icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

mariuskaa
19. sep 2013

@alice107
Absolútne nie.
Nikto tu nehovorí a nepropaguje fanatizmus.
Už sa tu hovorilo o Tom 100 krát.
Každé jedno náboženstvo nie je bez "hriechu"
Každý ma voľbu rozhodnúť sa čo chce, v čo veriť
A kocky čo sú moslimky alebo maju manželov, tu v žiadnom prípade nepropaguju
nic z týchto stereotypoch resp. negatív a nepropaguju názor ze takto hrozne sa správať je "jediná cesta"!
Ak by hovorili, ťa ich viera je jedinou cestou "do neba" vtedy by boli proti pravidlám.
Ak si myslia ze je to jediná cesta pre nich ale su tolerancie voči ostatným náboženstvom na fóre vtedy je to ok

- podľa pravidiel MK vyššie zkopirovanym sú všetky národy, jazyky, náboženstva, sex orientácia, etnika rovné a nemaju sa písať príspevky ktoré podnecuju k nenávisti a nepokladaju všetko toto ako rovné.
- to čo sa tu nemá propagovať sú extremisticke nazory a linky ako napríklad postla puklica ktoré vedu na stránky kde sa nedodrziavali tieto prava, ktoré podnecuju este viac nenávisti voči týmto etnikam

Takze ešte raz:
- som za rovnosť tých dobrých, prisposobivych, nefanatickych, ľudí, tých výnimiek
- som proti nedodrziavaniu ľudských práv, slobôd, nerovnosti medzi pohlaviami nerovnosti medzi rôznymi sex. orientaciami.
- som za rovnaké prava pre dobrého Žida, dobrého kresťana, dobrého ateistu, dobrého "hocičo", dobrého černocha, asiati a bieleho
Všetci títo sú rovni pred bohom a spoločnosťou a maju rovnake prava

Daj mi vedieť či súhlasis s poslednou vetou.

erjona
19. sep 2013

No myslim, ze oblecenie sa tu uz dost rozoberalo, je to kazdeho vec, co si oblecie, nie je jedina, co sa takto oblieka, keby mala fotku s habitom, by sa tu na 3 strany rozoberalo, ze sa necha od svojho moslima utlacat a nuti ju zahalovat sa, ked ma kratku suknu, tak sa tu rozobera, ze moslimka nema co kratke sukne nosit, tak sa dohodnite. Ani sebavedoma moslimka sa vam nepaci a ani zahalena, tak neviem, co by sa Vam pacilo. Kto vam vyhovie? Ci uz je to averzia, len ked pocujete slovo moslim? Uz vazne neviem, co si mam o tom mysliet. Mate byt stastne a skakat 3 metre do vysky, ze tu mate vynimku, ved to chcete celu dobu, slobodne zeny ( aj ked moslimky chapu slobodu trosku inak ako niektore tu) a nie sa pustat do dievcata. 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐

aliza
19. sep 2013

@erjona len jedno napisem: slobodna, sebavedoma zena sa s islamom nezlucuje. A verim, ze to viete velmi dobre....preto zase ja nechapem ten vas postoj- a to averzia voci vsetkemu, co napisem ja, resp. ostatne s podobnymi nazormi. Tiez mi nie je jasne, ze o co vam ide.

erjona
19. sep 2013

@aliza Ty si nepochopila, co som tym chcela povedat, napisali ste raz svoj nazor, je to ok, ale nie na celej strane, stale to iste, je to predsa jej vec ako sa oblieka a nie je jedina, vid mariuskka link, tam ich najdes s vystrihmi a minisuknami neurekom, takze to nie je az taka rarita a ja poznam taktiez dost mladych moslimiek, co sa takto obliekaju...
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

erjona
19. sep 2013

@aliza Doba pokrocila ako s tym internetom 🙂

aliza
19. sep 2013

@mariuskaa citujem z tvojho prispevku:

- som za rovnosť tých dobrých, prisposobivych, nefanatickych, ľudí, tých výnimiek

cize si za rovnost len vybratej skupiny ludi - tych dobrych, prisposobivych,vynimiek...., cize nie vsetci! a tym padom ide o diskriminaciu.

