icon

Nedvíham cudzie telefónne čísla

25. máj 2023

Je zlé pokiaľ nedvíham cudzie čísla? .. neustále mi niekto volá, som z toho na nervy, x čísiel za týždeň a ani jeden som neprijala. Je to zle? Alebo?

vroni
25. máj 2023

@annm81, často znamená. Predaj telefónnych čísel je (napodiv, nepýtaj sa ma prečo) úplne legálny kšeft. Takže kým sa nedostaneš ku zdroju, ktorý tvoje telefónne číslo predáva (a ten ti fakt nikdy volať nebude, velmi dobre to ma spočítané), tak bude tvoje číslo znovu a znovu a znovu davane do obehu. A automaty generujú číslo po čísle, tam už je to úplne fuk. V posledných troch rokoch sa vrámci Európy situácia zlepšuje, krajiny prijímajú výrazne obmedzenia v oblasti telemarketingu. Na slovensku to zatiaľ veľmi nevidno.

viestta
25. máj 2023

Dvihnem kazdy hovor. Som svojpravna, aj si namyslam, ze celkom rozumna, takze viem posudit ci budem pokracovat v rozhovore alebo hovor ukoncim. Moze mi volat cudzi clovek, ze nasiel svokru v bezvedomi, zo skoly mozu volat, ze sa nieco stalo, moze to byt hocico dolezite. Tie nedolezite a aj otravne telefonaty viem ukoncit bez problemov, nech by to bolo hocico, aj keby sa kamoska len chcela vykecat.

hiro
25. máj 2023

Blokovanie cisiel je nanic. Oni vzdy pouziju ine. Jedneho casu mi volali z BA kazdy den o cca 10 rano. Zaciatok rovnaky len posledne 2 cisla sa menili. Skusil som zavolat naspat a hned to zlozili. Takto vyzvanali zo 6-7 dni a potom prestali.

ivetz
25. máj 2023

Celkom dobre nechápem, prečo by som nemala dvíhať neznáme čísla? Načo mi potom ten telefón je? Už po predstavení mi je jasné, či ten hovor bude pokračovať alebo nie. Ak je to nejaký anketár a chce sa mi, odpoviem. Ak nemám čas, záujem... odpoviem "nemám záujem" a skladám, nedám mu možnosť nijakým spôsobom zareagovať. Skladám hneď aj vtedy, keď ide o nejakú ponuku výrobkov, či "výhru". Číslo uložím do spamu. Nerozumiem ani argumentu, že "zavolá aj druhýkrát, viackrát" - to si pamätáš, či už z toho čísla niekto volal alebo nie? Či to nezdvíhaš iba neznáme číslo, ktoré vola prvý raz? Môže tu byť 1:100 ľudí, ktorí dvíhajú/nedvíhajú neznáme čísla, mám na vec predsa svoj názor a nikto iný ma v tomto neovplyvní. Toto naozaj nie je zložitá životná situácia, v ktorej by som sa nevedela rozhodnúť sama...

zuzinka888
25. máj 2023

@heln a ako zistis ci je to dolezite, ked nedvihnes?🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

mamickalisticka
25. máj 2023

Robila som to, keď som mala tak 17, lebo som sa hanbila .. keďže už som dospelá zodpovedná osoba, dviham, lebo nikdy nevieš o čo ide.. samozrejme keď vidím, že somálsko alebo čo tak nedviham.. 🙈

hiro
25. máj 2023

@ivetz Ked ma tak niekto nutne potrebuje a nezdviham vsak tak nech napise SMS o co ide a mozno si raz aj zavolame :D

rebeka7501
25. máj 2023

Podľa tvojej teórie : otázka je položená anonymne, tak by sme ju nemali čítať 😄

ivetz
25. máj 2023

@hiro No veď toto, že "možno raz" 🙂

matabb73
25. máj 2023

To si neviem predstaviť , že by som takto fungovala. Načo máš potom telefón keď sa ti nedá dovolať? Za posledný mesiac mi volali od lekárky kvôli zmene termínu, kuriér keď mi niesol balík, zo školy, že vzali dcéru na strednú školu, z inej školy, či nastupuje. A to je len to, čo som si na rýchlo spomenula. Ako by sa tí ľudia so mnou spojili keby nedvíham neznáme čísla. Ak ťa niektoré čísla obťažujú, dajú sa zablokovať. Treba zmeniť myslenie, lebo si takto môžeš dobre skomlikovať život.

matabb73
25. máj 2023

@beronsche presne, tiež tomu nerozumiem. Keď s niekým nechcem hovoriť, tak poviem, že nemám čas alebo záujem a hovor zruším. Za pár sekúnd vyriešené a vypustím z hlavy. Asi to takto funguje, lebo predajcovia mi volajú už len zriedka.

