icon

Nechápem ženy, ktoré sa na fóre pýtajú na potraty

misaelka
7. jan 2014

Ahojte casto tu citam temy kde sa uzivatelky chodia pytat na potraty. Fakt sa snazim nereagovat ale niekedy ma to dviha zo stolicky,teraz som uz aj napisala co si o teme myslim, je mi to teraz dodatocne luto, bola som prilis ostra... zaujimalo by ma, ci som jedina, co si mysli ze toto je forum urcene pre zeny, co babatko chcu,pripadne sa im nedari? ved ak chcem zistit co stoji potrat, do kolkeho tt tak zagooglim nie? pride mi netaktne a nevhodne pisat sem v kontexte toho, ze su tu vacsinou mamy a zeny, ktorym sa nedari... ako to vidite vy? mozno je aj problem vo mne, ze som prilis citliva a asi by som mala prestat na MK chodit. neviem

Strana
z5
vejula
16. jan 2014

ešte dodam, že ono problem ani nieje v tom, či je ten ktorý človek schopný pochopenia alebo ovplyvnenia svojho konania. Podla mna je problem postoj spoločnosti. Zatial čo ku kradeži či prostitucii je ten postoj jasne negativne definovaný , potrat je spoločnosťou ospravedlnovaný právom ženy na rozhodovanie o svojom tele.

horana
17. jan 2014

@vejula Ano aj nie.
Teda to co pises suhlas, je pravda, len nie je to uplne presne to co som chcela vyjadrit ja.
Porozmyslam ako to este inak naformulovat (dnes mam kopu roboty, tak moc nestiham)...

Aj ked k tym prostitutkam ze za tym musi byt nejake zranenie, po ktorom si nevazime svoje telo, dnes je to mozno aj tak, v minulosti existovali chramy na tuto profesiu, ktora bola oficialnou a uznavanou a kde sa pestovala v posvatnom akcente, boli to vyslovene chramy a zasvatene knazky, ktore prechadzali dlhym vycvikom, museli byt okrem ineho vzdelane po vsetkych strankach, umeni, vedach tej doby... Pekne je to opisane napr. v knihe Ivana Jefremova: Athencanka Thais. Jej postava je takouto "heterou" a su tam zaujimavo ukazane na pozadi romanu hisoricke suvisloti, ktore ukazuju ako volakedy vnimali tieto veci a bolo to omnoho prirodzenejsie nez dnes, bez nanosu zidovsko-krestanskej moralky tohto civilizacneho okruhu a akoze viny, cez to sa clovek nemoze ubranit pohladu ze o nic menej kulturni nez my neboli, ba mozno naopak. Nie je to ziadna eroticka literatura, ale pekne kultivovane citanie. Fakt odporucam. Ja som sa ku knizke dostala este niekedy koncom puberty a mnohom mi ovlyvnila pohlad na tieto veci, v dobrom, viackrat som sa k nej vracala.

horana
18. jan 2014

@vejula k 16. jan o 19:10 : Nie som si tak uplne ista ci postoj ku kradezi je spolocnostou jasne definovany. Akoze ono je bezpochyby zle, len nechapem preco ho teda este tolerujeme, celospolocensky? Kradnutie ciganov z osad je pritom uplne postranny jav, ktory ako synonymum toho zleho kradnutia rozhodne nepovazujem, zastierka na ktoru sa casto poukazuje, nakolko je to take jednoduche priamociare hrubianske, v porovnani s tym vsak ako kradnu politici & spriateleni cez statne zakazky, ako kradnu bankari a spol., ako "sikovni" podnikatelia (poznate niekto vo svojom okoli takeho naozaj bohateho kto si to zadovazil nie na cudzi ukor ale vlastnou tvrdou pracou a schopnostami?)....Kradne temer kazdy, mam doje ze je to vlastne statne nabozenstvo sucasnosti. 😝 A este je to ked nie tutlane tak dokonca prezentovane ako sikovnost (vlastne takato "sikovnost" je tiez schopnost). Uplna mensima slusnych ludi ktori aj nieco vytvaraju je dojena vacsinou kde si kazdy uthne kolko len moze. Ti "vysoki" co to robia uhladene a v rukavickach, klamu az sa prasi , zavadzaju, obchadzaju zakon resp. si ho rovno prisposobuju, spriadaju pletichy ako len mozu, az po napr. upratovacky prilepsujuce si wc papierom do zasoby, ci uz kdekto na roznych davkach je sice ta spodna priecka, nicmenej tiez rozsirena a aktivna. Je to tak rozlezene strukturami az to snad nie je mozne oddelit.
A prostitucia kedy clovek nerobi co ho bavi, ale pre prachy prostituuje robenim niecoho s cim vlastne nie je uplne stotozneny je dalsia kapitola sama o sebe.

