icon

Odopretie peňazí žobrajúcemu dieťaťu: Ako sa s tým vyrovnať?

30. aug 2024

…. a teraz mám výčitky. Som ľahká obeť, vždy za mnou chodia žobranúci a 90% z toho, čo žobrú aj dám … muž mi dobováral, ok…. a dnes dieťa, ciganočka, slušne sa opytala, ci by som jj neprispela na zmrzlinu a ja krava, ze prepac, ale nie moja….
A teraz ju tu na namesti vyzeram, lebo mam vycitky….

Vy davate peniaze zobrajucim? asi som uz sama zmatena z tychto ludi a mrzi ma, ze prave dieta som odmietla :((((

pieksamaki
31. aug 2024

@ajuga to je zlaté ze pucili roztek s jogurtom.....

petracandle
31. aug 2024

@andreatytler bože 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ nie, na Slovensku nie sú reálne žobrajúce deti, tak kľudni hormón. Či si sa len potrebovala pochváliť, že žiješ inde? Zameraj sa teda na to ako žijú pôvodní obyvatelia v Kanade keď už sa chceš pohoršovať na Slovenskom.
Na Slovensku reálne žiadne dieťa nehladuje, na to je socialka.
Toto sa bavíme o tzv "žobrajucej mafii" kedy rodičia (99% z cigánskej osady) pošlú svoje deti žobrať akože sú hladné ale v skutočnosti peniaze nosia rodičom, ktorí si z toho kupujú alkohol, cigarety, toluen atď.

janage
31. aug 2024

@andreatytler vieš a mate vy v u vás takú pravú rómsku osadu? Taký Lunik IX? Ono tie zobrazuje rómske deti sú práve z takého prostredia.
Sú aj normálni, pracujúci Rómovia a ich deti nezobru, chodia do školy, pracujú.
Ale oni sami sa od týchto svojich sukmenovcov osadníkov distancuju.
Jeden rom raz tak skonštatoval, že najväčší rasisti sú Rómovia medzi sebou. Niečo ako kasty v Indii. Je plno aj bohatých Rómov, ale osadníkom nepomáhajú. Lebo to je ako liať peniaze do čiernej diery.
Uvažovalo sa už aj o internátnom vzdelávaní, ale ani to neprešlo lebo to nefunguje na ich mentalitu
Existuje dokument skúsim ho nájsť o experimente v bývalom Československu, keď sa takýto internát zriadil.