hiro
25. máj 2023

@matabb73 Ved som o tom uz pisal 🙂 Ked nieco chcu, nech napisu SMS - som ten a ten a rad by som toto. Ak uz nezavolaju znovu alebo nenapisu tak to nebolo dolezite ani pre mna ani pre nich a aj tak by bolo zbytocne ten hovor brat. A s blokovanim je to problem - kedze maju kupene cele tisice cisiel takze aj ten isty ti bude volat vzdy z ineho cisla.
Inak ak ste si vsimli tak kurieri uz nejaku dobu pisu SMS kedy na minutu pridu a budu volat. A zasielkovna ma aplikaciu. A nikto iny nema moje cislo okrem toho koho mam v zozname takze vsetko ostatne je spam 🙂

maranco
25. máj 2023

Zapíš sa do tohto zoznamu https://nevyziadanevolania.sk/ nebudú ti volať slovenský marketingový predajcovia.
Máš tam aj časť Podanie podnetu - Nahlásenie nevyžiadanej komunikácie

Tiež od 19.8.2022 bola zriadená predvoľba pre marketingové volania 0888
Tú budú musieť povinne používať všetci tí, ktorí marketingovo navolávajú verejnosť cez telefón a ponúkajú rôzne produkty a služby.

Hovory, ktorých účelom bude takáto marketingová prezentácia cez telefón, už budú musieť byť realizované len s predvoľbou. Ak teda navolaný zákazník uvidí na displeji svojho telefónu trojčíslie 888, okamžite bude vedieť, že ide o marketingový hovor a on sám sa rozhodne, či hovor prijme alebo ho odmietne,

https://www.teleoff.gov.sk/marketingove-volania...

caroline_
25. máj 2023

Ja tiež nedvíham, nikdy. Väčšinou si ich vygooglim, ak niečo dôležité, zavolám naspäť. Ak niekto niečo chce, môže aj napísať sms.

caroline_
25. máj 2023

@annm81 presne tak

matabb73
25. máj 2023

@hiro už vidím ako ti sestrička od lekára alebo pani z úradu píše SMS. Nedovolajú sa ti, tak smola. Ideš k lekárovi zbytočne. Z úradu ti skúsi zavola znova a keď nezoberieš, tak zas smola. Máš brať telefón. Teraz sa riešili nástupy na stredné školy. Posielali aj písomne stanovisko, ale niektoré školy doteraz len volali. Takže, keby nedvíham telefón, mali by sme stresy o týždeň dlhšie. Aj zo základnej školy mi tiez vždy volali ak dcéra ochorela. Nikdy mi neposlali správu. Keď sa rodičovi nedovolajú, dieťa musí počkať do konca vyučovania aj keď mu je zle.

hiro
25. máj 2023

@matabb73 Odkial by mal lekar alebo niekto na urade moj telefon? 🙂 Okrem toho lekarka ma pevnu linku a to cislo mam ulozene a z nejakeho uradu mi nikdy v zivote nevolali, jedine na slovensko.sk posielaju dokumenty... Zo skoly pisu spravy na edupage, tiez nikdy nevolali.

simsalabim
25. máj 2023

@hiro lekari maju bezne v karte telefonne cislo pacienta, spolu s adresou jeho bydliska. Danovy urad napriklad tiez. Telefonne cisla su pre mnohe institucie lahko dohladatelne. Ked mi volala policia, ze na ulici, kde mam zaparkovane auto, prasklo vodovodne potrubie a nech si auto hned preparkujem, lebo ho odtiahnu, tiez odniekadial moje cislo zistili... kebyze nezdvihnem, tak platim odtiahnutie.

hiro
25. máj 2023

(a inak som vlastne rad ze okrem platby za smeti a zmenu trvaleho pobytu som asi v zivote s uradmi nic neriesil 🙂 )

hiro
25. máj 2023

@simsalabim To sa mi nezda ze ked niekde praskne voda tak ty mas platit odtiahnutie. A volali z pevnej ci z nejakeho obycajneho cisla?
Jaj skoda ze uz mam cislo registrovane na mna, dlhe roky som mal SIMku z roku 2000 ktora nebola pisana na ziadne meno, raz som to zistil ked som volal na podporu a ze v systeme nie je na nikoho ze nech im dam udaje ktore tam vlozia 🙂
S lekarmi tiez nic neriesim (okrem detskej) takze oni mi nemaju preco volat. Jedine ku vseobecnej idem raz za rok po tabletky na alergiu. Ale to pridem poobede ked tam nik nie je a za 3 minuty idem prec...

