icon

Odopretie peňazí žobrajúcemu dieťaťu: Ako sa s tým vyrovnať?

30. aug 2024

…. a teraz mám výčitky. Som ľahká obeť, vždy za mnou chodia žobranúci a 90% z toho, čo žobrú aj dám … muž mi dobováral, ok…. a dnes dieťa, ciganočka, slušne sa opytala, ci by som jj neprispela na zmrzlinu a ja krava, ze prepac, ale nie moja….
A teraz ju tu na namesti vyzeram, lebo mam vycitky….

Vy davate peniaze zobrajucim? asi som uz sama zmatena z tychto ludi a mrzi ma, ze prave dieta som odmietla :((((

la_dolce_vita
1. sep 2024

Tie clanky su priserne :((..je to nespravodlive, niekto nemoze mat deti a dal by za nich vsetko a niekto je ako zver, hoci toto ani zvierata nerobia.

karolinakr
1. sep 2024

@slovakboy nehnevaj sa, nariekať?
chceš mat mudry narod, tak 30 rokov mu v novinach a tv budeš podsuvať duševnu stravu pre obmedzenych, skutočne veriš, že ti z ludí vyrastie elita?
Ako priklad uvadzam Novy čas, to je zbytočne periodikum, alebo Farma už 20 rokov v hlavnom vysielacom čase na Markíze

andreatytler
1. sep 2024

@silvike Ano, presne tak, kadzy pripad by sa musel posudit velmi podrobne. To sa neda len tak jednoducho ze jeden chlieb na den je uz cez ciaru. Ale ved presne na to je ten socialny urad a oni to presne tak robia ze vsetko presetruju, najskor sa snazia s rodicom pracovat ale ked nevidim zlepsenie a hlavne ochotu, tak treba konat a dieta brat... to je moj nazor.

andreatytler
1. sep 2024

@janage Vravela si ze zakon ma platit rovnako na vsetky deti ale neviem ci to tak je.
Ak by pred Billou zobralo biele dieta, okamzite by to bolo nahlasene na socialku, oni by to okamzite vysetrovali a policajti by to dieta okamzite brali a mozno by brali aj rodica. Ja aspon teda dufam ze toto by sa stalo. Preco sa pototm toto nedeje ked zobre romske dieta? Na romov by mali platit tie iste zakony a pravidla? Policajti tie deti neberu a socialka to nevysetruje, lebo vedia ze s tym aj tak nic neurobia? Tak potom zakony a pravidla su zle a treba ich zmenit. Lebo im je to jedno kedze je to romske dieta? Tak potom je to rasizmus. Lebo na to nie su peniaze a prostriedky? Asi toto je dovod, lebo tychto pripadov je privela.
A mozno vsetky tri dokopy su dovody.

silvike
1. sep 2024

@andreatytler To nie ze je rasizmus, ale ti romovia by sa burili. Oni by si to decko zobrat nedali. Jedine zeby boli fakt nepricetni, sfetovani, spiti, mimo. Sak policajtom tiez nie je vsetko jedno ked maju ist nieco riesit do osad. Tam cela tlupa ciganov na nich vybehne s kadecim.

silvike
1. sep 2024

@andreatytler A presne tak, tych pripadov je straaasne vela. A najhorsie ze fakt sa mnozia jedna radost. Ich stale pribuda geometrickym radom, kdezto bielych ani nie.

janage
1. sep 2024

@andreatytler biele dieťa by nežobralo. Je zobranie mimo zákona? Neviem, ale určite to nie je na basu. Tak možno na dáku pokutu. A vieš čo ti oni, čo nič nemajú, na tú pokutu môžu... Ďalšia vec, nabehlo by ich hneď 10 a tvrdili by, že si vymýšľaš, že dieťa vôbec nežobralo, iba sa ta pýtalo koľko je hodín a iné kreatívne odpovede. Všetkých 10 by dosvedcilo, že takto to bolo. Tvoje slovo proti ich 10tim.
Ty si to nevieš predstaviť, lebo si to nikdy nezažila, to ich: to my nieeeee.
A keďže zákony platia rovnako ich slovo, keď sú 10 a tvoje jedno, no čo by si chcela ďalej riešiť. V očiach zákona si vymyslas a hotovo.
Za ďalšie oni dobre vedia, že dieťa maloleté nemôžeš stíhať za to, že chodí po ulici, niečo malé ukradne či niekoho obťažuje svojim dotieravym správaním.
Teoreticky ak je to skolopovinne dieťa a je to v čase vyucka, môžu to nahlasit, že nebolo v škole. A socialka to prešetriť.
Pokial ten počet hodín nie je nad nejakú hranicu, tak ani nič dalsie s tým.