oblecenie99
31. aug 2024

@andreatytler Za tie roky som nevidela ani jedno jediné zobrajuce, zanedbané biele dieťa, za to denno denne sa stretávam s takýmito výlučne len rómskymi deťmi. Za cca tridsať rokov medzi nimi stihla byť jedna tzv. medzigenerácia, ktorá sa narodila do obrovskej chudoby, nič iné, ako chudobu, špinu a prežívanie nepoznaju. V Košiciach máme getá, taký Luník IX je celosvetovo známi. Dostali nové bytovky, boli rôzne pokusy, vleje sa do toho strašne veľa peňazí, ale je to len a len horšie a bohužiaľ, zmena musí ísť najmä od nich. Bytovky spod seba doslova rozobrali, tak sa búrajú, nemajú kam ísť, tak sú už v celom meste. Kamoška býva na sídlisku Nad jazerom, bola by to pekná lokalita okolo jazera, aj s možnosťou sa tam kúpať, ale hovorí, že tento rok už tam s deťmi ani nešla, a to majú vodu pod oknami, lebo hovorí, že je to tam ako v Indii v slume. My bývame tiež pri vode v meste, neviem si posedieť s rodinou na lavičkách, lebo na tie lavičky si sadne len samovrah. Kempuju tam celé rodiny, váľajú sa opití po zemi, vrieskaju na seba, peru si veci v tej vode, veď ako ináč by prali. Začínajú byť priepastné rozdiely medzi ľuďmi, lenže kvôli vysokým cenám všetkého vrátane potravin, zvyšovanim daní a poplatkov, s nezvysovanim miezd v spojení s celkovou náladou v spoločnosti začína strácať trpezlivosť prave tá skupina, ktorá to celé ešte ťahá, aby ten štát ako tak fungoval. začíname byť proste alergickí na to, že sa pomaly bojíš sadnúť v autobuse s deckom, že čo tam pozbierate, že vstávaš každý boží deň do roboty, Makas ako debil a pomaly i tak nemôžeš si dovoliť súkromnú škôlku pre tvoje dieťa, chceš len proste prísť domov do svojho, slušne sa najesť niekde vonku, a nie pozerať sa na to, ako tvoje peniaze odchádzajú von oknom na skupinu ľudí, ktora ma deti iba náhodou či ako zdroj peňazí. Vedľa mojich rodičov sa predával starý dom, celá rodina dávala hlavy a peniaze dokopy ho odkúpiť, lebo to vyzeralo na rómsku rodinu v susedstve, bohužiaľ, skúsenosti ľudí nepustia. Ja viem, že to vyznie hrozne, ale tu nejde o rasizmus, ale proste o pomenovanie veci pravým menom. Susedia tak mali ten nafukovací bazén na záhrade, prišli noví susedia, tak kým oni boli v práci, noví im kradli zeleninu a ovocie zo záhrady, a decká sa im vykupali v bazéne každý deň a smejú sa ti do tváre. Urobiť s tým nevieš NIČ. A roky rokúce sa tu čaká na neviem čo.

oblecenie99
31. aug 2024

@jana_eyre_2 Súhlasím s tým projektom OMAMA, ten je super, a presne projekty na ten štýl by mohli byť cesta. Detto podobne, k si dobre spomínam, boli to tie dobšinské učiteľky, ktoré otvoreným listom poukazovali na obrovským problém rómskych detí v Dobšinej, napokon sa to vyriešilo ako inak, tak, že ONI si založili občianske združenie, kúpili domček a rozhodli sa pomôcť tým deckám oni. Klobúk dole pred ich prácou a ochotou. A Nota Bene si tiež často kúpim, je to perfetný časopis, dobre sa číta.
Čiže možnosti sú. Len sa trošku obávam, že štát to nechal veľmi prerásť cez hlavu.

samik88
31. aug 2024

@oblecenie99 všetko čo píšeš sa veľmi ťažko číta a je smutné ,že aj tak sa táto najväčšia menšina najviac podporuje. Práve ten Brusel do nich leje peniaze ,na bývanie, vzdelanie,atď. A ešte sa budú rozčulovať nad diskrimináciou. Veď to skôr my sme diskriminovaní. Čo my dostávame zadarmo? Nič. Oni majú bývanie,vodu,školu,škôlku,do lesa si chodia na drevo. A ešte sa aj budeme báť ísť do obchodu lebo nás tam ochvíľu budú napádať keď im nedáme peniaze. Ale veď len ich ľutujme a podporujme naďalej. Oni sa nezmenia ,majú takú mentalitu odjakživa. Veď nikdy nevedeli pracovať (samozrejme na pár výnimiek,ale ja teraz píšem o tých osadníkoch,žobrákoch pred obchodmi) iba sa zabávať a vysmievať nám do očí.
A ešte sú tu tie choroby, v autobuse,v obchode ,u doktora,všade sa bojím čím sa nakazíme lebo oni sa ani neumývajú poriadne a pritom majú vodu zadarmo. Ako im ešte chcete pomôcť?

lalenka33
31. aug 2024

@mercy13 ta pani s tou tabulkou nebola z charity, je to organizovana skupina podvodníkov, vôbec nie sú hluchí, sú to rumuni, vždy ich ďalej čaká auto. U nás tak stáli pred lekárňou, hned som volala policajtov. Keby mi nechcela vydať peniaze a ešte mi posielala pusinky, tak jej tu pokladnicku otrieskam o hlavu. A vezmem si späť peniaze.

