icon

Názor na vyučovanie LGBT - reforma školstva

10. feb 2023

Ahojte aký máte názor na to že by sa mali deti učiť sexuálnu výchovu + o lgbti ? Viac pohlaví , trans atd. Súhlasíte s tym ? Je to podľa vas dobre alebo malo by to byt inak ? Uz som videla aj petíciu kde zbierajú podpisy za to aby sa lgbti výučba zaviedla do škôl. Myslite si že to bude aj na cirkevných školách ?
V Anglicku vraj môžu psychológovia na škole vášmu dieťaťu predpísať lieky bez vášho vedomia , aj hormonálne . Viem že nie sme v Anglicku ale aký je váš názor aj na to ?

terezka1947
11. feb 2023

Ale veď nech sa vyučuje aj sexuálna výchova. A nech je presne tak voliteľná,ako nabozko a etika.
Kľudne,kto chce,nech dieťa prihlási.

taminka1986
11. feb 2023

@fireman666 nejde o to,ved nech su aj tepli mne je to jedno kto koho t.tka,ale nech to takymto sposobom nepodsuvaju deckam. Info staci a hotovo,nemusia to rozmazavat vsade dokola.

kristiii
11. feb 2023

@terezka1947 len vieš, k RKC sa hlásilo pri poslednom sčítaní tuším len niečo cez polovicu ľudí. Zato sexuálne žije/žilo/bude žiť koľko percent Slovákov? Asi sa to číslo blíži k stovke. Takže ak je náboženstvo na školách voliteľné, prečo by sexuálna výchova nemala byť povinná? Možno niekomu, komu sa bridí osvojiť si gramatiku, osvojil by si aspoň niečo z nej.

marisoul17
11. feb 2023

@taminka1986 treba to vysvetľovať a treba o Tom hovoriť. Ani 12 ročnému dievčatku (príklad) nepovieš v stručnosti, že raz dostane menštruáciu a hotovo, info ma, nerozptitvavajme to. Lebo aj to bolo kedysi tabu.

jamimo
11. feb 2023

@taminka1986 práve tento tvoj písomno-slovný prejav hovorí o tom, že národ treba dovzdelať.. peknú sobotu prajem

terezka1947
11. feb 2023

@kristiii lenže aj v náboženstve sa učí o sexuálnom živote
Nevidím dôvod,aby bola povinná. Keď ju rodičia chcú,nech je voliteľná.
Druhá vec,my ideme celú sexuálny výchovu hádzať na školu?čo my,rodičia,doma?

marisoul17
11. feb 2023

@terezka1947 áno, ale čo učia? Že až v manželstve, inak im hrozí brána pekelna. Podvolit sa manželovi, lebo je hlavou rodiny a o ochrane ani nehovorím. Toto je adekvátne? ...lebo ja myslím, že nie.

lujza123
11. feb 2023

@anaj_janka práve deti takýchto rodičov potrebujú ako soľ aby sa s nimy niekto normálne objektívne porozprával na túto tému. Pretože pekne to zhrnula jamino, netolerancia, šikana, posmesky, urážky toto všetko ma pôvod v rodine.
Morálka je niečo na com sa zhodne celá spoločnosť, nie jednotlivec. Jednotlivec si vie tu morálku poohybat a pokryvit ako sa mu to hodí.

Sú to tvoje deti, keď ich doma potrebuješ učiť ze urážať a odsudzovať homosexualov je úplne v poriadku a správne tak v tom ti nikto nebráni (bohužiaľ)
Ale úlohou vzdelania je okrem vzdelania vsepit aj morálne hodnoty ktoré uznáva celá spoločnosť. A v slusnej spoločnosti nemá homofobia miesto

anaj_janka
11. feb 2023

@marisoul17
také zamyslenie
ty nechceš aby tvoje deti niekto učil o sexualite z hľadiska či islamistického,alebo katolíckeho alebo kresťanského.....to je v poriadku, každý má svoju vôľu, svoj rozum a svoju zodpovednosť za život i životy svojich detí. Nikto ti to právo neberie.
A sú rodičia. - kresťania ktorý veria Pánu Ježišovi,kto.hovori, že stvoril mužské a ženské pohlavie do dôstojnosti ženy a muža má človek rast, vyvíjať sa, muži majú byť getlemani a ženy dámy, ostatné označuje ako pomýlený cieľ - hriešne,kde nenájde naplnenie života. A prečo títo nemajú právo viesť biblickou morálkou, keď sa vzorne starajú o deti - sú otcami a matkami,kto.tvrdo pracujú, v noci vstávajú k svojim deťom a atď. Je tu sloboda vierovyznania....tak to právo rodičov neberme z ich rúk a prijmime rozdiely,nechcime druhému vtacat svoje životné postoje, lebo cítiť nenávisť voči zmýšľaniu Krista a tých ktorí chcú podľa neho žiť-su oznacení urážajúco.
Sú povinnosti rodičov a sú povinnosti štátu.

anaj_janka
11. feb 2023

@lujza123 morálka Nemecka nedávno bola jasná....za všetko zlo môžu židia,tak ich nenávideli, kedy mala väčšina v histórii pravdu?