Dalej pises:
- som proti nedodrziavaniu ľudských práv, slobôd, nerovnosti medzi pohlaviami nerovnosti medzi rôznymi sex. orientaciami.

tym padom nerozumiem, preco obhajujes Islam 😕 lebo prave toto je Islam: nedodrzovanie ludskych prav, nerovnost medzi pohlaviami a pod.
A ak mas pocit, ze nejaky prispevok porusuje pravidla fora, tak mas pod prispevkom vykricnik, na ten klikni a admin to skontroluje a v pripade potreby prispevok zmaze.

erjona
19. sep 2013

@aliza Mozem sa ta nieco spytat? 😀

aliza
19. sep 2013

@erjona ano

erjona
19. sep 2013

Tieto tvoje nazory su velmi silne (neber to v zlom, ja to tak vidim) - co ti na to hovori manzel, ked takto hovoris o islame, neuraza ho to? 😀

aliza
19. sep 2013

@erjona nie, inak by sme spolu nezili 😀

mawiya
autor
19. sep 2013

prečo ľudia tak klamú 😝

ellise
19. sep 2013

@mawiya můžu mít dotaz? ale neberte to nijak špatně. psala si že si nebyla vychovaná jako křesťanka, a později si konvertovala na islam. Mně by zajímalo co dospělou ženu dovede k islámu? ženu která nebyla vychována ve víře, která do svých 30 nepotřebovala něčemu věřit, ženu vychovanou v liberální, demokratické zemi. Co tě okouzlilo na islámu? co bylo to co ti nedalo křesťanství? co se ti na něm líbilo?

mariuskaa
19. sep 2013

@aliza

- Ked poviem, ze vsetci su dobri (bez ohladu na nabozenstvo) su dobri, "tak urcite diskriminujem".
- Ked poviem, ze je rovnost medzi nabozenstvami, "tak potom obhajujem aj Islam, co je to co pises vyssie"
- Ked poviem, ze vsetci su rovni, " tak potom musim suhlasit so zverstvami (extremistickych) skupin"
- Ked moslimka Je zahalena tak chodia 'ako batmani' - ako sa niekto vyjadril a ludia sa ich boja
- Ked si da Normalne oblecenie - minisuknu tak neni "prava" moslimka alebo sa jej manzel pretvaruje alebo ma za lubom nieco ine, "vyssie ciele"
- Ked niekto ma dobre manzelstvo tak urcite skonci zle, ak nie hned urcite za par rokov.
Nie, ja som len za to pozitivne z kazdeho nabozenstva, resp. nech si kazdy vyberie co chce, co ho robi stastnym, pokial neublizuje tym sebe, alebo ostatnym okolo. Ked toto poviem Nie neobhajujem extremistov ani fanatikov, ani tych co chcu bojovat...
Myslim tym tych vsetkych "normalnych" ako zije aspon 40 bab, co tu uz prispelo ale nechcu uz argumentovat, alebo to vzdali.

A pritom tvoj manzel je tiez tou vynimkou, ste spolu 10 rokov, nechcel po tebe viza ani ty po nom, nepraktizuje, mas slobodu, si rovna? Predpokladam, ty sa nezahalujes, europsky sa obliekas aj tvoje deti, ziadny rozdiel neni medzi tebou a susedkou, ste ako normalni bezni anglicania Nekonvertovala si, veris aj ty aj deti v co chcete... Ty si Dalsou vynimkou. uz 41vou. (obrazne cislo)

erjona
20. sep 2013

@ellise Ale o to nabozenstvo sa uz zacala skorej zaujimat (pisala, ze od strednej skoly), no a nestudovala len islam, ale viecej nabozenstiev, proste pride cas, ked sa clovek zacne zaujimat o nabozenstva (napriklad aj mna tato tema velmi zaujima) ak to ma este k tomu vysvetlene od politologov, ktori to chapu inak ako napriklad ty ( bez urazky), tak pride zlom, kde sa clovek rozhodne - ano toto chcem 😀

erjona
20. sep 2013

@aliza A vyhadzuje ti aj on na oci, co robilo, respektive robi krestanstvo? Lebo ten moj, take veci ani len nespomenie, je to prirodzena ludska vlastnost, ze sa clovek brani, ked je na neho utocene 😀

erjona
20. sep 2013

@aliza Inak, este posledna poznamocka - ak by si sa nahodou vybrala niekedy do Kosova, ja som len cumela. Ako boli 100 rokou za opicami, co sa tyka obliekania, tak teraz predbehli mlade moslimky europanky najmenej o 20 rokov 🙂 To tu normalne oblecene rakusacky su mnisky oproti nim 🙂 😅