jana_eyre_2
31. aug 2024

@oblecenie99 áno, ono sa vlastne u nás neriešilo nič s touto temou nikdy.. 😒 maximálne ich presťahovali, zmenili dávky keď sa eú ozvala a nechali naďalej napospas osudu.. ale nikto sa nedokáže zmeniť v takom stave bez komplexnejsej pomoci...

mira0611
31. aug 2024

@jana_eyre_2 toto je velmi tazka tema, nielen matky mali vzdelavat, ale aj celu komunitu.
Lebo ked sa vzdelava komunita, tak sa podporuju navzajom. Ak sa z komunity 2-3 vzdelavaju ostatni clenovia ich tahaju dole.
Este davnejsie som pocula staru ciganku sa stazovat, ze ma asi choru dceru lebo neustale cita a uci sa, uz asi nie je normalna...

shelby88
31. aug 2024

@mira0611 u nich to nie je normálne

atinkaa
31. aug 2024

@autorka uz som to tu kdesi na zaciatku leta pisala inej kocke ale napisem aj tebe, pomahat je fajn a je super, ze ta to nenechava chladnou....no je dobre pomahat s rozvahou a cielene

Teda chces pomahat romskym detom - parada - napr. tu to budu peniaze vyuzite na 100percent dobre a pre detuchy od babatka:
https://cestavon.sk/
Vadi ti, ked sa nepomaha slovenskym detom, ktore su s mamami v narocnej situacii, aj tu mas priestor na realizaciu:
https://jedenrodic.sk/
chyta ta za srdce konk. pribeh alebo nieco, co je podla teba ozaj bolestive a nemalo by sa diat, aj take projekty, ktore sa venuju detom, ludom, ktori sa ocitli v narocnej zivotnej situacii vies podporovat, malou sumou alebo jednorazovo, mnohe dokonca ako dobrovolnik nejakou vlastnou cinnostou, tak este par zameranych na deti:
https://tvojbuddy.sk/
https://www.plamienok.sk/
https://www.cervenynos.sk/
https://www.ranastarostlivost.sk/

Je to ako v kazdej inej teme, mozes cosi urobit so svojimi peniazmi, aby aj ked su male pomahali menit svet - zlepsovat ho...alebo si mozes len na moment kupit lepsi pocit.
Pride mi, ze hladat dodatocne konkretne dieta po meste, aby si zmenila svoje rozhodnutie je skor vypovedne o tebe a to neber rypavo, ale fakticky...aj pomahanie je take, ze super a zdrave a tiez take, kedy to uplne v norme nie je a tie benefity pomahajuceho su daleko vyssie ako to, co ponuka ako svoju pomoc. Skus si tu vetu precitat s porozumenim, nema ta nahnevat, len mozno kukni do zrkadla a sama si povedz, co mas za tym. A ak podporis nieco z vyssie uvedeneho, alebo ktokolvek dalsi, tak za seba vopred dakujem, to su cesty, ktore su garantovane, overene a najma sluzby, ktore su potrebne a pravdaze je ich viac. Skus si napr. pozriet ako sme na tom pri sluchovo postihnutych detoch....kedy dostavaju pomoc - diagnostiku a pristroj ci terapiu v zahranici a kedy u nas...pomahaj, tak aby si mala zo seba dobry pocit, bola pysna na seba, ale aj aby to malo zelany efekt zmeny. Co netvrdim, ze napr. dolozenie par halierov dietatu alebo starsiemu cloveku v obchode nema....tiez sa mi to raz nahodne podarilo a bolo to obojstranne velmi mile, pan nam este parkrat na zastavku doniesol ovocie zo zahrady a rozpravali sme sa a mali kontakt, to len, ze zas pomoc jednotlivo nehanim uplne a tiez vie byt zmysluplna a fajn a cloveku isto dobre padne. Najma ak stoji s kosikom a nevie co ma vratit,lebo vsetko by potreboval a ty stojis za nim a nic ta ta suma do euro - dvoch nestoji.

