icon

Nechápem ženy, ktoré sa na fóre pýtajú na potraty

misaelka
7. jan 2014

Ahojte casto tu citam temy kde sa uzivatelky chodia pytat na potraty. Fakt sa snazim nereagovat ale niekedy ma to dviha zo stolicky,teraz som uz aj napisala co si o teme myslim, je mi to teraz dodatocne luto, bola som prilis ostra... zaujimalo by ma, ci som jedina, co si mysli ze toto je forum urcene pre zeny, co babatko chcu,pripadne sa im nedari? ved ak chcem zistit co stoji potrat, do kolkeho tt tak zagooglim nie? pride mi netaktne a nevhodne pisat sem v kontexte toho, ze su tu vacsinou mamy a zeny, ktorym sa nedari... ako to vidite vy? mozno je aj problem vo mne, ze som prilis citliva a asi by som mala prestat na MK chodit. neviem

leanax
9. jan 2014

@nefertitka no nechcem byť neslušná, ale taká žena to je K...A... s prepáčením, že sa tak vyjadrujem. Ale zoberme si, že by na tie potraty nechodila, čo by bolo s tými deťmi, keď sa nedokáže-nechce postarať ani o to jedno dievčatko???

Inak plne s tebou súhlasím... 🙂

vejula
9. jan 2014

@suzi33 možno ta reakcia nebola najvhodnejšia a možno jej zakladatelka v skutočnosti ani neželala čo napisala. Ale pravda je taka, že niekedy až takto napísana tvrdá realita pomôže dotyčnemu pozrieť sa na vec aj z inej stranky. Ak jej toto tvrde a MOžNO neokruochané vyjadrenie pomohlo zamyslieť sa nad tym, že skutočne môže raz nastať opačná situacia, tak potom je dobre, že jej to napisala. Či sa tu vyjadrujeme neviem ako tolerantne, tu nejde o jablčka ani o hrušky, tu ide o ŽIVOT! Život dieťaťa, ktorý sa chysta zobrať matka svojmu dieťaťu. Nezakrývajme si oči pred pravdou pod vruškom tolerancie! Chranme najslabších aj za cenu, že nebudeme pochopené!!!!!

nefertitka
9. jan 2014

@leanax no nie si neslusna ona K...A je, ja som sa jej raz zdoverila( este ked som nevedela, co je zac), ze som uz 2 krat (este pred dcérkou potratila) a ona mi vyplakavala, ze aj ona ma uz 4 potraty za sebou, potom ked som sa dozvedela od sestry, ze ake potraty ma za sebou, hned som spozornela, chvilu to este tajila, aj to co robi, ale teraz je uz na tom tak, ze sa tym este aj chvali...no hnus.
Ved neviem, co by bolo s tymi detmi, tak ale ked sa uz tymto viacmenej zivim, tak si dam pozor, nie?Ja nechapem, ako sa sama na seba moze pozriet do zrkadla.

