icon

Nedeľná omša pre veriace ženy

25. jún 2023

Chcem sa opytat veriacich ludi, zien, ze nestiham chodit na nedelnu omsu, ani detsku, dieta ma styri roky, ale hlavne ja nestiham, ani v sobotu vecer a ani v nedelu. Zatial je to tak, dufam, ze sa to zmeni v buducnosti. Su na to nejake ospravedlnenia?

Strana
z3
mikadooo
25. jún 2023

Nie, v tvojom prípade to nie je ťažký hriech. Kedysi dávno som riešila niečo podobné so svojím kňazom. Nemám čas to teraz vysvetľovať, možno večer by som to napísala jeho vysvetlenie, ak nezaspím skôr 🙈. Je to na dlhšie. V tvojom prípade postačí zapnúť tv Lux alebo vypočuť si omšu v rádiu a byť skutočne duchom prítomná a srdcom otvorená (aj smerom k vlastnému dieťaťu, ktoré ťa možno bude rušiť, mysli na to, že je to tiež dieťa Bohom milované 🙂). Sranda, že to píšem zrovna ja, čo nepáchnem do kostola, ako je rok dlhý 😄. No, každopádne, bola istá fáza v mojom živote, kedy som vieru veľmi prežívala a tento problém ma veľmi trápil.

janulik2008
25. jún 2023

@mikadooo ja tiež nechodím do kostola, nemám však problémy ale odkedy chodím do roboty ja nemám silu jednoducho som rada že žijem hlavne po nočných ja by som tam zaspala 😁 akurát dnes hovorím sestre že to bude zaujímavé keď mala bude tretiačka a do kostola bude musieť chodiť 😁

autor
25. jún 2023

@domkakvet tak som to zle napisala, ze tri hodiny ako cesta tam, hodina necela na omsi a cesta naspat, predtym som tu cestu zvladla..pred 20 timi rokmi za 20 minut, teraz uz nie.
Mam bolesti klbov, tazsie sa mi hybe, alebo strpnem, ked som dlhsie v jednej polohe, napriklad sedim, hram sa s malym, ze sa musim rozhybavat, rano ked vstavam to je katastrofa na pol hodinu, nie kazde rano, beriem dvoje lieky na bipolarnu, nemyslim, ze my pomahaju, ja viem ze to je cudne, lebo aj pre mna to je cudne nenormalne, ze sa neviem raz do tyzdna vychystat na omsu, ale bo aj cez tyzden. Mam problemy takto aj s inymi vecami, ze nie som dost sikovna akoby oproti druhym ludom, spomalena. dufam ze to prejde... Ale od nas je kostol celkom daleko, autobusy nechodia dobre. Mam z toho zly pocit, musim sa porozpravat o tom s knazom. Dakujem vam za odpovede, ste zlate.

vorkola
25. jún 2023

mame desatoro a pätoro cirkevnych prikazani, a v jednom z pätoro stoji veta v nedelu a v prikazany sviatok sa zucastnit sv omsi, a nabozne slysat,Ale nikto ta neukamenuje,ked sa ti neda ,Su omse aj v Tv, aj v rozhlase,Ak si katolicka, porad sa s katolikom.Prave, ze ked je clovek chory ma za povinnost byt doma,napr. chripka, aby este nenakazil druhych v kostole,Inak, hladat sposob ako sa zucastnit sv omse. ved napr veriaci ,ktori maju v nedelu 24 sluzbu,, tak som si vsomla ze idu v sobotu,a je im to platne na nedelu

sajmonka_1216
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
26. jún 2023

Ked mas z toho zly pocit, asi sama vies, ze preto nerobis dostatok, ty sama musis vediet najlepsie, ci by si to zvladla keby sa viac posnazis alebo nie a podla toho co pises ti teda ja osobne odporucam sa rozhybat, lebo to bude s tebou este horsie, proste si povec, ze na to mas a vstan z tej postele, lebo sa to bude zhorsovat, to ze tebe sa neda moze byt sposobene aj psychikou a nie klbmi, tak ze buducu nedelu sup do kostola a uz teraz vo stvrtok slavime prikazany sviatok, tak si povec mam na to, budem zdrava a prid tento stvrtok aj nedelu.

autor
27. jún 2023

@domkakvet dakujem, dobre pises, ja mam problem prave za moje spravanie ist do kostola, nie za telesne veci ale za to, ze ja si neviem planovat, vychystat sa, dlho mi to trva ale ze velmi, a potom je to to zataz za ludi na mna, mam psych.diagnozu a mienim sa o tom porozpravat s knazom, som si to teraz uvedomila, ze treba, lebo trva dlho, mam to aj v beznom zivote. ale teda beriem nove lieky tak snad sa to zmeni. Dakujem Ti ale za povzbudenie, aj ja dufam, ze budem zdrava , ze sa uzdravim, musim.

domkakvet
28. jún 2023

Ano musis a zvladnes to, lebo lieky niesu riesenie, stanov si cas na chystanie a ten dodrzuj, napriklad hodinu z toho 20 minut sprcha, 5 minut zuby atd., tak ako si vyclenis cas na povinnosti, tak si vyclen aj na oddych a hlavne sa vzchop a modli sa.