jana_eyre_2
31. aug 2024

@mira0611 ta organizácia cesta von má okrem omamy projekt aj Filip a tam sa pomáha celej rodine.. lenže ťažko sa takéto niečo robí bez podpory štátu, alebo len minimálnej podpory, keď ešte aj ľudia vedia o Tom buď veľmi málo alebo vôbec.. 🫤

karolinakr
31. aug 2024

ja si myslim, že malo by byť v zaujme štatu podchytiť male deti, lebo vyrastie nova generacia, ktora vychova raz to iste..určite ľahšie učiť male deti, ako preučovať dospeých

andreatytler
1. sep 2024

@silvike
Mozes chudobnemu rodicovi zobrat dieta? Podla mna by to tak urcite malo byt. V momente ked sa rodic nedokaze postarat, mal by stat dieta brat a starat sa o dieta. Rodicovi pomahat aby sa dostal spat na svoje nohy ale kym je ten rodic neschopny sa starat, to dieta nedostane. Ak teda dospely odmieta pomoc, tak fakt kaslat na neho, ale tomu dietatu spolocnost musi vzdy pomoct. A ked dospely to dieta zneuziva, alebo tyra tym ze ho nuti zobrat, tak tam nie je co riesit.

andreatytler
1. sep 2024

@janage Ano, bude to asi tak ze proste ta Kanada je bohatsi stat kde si mozu dovolit sa starat o tu nepracujucu skupinu ludi a ich deti. Ja som len vravela ze na prvy pohlad ked sa kanadan prejde mestom na Slovensku povedal by ze je to tam na rovnakej urovni. Vsetko velmi pekne, moderne, vsetkeho dostatok.

ivetz
1. sep 2024

Ja som "vytriezvela" pred rokmi, este nebolo € - pred lidlom pytala ciganka peniaze - ze na chleba. Tak som jej povedala, ze jej ho kupim. Ked som vysla z obchodu a podavala som jej ho, tak ze by chcela este na mlieko - bolo jej jasne, ze spat do obchodu sa uz nevratim. Tak som jej povedala, ze nech ide vratit kosik, ma tam 10 Sk. Nato zrukla, ze mlieko stoji 15 Sk. Odvtedy uz dospelym nic! Iba predajcom nota bene (sem-tam aj gastro listok). Prispejem na charitu a ofic zbierky. Este by som bola ochotna kupit detom jedlo...

silvike
1. sep 2024

@andreatytler Ano, len teda, kde je ta hranica chudoby ? Ved pre dieta je ovela dolezitejsia laska rodica. Dietatu je vzdy lepsie s rodicmi, surodencami aj ked v biede. Ked ho rodicia miluju. Jednoducho pokrvne puto nepusti. Vies, kedy yz oddobrat? Ked ma dieta na den 1 krajec chleba ? Vies kolki tak zili aj pocas vojny ? Aj moj otec kolko krat so surodencami nic nejedli, akebo mali uplne malinko. Mal babke niekto odobrat deti ? Bolo by im lepsie ? No neviem, nie je vsetko ciernobiele. Nie je to take jednoznacne vsetko. Trebalo by poriadne posudit kazdy pripad, kazdu rodinu a dlhodobejsie. Ale za ohlodavanie potkanom ked matka je v nedohladne by som dieta brala okamzite na mieste. To je hrube zanedbanie starostlivosti.

slovakboy
1. sep 2024

@petracandle na Slovensku nie sú žobrajúce deti? Len včera jedno odo mňa žobralo.