horana
9. jan 2014

Ked zoberiem cisto otazku toho, ci su vhodne taketo otazky kvoli tomu ze su tu aj snazilky ktore sa dlho pokusaju a im by to mohlo vadit, tak na tento jeden konkretny aspekt otazky, odpovedam ze to keby si mali davat pozor napr.:
- niekto kto ma vela penazi, pekne vecicky pre deticky znackove a vela az skrina vykypa, dovolenkove fotecky z krasnych exotickych destinacii, tak keby sa tieto drzali spat kvoli tomu ze ved tu chodia aj zeny co ziju z minim. davok a pomaly rataju kazdy cent na jogurt pre dieta
- keby sa drzali spat chuducke zeny, lebo ved tu chodia aj take co pri dobrej voli nedari sa tie kila zo seba odlepit a maju z toho skutocne traumy
- keby tie co maju deticky nadane az genialne, sa drzali spat a nevytvorili si ani o nich temu, nakolko su tu predsa aj maminy ktore maju deticky mentalne postihnute
- keby sa zdrave maminy, ktore sportuju s celou rodinkou radsej ani nepriznavali ako im je dobre, lebo ved sem chodia mozno aj ine, co maju zdravotne problemy napr. aj rakovinu a ledva sa vobec hybu resp. prezivaju dni v bolestiach a stavoch beznadeje
..atd..atd..
tak neviem kam by to dospelo...ide o to ze na svete vzdy bude x ludi, ktori maju to po com uz roky marne tuzite a nevazia si toho alebo to priamo vyhadzuju, zbavuju sa toho a vy sa k tomu nie a nie dopracovat
Tieto spominane snazilky ktorych by sa to mohlo dotknut take dieta, ktore by teraz chceli zachranovat tak velmi, az im tema zdvihne tlak a spustia slzy, tak tieto snazilky sa o toto pripadne dietatko nikdy starat nebudu chciet, ani na neho prispievat, ani inak pomahat (no, mozno by jednorazovo alebo dokonca par krat poslali stare vecicky, to ale zivot zasadnym sposobom nezmeni), nikdy nebudu v zivotnej situacii takejto zeny. Oni skratka chcu len svoje dieta, v svojej situacii, v svojej rodine, v svojich podmienkach a okolnostiach.

V tomto som radikal, bud clovek chce pomoct, resp. ma stav ze keby dietatko bolo teoreticky donosene zaraz by ho bral a staral sa on z laskou (co pochybujem, konieckoncov detske domovy su stale plne), alebo su to len take prazdne slova, kedy je nam nieco luto, ale skor pre pocit ze by sa tak nemalo diat nez pre aktivny pocit pomoci.
Teraz sa distancujem od toho aby si niekto myslel ze som zastanca potratov a uz vobec nie potratov ako antik. metody ako sa tu popisuje.

A k tomu ze je to provokater/ka, nakolko sa odpoved na otazku sa vygooglit behom par sekund. Nuz, ale do tejto kategorie spada asi tak 90perc. tunajsich diskusii 😨

nefertitka
9. jan 2014

@horana no, lepsie som to ani ja nenapisala, absolutny suhlas so vsetkym...

svetlanatina
15. jan 2014

@nefertitka ked dokazala studovat pravo, tak by sa mala naucit to ako neotehotniet. Ved je to take jednoduche. Ale to uz je jedno.

kveta
15. jan 2014

@svetlanatina Mozno bola par dni po znasilneni v takom soku, ze ju nenapadlo zobrat tabletku Po. Nikdy nevies..

vejula
15. jan 2014

@horana nie kvôli snažilkam, ale kvôli tomu, že ide o zabitie človeka, vlastneho dieťaťa - až na tu vynimku, že je to legalna vražda.

