icon

Nedeľa bez kostola

21. mar 2023

Cim.ste nahradili navstevu kostola? Mate pocit, ze taketo travenie nedele je lepsie? Este sa niekedy vratite k pravidelnym nedelam v kostole? Ak ste sa vratili, co vas k tomu viedlo?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zuzulka558
24. mar 2023

Nechodíme, a ako sme mali problém s farárom a svadbou ani jeden sme rozvedený neboli a ze nevie ci nás zosobáši lebo predtým som svadbu mala mat cca 2 roky predtým ale zistila som aký je chuj polroka pred svadbou,,, Boh nie je len v kostole ale každý ho ma u seba ak chce,, teraz chodím každý druhý piatok kvoli dcére chce ísť na prijímanie ale teda z veľa vecami nesúhlasím co tam rozpráva, podsúva ako keby deťom ze ľudí treba deliť a aj rodičov ako keby, dieťa to inak vníma ako my dospelý,,

maribell
24. mar 2023

@zuzulka558 ahoj, mohla by si mi prosím ťa toto vysvetliť? "ľudí treba deliť a aj rodičov ako keby, dieťa to inak vníma ako my dospelý". Ja do kostola nechodím, ale dosť ma to zaujalo. Neviem, čo si mám pod tým predstaviť.

zuzulka558
24. mar 2023

@maribell krestansky nemôže vychovávať dieta rozvedený alebo slobodne žijúci rodicia, iba zobraty to môžu, no kamoška mala co doma robiť to vysvetľovať keďže je rozvedená mala si myslela že sú zlí a pritom výchovu majú rozdelení lepšie ako zobraty,,,, alebo bolo aj ak si kedysi chcela vedieť kto kde robí stačilo pozrieť do kabele ze si pokradli domov napr, skrutky, krém atď,,, a toto som tam pocuvala,,,, ale napríklad švagor je rozvedený a farár mu povedal ze v kostole nemá čo hľadať už,,

zuzulka558
24. mar 2023

@maribell a neviem co tam bolo posledné 2 mesiace chodil manžel s nou ale velice skoro boli doma ani som sa nepýtala

maribell
24. mar 2023

@zuzulka558 ďakujem za objasnenie. Áno, máš pravdu, že deti môžu takéto veci vnímať inak. A to som tu niekoľkokrát čítala, že kresťanská viera je tá, čo hlása lásku 🤷. Prečo sa potom dieťa po omši pýta mamy, či sú zlí ľudia 😒. Zvláštne.

terezka1947
24. mar 2023

@zoro9836 no to súhlasím,všetko sa dáva do roviny-je to normálne.
Je to v poriadku,či byť odlišným je v poriadku.
A ono to nie je vo svojej podstate zláyslienka,akurát si ju každý alibisticky použije na oblasť,o kt.sa z pohodlnosti nechce zaujímať,nejako ho irituje,aby nemusel meniť seba,svoje konanie.
Čiže už pomaly neexistuje dobre a zlé. Všetko je dovolené, povolené a normálne.

zuzulka558
24. mar 2023

@maribell lebo on zadre ze nemôžu vychovávať krestansky a jej mala to pochopila inak

zuzulka558
24. mar 2023

@maribell neviem co si myslieť o ich hlásaní, okolo seba mam takých co ich nezosobasil lebo mali spolu už dieťa tak hľadali inde farára, alebo nedal za krstných lebo sú není zobraty, nepokrstil lebo dieťa je splodene nadivoko a nie v manželstve,,, pre mňa toto není o Bohu ale o tom co si môžu oni dovoliť k ľuďom, nie zas všetci farári

terezka1947
24. mar 2023

Veriaci človek(už je jedno k akému vierovyznanie sa hlási) nepovie,že nechodím do kostola kvôli farárovi,kvôli ľuďom,čo sedia v prvej lavici a ohovárajú,kvôli tomu,že má v puberte do kostola nútili chodiť. To je vyhovorka.
Nikdy skutočne veriacimi ani neboli,to je len ich barlička a jednoduché vnútorné ospravedlnenie toho,že neveria,je to pre ich život pohodlnejšie,menej obmedzujúce. Nechcú si nechať do života kecat,meniť niečo. Cize-oni by verili,ale ostatní sú takí a takí a oni preto neveria a nechodia do kostola,lebo veď Boh je všade.
No ale nezabudnú vždy všade poukázať,akí sú tí veriaci zlí a že ako dobre,že k nim nepatria.
Čiže buď verím alebo neverím. Je sloboda.
Prečo sa skrývať za výhovorky?

zuzulka558
24. mar 2023

@terezka1947 no neviem počas covidu som zažila ako nepúšťali babky do kostola lebo nemala ani test ani očkovanie,ale chcela ísť do kostola ako vzdy,ôk chápem opatrenia, ale keď každý hovorí ze kostol je o viere a blízko k Bohu tak myslím ze Bohu je jedno kto tam sedí ci je taky alebo onaký

martinusik91
24. mar 2023

Mne v dnešnej dobe príde kostol už ako taká nedeľná tradícia ako sa ukázať pred ľuďmi. Podľa mňa je jedno ako často a či chodí človek do kostola. Záleží ako sa chová mimo neho a či sa správa podľa toho k čomu sa hlási že verí.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
osky
24. mar 2023

