automat. Mne to pomohlo

anjelicek26
4. júl 2025

Bez kondicnych jazd v autoskole do toho nechod...kvoli sebe a kvoli inym. A ano automat je velmi fajn... uz 10 rokov jazdim len s takym...

feuille
4. júl 2025

Mne pomohol automat. Odkedy ho mám sa vyberiem sama aj k moru 😀

mimikarol
4. júl 2025

Tiež odporúčam kondičné. Inštruktor ťa naučí lepšie ako spolujazdec vodič a je to aj bezpečnejšie.
Ja som sa veľmi bála. Ale hneď ako som si bola pre vodičák som brala svoje auto z opravy, muž išiel predomnov na svojom. A hneď som ho aj oškrela o bránu keď som doma parkovala. 2 roky som jazdila na manuáli. Potom sme kúpili automat a to sa nedá porovnať. Manuál by som už nechcela ani zadarmo

rozkvet1
4. júl 2025

Naprosto chápem strach šoférovať ale čo nikdy nepochopím načo si robíte vodičák keď ho potom zahoite do suflika. Prečo do toho idete, všetky tie peniaze a a snazenie sa zvládnuť skúšky a potom to takto zahodiť.
No nič, k veci: všetci sme sa báli. Aj ja sa bojím keby mam šoférovať tam kde to nepoznám. Keď sa naučíš určité trasy, stačia ti len tie, nemusíš chodiť do Chorvátska. Všetko je o zvyku

madeincssr
4. júl 2025

Je fajn, ked aj po kondicnych pojazdis co najviac niekde (najprv na odlahlej volnej ploche, aj cuvanie, aj rozjazdy do stupania... potom na prazdnych cestickach kdesi na vidieku a az potom v "divokej" premavke) s dobrym, vludnym spolujazdcom/kynou vodicom/kou.
Ide o to dostat niektore technicke ukony (spojka, radenie, smerovky, neskor aj prepinanie svetiel, stieracov...) do podvedomia, aby sa ti "uvolnila kapacita" na vyhodnocovanie premavky, predvidanie...

micusa2222
4. júl 2025

Základ je veriť si,,ja som tiež dlho nejazdila, napriek tomu, že mám vodičák od 18-tich..potom som si spravila rekondičné jazdy, kúpila auto...a podarilo sa ! Nie si na nikoho a nič odkázaná, odvezieš sa , kde a kedy potrebuješ..paráda...a ešte jedná dobrá rada..nikdy si nesadať do auta so strachom...

merlinja
4. júl 2025

Som na tom podobne. Chcela by som ale mám obavy. Daj vedieť ako pokračuješ, prosím. Možno má to nakopne.

skusihu
4. júl 2025

tiež som začala jazdiť až po 20 rokoch od získania vodičského oprávnenia. A to preto, že som bola donútená - voziť deti do školy, škôlky a ja som išla do práce. Najskôr som začala iba po dedine, potom po známych cestách, kde nemusím rozmýšľať komu dať prednosť a až potom postupne som si trúfla aj menšie mestá, kde som si pozrela najskôr situáciu na ceste, kde zaparkujem. Pomaly to pôjde. Chce to len odvahu a možno trpezlivú osobu vedľa seba.

ma77
4. júl 2025
@natalka13

Vezmi si kondicne jazdy, kup automat a rozjazdis sa.

@natalka13 Presne to som chcela napísať ale už nemusím 😁

lilienlilu
Autor odpoveď zmazal
lulu0123
7. júl 2025

Pozri na facebooku: Konečne za volantom
A urcite si pories automat.

madeincssr
7. júl 2025

Zaciatocnicku "nalepku" Z-ko dostat v dobrych predajniach s autodoplnkami aj magneticku. Ak autom jazdi viac vodicov, pripne si ju len ten zacinajuci.

simona19871216
7. júl 2025

@anonym_autor mam automat už netreba nič prehadzovat je to super

bavlnka92
7. júl 2025

ja som robila autoškolu na manuáli a automat by som nechcela. po skončení autoškoly som 2 roky nejazdila auto bolo až potom. teraz máme už druhé a znovu manuál. cestou do roboty mám takú spro*tú odbočku kde sa z 0 treba rozbehnúť medzi autá a kamióny 70-90km/h - je tam 70 ale tou tam ide asi 2% vodičov.. každý deň infarkt ale keď nemám na výber naučiť sa treba.

lenagawel
7. júl 2025

ja iba na automate jazdim presne preto co si napisala, kebyze presadnem na manual tak to nedam 🤣

pohodacka03
7. júl 2025

@anonym_autor ja som si davala kondicne jazdy po nehode. Bol to stres obrovsky, ale na druhej jazde mi instruktor povedal, ze jazdit viem, ze nepotrebujem dalsie, este 1 som si dala. Povedal, ze len jazdit a naberat prax. Bala som sa vyjst z parkoviska sama, obist 1 ulicu a vratit sa. Ale kazdy den som tu vzdialenost zvacsovala. Preslo 10 rokov a mam najazdene tisicky kilometrov, soferujem denne. Doteraz som soferovala manual, pred rokom sme kupili automat a chodim aj aj. Tak drzim palce

Strana
z4