Nazor lekára na korona vírus.
Ahojte baby, nejdem si pre žiadnu radu, ale chcem sa podeliť o názor gynekológa dnes som na online gynekologickej poradni zbadala otázku od ženy, ktorá kvôli korone zvažuje interrupciu, natoľko sa chuda boji.. Prosím prečítajte si jej problém a odpoveď gynekológa, dúfam ze vás to upokojí ako aj mňa 🙂
Dobry den prajem, neverim,ze vobec zvazujem pisat tieto riadky ale momentalna sit.ma.k.tomu vedie…A hladam riesenie z tejto situacie..Som v 7tyz.tehotenstva…a naozaj neviem ako dalej…Nakolko je situacia s corona virus taka aka je a statistiky na dalsie 2.mesiace kedy to ma.cele len vypuknut ma vedu k otazke…je zodpovedne vobec byt teraz dalej tehotna? Od zaciatku tehotenstva mam bronchitidu a stale som chora,takze oslabena imunita u mna urcite funguje..(kasel,hlieny)nevedela som ze som.tehotna a uzivala som 3d.ATB“ Mylan“.Ako mam byt zodpovedna za spravny rast toho maleho cloviecika,ked sama nemam zaruku ze cele zdravotnictvo do mesiaca nespadne.?kam budem chodit na sono,odber,kontrolu ked moj gyn.sidli vo velkej nemocnici kde tych nakazenych bude vsade?ako mam ochranit seba aj male? Alebo.mam ist do risku,ved mozno sa podari a babatko nebude mat nasledky toho celeho alebo skoooda je mi luto,nevyslo to?? 🙁 Babatko som si priala a je to premna neskutocne tazke.Ale pytam sa este raz,je v tejto situacii zodpovedne dalej pokracovat a ist do takeho velkeho rizika? Prosim pomozte mi najst odpoved.. 🙁 Dakujem Vam..
rozhodne ta vaša uvaha nestojí za interupciu!!!! uplne stačí u Vas kontrola gynekológom o 3-4 týž bude uplne iná situácia……viem, že mediateror robí svoje ale len medzi riadkami počute pozit. info / velké počty už vyliečených, zdravých ,lahký priebeh choroby etc/ treba počuvat a sledovat len autority nič a nikoho iného!!!! prenos matka-plod nebol zatial dokazany, ani dojčenie neobmedzuje……vitamíny, zvyšená hygiena, vonku ruška…ale hlavne žiadna panika preboha…….my sme v ohni nie Vy, skor ma byt v rodinach pozornost na strašiu generáciu kt. može ma mat viac ochorení-tí su rizikoví…. poradne pre tehotné riadne funguju len s malými obmedzeniami… a ešte jedno info podla udajov Uradu verejneho zdravotníctva zomrelo na SVK na bežnu chrípku okolo 800 ludí…riešilo sa to?…denne zomre od hladu 8500 detí riešia to?….. ročne zomre len na infarkt v bratislavskom kraji 8500 ludí….rieši sa to?…..denne zomre v Čine 600 ludí pri autonehodách, v ITA zomrie ročne 160 tis ludí „na srdce“… etc etc….. viem že ked počujeme že zomrelo 6 tis ludí je to strašné číslo- ale zo 7 miliard….. vidíme aký je prístup v UK- lowcost riešenie nex to čímskor všetci prekonaju a maju čímskor kolektívnu imunitu, jasne že maju viac ventilátorov čiže umrtonost bude nižšia ako v ITA, ale zasa deficit lekárov s výsledkom ovela menšim efektu na ekonomiku a zamestnanost…… aj u nas su stovky a možno tísice ludí o kt. nevieme a virozu už prekonali ako „chripku“
@andula2020 A ja s ním len súhlasím. Konečne rozumný pohľad na vec v tejto panike.
@bambulienka25 to neviem ci je to vyrobca, ja len som skopírovala ich debatu a mňa osobne ukludnila ta odpoveď lekara tak som sa chcela podeliť s ostatnými
deti sa rodili aj pocas vojny, aj pocas Cernobylu, roznych epidemii aj v minulosti, preco tolka hysteria? chapem, su tu obavy, ale interupcia ako riesenie je too much...