marisoul17
11. feb 2023

@anaj_janka teraz ťa asi prekvapim, ale som veriaca, od mala som bola vedená k rkc viere a prave preto viem zhodnotiť, ake je učenie cirkvi v sexuálnej oblasti. V podstate tam žiadne nie je. Iba príkazy, ktoré podmieňujú alebo vynucujú ich dodržiavanie hrozbou večného utrpenia.

viestta
11. feb 2023

@terezka1947 chcela by som vidiet ten obsah sexualnej vychovy v ramci vyuky nabozenstva. Poucia deti o tom, ze kde je ich intimna zona a ze si maju davat pozor na "ujov" aby sa nestali obetou pedofilie? Poucia dievcata, ze nie su podriadene muzom a maju pravo povedat nie aj svojmu manzelovi? Poucia ich o tom, ze homosexualita nie je smrtelny hriech ale len vyvinova vada, rovnako ako kratkozrakost?

terezka1947
11. feb 2023

@marisoul17 neviem o Tom,že by niekto učil,že sa treba podvoliť manželovi. A čo sa pohľadu na sexualitu týka,každé náboženstvo ho nejaké má. Čiže aj v Tom duchu rodič vychováva dieťa. Iný pohľad má žid,iný katolík,iný moslim.
Všeobecné záležitosti sú snáď normálna súčasť výchovy v rodine.

fireman666
11. feb 2023

@taminka1986 samozrejme, ja ich tolerujem, je to proste choroba,,nemozu zato. Nikto im neublížuje, nech si žijú svoj život, len nech to nepretlacaju a nepropaguju ako normálnu vec.

anaj_janka
11. feb 2023

@marisoul17 vieš aj ja som bola učená rkc.
Avšak ja som túžila po vzťahu so živým Bohom a teraz prekvapím ja teba našla som: viem že patrím Kristovi a viem,že on ma jediný moc zmenit ľudské srdce a dať mu život i nové zdravé túžby a to je niečo nádherné a všetky tie slová Božieho slova sú potom ako poklad. Život je radostný a náplnený. Ale už nie som katolícka snažiaca sa plniť príkazy, ale kresťanka:
Joh 17:3 "A večný život je v tom, aby poznali teba, jediného, pravého Boha i toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista." Maj pekný deň
Vieš mne to smrdí - lebo čo ak odcitujes písmo,označia ťa ako extrémistu a šup do väzenia....chápeš? Stačí pozrieť do histórie.....pa

mamatroch
11. feb 2023

A ak uz sexualna vychova na skolach, tak na dobrovolnej baze, ako volitelny predmet. Su rodiny, kde sa s detmi rozpravaju aj o takychto temach a vysvetluju im ich z pohladu vlastneho hodnotoveho rebricka, co je pre deti aj najautentickejsie, lebo vidia, ze to rodicia aj ziju (napr. vzajomna vernost a pod.).
To je tak isto ako s vyucovanim nabozenstva - tiez je na vyber aj alternativa (eticka vychova).
Nemyslim si, ze sexualna vychova ako povinny predmet by bola pre nase deti prinosom. Preco by mali pocuvat, ze skusanie sexualnych partnerov je skoro to iste ako ked si skusam saty v obchode - vyskusam 10 a vyberiem si tie naj. Preco by moje deti mali pocuvat, ze je v poriadku brat antikoncepciu a mat sex pokojne aj s dvomi "partnermi" naraz, ved HA existuje, tak co... O nic nejde, ved nasledky to nebude mat. A ak by aj, co na tom, ved sup-sup na potrat, ved to je nic, to ako vytrhnut si vlas...
Dakujem pekne za takuto sexualnu vychovu.
Ak by bol predmet volitelny Sexualna vychova verzus Vychova k manzelstvu a rodicovstvu, ok.
A nie, nie som extremista. To, ze nechcem, aby moje deti pocuvali, ze je jedno, s kym clovek zije, s muzom, zenou, alebo kludne aj s kozou ci bernardinom, neznamena, ze moje deti nevedia, ze existuju aj homosexuali. Ano, vedia a aj ked vedia, ze to z nasho pohladu nie je spravne, v nijakom pripade ich nevedieme k nenavisti voci takymto ludom.

viestta
11. feb 2023

@mamatroch rodina, kde sa toto prebera by dieta na sex vychovu bez problemov prihlasila, pretoze na tom nevidia nic co vybocuje. Ale rodiny, kde je vsetko okolo sexu tabu a ziju v nejakych dogmach okolo sexuality tam deti neprihlasi. A pritom presne tieto deti to potrebuju najviac.