erjona
20. sep 2013

@ellise Este moj postoj - prave preto, ze nebola vedena k nabozenstvu, mala na vyber z velkeho spektra - ja som bola vedena od malicka ku krestanstvu, asi preto som nekonvertovala - lebo mi to bolo vstepovane od malicka, Ale aj napriek tomu nemam klapky na ociach a hladam, zaujimam sa aj o ine nabozensta, nie len o krestanstvo..... 🙂 Inak biblia a koran su velmi podobne knihy - napriklad mnohozenstvo, zakaz jedenia svinskeho mäsa, zobratie si svagra za manzela v pripade, ked zostane vdova, nosenie satky, hygiena....atd.... ved toto mame aj my vsetko v biblii 🙂

erjona
20. sep 2013

Este som zabudla - na post, presne urcenie spolocenskeho postoja muza a zeny (ulohy a povinnosti), rozdelenie dedicstva, vyznavanie monogamickeho Boha, uznanie existencie Jezisa (sice sa dogmy odlisuju), takztiez kniha zjavenia - ako to bude pred koncom a mnohe ine. Prave to co sa tu niekomu nepaci - je sucastou aj nasej viery, nasej kultury - satka, mnohozenstvo, zakazovanie potravin, manzelsvo s pribuznym, ulohy zien atd.... tak a teraz si spravte kazda svoj obraz 😀

alice107
20. sep 2013

@mariuskaa presne suhlasim s tou vetou.prave preto pokladam ideologiu islamu za nepripustnu. 😉 pretoze odporuje prave zmyslu tej vety .
v moslimskych krajinach zeny nie su rovne pred zakonom.nemaju rovnake pravo dedit ako muzi,nemaju rovnake prava v v rodovej rovnosti , nemaju rovnake pravo sa obratit na sud ako muzi/maju urcite obmedzenia/.a pred bohom nie su si rovni tiez. saria prave odporuje tej spominanej vete.

erjona
20. sep 2013

Zakon a koran su dve ROZDIELNE VECI - ROZDIELNE!!!!! Netreba tu splietat dokopy veci, co sa nedaju zlucit.
SARIA je jedno odvetvie z dalsich mnohych, MNOHYCH - ale neviem kolko krat to tu mam opakovat!!!
DEDENIE - odporucam precitat bibliu, ci tam nenajdete to iste, ISTE....
Otazka dedenia je lahko vysvetlitelna - zena sa vyda, jej manzel zdedi majetok, takze uz su zabezpeceni, lebo zdedil väcsiu ciastku, zena zo svojej stranky zdedi mensiu, takze su na tom potom vsetci rovnako, ale to by tu najprv musel niekto chapat podstatu nie len biblie ale aj koranu, predtym ako nieco napise 😝
Rovnost zeny a muza najdete v oboch uceniach, len ten kto nechce najst, samozrejme nenajde - ULOHY a POVINNOSTI su rozdielne a to tiez v oboch uceniach 🙂

ellise
20. sep 2013

@erjona ale já to nemyslela špatně, jen chci vědět jak dojde k tomu že si dospělá žena uvědomí že islam je pro ni to pravé. Něco ji na něm muselo upoutat natolik, že si řekla to je to co čemu věřím

erjona
20. sep 2013

@ellise Keby som si myslela, ze si to spatne myslela, tak neboj, by som ti odpisala uplne inym stylom, ved ma uz poznas, ani ja som to nemyslela zle 🙂

erjona
20. sep 2013

@ellise Ja som to napisala z mojho pohladu, preco som ja tak nespravila, a taktiez som vychadzala s predoslych odpovedi @mawiya - dedukovala som, ale pravy dovod, co ju uputalo, tak samozrejme, na to ti len ona moze odpovedat 😎

erjona
20. sep 2013

@ellise Ja som to napisala z mojho pohladu, preco som ja tak nespravila, a taktiez som vychadzala z predoslych odpovedi @mawiya - dedukovala som, ale pravy dovod, co ju uputalo, tak samozrejme, na to ti len ona moze odpovedat 😎