vsetkounas
28. jún 2023

Keď nestyhas nemôžeš pustia si omšu aspoň v tv . Na tv Lux ide aj sobotu večer aj nedeľu .Prípadne na yotube vždy nájdeš s nejakej farnosti nahrávanu svätú omšu . Ospravedlnenie nieje ale vždy môžeš navštíviť spovedlnicu a skúsiť to zlepšiť .

ziarifka
28. jún 2023

Nám na birmovaneckej náuka kňaz hovoril, že kto býva viac ako 30 min pešo od kostola a nemá sa tam ako dostať, iba pešo, tak je oslobodený od účasti na sv.omši. Že nemá hriech. Rovnako je oslobodený od omše aj človek po nočnej.

kvetinka75
28. jún 2023

a prosím ťa ktoré to prikázanie to je? Pretože ovládam všetkých 10 ale to, že je hriechom neisť do kostola som tam nenašla.

vsetkounas
28. jún 2023

@kvetinka75 3. prikázanie

Spomeň si, aby si deň sviatočný svätil.

Toto prikázanie nám prikazuje sláviť nedeľu a prikázané sviatky účasťou na svätej omši a zároveň to má byť deň oddychu, kedy človek nemôže vykonávať ťažkú prácu. Nedeľa je dňom, ktorý môžeme venovať sebe, rodine, odpočinku, kultúre, spoločenskému životu. Prečo práve nedeľa? V nedeľu vstal Ježiš zmŕtvych. Boh keď stvoril svet, siedmy deň odpočíval.

maja22
28. jún 2023

@kvetinka75 Pre katolika su zavazne nielen Bozie prikazania (Desatoro), ale aj cirkevne (Patoro). Bozie sa nikdy nemenia, od cirkevnych sa da v niektorych pripadoch (napr. nedelna omsa) ziskat dispenz.

stevvvka
3. júl 2023

Ja fakt nechápem takému zmýšľanie, že som veriaci, ale do kostola nechodim/neuznávam cirkev/Nepotrebujem Boha/Boh je všade..

Dobre, tak teda veríte, že nejaký Boh existuje. Ale aký je? Taky, akého si ho vy predstavujete? Ako vyzerá? Čo robí?

Lebo ja verím v takého Boha, ktorý nám dal svojho syna, Ježiša Krista. A ten Ježiš Kristus sa každú nedeľu stáva pokrmom pre našu dušu, dáva nám silu, pokoj do srdca, milosti... Každú nedeľu máme prijať eucharistiu (ak nemáme ťažký hriech, s ťažkým hriechom mame byt účastní na omsi, aby sme počúvali evanjelium atď..) a teda prijímať mame nie preto, že Boh to potrebuje, ale preto, že my to potrebujeme, Boh sa nám dáva z lásky. Nikoho Boh nenúti, aby tam nasilu šiel. Je to každého slobodná voľba.

Ale ja keď verím, že živý Boh, nevinný baránok, umrel aj pre mňa, pre moje hriechy, aby mi kúpil večný život v nebi po smrti... A verím, že je prítomný vo Sviatosti oltárnej... Tak otázka nie je, či musím ísť... Ale koľkokrát môžem ísť na sväté prijímanie v jeden deň.

Každý nech si verí, ako chce, čomu chce..

AUtorka, Boh ta tam nechce mať z donútenia, chce mať s tebou osobný vzťah. Ty sama sa pripravujes o milosti, ktoré plynu z účasti na sv. Omsi.
Áno, zdravotné ťažkosti sú sice polahcujucou okolnostou, takisto ak nemáš kam dat dieťa a v kostole vyrušuje, ale odpovedz si úprimne, sama sebe, mne nemusíš.. Hľadáš spôsoby ako tam ísť, kde dáš dieťa, či sa nedá stáť vonku, hľadáš omšu v inej obci, spôsob dopravy, alebo hľadáš výhovorky a dôvody, aby si tam ísť nemusela?

Musím ci nemusím..no nemusíš, nič nemusíš, nikto ta nenúti byt na omsi, nikto ta nenúti byt veriacim... Len mi nejde do hlavy, ako sa môže človek nazvať veriacim, keď mu vlastne Boha ani netreba... Tak verí v Neho ale neverí tomu, čo Boh povedal? Ci ako?

maja22
3. júl 2023

@stevvvka Napisala si to uprimne, od srdca a pravdivo. Ja by som len doplnila: viera nie je vsetko. Viera je nieco, co je na zaciatku mojho vztahu s Bohom. Clovek musi najprv v Boha uverit, aby Ho mohol milovat. A az ked pride laska, potom clovek prestane riesit, co musim a co nemusim, co mozem a co nesmiem... Lebo laska sa uz potrebuje stretat, tulit, splynut... Nie iba v nedelu... V nedelu urcite, ale laska taha do kostola za Panom aj v tyzdni... Zamilovany clovek rata doslova hodiny, kedy sa stretne s tym, koho jeho srdce miluje... Mysli na neho kazdu chvilu, je smutny, ked su od seba vzdialeni a skace od radosti, ked su spolu. Toto plati nielen na ludsku lasku. To plati aj o laske k Bohu. Dusa tuzi po svojom Spasitelovi a citi smutok, ked Ho nemoze prijat, objat, sytit sa nim... Viera vie, ze Boh je. Laska po nom tuzi.

stevvvka
3. júl 2023

@maja22 ďakujem za výstižne doplnenie. Obávam sa však, že omša cez týždeň by bola minimálne v tejto diskusii už označená za fanatizmus.. Ale áno, presne tak to je.

Strana
z3