horana
16. jan 2014

@vejula Nie som si uplne ista ci by som dala rovnitko medzi slovo vrazda a potrat (v skorom stadiu). Nehovorim, ano. nehovorim nie, neviem.
Kazdy ma iny nazor na to, kedy ide - a ci vobec je nieco ako - obacajne delenie buniek - naprogramovany mechanicky proces vystavby tela, a kedy tam pribudne vedomie, dusa...Boli rozne pokusy hypnoza, regresy a co som citala tak statisticky vacsina tychto pokusov (ani oni nemaju jednotne zavery) vychadzala ze sa dusa "vteluje" okolo polovice tehotenstva. Samozrejme boli aj take ktore tvrdili ze sa nejak naviaze uz pri spojeni spermie s vajickom a aj take ktore zasvatene tvrdili ze dusa prichadza s prvym nadychom po narodeni. Ale to ani tak nie je podstatne, nakolko zatial to nemozme stopercentne ani potvrdit ani vyvratit. Ani odporcovia potratov - za ziadnych okolnosti, si nemozu byt isti ze jednaju na zaklade dokazov, aj oni maju "len pocit" ze hlasaju spravne. Ako sa hovori slovo proti slovu, tak toto je pocit proti pocitu.
Ja vnimam tehotenstvo ako proces, ktory nema uplne jasny zaciatok. To sa premieta aj do postoja k antikoncepcii. Boli tu uz diskusie krestanskych mamiciek, ze kondom je "zly", nakolko brani pocatiu, ine hovorili ze symptotermal. ci Billings. je to iste len vo fialovom, lebo vlastne Boh/priroda (ako kto citi) by nam to dieta dal/a keby dostala prilezitost a ze vlastne my nasilne urcujeme kedy ano a kedy sa nam to nehodi a vlastne si riadime nieco co by mal len Boh/priroda. V tomto som liberal, podla mna mame pravo si riadit kedy chceme otehotniet, ba dokonca by sme zodpovedne mali. Volakedy v starovekej Indii, za cias vzniku Tantry, este spred cias kedy tam prisli Arijci a zaviedli kastovny system, vtedy kym bol nielen tam ale vacsinou na svete matriarchat, zeny vedeli svoju plodnost prirodzene regulovat. Dokonca sa nam iste criepky zachovali, napr. v Taoistickych cvikoch existuje relativne jednoduchy tzv. Jeleni cvik, pomocou ktoreho mozme - len obyjacnym fyzickym cvicenim par min denne, vyradit menzes a nasmerovat tok energie do vyssich centier, mam to vyskusane, funguje to, naozaj uz za mesiac kazdodenneho cvicenie cca 10min/den menzes uplne ustane! Je to vcelku sila, a dokaz ze vela veci je skutocne energetickej podstaty, ale uz odbacam. Chcela som len povedat ze volakedy - v davnych "zlatych" vekoch suznenia s prirodou zeny antiko nepotrebovali, a vedeli si cyklus ovplyvnovat sami ako potrebovali, rovnako pocatie. Mohli sa vedome rozhodnut ci dieta chcu alebo nie.
Boh/priroda do tohto procesu zasahuje nielen pred pocati, kedy sa casto z medicinskeho hladiska 100 perc. zravim parom dlho "nedari" ale aj potom ked po pocati vacsinu tehotenstviev este vo velmi skorom stadiu vyluci, a to tak ze uplne kazda jedna zena, samozrejme vacsina o tom netusi ma na jedno uspesne tehu x takychto mini mini prirodnych interupcii, kedy nieco v tele zabrani uchyteniu oplodneho vajicka, alebo ho jednoducho vyluci uz aj (kratko) uchytene. Potom nastupuje otazka, mozme sa mi starat do tychto bozich planov, planov prirody, alebo musime len trpne znasat co ona sa a dakovat za dar a "zabijat" sme len On/a? Dnes uz nemame schopnost vedome sa liecit, pomaha nam medicina, ani si vedome urcivat ci a ake dieta privolame, je toto uz zabudnute v (docasnom) upadku. A podobne upadkovo sa teda musime niekedy rozhodovat ci nechame dopady ktore nie uplne vzdy ma bezny clovek, ktory nie je svatcom (kto je bez viny nech prvy hodi kamenom) pod svojou volou a jej kontrolou.
