Nebo je pre všetkých
Dievčatá, pozeráte ten film? Ja už plačem, rozmýšľam nad sebou že aká som ja, veľa krát odsúdim človeka, rozmýšľam či by som dokázala poskytnúť ubytovanie pod svojou strechou niekomu koho nepoznám, niekto kto je bez domova....ako ste na Tom vy?
Mňa trápi že má veľa krát zaujímajú materiálne veci, a keď si poviem že chcem niečo zo svojho oblečenia darovať, neviem nič vybrať, som lakoma, neviem teda ťažko sa vzdávam pre niekoho.
@cocolino234
@tosomja Mňa strašne trápi to že neviem dať zo seba viac...byť milsia, laskavejšia
@vanda323 ja osobne sa snazim kazdy den urobit dobry skutok. Napr.podrzat dvere v obchode,pomoct odniest tazky nakup k autu starsim,prehodit par slov,ked niekde cakam. Neverila by si ako aj toto ludom pomoze,ked si ich vsimnes a zaujimas sa o nich a len tak nezavazne pokecas. Alebo milo podakujea pri pokladni,zazelas pekny den,nechas par drobnych,darujes nieco sladke ako podakovanie. Alebo vidim nieco na zemi,zdvihnem,hodim do kosa. Alebo v obchode nieco spadnute z regalu,tak to odlozim na miesto. To malokto robi. Pred Vianocami som bola v par obchodov a vacsina prekracovala spadnute obleceni ani jedneho nenapadlo aspon zdvihnut a prevesit na pult. Ved naco,nato je tam predavacka. Ale ani ta predavacka tam nie je na to,aby uoratovala bordel po tom stade,co sa tam denne prehana. Akakolvek malickost je dobrym skutkom. A dobrym skutkom je aj laskavy zaujem tu na konikovi,predtym ako na niekoho vyskocime,skusit pouzit empatiu a zaujimat sa o problem a nie len vysteknut odpoved.
Ja som taká charity. Nemam problem pozbierať z domu niečo a odviesť to tomu, kto to potrebuje. Niesom moc na to materiálno. Veľmi dobrý pocit mam z toho potom, robí má to šťastnou ❤
@vanda323 sebeckí,protivní,pyšní aj egoisticki sme svojim spôsobom všetci,nie len ty sama.
@vanda323 nikto nie sme dokonaly, kazdemu obcas rupnu nervy a je protivny... zaklad je uvedomit si, ze mozme byt lepsi, ci uz spravanim, alebo pomocou, hoci aj drobnou.
mne je tiez smutno, ked vidim pribehy deti a ludi, ktori prosia o pomoc na roznych darcovskych portaloch, ludi bez domova, tyranych zvierat.... neda sa ale pomoct vsetkym a na cloveka z toho pada depresia 😢
minule som citala taky inspirativny vyrok, aj ked neviem, od koho bol "Nemozeme pomoct vsetkym, ale kazdy moze pomoct niekomu" ❤
@vanda323 dolezite je, ze si to uvedomujes, dolezitejsie bude urobit zmenu. A najtazsie je zmenit sam seba. Ale treba zacat a robit ju aj po malilinkych krockoch. A kedze vacsina ludi to uz prirodzene citom nedokaze, treba ju robit vedome. Napr. v minulosti som sa dokazala hnevat aj tyzdne, dnes tym, ze som si uvedomila, ze to nie je spravne, trva to len par minut. Ale je to boj na dlhe trate.... u mna dosiahnut to, aby som kazdu situaciu riesila pokojne a s laskou. Lebo prava laska je prisna a spravodliva.
Kazdy clovek ma na sebe co menit, nikto nie je dokonaly.
@vanda323 pomahat je dolezite, ale neda sa ist do toho bezhlavo ani s vycitkami. aj charita ma svoje "pravidla". nema vyznam robit charitu na ukor svojho povolania. v prvom rade je dolezite plnit si ulohu vyplyvajucu zo svojho povolania (rodicovstvo, funkcia), zit svoj zivot spravne, mudro, zodpovedne, s laskou. charitou je aj najmensia pomoc, ustupok, obeta - podrzis niekomu dvere, prispievas do overenej zbierky, porozpravas sa s opustenym clovekom, pomozes s taskou dochodkyni, budes pustat ludi na prechode, pustis niekoho pred seba v obchode. kazdy prejav dobrej vole, ochoty, robi svet lepsim a ludi citlivejsimi na potreby inych. kto ma, moze dat viac, moze venovat svoj cas, vacsiu pomoc, opateru, nakupy, organizovanie dobrovolnikov, financie.
charitu mozeme robit kazdy den v drobnostiach, malickostiach. nemusime mat vycitky, ak nedokazeme niekoho prijat doma do prazdnej izby ani niekomu dat nieco velke. staci napriklad starostlivo triedit pouzite oblecenie a kontaktovat nejaky spolok starajuci sa o ludi bez domova alebo tyrane zeny a tam tieto veci odniest, na vianoce tam zaniest sladkosti pre deti atd.
mozeme sa naucit kazdu cinnost robit s laskou pre druhych, zacat doma - upratovat, varit, prat s laskou. nehladiet iba na seba, nebyt vsade prvy, nehadat sa pre zbytocnosti, nesutazit, neohovarat. vykorenit kazdu nenavist, predsudok. treba priat inym dobre, byt citlivy, mat s ludmi trpezlivost, pochopenie - zacat doma, s manzelom, detmi, rodicmi, susedmi, kolegami atd
@vanda323 uplne viem ako sa citis. Ja som tiez zla, protivna, na ludi posobim povysene a namyslene, ale som len nestastna a nedoverciva. Hlavne k najblizsim. Vela ludi mi v zivote ublizilo a ja som kvoli tomu k ludom zla. Snazim sa odpustit a denne sa modlim, aby mi Boh pomohol byt lepsim clovekom, ale mam pocit, ze sa nikam nehybem. Kompenzujem to tym, ze mesacne anonymne prispievam na Ludia ludom. Je to najjednoduchsie riesenie ako niekomu pomoct a mojmu svedomiu sa trochu ulavi, ze aspon nieco robim.
@vanda323 tiež to je i tom, čo si predstavuješ pod pojmom dobrý skutok. Pre mňa je to vždy, keď dokážem prehltnúť vlastnú pýchu, alebo premôcť ego. To že si práve sama sebe pomenovala svoje zlé svlastnosti a s pokorou ich lutujes je tiež dobrý skutok. Aj ty si ľudská bytosť a dobré skutky nemusia byť smerované len k iným. Priznať si chybu je častokrát náročnejšie, ako napríklad prispieť 50 centov na nejakú zbierku.

@vanda323 nikoho by som cudzieho dnu nepustila. Ale nemám problém pomáhať, ak viem komu.