Ja som si len tak pre zaujímavosť prečítala o prasacej chrípke v roku 2009.. viete, že aj tá bola vyhlásená za pandemiu, na celom svete za krátky čas zomrelo 20tis.ludi a u nás ich bolo 56? Že len v decembri 2009 tu bolo potvrdenych takmer 500pripadov, z toho veľa komplikovaných..
nie, nejdem prirovnávať koronu ku chrípke, ale bol to tak isto problematický rok a predsa sa to u nás neriešilo tak radikálne a ľudia sa nebáli tak ako je to teraz.. aj ja sa bojím, nepopieram.. len sa zamýšľam, prečo vlastne vtedy to nikto nevnímal a polovica z nás si to už ani nepamätá a tento dnešný vírus vyvoláva takú paniku, že by bol niekto ochotný ísť aj na interrupciu? 🤔
Je to len úvaha - nemusíte ma tu teraz zabíjať za to, že som spomenula tiež vážnu a inú chorobu (lebo to tu už býva na dennom poriAdku) taktiež nebojte sa, nariadenia dodrzujem, rusku som začala nosiť skôr ako ostatní a zažila som aj výsmech za to..
@nickpick presne aj ja si to myslím, tiež som tehotná, 28tt, ale keby som aj na začiatku nenapadlo by ma to kvôli korone
Je mi luto vsetkych momentalne tehotnych, rozhodne by som teraz nechcela cakat dieta, tiez by som sa bala o babatko.
Ale uz ked si tehotna tak si nevyberies, nejako uz porodis a nejako sa uz postaras... Zrejme ta cakaju vaznejsie problemy nez akou farbou vymalovat detsku ale zvladnes to. Zial nie vzdy ide vsetko v zivote podla planu...
@jana_eyre_2 neboli este tak rozmohnute socialne siete- aj to je velka živná poda.. prof. Krčméry o tom dobre hovoril v jednom článku. Prešiel si už oár epidémiami.
@jana_eyre_2 ja ti poviem prečo. Lebo v roku 2009 ľudia používali zdravý rozum miesto sociálnych sietí....🤷🏼♀️
@jana_eyre_2 nevies za aky cas to bolo pri tej prasacej chripke ten pocet mrtvych?
@andula2020 ja som dnes volala s mojou doktorkou, keďže mi prišli výsledky z MRI a teda vycítila som z jej hlasu obrovský strach. Ešte mi na záver aj povedala, že dúfa, že sa ešte uvidíme (a nie, nebolo to kvôli mojim výsledkom)
@jana_eyre_2 presne ako hovoria baby hore, v roku 2009 som mala male deti, vtedy 6 a 8 rocne. Internet fakt nebol bezny v kazdej domacnosti, smartphony a tablety v plienkach a hlavne tie trendy postovania, selfie a fotenia vsetkeho mozneho neexistovalo... Takze nieco sa povedalo v spravach, ludia to brali akoze ok... Teraz kazdy druhy status fotka s ruskom, fotka jedla co ideme jest, co ideme robit, co len budeme robit ked to prejde, co robia nase deti, ako sa ucia... Jednoducho zdielanie pomaly kazdej minuty celeho dna. Kedysi tieto zdielacky neexistovali, tak sa ludia tak nehecovali a zili si svoje potichu...
Vcera boli na JOJ v jednej realacii nejaki doktori a hovorili, ze babatka maju uplne najlahsi priebeh corona zo vsetkych vekovych skupin. Takze odkaz znamej, ze ist na potrat kvoli corone je uplny nezmysel...chapem ju, ze sa boji, vsade len sama corona a strasenie - na jednej strane je to potreba upozornit, ze sa treba spravat zodpovedne voci ostatnym, ale na druhej strane tu potom vznikaju taketo situacie.
@andula2020
@andula2020 ja som tiež tehotná v 7tt, som za to veľmi vďačná, lebo bábätko som si veľmi priala a skôr to beriem ako veľký pozitívny plamienok v tomto negatívnom svete..Verím tomu, že bábätko korona neovplyvní aj keby som to náhodou dostala, do novembra je ešte strašne veľa času a plánujem rodiť v malej súkromnej nemocnici..Ja som ale celkovo dosť stabilná optimistická povaha, tak aj to robí svoje, veľmi som chcela rodiť v tomto roku a nechápem, ako mi to všetko takto vyšlo☺️
@miskahryzka333 nie to som sa nedocitala, len že celosvetova pandémia bola vyhlásená marec 2009, u nás vrcholila v decembri a skončila v auguste 2010.. stala sa bežným vírusom, voči ktorému sa očkuje..