@zuzulka558 k tvojmu prispevku 9.52
To co popisujes su normalne pravidla katolickej cirkvi.
10 Bozich prikazani ti nieco hovori?
Samozrejme,ze za krstneho nemoze ist rozvedeny alebo clovek co zije nezosobaseny s partnerom...
Presne som to pisala uz vyssie.
Ludia di robia z toho holubnik.
Ale kazde nabozenstvo a sj kazde spolocenstvo ma svoje pravidla.
To nie je o Tom,ze "si to mozu dovolit:.."

Pozri si nejake videa s Marianom Kuffom
On velmi dobre vysvetluje principy aj pre takych,co su tradicne pohorseni-ako ty

osky
24. mar 2023

@zuzulka558 a ano,Boh je sice vsade,ale dal nam Jezisa za pokrm-neviem ci zi to nepride prilis zlozite pretoze ty ponimas veci prilis jednoducho.
A Jezis je vo Sviatosti oltarnej-v prijimani.
V Tom prijimani,na ktore pripravujes teraz svoje dieta.
A ma to byt pokrm,posila prevtelo i dusu.
A toto dostanes jedine pri svätej omsi,v kostole.
Veriaci,kt.pravidelne neprijimaju a ani Sa nespovedaju,zväcsa upadaju na duchu-v Tom zmysle,ze cim dlhsie nejdes,tym Sa ti tvoje hriechy zdaju nepodstatnejsimi,bezvyznamnejsimi ...a tak nepotrebujs ani to prijimanie a ako pise
@terezka1947 ,postupne si zvykas na svoju pravdu,svoj Standart a vsetky pravidla ktore porusis ospravedlnis tym,ze ved v podstate ty si fajn a Boh je vsade...

zuzulka558
24. mar 2023

@osky pravidlá sú áno lenže tie nedodržiava skoro nik ani farár, obsluhovala som ich pár keď bývali veľké spovede atď,, ak to nerobia oni nemôžu odsudzovat ani oni nás a hovoriť o 10 božích aj tie nám vysvetľoval bolo mi do smiechu keďže som ich mala na obede 10 a ani jeden nerobil to co nám farár vysvetľoval prvoprijimajucim

osky
24. mar 2023

@zuzulka558 nechapem.
Co akoze nerobili/robili?

A Este raz-nechodime do kostola koli fararom...
Oni si budu za svoje chyby zodpovedat pred Bohom rovnako,ako my.
Do kostola chodime koli sebe.
Co robi farar,ma absolutne nezaujima/pokial nikomu neublizuje!/
Pozri,ty mas svoju pravdu.
Nevyvratime ti ju.
To ani nie je mojim cielom.
V prvom rade musis chciet ty sama hladat pravdu.
Ale ty radsej hladas vyhovorky a ospravedlnenia...
Ja ta presviedcat nemienim🙂

terezka1947
24. mar 2023

@osky áno,presne tak. Začína filozofia "ja som Pán Boh svoj".

zuzulka558
24. mar 2023

@osky ja nepotrebujem ospravedlnenia ak ale rozvedený chce do kostola chodiť a farár za ním príde ze nemá tam co hľadať porušil sľub tak to je choré a dosť si myslím,,,, to není o farároch len ale keď necítim toho boha v kostole niekde je chyba

terezka1947
24. mar 2023

@zuzulka558 nerozumiem. Ako si pri obsluhe farárov na nejakom posedení zistila,že nedodržujú desatoro?
Inak rozvedení normálne do kostola chodia...akurát so sviatosti je problém,spoveď,či prijímanie.
Ale,aj tam je problém,či ten človek žiadal o rozvod,či bol len "obeťou" rozvodu.
Netreba písať polopravdy,lebo zavádzajú iných ľudí.

zuzulka558
24. mar 2023

@terezka1947 deťom vysvetľuje ze zabiť znamená aj keď fajčís a piješ, no teda ešte aj značku vina si každý vyberal a cigarety jedna za druhú všetci, ako sa podeliť z druhymi do poslednej omrvinky chceli všetko zbaliť a nie ze dajte tej pani v núdzi co sem chodí z dieťaťom,,, prečo idú poucat a robia inak

terezka1947
24. mar 2023

@zuzulka558 mala si sa ich spýtať. My ich nepoznáme. Nemôžem sa vyjadrovať k človeku,kt.nepoznam. Ani v dobrom,ani v zlom.
K tomu fajčeniu a pitiu,každý rodič deťom vraví,že fajčenie zabíja a aj tak sami fajčia. Bohužiaľ,každý máme nejaký zlozvyk. To ešte nevypovedá o našom hodnotenie čom rebríčku.

osky
24. mar 2023

@zuzulka558
Ano,to pitie a fajcenie je ponimane ako "zabijanie" tela,poskodzovanie Sa.
Ale zase,treba to chapat.
Ked si das raz za cas nieco,asi to je ine ko ked si alkoholik,ci nie?
Hadam mi nechces tvrdit ze boli vsetvi na mol...
Fajcenie je zavislost,aj za to budu zodpovedat-aj knazi.
Ako hovorim-aj knaz je len clovek.
Sprostredkovatel medzi ludmi a Bohom.
Ma svoje chyby aj hriechy .
Chodi tvoje dieta do skoly?
Ucitel je dokonaly?