erjona
20. sep 2013

Nejako mi blbne internet - uz mi to tu 2 krat pridava, potom ma to vyhodi ☹

mawiya
autor
20. sep 2013

@ellise ahojky. Toto je krásna otázka, ale odpovedať na ňu nie je jednoduché. teda jednoduché to je, ale napísať by to trvalo strašne dlho. Možno ako prvé by som ti mala povedať, že ma nikdy neviedli k žiadnej viere. Nikdy. Staré mamy do kostola nechodili, jedna sa dokonca vysmievala ľuďom veriacim v Boha. Možno to bolo spôsobené jej ťažkým životom - neviem, pretože bola to dobrá žena. Nikto mi nikdy nepovedal, že smrť nie je koniec. Nikto mi nikdy nepovedal, že je tu Niekto, kto mi môže pomôcť, kto ma môže uzdraviť, skrátka, že je tu Niečo, alebo Niekto, kto na mňa dozerá, miluje ma či robím zle alebo nie, a bude mi pomáhať. Mnoho ľudí bez viery si povie, že oky, žijeme tu a teraz a nikoho nad nami nepotrebujeme. Ale ja som potrebovala. Ako som už písala niekde predtým, náboženstvami som sa začala zaoberať na strednej škole. Dejepisárka bola úžasný človek a venovala sa východným náboženstvám. závidela som spolužiačkam, ktoré chodili na stretávky do kresťanských centier, páčili sa mi svadby v kostole. Proste niečo mi chýbalo. Ale to kresťanstvo - možno práve preto, že ho moji prarodičia zaznávali - ma neoslovilo. Ale chcela som veriť, chcela som veriť v to, že niekde je Boh a má ma rád, myslí na mňa a v ťažkých chvíľach mi pomôže. Jedna krásna myšlienka od Wernera Heisenberha /bol to nemecký filozof a nositeľ Nobelovej ceny/ - Prvý dúšok z pohára prírodovedy nás naladí ateisticky, na dne pohára však čaká Boh. Pre mňa je táto myšlienka prekrásna a presne takto sa začala moja viera v Boha. 🙂. Naďalej som však nemala jasno v tom, ktoré náboženstvo je to správne. Dosť som sa šprtala v Hinduizme, ktoré funguje tisícročia - proste sa mi zdalo, že nie je zlé, keď je tak dlho a stále funguje, páčilo sa mi, že po smrti sa znovunarodím (horšie bolo, keď som si uvedomila, že sa môžem narodiť ako červík) 🙂 ale po čase prišla vytriezvenie - hinduistom sa človek nemôže stať. Musí sa ním narodiť. Takže táto cesta pre mňa nikam neviedla. Keďže som bola pokrstená evanjelička - vraj na tom nástojila teta, aby všetky deti prešli krstom v rodine, napriek tomu, že do kostola nechodila - tak som sa samozrejme skúšala zapojiť do evanjelického diania. Na moje veľké prekvapenie pán farár ma dosť nevrlo vypočul, dobreže na mňa nenakričal, že mám 18 a stále nemám konfirmáciu - čo som to za evanjeličku, že budem musieť sedieť na náboženstve s osem až desaťročnými deťmi, a že teraz naozaj nie je o čom, keď ma v kostole ešte nevidel. odchádzala som sklamaná, vyplašená, nahnevaná na rodičov a cítila som sa trápne. áno musím priznať, že katolícka viera, ktorá je len o trošku iná od evanjelickej - (možno základ Panna Mária, Ježiš - viete o čom hovorím) sa mi pozdávala najviac. Teda musím poznamenať, že som nikdy ani náznakom netúžila dostať sa medzi Svedkov, Adventistov a podobne. Tieto mladé náboženstvá vznikali v posledných storočiach, stačí si naštudovať trošku literatúry - čiže tieto ma neoslovili. Nebudem sa už rozpisovať, ale moja túžba po zaradení skončila sa pravidelným modlením pred spaním - potichúčky - otčenáš 🙂. inú modlitbu som nevedela a táto sa mi zdala vhodná, pretože som už bola presvedčená o tom, že Boh existuje a bola som presvedčená, že je mu jedno akej som viery, a ako som pokrstená. proste že táto moja modlitba k nemu príde. A viem, že aj prišla 🙂. Neskôr som sa vydala (problém so sobášom - katolíci aj evanjelici nás odmietli veľmi rázne) takže civilný sobáš (ex bol katolík), narodili sa mi detičky (na svokrino naliehanie sme ich dali pokrstiť - jediný kto ich chcel pokrstiť bol jeden evanjelický farár - takže sú krstení evanjelici). v tomto období som nemala chuť pátrať čo je správne a čo nie. Keď boli detičky choré, modlila som sa a prosila o pomoc. Vždy tá pomoc prišla. Keď sme nedochádzali s peniažkami - prišli nejaké odmeny. proste bola som a som pevne presvedčená o tom, že Boh existuje. - To je moja cesta k viere. V ďalšom ti odpíšem cestu k islamu 🙂 Poprosím baby nekomentujte, nerozoberajte, Elisse sa ma pýtala, tak jej odpovedám. Je to môj názor, moja cesta, nepíšem to preto, aby som niekoho presviedčala (nemám taký úmysel), proste chcela vedieť, tak odpovedám. Ďakujem ak ste pochopili a nekomentujete