Ja som este pred par rokmi kym som mala sama malicke deti vystupovala ako zastankyna zivota za kazdu cenu, vyslovene som vystupovala proti potratom. Od tej doby presiel nejaky cas a ja som poznala "nazivo" pribehy zien, ktore sa takto rozhodli, poznala ich situaciu a..svete div sa...moj nazor sa sice nezmenil o 180 stup. ale urcite sa zmiernil, v tom zmysle, ze tieto nedokazem odsudit. Bolo by to na dalsi roman, uz aj tak je prispevok dlhansky. A aj tak by sa nedali len napisanim predostriet vsetky relevantne skutocnosti, ktore k tomu tieto zeny viedli. Da sa len "obut si ich topanky a prejist v nich 100 mil" a cim blizsie som ich poznala tym viac mi to bralo vietor z plachiet a ja som prekvapene zistila ze svet nie je ani cierny ani biely. Dosla som k zaveru, ktory mam zatial ako sucasny a sice ze zena moze rozhodovat o svojom plode v rannom stadiu a nikto by nemal ju nutit do nicoho. Tu je dieta natolko integralnou sucastou jej tela ze nedokaze ani pri najlepsej starostlivost prezit mimo nej. Je to akoby jej organ. Su zeny ktore odmietnu a lutuju, a su aj take ktore odmietnu ale aj po rokoch s pokorou to povazuju za najlepsie riesenie aj ked nie idealne, ale co uz je v zivote idealne. Poznam aj jednych ktori sa naopak rozhodli nechat si a cela rodina si teraz maximalne odziva karmu, nakolko ich to postihlo natolko ze prakticky neziju, len prezivaju, lutuju po rochoch tohoto, niezeby to sice nerobli s laskou, ale sami priznavaju ze to nie je zivot a moct sa rozhodnut este raz uz by to neurobili. To nikdy nikto nevie, ako sa co dalej vyvrbi, co by bolo keby....
Zivot nam aj tak vsetko zrata, vsetko je prepletenec karmy. Rovnako potrateny plod/dieta, za predpokladu ze uz ma dusu, by sa nikdy do tejto situacie nedostalo keby k nej nemalo afinitu. Neznamena ze nas to zbavuje zodpovednosti za cokolvek, ze mozme vrazdit, kradnut, znasilnovat, ved karma je karma a aj ober teda na tom ma svoj podiel, ako sa casto podobne vyroky zvyknu potom nespravne interpretovat. Nicmenej aj take pripady som citala v regresoch, kedy si dusa spomenula, ako ju jej mama vyslovene nechcela - uz vo vyssom stadiu - a tak sa radsej rozhodla odist sama. Alebo po narodeni - ina dusa - az zacala vidiet ze svet je narocnejsie miesto nez si myslela, pritom si to akoby predtym sama vybrala, ale ked prislo na "lamanie chleba" radsej to vzdala (SIDS), nakolko sa jej matka zdala prilis citovo chladna. Tato dusa vnimala ze sa opat dostala do blizkosti Zdroja/Boha, ktory jej odpustil a dostala dalsiu sancu. Su to mozno vsetko rozpravky a mozno nie. Mohla by som k tomu pisat este dlho, ale ide v skratke o to, ze si netrufam uz sudit matky ktore sa tam rozhodnu. Je to skutocne ich vec a ich miera pochopenia a ja mam hlboky respekt pred kazdym jednym clovekom, ktory si ako kazdy nesie svoj kriz. Nie je moja vec sa do toho starat ako ho nesie, jedine co mozem robit je hladat kde mozem ked tak pomoct mu/jej ho ulahcit. Toto je vlastne jedine realne co mozem a mala by som robit. A ked toto neviem, nemam pravo sa starat a robit este niekomu zle svedomie "len na zaklade pocitu", alebo nedokonaleho pochopenia.
Chcela som este pokracovat rozborom slova "vrazda" a ako ju chapeme vo fyzickom a duchovnom zmysle, o tom ako sa mnohi mysliac si ze su "cisti" z hladiska tohto hriechu, ked predsa ziadneho cloveka nezabili, ale ako je mozme zabit niekomu nadsenie, radost, myslienky.... a ze aj toto su uplne rovnocenne vrazdy, ktorych som sa zial z neznalosti (ktora ale neospravedlnuje) uz dopustila aj ja a zial si nemyslim ze by mali v duchovnom svete nizsiu vahu nez tie fyzicke, ba niekedy aj naopak. Ale to uz by bolo znacne mimo temu, takze uz koncim...