To ze sa naoko zavrie par ciganov do basy, par mensich ryb ktore to robili nesikovne, alebo par mafianov, ktori svojimi praktikami brali najvacsiemu zlodejovi statu ako konkurencii pre mna este neznamena ze spolocnost ma voci kradnutiu jasne vymedzeny negativny postoj, skor mam dojem ze naopak.

vejula
18. jan 2014

@horana ale ty reaguješ na uplne iné veci ako som pisala. SDpominaš tu neviem ake kultury a kradeže policajtov a neviem koho. Ja som tými príkladmi nechcela rozviesť debatu o tom kto všetko kradne a ako kedysi prebiehali sexualne radovanky v n eviem akej kulture. JA som tými príkladmi chcela akurat napisať, že napriek tomu, že tí ludia zrejme nemaju inu možnosť (už pre rôzne pričiny, najmä tie vnutorné, že teda niesu schopní toho uvedomenia, prípadne, niesu schopní zmeny) a nepovažujem ich teda za zlých, lebo o skutočnej dobrovolnosti vykonania skutov by sa dalo polemizovať. (na oko môžu byť dobrovolne, ale vnutorne môže byť ich schopnosť sebareflexie či sebavýchovy(z rôznych dôvodov) tak nízka, že je o viac menej nemožné aby prehodnocovali svoje správanie) No nbapriek tomu samotný skutok viem kategorizovať. Pričom u potratoch je to inak. A naschval som spomenula také prípady ake som spomenula, preto som nespominala ani policajtov ani politikov. LEbo tí maju zrejme väčšiu schopnopsť sebareflexie, teda o nedobrovolnost a nemožnost vyberu v ich prípade väčšinou nejde. Naopak dieťa vyrastajuce v podmienkach osady, preberajuce vzor rodičov, často nemaju podmiuenky na to aby sa ich schopnosť sebareflexie, či vôlové schopnosti natolko rozvinuli aby sme mohli hovoriť o slobodnom rozhodnutí ako žiť. PReto spominam koho spomínam - zamerne

horana
18. jan 2014

@vejula Hej je to zcasti odveci, pisala som na to posledne a nie k tomu hlavnemu...a nestihla to uz prepojit.
Lebo neviem ako inak vysvetlit moj postoj, nez sa k nemu dostat oklukou.
Necitim sa byt v opozicii v tom zmysle ze by som bola ZA potraty.
Zhodli sme sa ze zeny, ktory tento zakrok absolvuju by sme nemali odsudzovat.
Potom sme sa zastavili pri tom ci je to zly cin, vseobecne.
Chcela som sa k tomu dostat a spojit to dokopy porovnanim mravnych a moralnych hodnot kultur volakedajsich a dnesnych. A na tom ukazat ze ani dnesna, najmodernejsia spolocnost ku akej sme dosli, nie je akosi cela s kostolnym poriadkom.

Ono na ti potraty totiz podla toho co sa da najist za informacie, nechodia totiz dokonca ani vacsinou chudobne zeny, ani zeny z osad, ale VS vzdelane matky 2 deti ktore uz nechcu 3tie (4te..), v zavese za nimi (tusim ak si dobre pamatam) boli na zaklade predpokladanej viac ci menej naisto potvrdenej genet. vady ktore si myslia ze taketo dita by nezvladli nechcu si pokazit zivot, alebo potom mlade kocky so zabezpecenych rodin ktore by aj podporu mohli mat, ale nechcu si kazit zivot...az v dalsom rade su to take ktore opustil partner a nevedia ako dalej, su bez prostriedkov, a bez podpory spolocnosti, co je fakt.
Su to ale vacsinou zeny ktore vedia co robia, co im vsak aj tak nezlahcuje situaciu.
Tak ako vacsina spolocnosti legalne kradne, prostituuje (robia veci co ich nenaplnaju len pre peniaze), tak ano, deju sa aj legalne potraty - aj ked tych je menej nez tych predtym menovanych hriechov, ci uz fyzicke alebo psychicke (nedostatok lasky k dietatu casto citovy chlad navonok uplne usporiadanyc rodin), taka je z mojho pohladu naozaj realna uroven spolocnosti. Na potraty sa nepozera podla mna inak, nez na ine "zle" ciny, skratka je to v jednej linii, neda sa to vytrhnut. V tejto spolocnosti chyba mnoho respektu na vsetkych urovniach, a teda nielen k nenarodenym detom ale aj k zenam.
Tak ci onak su to vsetko len dosledky tiez nedostatku sebareflexie. Nie takej ktora trpela v osade, bola zneuzivana a respekt k zivotu jej nic nehovori...Ale takych preberajuce vzory spolocnosti na vsetkych urovniach. Totiz aj na inej nez tej najnizsej dokaze nezelane dieta zivot poriadne skomplikovat.
Podla mna tazko sudit aj zeny "s dobrych rodin", lebo na vsetky vplyva nastavenie spolocnosti ktore nie je priazdnive. Ktora nie je rodinne nastavena.
Povedat ze je to zly cin sam o sebe nema zmysel bez toho aby sme nepovedali kontext okolo.
A na zaklade tychto to nedokazem vzdy a jednoznacne vnimat ako zly cin.

