icon

Nebezpečné plemená

pectore
1. okt 2012

Pitbull teriér a bandog sú v novele označené ako nežiaduce psy. Znamená to, že by malo byť zakázané ich držanie, rozmnožovanie aj vstup na naše územie. Velmi mi to pripomina nieco ako psí rasiszmus. Nesuhlasim s tym aby sa vyberali len niektore plemena ...a pritom daleko vacsi problem vzhladom na statistiky sposobuje obycajny nemecky ovciak ktory ich dohryzol najviac..no proti tomu sa nic nerobi...a proti bandog ktory na SR nepohryzol jedineho cloveka ... ma byt zakazany (aspon to nieje evidovane)? Nezalezi ci je pes bojove plemeno (slachtene aj za zamerom psich zapasov )... je skor problem ze si takych psov kupuju ludia co ich maju na okrasu a nedokazu ich vychovat... a tu je jedno ci je to velky alebo maly pes..... Na sidlisku je to dieta verzus pes....ja musim zo sebou vsade nosit slzak..pretoze ty genstrici co tych psov vlastnia maju menej rozumu nez ty psy... rovnako aj majitelia normalnych plemien sa tvaria ze ich psik je svetovy a nikoho by neuhryzol.....V panelovych bytoch je najvacsi teroror obyvatelov prave psamy...zavyjanie, stekot , vykaly po travnikoch....... je nemyslitelne aby niekto nechal psa 8 hodin v byte a on celu dobu zavyjal a rusil strasich ludi ci matky na materskych...je to vrchol netolerancie.... politici by mali mysliet aj na toto a vlastnictvo psov v bytoch zamedzit alebo to spravit tak ako v nemecku kde musi mat majitel suhlas celej bytovky....mozno by vsak stacilo v nepritomnosti majitela vyuzivat ultrazvukovy nestekaci obojok.....som proti uplnemu zakazu niektorych plemien ale zas zastavam nazor ze takeho psa si nemoze zaobstarat hocikto...je nutne aby clovek s tym zvieratom absolvoval aspon zakladny vycvik a zviera zvladol...proste aby mal papier na to ze ho zvlada.... takisto by som dala za povinost aby taketo zviera bolo automaticky klasifikovane ako nebezpecne a bolo na verejnosti vodene na vozke alebo malo aspon nahubok...(toto pravidlo by som ale nedala podla plemena ale podla vahy psa...)to uz nieje nejaky jorksirik ktoreho kopnes a odleti...tomuto zvieratu ked preskoci tak ta zabije... bohuzial pes je mentalne priemerne na urovni dvojrocneho dietata to su fakty...a to je sakra dovod na to aby sa stym nieco zacalo robit a nemohol mat take silne zviera hoc jaky blbecek...toto by nemal byt zakon proti zodpovednym majitelom..tento zakon by mal byt proti tym co maju " pitbula- alebo hocjakeho psa" na ozdobu aby vypadali drsne alebo neviem jak ze maju psa....a tych je uz vacsina....preto sa zacinaju ozyvat hlasy ohladom zmeny legislativy.... mne osobne skratka nestaci slovo cloveka ze psika dobre vychova... je to zlozity proces...tak ako pri vychove dietata....je mnozstvo ludi co to zvladnu a vychovaju socializovane a skvele zviera vhodne aj ku detom... .....a naopak je vela ludi co to nezvladnu.... takych ale nemozme prehliadat pretoze ich bude vacsina....pre tych co vicvik zvladnu a je to aj ich konickom bude minimum absolvovat par hodin a zajst si na skusky a dostat za to papier....ty co to nezvladnu aspon nebudu vlastnit velke a neposlusne zviera nebezpecne pre okolie..... musia byt vymyslene paky prave koli takymto machrikom..... pes sa oznacuje ako najlepsi priatel cloveka ale ja som stala zoci voci svorke 6 divich tulavych psov ktory boli velky asi ako vlciaci...a poviem ze v takej situaci si uz dvakrat rozmyslis svoj nazor na psov....a doslo mii aky milacik to v skutocnosti je...... takze psickovia super...ale iba ked su pod kontrolov...to je moj nazor..co si vy maslite o zakaze niektorych plemien... podla mna je to krok spat....ale legislativa by sa mala sprisnit.