rondicka
16. jan 2014

@vejula ale každý má právo sa slôbodne rozhodnúť.nebudem odsudzovať niekoho,kto ide na interupciu,je to jeho vec ,jeho voľba..nikto nevie,prečo to konkrétna žena urobí...ja osobne to nepovažujem za vraždu..je to predsa len zárodok,,v tých úplne ranných štádiách:-/ preto veľa žien nemá s tým problém,, aj ked ja osobne si to neviem predstaviť takisto..nesúdim nikoho,kto sa takto rozhodne..

vejula
16. jan 2014

@rondicka ja nikoho nesudim, len pomenuvam veci pravými menami. PRe teba zarodok, pre mna život, moje dieťa. Ano každa žena ma pravo sa rozhodnuť, bohužial aj o živote či smrti iného človeka a dokonca vlastneho dieťaťa smutné. PRetože osobne si myslim, že pravo jedneho konči tam kde začina pravo druheho. MAtka svojim rozhodnutím bere tomu bezbrannemu stvoreniu pravo na život. Takže o tych pravach by som pomlčala

vejula
16. jan 2014

@horana ja tie ženy nesudim, pisala som vyššie velmi mne blizka osoba podstupila potrat, napriek tomu si ju važim. Takže to nieje o tom. Ja nehovorím, že ludia, ktorí podstupili potrat su horší ako ja, to by som si nedovolila nikdy tvrdiť. Ja len hovorím, že ten čin, je zlý. Čo sa týka špekulacii o tom, kedy vstupuje duša do človeka, stoja na tak nepevnych zakladoch, že o to by som sa neopierala.
Da sa o tom špekulovať neviem kolko, aj tak všetko zavisi od toho, ake hranice nam určí spoločnosť. Čo je ešte normalne a čo akceptovať a čo už nie. Ja vnímam život už od začiatku, neviem si predstaviť, nemilovať svoje dieťa, nech je v akomkolvek štadiu vyvoja. MAš pravdu, nechodím v topankach iných a nesudim, prečo spravili to čo spravili. To si nedovolím, len si myslím, že život by sa mal chraniť už od začiatku.

rondicka
16. jan 2014

@vejula ja to chápem,ale na druhej strane je právo slobodnej voľby..žiaľ:-/

horana
16. jan 2014

@vejula Nuz ale co je to ten zivot, ktory mame chranit? Ked teda o dusu nejde?
Podla mna ide prave o tu dusu, aj to aj dusu zeny aj dusu dietata.
Ci dame dietatu sancu je pre mna dost zlozity proces, casto rozhodovany uz pred samotnym sexom, a potom x krat aj neskor, ale opat nejdem odbocovat, chcem len povedat ze ja zase na mikroskopy ktore nam budu tvrdit ze ten rozhodujuci bod je spojenia vajicka a spermie "neverim" a o to sa ani tak velmi neopieramm nakolko tento moment je len jeden z rade dosledkov.

vejula
16. jan 2014

@horana ale tu nejde omikroskop, tu ide o to , že pred splodením, nemusiš nikoho odstranovať, nikoho zničiť, nikoho sa zbaviť. Či ty, ked si zistila, že čakaš dieťatko, že sa v tebe vyvíja si si povedala, že sa nič vynimočné n edeje, že je to len obyčajny sled udalosti ako hociktorý pred tym?

tappetty
16. jan 2014

@misaelka a tato debata je ako o com? velice sa nudime? naco sa staras do ostatnych? asi maju nejaky dovod ze sa pytaju! nemusis na vsetko reagovat. a mimochodom aj interupcie su podla mna tema co patri do konika! milujem taketo mudrane co si myslia ze kazda co riesi interupciu musi byt vymleta fuchtla. mozno casom zistis ze sto ludi sto zivotov a ze ty neeemaaas vobec nikoho za nic sudit a raz mozno budes prekvapena a aj ty sa ocitnes v takej situacii leebo ty netusis co ti zivot este prinesie a potom sem napis a prid si po ,,zdrb,, ty truba. a este aby som ta podpichla= Mam dve krasne deti, ktore milujem a som definitivne ZA interupcie uz som dokonca aj bola { s odstupom casu to hodnotim ako najlepsie co som mohla urobit, este ze som mala tolko rozumu a nedala na tie pobozne kydy okolo} a sla by som aj sto krat keby som musela. interupcie zachranili zivot niekolkym ,,nedozretym trubam,, ale hlavne tym nenarodenym detom. 😉