Pri bielom dieťati by žiadnych 10 svedkov, čo by tvrdilo opak nedošlo 😉nie sú gadzovia takí kolegialni 😁

janage
1. sep 2024

@andreatytler ešte jedna ilustrácia. V istom úseku cesty sa rómske deti zabávajú tak, že hádžu kamene veľké ako tehla do aut. Tak kde je zákruta, aby ich nebolo vidno. Keď spôsobili vážnu nehodu nabehla aj telka do osady a tam. To naše deti nieeeee, to od nás nikto nerobí, to druhí. A na otázku akí druhí, kto? Ta ja neviem, nikoho som nevidel, ale moje to neboli.
Inde sa bavili tým, že prebehovali na poslednú chvíľu cez cestu popred auto. Keď chudák vodič jedno zrazil lebo neubrzdil, vyrojila sa razom celá osada. Vodičovi neostalo nič iné, len odijst, za jazdy volať policajtov a sanitku a oni herci do telky, že exemplárny trest pre neho, lebo pomoc neposkytol.
Keby zastal boli by ho dobili. To, že nedávajú na deti pozor, to už za to nemôžu. Oni hovorili decku nech nebehá cez cestu. Celý deň doma, ale starať sa nemajú čas a nechcú a nebudú.
Chrániť sa pred počatím tiež nie a teraz otázka odobrať každé jedno rodičom? A oni každý rok urobia ďalšie.
A teraz budeme každé dieťa odoberať čo hodilo kameň, prebehlo cez cestu atď. A kam s nimi a dokedy ich ta pracujúca časť uvladze živiť tie deti, čo sa rodičom prihodili. Pre nix je sex ako dýchanie. A ochranu používať nebudú.

petracandle
1. sep 2024

@andreatytler prosím ťa, ty sa už láskavo nevyjadruj k tejto téme. Nežiješ tu roky a píšeš a pýtaš sa úplne nezmysly. Vsugerovala si si niečo a teraz ideš o tom ako mlynček. V iných témach si pomerne inteligentná žena ale maj súdnosť a nepíš tu už tvoje stupídne domnienky

andreatytler
2. sep 2024

@janage
Nie ze zobranie je mimo zakon. Tu nie je problem zobranie ako take, ale poslat (alebo nechat) vlastne deti zobrat by malo byt mimo zakona, alebo by to malo byt klasifikovane ako zanedbanie starostlivosti a tym padom dovod na odobranie deti. A ak je to organizovana zobrajuca mafia, tak to je este horsie. Tie deti su vsetko obete.
Citala som inu debatu o zobrajucich detoch v Berline a ludia v tej debate rozpravali tie iste postrehy ako tu, ze nema zmysel volat policajtov, lebo aj tak im mozu dat len malu pokutu za zobranie a nic s tym neurobia a ze su to romovia z vychodnej Europy, ktorych do zapadnej Europy vozi a organizuje ich tam romska zobracka mafia. Je to hrozne.

janage
2. sep 2024

@andreatytler ide o to, že to nemáš ako dokázať, hoci všetci vieme ako to je, oni budú tvrdiť iné. Aj prisahať na hrob svojej matky, čo ešte žije 😉
To by si musela zažiť, aby si pochopila.
Oni rozmýšľajú inak, žijú pre prítomnosť, vždy sa spoja proti vonkajšiemu nepriateľovi, a vyžadujú, aby sa niekto o nich postaral.
Aby bolo jasné o osadnikoch píšem, nie tých normálnych dedinských či mestských Rómoch čo sa snažia pracujú, deti do školy a mnohí žijú dobre.
Na druhej strane vezmi, že ty žiješ v spoločenstve, kde prastari rodia chodili do školy a pracovali, aj starí rodicia chodili do školy a pracovali, tvoji rodicia to isté a tvoje deti vidia to isté u teba.
A tam nič. Generácie žijú rovnako, žiadne venovanie sa deťom, nevidia zmysel žiadny v škole, však aj tak do roboty chodiť nebudú, bez pracovnych navykov sú. A mnohé deti ani nemajú rozumovú kapacitu na bežné výsledky. Klobúk dole pred každým, kto sa z toho prostredia vyhrabe a posunie.