jankaviel
18. jan 2014

Ahoj. Podla mna, spravna zena, ktora ma rozum a srdce na pravom mieste, o potrate nepremysla. Ak by vedela co kona, tak to neurobi. Tiez si myslim, ze taketo temy by sa tu nemali diskutovat, je to tu urcene pre mamicky,

vejula
18. jan 2014

@horana sttrašne ťažko sa o tom takto diskutuje, radšej by som pokecala. Nemyslím si, že potraty idu v jednej linii s inými "zlými skutkami" Keby tu niekto napísal : čavte kočky potrebujem zohať pervitin, prosím kde a za kolko... Ďakujem. Alebo ahojte dievčata, potrebujem ukradnuť nejaku drogeriu, prosim vas poradte kde isť, kde sa lahko kradne?.... Alebo ahojte dievčata, prosim na ktoru cestu sa postaviť, ked chcem ponukať sex za peniaze? Kde je najlepšie miestečko pre takýto typ biznisu????Ďakujem za rady....
Chapeš... Toto tu nikto nenapiše, lebo toto spoločnosť neakceptuje. Ale napisať, prosím ako postupovať ked chcem isť na potrat, to bohužial je v pohode 😔

horana
19. jan 2014

@vejula No ale ved to tak nejak aj funguje. Teda nie je problem zohnat si drogu cez internet (resp. nebol to problem v dobe ked som s tym experimentovala co bolo v dobe mojich VS studii, ale pocitam ze odvedy sa toky skor rozrastli nez naopak. Mozno nie cez mamickovske fora, treba si najsit tematicky zamerane ( doteraz frci napr. cesky server kde mimo ine je forum nazvane LSD a kde si uzivatelia vymienaju nazory a to uz je len kusok k tomu presunut sa ku kontaktom). Mozno je to trosku tazsie, casovo narocnejsie, ale mne vtedy trvalo cca mesiac dostat sa do tych struktur a presvedcit ich o svojich umysloch, ze boli dokonca ochotni poslat to postou!, par dalsich mesiacov kym ta dovera bola taka ze sa boli ochotni aj osobne stretnut. Pravda, ja som vtedy experintovala s psychodelikami, cize to boli skor ludia takto zamerani, ale min. jeden bol taky ze mal zase kontakty, vedel by zohnat, aj drogy synteticke-a tie tvrde.
A opat z tej doby si pamatam na rozcarovanie nad dvojakym metrom statu, ktory uplne volne predava cigarety a alkohol (doteraz ked vidim mamicky fajciace nad kocarom jednu od druhej a ze ich nie je malo, tak mam vyslovene ze hnev v sebe, tie alibisticke napisy v obchodoch ze fajcenie moze zabijat - tak ked moze nech to nepredavaju!) alebo pytajuce sa kolko poharov vina este mozu popri kojeni, ale ten panicky strach ktory sa podarilo oficialnej linii vypestovat napr. pred marihuanou, ktoru spusta ludi odsudzuje ani nie pre realne nebezpecie, o ktoreho podstate nemaju ani paru, ale preto ze ich to tak naucili.
Tak isto nie je problem si zohnat cez net ludi ktori klamu za vas niekde sikovne nieco vybavia uplne bez skrupuli vedome nespravnymi info, ci na sude pravnikov, alebo aj co sa "skratka vyznaju" v nejakej specifickej oblasti. S vrazdami neviem, ale kamoska co stavali dom a partia robosov im zobrala na okenici nahodou na chvilu ponechane peniaze a kopu gastracov, samozrejme zatlkali ako svati, tito mladi si tiez cez net nasli partiu co bola ochotna za podiel to z nich dostat rucne strucne, kamoska vravela ze keby to nezazila na vlastne oci ze neuveri, ale ze typkovia normalne dosli k nim za bieleho dna ked ona bola s dietatom na zahrde priamo pritomna, uplne bez skrupuli a priamo pred nou tam tym robosom nalozili (ona uplne skamenena od hrozy), na druhy den zrazu na okenici lezali peniaze aj gastrace....
A sex za peniaze nie je ani tak pri cestach, kamoska mala kolegynu byvalu ktoru som aj ja cez nu poznala "z videnia" od ktorej som sa to ona dozvedela az ked tato odchadzala z tej prace, ze popri praci mala vo svojom vlastnom byte ako samostatna jednotka vybudovanu takuto izbu pre klientov, pravda bola "stara dievka" takze byt len pre seba, inak navonok uplne slusna zena, distingvovana, nikdy by som do nej nepovedala, mala to ako bokovku prijem, ja ohurena ze to ako si zhanas klientov - a ona ze ved v pohode cez internet.