agatulienka
16. jan 2014

Berte to tak, ze internet dnesnym ludom ubera inteligenciu, rozum, zodpovednost, sudnost a sucit. Vela ludi, co provokuju svojimi prispevkami v diskusiach, kde podla nazvu nemaju co hladat, resp. svojim prispevkom nikomu nepomozu, su prilis jednoduchi a frustrovani zo svojho zivota a nevedia si najst iny sposob, ako sa vyventilovat, len sa vyjadrovat na internete a skryvat za nejakym neosobnym nickom...keby sa zeny viac venovali sebe a pracovali na sebe, tak by nemali cas riesit hluposti na internete...

vejula
16. jan 2014

@horana pred tym ako som zistila že som tehotna som ochorela - mala som horučky. Po nohach sa mi povyhadzovali fialove bolestive hrče. Bola to vaskulitida - PREJAV nejakeho zapalu v tele. Doktorka mi predpisala ATB s tym, že teraz musím pochodiť rontgeny aby sa zistilo, kde je ten zapal, mala som podozrenie na sarkoidozu pluc. Ako som mala isť na RTG pluc som si rano pre istotu spravila test, kde bola už slabulinka druha čiarka. V tej chvily som pocitila zodpovednosť za život, ktorý vo mne je. Aj keby nebolo zdravé, bolo moje, už vtedy. Bola to moja dcerka... ta ista, ktorá mi teraz spinka v posteli.... nebol to nikto iný, žiaden votrelec. Bola to ona

horana
16. jan 2014

@vejula Je to podobna analogia ako pri chorobe, jej pricina lezi najprv v dusevnej oblasti, vidno ju napr. v energetickom obale tela, postupne uz mame citlivejsie a citlivejsie pristroje a zacina to uz aj veda opatrne pripustat, ved napr. taka akupunktura je oficialne uznana, cize uznavame energie v drahach, az neskor sa pretransformuje do fyzickeho tela a ked sa jej chceme zbavit uz potom casto ju musime rezat ci inak nicit. Ked si ju vsimneme skoro, je to jednoduchsie, ked neskor nemusi to byt uz ani mozne. Ano, z materialneho hladiska tam tento prelom je.
Teraz povies ze dieta nie je choroba, no ano, nie je, len ma narychlo nenapadne iny priklad, uznavam dost nestastny.
Chcem sa dostat k tomu, ak by si sa teoreticky, keby ti niekto skutocne dokazal, bez pochybnosti, ze dusa v plode este nie je, ze je to len mechanicky sa mnoziace tkanivo, hovorim teoreticky takato sci fi situacia, aj vtedy by to bolo pre teba rovnako neprijatelne? Ziadny rozdiel by si necitila?

Mnohe babetka sa vtelit aj chcu, ale nieco v postoji zeny sposobuje ze nemoze, zena sa moze branit ze je neplodna a vedome (na jej miere vedomia) ze to nie je v jej moci otehu, v skutocnosti to nie je naozaj vramci jej vole, ze jej telo povedzme potraca zabija embrya alebo spermie, alebo ze nedovoli vajicku ich prijat. Niekedy vsak je to asi rovnaka miera "viny" a "zleho cinu" ako ked niektorej nadeli uz tu dilemu ze dieta v nej zacne vznikat ale ona ho nechce.
Viem ze moj postoj je hodne uleteny a netypicky, ale tak to skratka citim.
Suhlasim ze vacsinou potrat "zly" (nevedomy, nie dostatocne vedomy dosledok) cin je, ale nie je to podla mna cierno biele.
Zly cin je totizto vtedy ked mame moc/volu na to aby sme mu zabranili. Nie kazdy je v rovnakej zivotnej situacii, na rovnakej urovni. Ked sa snazime ale nevyjde to a nevieme uniest tu zodpovednost - kto urci ci je to zle?
(Potom je rovnako zle ked ochorieme, aj to je zly cin?)