zuzanka.zuzu
25. máj 2023

@hiro ja som bola "teta z úradu" a veru volala som raz, nezdvihol, smola, pokutka už letela 😉 (pričom veľa veci sa dalo vysvetliť tak, že som vedela odpustiť, stačilo mi to "vysvetliť" aby som to napísala do zápisu - a teda riadne pindoviny mi niekedy natrepali, ale mne to bolo jedno, keď mi to šéf podpísal, že súhlasí s touto verziou). a simku mám z roku 2000 doteraz, vždy museli byť na niekoho písané 😉

simsalabim
25. máj 2023

@hiro tak nepovedali mi, ze ho budem platit, len ze ho odtiahnu - ale neodtahuje sa predsa zadarmo, ci? A cislo si uz vazne nepamatam... mne policia volala uz viackrat z roznych dovodov - 3x kvoli autu (otvorene okno - niekto im to nahlasil, ze auto je otvorene a pristupne kradezi), potom to prasknute prasknute potrubie, a raz, ze sa chystaju zdvihnut protipovodnovu barieru a ak auto nepreparkujem, ostane tam medzi barierou a Dunajom (pri Starom moste v BA). Par krat kvoli detom - zabudnuty pas v autobuse a pod., raz kvoli svokrovi, ktory odpadol na ulici a mal ma medzi emergency kontaktmi.... Raz mi v priebehu roka volali asi 6x, uz som si myslela, ze ma maju na zozname castych volani 😂 Vdaka Bohu, uz mi par rokov nevolali.

matabb73
25. máj 2023

@hiro o do mňa si vždy pýtajú telefónne číslo keď sa objednávam k lekarovi. Rovnako keď niečo riešim, uvádza sa tam telefónne číslo. Aj teraz keď sme riešili prihlášky na stredné školy. Práve preto, aby ma vedeli rýchlo kontaktovať. Asi budeš prekvapený, ale toto sa cez edupage doriešiť nedá. A keď ti dieťa v škole zrazu začne zvracať alebo dostane horúčku, tak volajú, aby sa dohodli či si pre dieťa prídeš. Cez priamy hovor to vyriešiť rýchlejšie a efektívnejšia ako cez správy, pri ktorých učiteľ nevie kedy si to rodič prečíta.

hiro
25. máj 2023

Takze co citam vidim ze ludia bezne pouzivaju telefon na telefonovanie a casto im aj volaju 🙂 Ja ho moc na to nepouzivam, niekedy raz za den ale vacsinou ani raz a aj ked vtedy raz za cas volam tak neznasam volat dlhsie ako 10 sekund. Celkovo sa mi to zda ako velmi nespolahliva komunikacna platforma - ked by mi ta lekarka zavolala ze nemam chodit a mam prist inokedy - tak aj tak si to musim niekde prepisat a dovtedy mozem ten datum skomolit. Keby napisala SMS tak je tam jasne napisane kedy a keby som vtedy neprisiel tak je jasne na koho strane nastala chyba - ci mi poslali zly datum oni alebo som ja zabudol.

matabb73
25. máj 2023

@hiro vieš čo hovorí na zapisovanie všetkého môj 83 ročný otec? Netreba si všetko písať, treba si trénovať pamäť. Doteraz počíta statiku. Tiež si veľa vecí píšem, ale snažím sa aj veci si pamätať. Zapamätať si, že máš iný termín u lekára nie je nič náročné. Ani zapísať si ho do diára.

h2
25. máj 2023

Nechápem toto nedvíhanie neznámych čísiel! Veď môže niekto volať, lebo sa stalo niečo vážne! Telefón za dá zložiť vždy.

hiro
25. máj 2023

Nuz... robim teraz na jednom projekte kde som napisal za 3 roky 87 tisic riadkov. Musim si pamatat kazdy jeden, na co sluzi a kde sa nachadza. Aj pri zaspavani si spravim obraz toho co dalsie spravim a druhy den to napisem na spravne miesta. Ale ten datum od lekarky sa mi popri tom vsetkom niekde zalozi a uz sa k nemu nedostanem 🙂 Istotne 🙂

simsalabim
25. máj 2023

@hiro vies, ale ak sa s niekym rozpravas, mas okamzitu spatnu vazbu. Ked dakomu daco napises, nevies, kedy - a ci vobec - si to precita. Aj preto zachranna sluzba nefunguje cez spravy, ale priamy hovor a myslim, ze vzdy bude.

hiro
25. máj 2023

@h2 Za ten cas co by vyzvanal ten co chce oznamit taku vaznost by to mohol napisal ci nadiktovat nech to telefon napise zaneho, odoslat a venovat sa tej vaznosti. A ten kto nezdviha ci uz vedome ci nevedome sa k tomu skor ci neskor dostane.

hiro
25. máj 2023

@simsalabim Ano ale tam maju povinnost zdvihat aj nezname cisla, preberat hovory je ich praca 🙂