janage
1. sep 2024

@andreatytler tak pokiaľ by Slovensko či ktorýkoľvek štát nemal neprisposobivych občanov v takom množstve, kde už generácie žijú štýlom postarajte sa o nás, boli by sme na tom omnoho lepšie a ani tie zobrazuje deti by nebolo nikde vidno.
Priblížim ti tu mentalitu. Deti sa ráno vypustia lebo však nebudú sa cez deň 10, 15 tiesnit v jednej izbe. A rodicia dospávajú noc. Často tie deti nemá kto poslať do školy lebo oni spia! z prebdetej noci. Ak sa niečo stane, dieťa zrazí auto, utopi sa, atď budú si vlasy trhať, oči vyplakavat, od žiaľu umierať pred kamerou. Jedine co nebudú robiť, nezačnú sa starať o tie zvyšné deti.
V 15 začínajú rodiť, do 20 majú 4 deti. V 30 už začína rodiť ich dcéra a stávajú sa babkami😉
Stále žijú ako deti. Pre prítomný okamih a nárokuje si, aby sa niekto o nich postaral.
Celé generácie v osade nezazivaju, že by rodicia alebo jeden teda išiel do práce.
Dokonca je taky príbeh, že prišli pred rokmi kuknúť tuším z Indie alebo Afriky Lunik IX. A tá návšteva bola šokovaná, že oni tam majú školu, pomôcky atd všetko za darmo a nič si nevážia. Dokonca tie deti čo neboli v škole hádzali kamene cez plot do tých čo v tej škole a škôlke boli.
Hasiči tam chodia k zásahu s policajtmi lebo do nich pri hasení hádžu kamene. Ale samozrejme od nich to nebol nikto...
A iné story.
Oni vidia iba svoje práva a povinnosti nič. A keď príde na lámanie chleba budú plakať srdcervuco. My čo už tieto divadelné predstavenia poznáme, no ignorujeme ich.
Ja som tiež za cielenú pomoc, ktorá má zmysel.
Ako omamy, cesta von a u nás máme aj charity shopy. Jedna strana odnesie čisté, funkčné veci čo maju doma naviac a druhá (nie len ti chudobnejsi aj ekologicky zamerani atd.) za pár drobných sa dostane k tomu čo potrebuje. Ale pozor nie zadarmo. Lebo čo dostanú zadarmo si ti čo natrcaju vkuse ruku vôbec nevážia. Jedno či rom či nie. Z tržieb sa potom financujú overené rodiny. Napr. kúpia sa pomôcky deťom do školy na telesnú, potravinové balíky, plienky atd. Za mňa super projekt.

janage
1. sep 2024

@slovakboy myslela biele zobrazuje deti. Tie rómske k tejto aktivite vedú vlastní rodicia, ktorí tie peniaze potom zinkasuju a kúpia chlast či cigarety.

janage
1. sep 2024

Autorka a ešte bežal taký projekt tuším úsmev ako dar to bolo, že si mohla zakúpiť jedno teple jedlo denne pre tých, čo potrebujú. Počet jedál si si určila. https://www.usmev.sk/daruj-obed/

Takže kľudne pomáhaj, ale nech ta pomoc má racionálne základy 😉
Inak viac škodí

fairestofthemall
1. sep 2024

Ja by som jej povedala, že keď bude od 15 pracovať, od 19 mať v podstate dve roboty ako ja, a bude aj študovať, tak sa bude mať v živote dobre.