A to ze zistenie ze sa vo mne vyvija babo, ja som to mala trochu paradoxne, pri 1. som cakala 2 roky a ked sa nakoniec prirodzene zadarilo, vedela som to hned este pred testom, typicke tehu priznaky sa objavili snad vsetky a velmi silno. Ked sme sa zacali snazit o druhe, necaka som ziadnu rychlovku, aby som nebola sklamana, na pocudovanie sa zadarilo na 1. krat co som ale vtedy nevedela, lebo som bola jedna z tych vynimiek co mali este 2x temer normalny menzes, bol pravda trosku slabsi ale len trosku, co som si uvedomila az zo spatneho pohladu. Predtym som totiz nevedela ze je takto moznost realna. Tehu priznaky (dovtedy): nula, ziadne. Cely cas! Ver, ci nie, ale prisaham, ze uprimne som zacala mat pochybnosti a test si spravila az v 13tt, nie ze by to nebol prijemny sok, nakolko sme babo chceli. Takze sled udalosti si so mnou dost zahral. Ked som sa totiz obejnala ku gyn. ta sa ma spytala na datum poslednej MS, potom ma vyzvala nech si vyleziem na vysetrenie, kukla a zhykla: "Ved toto je uz pokrocite tehotenstvo!!!". Ja som sa rozplakala (od stastia). Ona opatrne (nevedela ze placem od stastia) - a nechcete si to nechat? ..lebo viete uz je dost neskoro...Potom sa zarazila ona a vystrasene povedala: to uz preboha nestihneme ani test na geneticke vady...na to som sa zase ja rozosmiala. No Kocurkovo! 😅

svetlanatina
16. jan 2014

@kveta vies, pokial ide na potrat nevzdelana zena, tak nie je sa comu cudovat. Jednoducho je tam jasny problem. Ale ked vysokoskolsky vzdelana zena ide na potrat, tak nechapem. toto uz je o nezodpovednosti. A keby bola 1X na potrat, ale az 8x. Ved to cislo je hrozne. To ona si mysli, ze ked studovala pravo, ze na potrat ma pravo? To aky nezmysel. A co dieta? Nechcem odsudozat zeny, ktore idu na potrat, ale mali by sa zacat vzdelavat.

mima4
16. jan 2014

@svetlanatina
na potraty nechodia zeny podla vzdelania.
Najviac potratov absoluvuju typicke maminky dvoch deticiek... a ver tomu, ze na konovi sa k tomu urcite nepriznaju..to by bola virtualna samovrazda 😉

svetlanatina
16. jan 2014

@mima4 ale myslim si, ze kazda vzdelana zena sa vie naucit ako neotehotniet. Ved je tolko metod, ktorymi sa to da ovplyvnit.

mima4
16. jan 2014

@svetlanatina to je pravda, ale nič nie je 100 % a taktiež su zeny, ktore proste nemaju peniaze na antikoncepciu, alebo su vystavovane aj sexualemu nasiliu zo strany svojich partnerov.
Moja kamoska je zdravotna sestra v takej jednej ambulancii a pvoedala mi, ze sama by som bola veeelmi prekvapena, ake zeny chodia na potrat..neraz je to aj ta mila a nezna pani ucitelka zo skolky, ktora robi milion aktivit s detickami... 😉

cecil36
16. jan 2014

@svetlanatina a ako neotehotniet pri znasileni?