Strana
z2
gangulienka
11. okt 2012

nerada sa zapajam do takychto rozporuplnych tem, ale neda mi to : zo statistiky veterinarnej ordinacie : najviac pokusani u ludi je plemenami typu yorkshir, civava a pod....len problem je ze je sakra rozdiel ci vas pokuse civava alebo pitbull....

tania333
12. okt 2012

@erikasadek to odkiaľ máte ten akože "FAKT", že po zavedení tzv. "breed specific legislation" klesli štatistiky pohryzenia?? Veď to vôbec nie je pravda!!! Čím to máte podložené?? Stačí polhodinka googlenia a zistíte že sa mýlite na celej čiare, veď si dajte tú námahu ľudia... Uvedené plemená ktoré jednotlivé krajiny pridávajú na zoznamy a "čierne listiny" netvoria ani desatinu zo všetkých pohryzení 😲 Mýlite sa, od kedy sú tieto zákony v platnosti v jednotlivých krajinách, štatistiky pohryzení dokonca stúpli, uvediem pre príklad - v Dánsku o viac ako 40 percent. Čo myslíte, kde je chyba??? Aký má význam tento psí rasizmus? Treba sa pozerať na druhú stranu vodítka. V Taliansku tento zákon skončil fiaskom, situáciu to absolútne nevyriešilo a akurát to zhltlo parádne veľa peňazí zo štátneho rozpočtu na všetky tie kontroly a opatrenia...a útočili iné plemená, ktoré na zozname neboli. V Holandsku po 15-tich rokoch tiež zákon zrušili, pretože bol totálne neefektívny. Vydali signál do celého sveta, že zákazy chovu vybraných plemien nie sú len kruté / v niektorých krajinách vznikol psí holokaust a masové utrácanie/, ale ani neplnia účel – nechránia občanov pred pohryzením psom....

Problém so psami nie sú psy ako také. Problémom sú ľudia. A zákony, ktoré sa budú naďalej sústreďovať na psy a nie na majiteľov sú odsúdené na neúspech, pretože sa zameriavajú na zlý koniec vodítka. Toto je fakt známy v krajinách po celom svete, jednotlivé štúdie to neustále dokazujú....nie je čo k tomu dodať....

a ďalším problémom sú množiarne zvierat na Slovensku - hlavne malé plemená, odporúčam k tejto problematike stránku http://www.lacnesteniatka.sk/ a k problematike nezmyselných diskriminačných zákonov stránku www.jedenmeter.sk

tania333
12. okt 2012

@erikasadek bože môj a to upozorňovanie na prípady APBT ktorý napadol človeka....vy viete koľko vážnych napadnutí majú na svedomí iné plemená? Poznáte štatistiky? Lebo ja áno...Ale to nie je taká senzácia, PITBULL na titulke sa vyníma lepšie ako Border Colie, Labrador, Nemecký ovčiak.....Veď toto je hon na čarodejnice... Ja by som zakázala aj automobily, veď denne zabijú stovky ľuďí po celom svete a stále sú povolené...tak isto včely by som zakázala, veď koľko ľudí zomrie po poštípaní hmyzom, kvôli alergii...všetko zrušiť, zakázať, vyhubiť, nech si pekne žijeme vo svojej bublinke 😔 🤐 hnus

rainee
14. okt 2012

zakaz chovu vybranych plemien psov je len dosledok ich utokov na cloveka a kedze nie su paky na ich arogantych nezodpovednych majitelov, ide sa to riesit aspon takto. v X krajinach je chov urcitych "bojovych plemien" (nejdeme sa teraz chytat za slovicka, vieme o ktore plemena asi ide) zakazany a asi je na to padny dovod, len tam sa okolo toho nerobilo take halo. bohuzial u nas je to este stale ako na divokom zapade a majitelia tychto psov si myslia ze su panmi sveta (tiez vieme aki ludia si tychto psov vacsinou kupuju). ano, pes za nic nemoze, je to vsetko vina majitela ze ich nezvladaju a potom dochadza k utokom, takze tvrdo (aj basou) potrestat kazdeho jedneho kt.pes zautoci a mastne pokuty za nedodrziavanie predpisov a volneho pohybu psov!!!

u nas na sidlisku takehoto "bojoveho" psa chova pomaly kazdy druhy majitel a neprijemnosti s nimi su na dennom poriadku - vratane podavania trestnych oznameni (ktore nic neriesia lebo majitel vyviazne len so smiesnou pokutou). samozrejme na prechadzke su tieto psy vzdy bez nahubku ci voditka no a skuste majitela na to upozornit, pride sprska nadavok a v tom najslusnejsom pripade je odpoved "ved on nic nespravi". lenze ked spravi, tak uz bude neskoro. keby sa tu aspon sem-tam objavila mestska policia a skasirovala pokuty pekne by si prilepsili do rozpoctu a majitelia by sa mozno trosku uvedomili.
kazda prechadzka s mojim psom (neagresivny, podotykam na voditku) je jeden velky stres lebo nikdy neviem z ktoreho rohu sa na nas nieco rozbehne, uz viackrat sme boli bezdovodne napadnuti a lezie mi to uz dost na nervy. tiez sa bojim s malym dietatom chodit von, lebo taketo psy sa "hraju" rovno pri ihrisku. myslim ze to uz hranici pomaly s obmedzovanim osobnej slobody a bola by som rada keby si to majitelia uvedenych psov laskavo uvedomili....

tiez je jasne ze neutocia len "bojove" plemena, ale utokov inych ras je ovela menej a hlavne nemaju take fatalne nasledky, asi tolko k teme....