mawiya
autor
20. sep 2013

@ellise teraz už priamo k otázke. Najsilnejšie náboženstvá na svete sú kresťanstvo, islam, judaizmus. Všetky tri sa držia svojich svätých kníh. Biblie, Koránu, Tóry. Možno sa mýlim, teraz by tu bolo treba odborníkov 🙂 ale iba Islam uznáva všetky tri ako knihy zoslané od Boha. Priznám sa, že o Judaizme toho veľa neviem. Ale ja som porovnávala kresťanstvo a islam. A páčilo sa mi to, že islam sa stále drží rovnakých pravidiel. žiadne zmeny v Koráne, žiadne prepisy Koránu. Stále ten istý a najlepšie čítaný v arabčine. Lebo aj preklad Koránu už nie je to isté. (ja bohužial s arabčinou iba začínam, takže zatiaľ neviem porovnať). Kdežto Biblia bola prepisovaná mnohokrát. V kresťanstve sa rokmi-alebo lepšie povedané stáročiami menili zvyky, rituály - napríklad mňa zaráža nemožnosť katolíckych duchovných - oženiť sa. Tiež to predtým tak nebolo a túto zmenu zaviedol až neviem ktorý pápež (aby majetok cirkvi zostal nerozdrobený, aby duchovný nehonobili pre seba a svoje rodiny, ale pre cirkev). áno, spoznala som mnoho priateľov muslimov. a mám mnoho priateľov kresťanov. Ale pri porovnávaní Koránu a Biblie, zvykov v Islame a Kresťanstve mi lepšie zapasoval Islam. Sú síce založené na rovnakom základe ale páči sa mi, že Islam hovorí napríklad o Ježišovi ako o prorokovi. Nie ako o Božom synovi. A študovaním som zistila, že ani Ježiš nikdy o sebe nehovoril ako o božom synovi. naozaj nemôžem tu rozoberať všetko. Za prvé je toho strašne veľa - porovnávania a za druhé myslím, že to nie je vhodné do diskusného fóra na MK. Vopred sa preto ospravedlňujem, ak som niekoho urazila. Ale aby som odpovedala konečne na tvoju otázku 🙂 V Islame som našla všetky odpovede na všetky moje otázky. áno priznávam, možno to bolo aj tým, že som sa pýtala priamo muslimov. Konvertovala som rok pred svadbou, a môžem ti prisahať, že môj terajší manžel o tom nemal ani tušenia na čo sa chystám. Toto je asi to, čo si chcela počuť. Nikdy to odo mňa nežiadal, nikdy ma nepresviedčal, že Islam je to pravé, nikdy mi nenaznačil ani slovkom, že by som konvertovať mala. Muslim sa môže bez problémov oženiť s kresťankou, židovkou. áno, problém by bol pri žene Hindi - musela by konvertovať, pretože jej náboženstvo nie je založené na jednej z troch svätých kníh. Ale pravdou je aj to, že manžel bol pri mojom konverte - užasnutý, vyplakaný a šťastný. Ja si nikdy nedovolím tvrdiť, že kresťanstvo je zlé. Nikdy. Pre mňa má rovnakú hodnotu ako Islam a Judaizmus. Ale ja som sa našla v Islame. Páči sa mi učenie, páči sa mi tento životný štýl. Islam totižto nie je len modlenie - je to životný štýl. Je to o tom ako varíš, ješ, piješ, vychádzaš z domu......... . Bohužial za žiadneho muslima by som ruku do ohňa nedala, že dodržuje všetko tak ako má. Nikto nie je dokonalý. Keby sme boli dokonalí, nepotrebujeme odpustenie od Boha. a áno, po konverte som už náboženské otázky začala rozoberať s mojím terajším manželom. Milujem, keď mi rozpráva príbehy z Koránu, milujem počúvať Azan. Ale to je už o inom. Takže čo ma priviedlo k islamu? porovnávanie a vnútorné presvedčenie. Dúfam, že som ti odpovedala dostatočne, aj keď si to nemyslím, pretože to by sme potrebovali asi veľa hodín, aby som ti vysvetlila moje názory, môj pohľad na svet a náboženstvo. Krásny deň prajem a ja už nejako komenty na tento môj príspevok zvládnem 🙂)))).