A k tomu deleniu,mali ste to teda navrhnut.
Mozno nevedeli,ze niekto potrebuje.
A zalezi aj,kto to finsncoval...neviem,do toho nevidim.nrbola som tam

zuzulka558
24. mar 2023

@terezka1947 ja sa nepotrebujem pýtať urobím si názor,,, a nelubi sa mi ani ako v kostole pýtal na detskej omši na charitu do Turecka, Ukrajinu a Afriku, tiež to beriem chudáci ľudia ale slovenské rodiny, dôchodcov ani slovko ze im treba pomôcť a kolky sú v núdzi, my co môžeme stále dávame takým ktorým naozaj treba ale smutne ze v kostole sa to nespomenie ako tu žijú ľudia zo dňa na deň

osky
24. mar 2023

@zuzulka558 zbierky na turecko,Afrika a pod.su celosvetovo vyhlasene.
A ohlasuju Sa na kazdej omsi!
Robia Sa vsade v ramci katolickej/aj inych/cirkvy
Kto chce da kto nie neda
Ako ziju ludia zo DNA na den je politicka zalezitost.
Zbierky su dobrocinna akcia.
Miesas jedno cez druhe ale podstatou tvojich prispevkov je jedina vec.
Ty si proste na tu cirkev totalne nastvana a presvedcit ta o jej dobrej stranke je nemozne

zuzulka558
24. mar 2023

@osky ale netreba zabúdať aj tu na ľudí, nie každý si môže za to sam ako dopadne,, toto je smutné,,, poznám rodinu ktorej sme dali vianočný stromček aby mali deti Vianoce lebo zostali v riadnej núdzi počas korony,,, nie na charitu by som nedala lebo toľko ich už je, že asi ja dám 10 eur a dostane sa tam 1 euro,, keby to nemalo zisky charity neexistuju

osky
24. mar 2023

@zuzulka558 vsetko ide na charitu.
O akych ziskoch splietas?

Pocuj,cirkev nemoze zachranit vsetkych ktori Trpko doplatili na hnusnych Politikov.
Nemoze dotovat vsetkych ludi,ktori nemaju Co jest.
Predsa toto sa riesi vo vlade
Napriek zomu ale,su sj mnohe organizacie ktore pomahaju aj vlastnym ludom-pozri Sa do Zakoviec,pozri si Cenacolo,pozri si niektore nadacie pre osamele matky,tyrane zeny ,siroty-to su akutne stavy.
Presne ako du skutne stavy-,zemetrasenie vbturecku,ci vojna na ukrajine
Cirkev nebude riesit dlhodobe problemy-na to nema paky..ale dobrocinne akcie a zbierky Sa robia i pre nasincov
Mala by si si o mnohych veciach cosi nastudovat a az potom vystrkovat rozky.
Ale proste ty mas svoju pravdu....dkoda s tebou o niecom diskutovat

zuzulka558
24. mar 2023

@osky ja som není naštvaná ale ako sa správa farár tak potom aj ľudia inak majú prístup,,, u tety na východe bol kostol ktorý býval plný ľudia tam radi chodili, keď to začalo očkovaný testovaný len,odvtedy sú tam ledva obsadene tri lavice, ľudia asi začali chodiť inam, takže farár ma veľa spoločného s tým ci tu ľudia prídu alebo nie,,, ako som písala zato ze som svadbu raz mala mat ale nemala a bola som vlastne čistá nerozvedena aj tak mal problém zosobasit nás,,, takže nie som naštvaná na cirkev ale myslím ze je to už ako sekta preto sa držím dalej

zuzulka558
24. mar 2023

@osky a ty si myslis ze ozaj ide všetko tam? Peniaze sa tam najľahšie stratia kde je nešťastie

osky
24. mar 2023

@zuzulka558
Samozrejme,fsrar svojim.spravsnim obplyvnuje vela veci
A napr.to ze si kedysi bola zasnubena a nakoniec di sa nevydala...a teraz mas ineho muza..to ani ja velmi nechapem preco bol Problem vas sobasit.
Zili ste spolu ored tym?
Alebo mozno s tym predoslym?

Je to zlozite...
Knazi maju davat priklad,ale su to len ludia.
Ale zase vies,ked to necitis v sebe,je to este tazdie.
Zijem v Rakusku a ver mi,keby som pozerala na knazov,asi by som nechodila do kostola.
Mnohi su divni a beru to Lahostajne .
Ale ja chodim koli sebe,pocuvat pismo,prijimat...a zase je vela tych ktori maju prinosne a poucne kazne...