terezka1947
11. feb 2023

@viestta homosexualita je len pár rokov vyňatá s pod psychických chorôb. Momentálne je v Amerike tlak na to,aby odtiaľ bola vynatala aj pedofília a iné "fílie".
Neviem o Tom,aby cirkev učila,či nútila trpieť v manželstve,či byť pod nadvládou muža. Ženy,kt.sa na to odvolávajú majú nejaký svoj problém a výhovorkou riešenia je-cirkev.
K pedofílii sa vyjadrovať nebudem.
Je všade. Bohužiaľ,aj medzi kňazmi je. Tak ako v každej sfére,aj v tejto sa má potrestať.
Ale večne na kňazov vytiahnuť otázku pedofílie je minimálne už trápne. Akoby každý kňaz bol pedofil.
Náboženstvo učí prijať a mať v úcte všetkých ľudí....nikto ani LGBT komunitu nesúdi,neupaluje.
A myslím,že ani široká verejnosť nemá s tými ľuďmi problém. Zopár tínedžerov,či hlupákov si musí do nich kopnúť. Ale takýto ľudia sa vysmievajú komplet každému. Čo ideme vlastne riešiť?

anaj_janka
11. feb 2023
marisoul17
11. feb 2023

@anaj_janka ale veď to je super že si sa v Tom našla, že ťa to napĺňa. Ak ťa to robí šťastnou, je to absolútne v poriadku. Ale nútiť svoju vieru iným len na základe svojho presvedčenia je scestné. Boh nám dal slobodnú vôľu, tak ju neberme iným ľuďom len preto, že sme kresťania.

viestta
11. feb 2023

@terezka1947 chces mi povedat, ze tyrana zena moze uplne bez problemov dosiahnut cirkevny rozvod? Ak sa teda k tomu vobec dokope. Nie su to nahodou kanonicke zakony, ktore definuju manzelstvo ako nezrusitelny zvazok nech by sa dialo cokolvek? Cirkev poskytne takej zene pomocnu ruku a zbavi ju tyrana?

anaj_janka
11. feb 2023

@marisoul17 veď práve o Tom hovorím,nechajme ľudí a nehovorme o krestanoch ako extrémistoch, keď nechcú povedať že homosexualita je ok a nechcú tomu viesť i deti: ukazovať obrázky o Tom,predkladať im to ako niečo normálne..... každý zodpovedný a rozumný rodič si dokáže viesť deti,netreba robiť silou jedno veľké vrece...pekný den

terezka1947
11. feb 2023

@viestta týraná žena nemusí byť v manželstve otlkana mužom. Cirkev jej dáva možnosť.
Manželstvo je nezrusitelny zväzok. To je fakt,no keď sa počas manželstva zistia vážne veci,o kt.jeden z manželov nevedel,môže byť manželstvo vyhlásené za neplatné. Rozvod nebude. Veď keď manželstvo nebolo plátne uzavreté,nevzniklo.
Akurát,že problém je,že mnoho žien vie,že si berie ožrana,násilníka,gemblera....myslí si,že ho zmenia,chcú svadbu o 200ludoch a keď zistia,že sa muž zmeniť nedá,chcú cirkveny rozvod. Tak ťažko asi toto môže byť dôvod. Ale aj tak,majú možnosť nezit v takom manželstve a prijímať naďalej sviatosti.

marisoul17
11. feb 2023

@anaj_janka nikto z vás nerobí extrémizmom, len chcem podotknúť, že ani ľudia z opačného spektra sa nechystajú viesť deti k tomu, aby sa začlenili do lgbti komunity. Chceme iba, aby ich rešpektovali ako plnohodnotných členov našej spoločnosti a nestigmatizovali ich len preto, kto alebo kým su. Veď Boh miluje predsa všetkých rovnako či nie?

estrella5
11. feb 2023

Väčšina takýchto tém sa zvrhne na diskusiu o náboženstve... A mňa snáď nikdy neprestane prekvapovať, že práve tí veriaci..tí, čo by mali byť najpokornejší, najchápavejší,.. tí, čo by mali milovať blížneho svojho ako seba samého,.. práve oni sú väčšinou tí najmenej tolerantní a dávajú to jasne (a často nie zrovna milo) najavo, najmenej chápajúci, najmenej prístupní aj iným pohľadom ako majú oni....

monuska112
11. feb 2023

@estrella5 vo vete miluj svojho blizneho ako seba sameho sa skryva najvacsi problem, zvlast ked sa dnes polovica ludi vnutorne nenavidi.

viestta
11. feb 2023

@terezka1947 vidis a na sexualnej vychove, teda na predmete Vychova k rodicovstvu, by sa tie dievcata dozvedeli, ze niektori jedinci su pre partnerstvo nevhodni, dozvedeli by sa ako sa chranit pred neplanovanym tehotenstvom a tym padom by neboli dietatom priputane k nejakemu patologickemu jedincovi. Bolo by im vysvetlene, ze hodnota zeny je v nej samej, nie v tom ci je vydata a kolko deti porodi

terezka1947
11. feb 2023

@estrella5 a najviac sú uražaní a vysmievaní

marisoul17
11. feb 2023

@terezka1947 ono sa to pekne povie, ale realita je často x iná a zvyčajne konci u farára v spovednici, ktorý tej tyranej chudinke vysvetli, že manželstvo je do smrti a má sa za svojho manžela viac modliť.

estrella5
11. feb 2023

@monuska112 zaujímavá myšlienka 👍
@terezka1947 ja som teda ešte nikde nevidela, že by bol veriaci človek terčom urážok a výsmechu čisto z dôvodu, že je veriaci...