janage
2. sep 2024

@andreatytler tak polopatisticky ešte skúsim. Im sa páči ako bieli žijú aj oni by tak chceli. Len učiť sa nebudú, v robote nevydržia, deti sú prirodzený následok sexu, tak čo už.
A zároveň cítia oprávnenie, také vnútorné, si zobrat čo nemajú, od tých, čo majú. Bez opýtania.
Pamätám si x projektov na zdieľané práčovne, sprchy, snahy naučiť ich dopestovať, dochovat sliepok, mať vajíčka, studňu im navrtali, aby mali prístup zadarmo k čistej vode. Zadrbali ju odpadom a voda sa nedala piť. Do umývarky bolo treba len odpadové drevo z lesa pozberať, na zakúrenie, aby tepla voda bola. Ta oniiii to majú robiť?!
Do 2, 3 rokov tie projekty krachli. Zničili, rozkradli...
Oni by práva chceli všetky a povinnosti žiadne.

karolinakr
2. sep 2024

@andreatytler rasizmus funguje aj v opačnom garde - dievčina odtrhla kvetinku v chranenej oblasti, policia ju hladala na fcb pokuta 300 eur..cigani vyrubali les v chranenej oblasti zostala tam hola planina, kolko mali pokutu podla teba? žiadnu, lebo však oni nemaju z čoho, čiže maju volnu ruku porušovat zakon akymkolvek spôsobom, a bieli na nich doplacaju a jedinu vdaku, čo dostanu, je preklinanie na internete. Pokial si spoločnost bude chovat kriminalnikov ako v bavlnke, a davat dvojake metre, tak to bude vyzerať, ako vyzerá
a za každu ich neprispôsobilost nazyvat ludi rasistami už začina byt docela otravné

xenia65
2. sep 2024

@riesska123 To hádam ani nemyslíš vážne? OMG!😱

liliana8
2. sep 2024

Akurat dnes som stretla jednu bezdomovkynu, prosila rovno o polievku z nemocnicneho bufetu (stali sme pred nemocnicou). Nepytala peniaze. Ked som jej ju kupila, bola naozaj velmi vdacna. Tak ja len, ze su aj taki, ktori chcu naozaj jedlo a vazia si to.

andreatytler
2. sep 2024

@karolinakr Ano, to iste som pisala ze by k romom mali zakony pristupovat rovnako. Ked posle normalny clovek zobrat svoje dieta, bude mat minimalne na krku socialku, pokutu. Akurat sa zda ze ludia z osady ziju mimo zakona a tak ich nemas ako potrestat, lebo tresty co su odstrasujuce pre inych ludi, nic neznamenaju pre cloveka z osady ktory nema ziadny majetok o ktory by prisiel pri pokute, ziadnu pracu ktoru by stratil ked pojde do basy, ziadny status v spolocnosti. Je to nefunkcny system uz velmi dlho.

karolinakr
2. sep 2024

@andreatytler ja som sa tiež nie jeden krat zamyšlala, prečo policia nechodi do osady, prečo socialka nerieši.. tiež mi je tych deciek ĺuto..možno su to len vyhovorky zo strany štatu, alebo maju popoťahovačky, lebo s každou kravinou bežia do Bruselu..nepáči sa mi to

karolinakr
2. sep 2024

@andreatytler vieš čo, ked sa už rieši v inej teme socializmus, tam si takto nevyskakovali

andreatytler
2. sep 2024

@karolinakr Hej, aku ma sancu to dieta z osady ze bude zit iny zivot ako jeho rodicia ak v tej osade ostane? Hrozne malu. Urcite sa neda nabehnut do osady a brat deti hromadne len preto aby mali lepsiu buducnost, ale tie hrozne pribehy o smrti deti koli zanedbaniu co tu dala @oblecenie99 ... to mne vravi ze to je uz za hranicou kedy stat potrebuje zakrocit a chranit prava tych deti aj za cenu ze stratia svojich biologickych rodicov a budu im odobrati.
Ja si zase myslim ze socializmus bol prave to co tento stav zapricinil. Pred vojnou bolo kocovnikov malo, mali svoje remesla a kulturu a spolocnost dokazala ich zobracky sposob zivota uniest, ale socializmus ich chcel zmenit a "poludstit" a dal im byty a obedy pre deti zdarma a pridavky aby sa dostali na uroven inych ludi, lebo v socializme nie je nikto chudobny. Ale vsetky tie veci zdarma ich akurat tak naucili sa spoliehat na dotacie a ocakavat ich. Uplne stratili svoju kulturu a zdravotnictvo zdarma sposobilo ze umrtnost deti je minimalna a tym padom ich zacalo byt privela aby ich spolocnost dokazala zivit.

andreatytler
2. sep 2024

@janage Musi to byt velmi frustrujuce. Tolko snahy s tym nieco urobit a stale to ide iba k horsiemu.

