Návrat z Čiech na Slovensko

babusku
8. júl 2021

Ahoj všetkým. Chcela by som poprosiť o radu, alebo skúsenosť. Som slovenka žijúca od roku 2005 Čechách. Mám 6,5 ročnú dcerku, ktorá by mala ísť tento rok do školy. Hovoří česky, ale rozumie aj slovensky. Bohužial sme už dlhodobo v ťažkej kríze s partnerom, s jej otcom. A chcela by som sa vrátiť domov na Slovensko. Pretoze tu bohužial nemám žiadnu oporu v nikom, kto by mi pomohol. Jeho rodina má od začiatku neznaša. Už sme spolu 8 rokov a stále je to horšie a horšie. Užnedávám psychicky, ani malá. Tak sa chcem tu opytat, či máte niekto skúsenosť s odchodem z Čiech na Slovensko. Dakujem pěkně za prípadnú odpověď. Iva

liljana
8. júl 2021

Bez suhlasu otca nesmies ist zit s dietatom do inej krajiny. Toto si si mala zial rozmysliet vopred predtym, nez si mala dieta s cudzincom v cudzej krajine.

babusku
autor
8. júl 2021

@liljana, ale my niesme manželia. A nikto nevie na začiatku vztahu, ako to dopadne

hettinka
8. júl 2021

@babusku tam nejde o to, či ste, alebo nie ste manželia, ale o rodičovské práva. Určite sa musíš dohodnúť, ako to bude s výživným, stretávanie sa atd.

ckocka
8. júl 2021

@babusku Bez súhlasu otca, nie manžela.
Ako to dopadne si nemohla vedieť, ale mala si vedieť čo sa stane v prípade že to nedopadne dobre.

liljana
8. júl 2021

@babusku Predstav si, ze ti expartner zoberie dieta a odstahuje sa 400km daleko (do Polska, nemecka,...). Co urobis? Budes v pohode, vzdas sa dietata, budes za nim dochadzat pravidelne tu vzdialenost do jeho/jej dospelosti?
Je to ine, ked to ty robis niekomu a uplne ine ked niekto to iste urobi tebe.

loginexistuje
8. júl 2021

je on uvedeny v rodnom liste dietata ? ak ano a odides bez jeho suhlasu na slovensko tak dieta moze byt vydane spat do Ciech k nemu ak o tom poziada sud ... vzhladom na centrum zaujmov ... takze pozor .. s rozumom to ries

kitycat
8. júl 2021

Ako to, ze za +15 rokov nrmas ziadne vazby v CZ, ziadne kamaratky? Co praca? Podnajom by si si mohla najst s inou mamickou... V cechach je podla mna neporovnatelne lepsie, viac moznosti... To nepozeras spravy co ssa deje na Slovensku posleny rok?

sara07
8. júl 2021

nevracala by som sa na slovensko
skusila by som sa nejak zariadit v čechách