samik88
1. sep 2024

@janage Výborne si to popísala ako to v skutočnosti je 👍 U nás im veľmi veľa ľudí nosí veci po deťoch,aj naozaj pekné,nezničené aj nové,značkové(ktoré si dokonca ani ja nedovolím kupovať) lebo sa im to nechce dávať na bazár a naťahovať sa s tým. A nevážia si nič,všetko ničia a my ich v tom ešte podporujeme. Ešte hľadáme riešenia pre nich. Prečo nemôže byť rovnaký meter na každého? Prečo my musíme chodiť do roboty ,trápiť sa ,kalkulovať každý mesiac čo si môžme dovoliť lebo všetko je tak drahé. Prečo oni dostávaju všetko zadarmo? My musíme platiť vysoké dane,elektrinu,vodu,poistky,atď. A oni nemajú o tých poplatkoch ani šajnu. Veď na čo,my im to všetko zaplatíme. Ešte sa drzo budú predbiehať v čakárňach a na úradoch lebo oni majú nárok. A keď sa ozveme tak sme rasisti. Kde to speje? Nič si nezaslúžia. A tie malé deti žobrajúce? Tiež mám zážitky,keď som im odmietla niečo dat, ako mi začalo malé možno 6 ročné dieťa nadávať . No fuj ,neľutujem ich ani trošku.

slovakboy
1. sep 2024

@janage deti ako deti. Jedny chudobné aj druhé. Aj biele deti niekedy nemajú na jedlo. Základné potreby. Pohoršenie nad Slovenskom je na mieste. Či už v Kanade alebo v Rumunsku sú alebo nie sú aj horšie prípady. To mám najradšej: My na SK sme super pozrite sa na seba v Kanade. Tak to také super ostane.

janage
1. sep 2024

@andreatytler a ďalší veľký problém je u nich ochrana pred počatím. Tabletky oni kupovať nebudú to je drahé, kondóm si rom z osady nedá. Sterilizáciu hoci po 3 deťoch striktne odmietajú. A tak sexujú a plodía a množia sa.
Ale postarať už sa o deti nedokážu.
A keďže nič nemajú, nič im nemôžeš zobrať. Pokuta? Vysmeju sa ti do očí. A tak cestujú na čierno, kradnú veci do určitej hodnoty, posielajú kradnúť deti lebo sú nepostihnutelne.....
Ak by si tú pokutu museli odpracovať, verím, že by zmenili prístup.
Im sa teraz vlastne neoplatí nič mat. Majú tak slobodu. Zároveň by ale chceli mať výhody ako ti, čo pracujú, majú toľko deti čo uzivia a starajú sa o ne riadne.
A za mňa najhoršie, že tí čo sa snažia z toho von podporu majú minimálnu a ich vlastní ich vyclenuju a neromovia sa boja prijať.
Bol taky super dokument český, kde rom pomáhal Rómom v osadách. Po 2,3 rokoch prišiel na to, že len im dat čo potrebujú, vlastne nikam nevedie.
Asi tak ako keď si húfne vyberali notebooky počas koruny, aby sa ich deti mohli učiť a potom ich obratom predávali.
Tam je rozdiel v tom, že ty vidíš zmysel vo vzdelani, v práci, chápeš, že sa pracuje sústavne a nie len vtedy, keď sa ti chce, a tak vedieť deti.
Oni nevidia v osade zmysel v tom chodiť do školy (deti nepoznaju farby, nerozumeju zakladnym pojmom, nemaju zakladne hygienicke návyky), či pracovať (lebo hned by im odisli peniaze na poplatky za byvanie, smeti, energie) a ťažko prekážkou im je vydržať a pracovať každý deň. Výplatných systém po mesiaci tiež je proti ich mentalite. Potrebovali by týždenný. Atď atď

janage
1. sep 2024

@slovakboy ale biele dieťa si žobrať nevidel nikdy, však?