vejula
19. jan 2014

@horana ale mne je jasne, že aj cez net sa da zhontaať volačo, aj zohnať klientov. Dokonca sa cez internet zhanaju parťaci ku kolektivnej samovražde. Ale to su same o sebe pochybne fora. Ja hovorím o fore ako je MK, kde su v podstate slušné žienky mamičky.... KDe ked sa založi tema ohladom travy, tak tu div neodpadavaju, a ked je tu tema o potrate tak je to v poho. Stale mam pocit, že niečo napišem a potom to prevedieš na taku inu kolaj. Ked ti najdu vo vrecku marihuanu, tak ťa beru policajti, ale lekari v ordinaciach uplne legalne zabijaju nenarodene deti... Toto je podla mna na hlavu padnuté. Ked si neštikneš listok v autobuse už maš zle, ked v obchode ukradneš žuvačku tiež. Ale zabijanie nenarodenych detí sa vykonava legalne. Ano keby sa tu zakazali potraty, zrejme by niektore žienky šli do zahraničia, ine by skakali doma z linky aby potratili. Netvrdím, že by sa to nedialo aj nelegalne. Ale bol by jasne definovaný postoj spoločnosti a štátu k potratom. Podla mna treba jasne poukazať na to, že tu nejde o fazulky, ale o život. Keby sme sa k tomu mali stavať tak, že radšej nech su potraty legalne, aby ženy nehorozovali svoje zdravie pri nejakych pochybnych babiciach, to mi pride rovnake, ako keby sme teraz zlegalizovali kradeže. Aspon sa potom vyhneme ozbrojenym lupežiam, ked su budu môcť zlodeji legalne uchmatnuť z banky par milionov. Tým, že su kradeže nelegalne, tak vlastne zvyšujeme riziko poranení a smrti pri kradežiach. Asi by to bolo trošku na hlavu nie?

liza2222
24. jan 2014

@svetlanatina nemyslím mam kamošku čo bola 3krat neľutuje

andrejka2424
24. jan 2014

Si pamätám na dobu,keď som dieťa nemala,ešte na strednej sme na tú tému rozprávali a vtedy sa mi na tom nezdalo nič tak hrozné.Teraz po rokoch,keď viem čo je byť matkou zastávam názor,že ak sa nejedná o extrém ako znásilnenie,či ťažké poškodenie plodu,by som nikdy na potrat nešla.Lebo by som sa s tým nedokázala zmieriť,že som zabila niekoho,pre koho by som bola všetkým na svete,keby som mu dala šancu žiť.Veď žiadne dieťa sa na svet samo nepýtalo.Vždy je to záležitosť dvoch ľudí a v dnešnej dobe nie je problém sa dostatočne chrániť.Príde mi nechutné,nezodpovedné a hnusí sa mi,keď niekto necháva všetko na náhodu,nehodu a keď sa niečo stane,tak čo,idem na výškrab a v kľude sa potom hoňoší ďalej

maria1989
24. jan 2014

a čo v prípade, ak sú muž i žena (partneri, ktorí splodili dieťa) alkoholici? asi napíšete, že majú prestať piť? to je totálna blbosť...

andrejka2424
24. jan 2014

@maria1989 ináč keď sú ľudia alkoholici,tak sú radi,keď si naškrabú na to svoje čučo.....neviem,či práve takíto ľudia sú častými uchádzačmi o interupciu.Môjho bývalého sestra pije ako dúha a má 9 detí. 😖

maria1989
24. jan 2014

@andrejka2424 veď práve, že sú radi, že naškrabú na alkohol. ale prachy na antiku nedajú... a pritom sexujú... no alkoholici s ďeťmi je dosť ... divná? hrozná? predstava.. .preto som to napísala do témy o potratoch, či v takomto prípade... ☹

andrejka2424
24. jan 2014

@maria1989 ale takíto asociáli aj tak nemajú financie na potrat...jedine tak horúcu vaňu a liter červeného....ale tak napr.podviazať vaječníky zdarma cigánkam,čo žijú z dávok na deti,rovnako všetkým,čo sa kotia a využívajú štát a ožobračujú tých,čo v živote aj pracovali,pracujú a odvádzajú dane,to už je asi ale o inom,ale za sterilizáciu v podstate som,nie ale za potraty.

Strana
z5