cecil36
16. jan 2014

@agatulienka po znasilneni si v takom strese, ze posledne co ti pride na mysel je tabletka po. Najskor si tri dni v sprche a snazis a z toho vsetkeho zmyt.... v lepsom pripade riesis policiu, gynekologiu atd. samozrejme to v pripade, ze nelezis v nemocke aj s nejakym ublizenim na zdravi. Nehovoriac o tom, ze tabletka po je pre iste zeny so zdravotnou indikaciou nepripustna (napriklad v pripade silnych alergiciek, pri ochoreniach pecene, trombofiliach a podobne)

lieska
16. jan 2014

No neviem, ale samotni tvorcovia stranky sa definuju ako "stranka pre mamicky a buduce mamicky"! Baba, ktora zostane tehotna a dieta nechce podla mna nie je ani buduca mamicka a uz vonkoncom nie mamicka! Takze otazka, ktoru (si) polozila @misaelka podla mna logiku ma! Takze vsetky vy najmudrejsie s vyjadreniami typu "mila citlivka, ved tam nelez" by ste sa mohli troska krotit! Ja nechapem preco jedna dospela zena, ktora je navyse matkou musi mat hned na zaciatku akejkolvek diskusie pouzivat hned takyto ton a taketo invektivy! To sa nedokazete normalne bavit? Dnes co som temu otvorila, tam hned na prvej stranke taketo reakcie, uz fakt na grc!
@misaelka - ja som sa nad tym uz tiez par krat pozastavila, ale asi je to najrychlejsia moznost pre tie baby ziskat informaciu! ( I ked ked som si to hodila do googla, tak mi to vyhodilo x odkazov a len jeden bol na MK, takze vygooglit sa to tiez isto da).

anenka79
16. jan 2014

@horana krasne myslienky mas, vedela by som si s tebou pokecat. Rozsirene obzory, klobuk dole!

vejula
16. jan 2014

@horana citujem: Zly cin je totizto vtedy ked mame moc/volu na to aby sme mu zabranili. Nie kazdy je v rovnakej zivotnej situacii, na rovnakej urovni. Ked sa snazime ale nevyjde to a nevieme uniest tu zodpovednost - kto urci ci je to zle?

TAK rozumiem čo hovoríš, akurat možno inak definujem veci. Rozumiem, tomu, že velakrát ten samotný človek, ktorý vykoná niečo, čo je klasifikované ako zle, za to koniec koncov ani nemôže. No nič to nemení na tom, že ten čin je sam o sebe zlý.... Ako napríklad cigančatko, ktoré vyrasta v osade v podmienkach ake tam su, ma svoje hodnoty, učí sa žiť podla vzoru ostatných, ma aj určite geneticke predispozicie.... Proste vyrastie a dajme tomu chodí do susednej dediny odkopavať ludom zemiaky, sem tam si privlastní hlavku kapusty.... Môžem to klasifikovať ako zlý čin, aj ked v tom kontexte vlastne musím priznať, že v podstate nieje v jeho moci to zmeniť, lebo bol tak determinovaný, že vôbec uvedomenie si toho, že to, čo robí nieje spravne je mimo jeho možnosti. Alebo dievča od maličke znasilnované otcom, vyrastajuce v hroznych podmienkach vyrastie a začne sa predavať mužom.... JE to zle? Ano ako nezaujata osoba môžem povedať - prostitucia je zla. Na druhej strane chapem, že to dievča je v pozicii, kedy ani nema na vyb er. LEbo jej vnutorná vybava je proste už natolko ovplyvnená tymito zažitkami, že niečo ako ucta k vlastnému telu je pre nu cudzí pojem. PReto podla mna nenesie za svoje spravanie až taku vinu. Neviem či som pochopila, či si o tomto vlastne rozpravala..... Podla mna môžem objektívne zhodnotiť, toto je zle, ale nemôžem ohodnotiť človeka, že je zlý, lebo robí zlu vecc. Práve kvôli tomu, že mnohokrat nema na výber, nieje schopný toho uvedomenia, alebo toho aby to zmenil. Chapeme sa? či som mimo?
1

agatulienka
16. jan 2014

@cecil36 myslim, ze ked dojde k znasilneniu a zena s tym musi navstivit nemocnicu, tak jej navrhu, ci chce tabletku po.....vsetko je individualne, zalezi na danom cloveku ako sa rozhodne, tu je tiez jeden priklad http://www.hlavnespravy.sk/znasilnenie-potrat-a...