rainee
15. okt 2012

@tania333 suhlasim ze to nie je vina psa, lenze konecne sa to nejak musi riesit, pretoze nebezpecne plemena si kupi dnes hocikto, nevenuje sa mu,necvici ho, psy behaju volne bez nahubka ci voditka kade-tade, utocia. neviem co by si hovorila keby takyto pes napadol teba, tvoje dieta a pod. a skoncila by si s vaznymi zraneniami. potom by ti bol asi "psi rasizmus" srdecne ukradnuty.... teoreticky ked nebude moznost chovat tieto plemena tak ani nebudu taketo problemy resp.da sa to aspon eliminovat 😉 zlate casy ked bol najnebezpecnejsi pes NO, doberman ci RTW.

monky978
15. okt 2012

Tak táto téma mi rezonuje v hlave každý deň keď venčím môjho krásneho a milovaného ridgebacka. Chodím s ním na odľahlé miesta aj s 9 mesačnou dcérkou a venčíme sa. Konkrétne toto plemeno potrebuje veľký výbeh a ja robím preňho čo potrebuje. Ale tak isto som sa k nemu postavila zodpovedne a absolvovala som s ním výcvik skupinový a neskôr aj individuálny. Pes je maximálne socializovaný a poslušný. Ovláda chôdzu pri nohe bez vôdzky. Za jeho chovanie dávam ruku do ohňa a viem, že je odvolateľný od všetkého na 100% pre jeho bezpečnosť a "bezpečnosť" okolia. A podotýkam, že je to mladý dvojročný pes. Tento pes má históriu ako poľovný pes. Bol šľachtený na fixovanie levov. Nie na útok levov. Lebo povedzme si úprimne... lev a pes... kto asi bude víťaz 😉 . Jeho úlohou bolo vo svorke keďže je to svorkové plemeno nájsť leva a fixovať ho na mieste kým prišiel poľovník a ten ho nakoniec ulovil... toľko malá prednáška o ridgebackov. Toto plemeno tým pádom je svorkové a človek preňho je jeho svorka. Ale k veci. Vytáča ma zoznam zakázaných plemien. Taký rotwajler. Tiež to nie je bezproblémové plemeno a vlčiak tiež... ale používajú sa v polícii... Nemyslím si, že by malo byť vybraté plemeno, ktoré sa zakáže. Všetky plemená môžu mať známky agresie v nesprávnych rukách. Celé by to malo byť vo výchove a socializácii psa. A na tom aj postaviť zákon. Mne sa už napríklad dva krát stalo, že vďaka zle vychovanému psovi bol môj pes napadnutý. U psov nebol základný výcvik KU MNE dotiahnutý do konca. Jednoducho sa ku nám dorútili a napadli môjho psa. Od vtedy mám strach z každej venčovačky. Už si to neužívam a takýto hlúpy ľudia mi kazia výchovu môjho psa. Na ňom to tiež určite niečo zanecháva každé napadnutie. A ja namiesto užívania si krásne vychovaného psa musím naprávať škody iných majiteľov psov... Je to na zamyslenie. A podotýkam, že nás nenapadlo ani jedno z plemien zo zoznamu. Proste zlyhal človek, ktorý nenaučil svojho psa základom. Je to na zasmiatie keď niekto povie aha ako si vie krásne sadnúť a dať packu keď ten pes nevie dôležitý povel ku mne. Každý deň premýšľam ako by som si uchránila psa v prípade ďalšieho útoku pretože dvoch zápasiacich v behu nie je ľahké oddeliť. Mrzí ma to, lebo môjho psa mám rada a nie je mi ľahostajné keď vidím, že mu niekto ubližuje. Ja by som to uzavrela tým, že aj zbraň má svoj význam, ale v zlých rukách dokáže narobiť veľa škody a to isté platí aj u psoch či je to veľké alebo malé plemeno.

rainee
16. okt 2012

@monky978 sama to vidis, ty mozes byt zodpovedna majitelka akehokolvek psa, ale ked je 90% nezodpovednych tak co s tym? pritom staci tak malo, zabezpecit svojho psa nahubkom a voditkom, pri straznych psoch zabezpecit areal aby neutiekli alebo sa nepodhrabali. a je po probleme, nebolo by treba ziadne zakony a ani by sa to neriesilo. ale ide sa to riesit lebo situacia je uz neunosna prave vdaka tym nezodpovednym majitelom a pribudajucim utokom psov na ludi.
a este chcem dodat ze kazdy pes bol na nieco slachteny a ma urcite geny stale v sebe, takze nahovarat si ze napr.pitbull je cisty domaci mazlicek tiez asi tak nebude celkom pravda.stale je to zviera,ma svoje instinkty a pudy a aj ked nie je voci majitelovi nebezpecny, nikdy nevies ako v urcitej situacii moze zareagovat, bol nejeden taky pripad....

Strana
z2