@tslobik
@lauritka
@zuzzqa
@0silvia0 áno sociálne siete majú veľmi vysoky podiel na tom všetkom.. človek sa aj boji nebat..
aj s tými ruskami.. ľudia majú Rúška uz aj na prechádzke a v autách, pritom 13.3 sa mi smiali že som tak vošla do Lidla.. a to všetko preto, lebo teraz je všade #nosimrusko a keď sa prechadzam s deťmi po ulici osamote suseda zazera, lebo veď #sedimdoma..
@jana_eyre_2 ahoj no ja musím len s tebou súhlasiť naozaj aj ja to tak vnímam, že veľké bubu je okolo coronavirusu ako áno jasne i ja sa bojím a nepopieram, že je to vážne ale ten strach a panika čo šíri okolo corony je hrozný..
necitala som prispevky, ale dnes som citala (v tradicnom mediu, ziadne konspiracie), ze dve deti sa narodili s koronavirusom. ale samozrejme, stale ziaden dovod na interupciu. deti sa rodia s (pre nich) omnoho nebezpecnejsimi chorobami
Žienky poviem vám,že aj ja čakám bábo a o dva týždne mám termín .Snažím sa byť kľudná vo sa týka vírusu,ale poviem vám,že dnes keď som sa vrátila z CTG tak som si aj poplakala.Nie kôli vírusu,ale kôli tomu celému co sa deje.Na CTG chodím do starej porodnice v Prešove.Uz po ceste som pozorovala,že mesto je vyľudnené.Ptidem k nemocnici a tam policajti zastavujú auta a každému merajú teplotu Nikoho nepustia len tak,aké každý dostane pasku na ruku s ktorou sa preukáže keď pôjde do budovy.Fakt to bolo celé zvláštne,ale som rada že to iba opatrenia.No len šok bol až potom.Dnu som šla cez dve zamknuté vrátnice ktoré mi odomkli na základe tej pásky.Lekar bol ešte viac nervózny ako minulý týždeň a poviem vám,že na ňom bolo vidieť,že sa toho celého bojí.Dozvedela som sa,že celú pôrodnicu z monobloku sťahujú do starej nemocnice a vôbec nikto nevie akú predstavu má hygienik,že to tam má fungovať.Stara pôrodnica má veľmi často preplnené a aj pred dvoma rokmi keď som bola rodiť dcérku tak bola plná.Teraz tam dajú ešte dalsiu nemocnicu a vraj tak vo pacientky budú ležať aj na chodbe.Ako nepotrpim si na luxus,ale keď si predstavím,že po pôrode budem ležať na chodb tak neviem neviem.A za ďalšie mala by som mať sekciu keďže dcérka je sekciou a rozdiel ešte nieje ani dva roky a dostala som na to takú odpoveď,že no čo tak dostanete bolesti,alebo vám odtecie plodová voda tak prídete a spraví čas kto bude mať službu.Ja už neviem ako,ale aj pri takých podmienkach by sme mi rodičky mali mať aspoň. Nejakú istotu.
Neviem no... chcela som napisat nieco dlhsie ale zhrniem to. Velmi vysoka smrtnost v pripade ze sa nerobia tvrde preventivne opatrenia. V preklade, ludia dusiaci sa, zomierajuci na chodbach nemocnic, pretoze su extremne pretazene. Preto "panika" - ja si stale myslim ze panika nenastala, len si ludia konecne uvedomili ze nie su vsemocni.
A teda ano, ist kvoli tomu ma potrat je absurdne, ale to je zlyhanie jednotlivca, nie spolocnosti, zvalit to na socialne siete 😂 mam niekolko znamych tehotnych, a na potrat sa nechystaju, dokonca maju aj facebook 😂
@vrabcek15 panika ktora sa siri je hrozna aj na psychiku.. vacsina ludi sa koronou nakazi ale imunitny system si s tym poradi a budu ok.. su vsak ludia kt imunita to nezvladne, najma ti starsi ludia, s viacero inymi chorobami a pod. Ti ludia budu pptrebovat hospitalizaciu, mozno podporu dychania.. ak ich naraz bude vela, nebude ich mat kto a kde osetrit.. pocet pristrojov je obmedzeny... tu je ten problem preco nie je vhodne aby terat vsetci ochoreli a hromadne sa zgrupovali.. lebo niekt ludia si kvoli korone na tom naozaj zle - obojstranny zapal plus, nefunkcne pluca atd.. treba byt zodpovedni najma kvoli nasim rodicom, prarodicom.. nie panikarit

Neviem ti poradiť, ale osobne ľutujem všetky tehotné a tie budúce narodené deti.