petronelag
2. sep 2024

@andreatytler Ani to nejde k horšiemu, je to také stále rovnaké, ale mohli by aj mestskí policajti zakročiť, keď vidia dieťa žobrať pred nejakým obch.centrom, lebo Romovia dostávajú dosť veľké sociálne dávky, prídavky a pod., ale niektorí to za pár dni prepijú, nakúpia cigarety a potom idú takto skúšať,

janage
2. sep 2024

@andreatytler tu máš čerstvú ukážku ich myslenia. No čo mu môžu? Nič? A on to vie. Čo myslíš, že on okrem plodenia takých ako je on sám, ešte v živote dokáže? Okrem trestnej činnosti teda.
A potom hej zvyšok obyvateľstva je frustrovaný.
A potom ti, čo chcú lepšie žiť to majú veľmi ťažké. Lebo sa na nich pozerá s nedôverou. A to mi je ľúto. Lebo po čase si aj tých pár povie a načo sa ja mam vlastne snažiť?

https://kosice.korzar.sme.sk/c/23377738/tinedze...

vreckovka2
2. sep 2024

@andreatytler zle bytove podmienky nie su dovodom na odnatie dietata. Ja som stratila vsetky iluzie o tom, ze v tomto state niekomu zalezi na detoch. Deti si institucie prehadzuju sem a tam, nik nechce mat zodpovednost. Ak sa najde nejaky snazivy jednotlivec, tak mu to aj tak stroskota na nejakom fronte a kompetencie nepustia. Travila som cele hodiny studovanim zakonov, pisanim, volanim, prehovaranim, stazovanim. A co som dosiahla? Nic, nic a este raz nic.

andreatytler
2. sep 2024

@vreckovka2 Och. Smutne. Tiez si myslim ze zivot v osade v chrtci nie je dovod na odobranie dietata, ale organizovat deti do zobrackej mafie by uz mal byt dost dobry dovod. Ved to je doslova obchod s bielym masom. Asi je na tom to najhorsie ze to robia ich vlastni rodicia, tak do toho vstupuje ten pravoplatny narok mat svoje deti u seba a cez ten sa velmi tazko ide a je to velmi tenky lad. Kedy sa chrania prava dietata a kedy sa porusuju rodicovske prava?

andreatytler
2. sep 2024

@petronelag Praveze podla tejto diskusie by som povedala ze to ide k horsiemu, lebo ako som vravela ked som bola na Slovensku pred Covidom v 2016 tak som nevidela zobrajuce deti, aj ked na vychode som nebola. Len v Blave. Mozno vtedy uz boli bezne na vychode
Su tie zobrajuce deti aj v Bratislave?

janage
2. sep 2024

@andreatytler https://kosice.dnes24.sk/nova-studna-pre-romov-... to bol r.2013. Projekt neúspešný, vinníka sa nedopatras medzi nimi.
A koľko peňazí to stálo.
Na náklady mesta sa čistí ich bordel čo z okna rovno vyhadzujú.
https://www1.pluska.sk/regiony/vychodne-slovens...
A už úplne zludovelo slovo "vybývané byty" to keď byt, čoti pridelia, z vďaky totálne zničíš.
https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/554369-...

Jedine co sa akotak osvedčilo je, že im vodu a ostatné dajú na kartu. Zaplatíš ide, nezaplatis nejde. V tej chvíli. Niečo ako automaty, čo vydajú tovar keď vhodis peniaze. To je presne o tom, že oni chápu len prítomnosť.

andreatytler
3. sep 2024

@janage Preco idu budovat novu bytovku na mieste tej zburanej? Ved to je blbost.

petracandle
3. sep 2024

@andreatytler je to Bratislava a nie Blava!!! A ja neviem, ty si vážne taká jednoduchá alebo sa len robíš zaujímavá? Jasne, že boli aj Bratislave - to že ty si to nevidela neznamená, že tam neboli. Táto žobrajúca mafia sa vyskytuje prakticky v každom európskom väčšom meste. Je to organizované - prevažne Rumunmi či Bulharmi. Keď mne neveríš, pozri si reportáž od Kovošovej. Už v 90tych rokoch boli vo Viedni. Či ty si vážne myslíš, že od 2016 sa Slovensko zmenilo, že tu nemáme čo jesť?? 🤣

petracandle
3. sep 2024

Ešte dodám, že vlani som žobrajúce deti videla v Malmo. To si vážne niektoré myslíte, že v bohatom a sociálnom Švédsku by žobrali lebo nemajú čo jesť? 😃 sú to organizované skupiny - takáto svoloč je rozlezená všade po svete.

andreatytler
3. sep 2024

@petracandle Nepaci sa mi ako so mnou komunikujes. Prstan s tym prosim. Inac tvoje prispevky nahlasim.