Ja netvrdím, že chudoba sa bielych netýka. Samozrejme, že áno. Tak isto drogy, zanedbávanie, zneužívanie.
Len to nemáš v takmer každej domácnosti ako v tej osade.
Plus ti neromovia sa za chudobu hanbia a nechcú o pomoc požiadať aj keď ju často potrebujú.
Véd si pozri zloženie deti v tzv nahradnej starostlivosti. Nad 90%% ide o rómske detí. Plodene pri sexe bez ochrany a potom nech sa štát stará.

petracandle
1. sep 2024

@slovakboy nevieš čítať s porozumením? Nie sú reálne žobrajúce, čiže žobrajúce lebo naozaj nemajú nikoho a naozaj sú hladné. Tie čo vidíš ako žobrú sú súčasťou tzv žobrajúcej mafie, čiže tie peniaze ktoré im tak ochotne prispeješ nosia ich "pasákom"- väčšinou rodičom, ktorí si z toho kupujú alkohol atď

petracandle
1. sep 2024

@slovakboy ja som nepísala nič v "ačohentizme", čiže "no a čo, že máme problém, veď aj inde to je 🤦‍♀️😃 mňa len pobavilo to neuveriteľné pohoršenie pani, že Slovensko je na úrovni Pakistanu, kým v jej krajine je všetko zaliate slnkom a dúhou😃😃

janage
1. sep 2024

@slovakboy alebo inak povedané majú právo plodit a množiť sa ako základné ľudské právo každého jedinca. Len oni potom automaticky čakajú, že o tie splodene deti sa NIEKTO postará.
Lebo oni nemôžu, nevedia, nechcú. Deti za situáciu kde sú nemôžu a sme v zacarovanom kruhu.
Predstav si ze ste 3 rodiny. 2 mate po 2 deti, pracujete, staráte sa o ne, dbate aby sa učili, študovali, či vyučili sa remeslu. Posledná rodina, žena rodí takmer každý rok, muž v žiadnej práci nevydrží. Tiesnia sa 8 v 2i byte. Deti sa neucia, nevydržia pri žiadnom krúžku, športe lebo rodicia ich k tomu nevedú. Neplatia za smeti, v okolí majú neporiadok. Čo myslíš, dokedy sa budú prvé 2 rodiny snažiť pomáhať? Keď budú vidieť, že rodina č. 3 nechcenič meniť na svojom živote, Len tých deti bude pribúdať.
A potom príde návšteva z vonku a bude zhrozená, v akých podmienkach tie deti žijú a prečo rodina 1 a 2 viac nepomôže, keď to vidí.

oblecenie99
1. sep 2024

Tu to pichnem pre pripomenutie: https://blog.sme.sk/janmacek/spolocnost/otvoren...
Moja krstná mama bola učiteľka v takej škole a tieto veci popisovala rovnako už pred rokmi.
Diskusiu považujem za dobrú, už aj z dôvodu, že sú tu veľmi dobré tipy na cielenú a účinnú pomoc pre tých, ktorí to potrebujú.
Čím dlhšie sa čaká, o to horšie to bude. Východ nie je nafukovací a raz sa ten problém musí prevaliť aj na západ. Len tak námatkovo miesta ako niektoré podtatranské obce, Dobšiná a okolie, Moldava nad Bodvou, Jasov, Sečovce, Trebišov, Čierna nad Tisov, Veľké Kapušany, Michalovce už reálnym problémom sú.
Neviem, či by bolo dobré tieto deti odoberať, ale verte mi, láska neláska rodiča, čo vídavam na ulici JA, má teda ďaleko od akejkoľvek lásky. Keď to chcem napísať sprosto a hnusne, tak ešte aj od akéhosi primitívneho kvázi puta. Na druhej strane tu máme štátnu aparatúru, priam armádu ľudí na to školených a za to platených, aby to za nás vymysleli a zrealizovali.
Toto je v poriadku?

https://www.topky.sk/cl/10/2706399/Mrazive-deta...

https://kosice.korzar.sme.sk/c/23185382/v-masli...

https://spis.korzar.sme.sk/c/23128541/podchlade...

https://www.teraz.sk/krimi/pocas-vikendu-zomrel...

https://www.noviny.sk/krimi/764838-nove-zisteni...

https://www.topky.sk/cl/10/2830529/Sokujuci-pri...

A my sa pýtame, kde je tá hranica, kedy by dieťa malo byť odobraté?