aliza
20. sep 2013

@erjona ale moj sa nemusi branit, ja mu nemusim nic na oci vyhadzovat....ma rozum a oci 😉.

aliza
20. sep 2013

@mawiya ja nejdem rypat, ani utocit...to hned na zaciatok 😉. Zaujala ma tvoja veta, ze si bola presvedcena, ze Bohu je jedno, akej si viery, ze ta modlitba k nemu aj tak dojde. Moja otazka, preco si teda hladala vieru, do ktorej by si vstupila? preco si mala potrebu niekam patrit? ja sa len pytam, nerypem 🙂. Ja som bola katolicka a az medzi katolikmi som pochopila, ze pokrytectvo nie je pre mna a ze taketo vyznavanie viery 'na oko' nepotrebujem.Takisto som sa zaujimala o Islam, uprimne napisem, ze som rozmyslala nad konvertovanim na zaklade kamaratov, ktori o nom krasne rozpravali, aj na zaklade Koranu samotneho, kym som sa nedostala priamo medzi tychto ludi a nezazila to, ako ziju Islam v reali a moje zistenie bolo take iste, ako pri katolikoch....ako komu vyhovovalo, Koran, neKoran..... A preto som sa rozhodla, ze ja nechcem nikde patrit, verim v Boha, ale ziadnych sprostredkovatelov vo forme cirkvi k tomu nepotrebujem.
A este jedna otazocka, modlis sa ty a tvoj manzel 5x denne, dodrziavate ramadan? len ma to zaujima

mawiya
autor
20. sep 2013

@aliza potreba niekam patriť - po tom asi túži väčšina ľudí. ty si vidím silný jedinec, ktorý to nepotrebuje. Ja som to potrebovala. potrebovala som byť medzi ľuďmi, ktorí mi rozumejú a s ktorými si rozumiem. To k zaradeniu. 🙂. Jednoducho som to chcela. K tvojej ďalšej otázke - nejdem klamať a hovoriť aká som perfektná muslimka, alebo aký úžasný muslim je môj muž. Nie nemodlím sa 5 krát denne. áno, viem, je to základný pilier ale ja sa zatiaľ všetko len učím. Kto si dovolí tvrdiť, že je perfektný muslim hneď po konverte je pokrytec. Ja sa pomaly - áno stále pomaly učím žiť v islame. A keďže máš skúsenosti vieš, že je to o štýle života. Za prvé nie vždy sa modliť môžem. Slovensko nie je krajina, kde by som mohla počas zasadnutia parlamentu (čo je moja práca) pokľaknúť a začať sa modliť. áno, pomaly sa snažím, ale je to presne tak, ako so zahaľovaním. Videla si moje fotky pred rokom, keby si videla moje teraz, už sú iné. Prechádzam na dlhé sukne, dlhý rukáv (v lete som to takisto ešte nezvládla) ale so šatkou som stále nie stotožnená. Nie preto, že by som ju nechcela. Ale preto, že v práci by mi to neakceptovali. Viem, že ak chcem byť dobrá muslimka, mala by som to urobiť a ver mi, že to raz aj urobím. A teším sa na to. Nie som dosť silná a to je môj problém. Ramadan bola skúška a pár dní som pôst dodržiavala. v horúčavách. Vieš, že sa nesmie ani piť - s jedlom by až taký problém nebol. Môj muž sa na mňa hneval, že potrebujem piť. čo čert nechcel, dostala som angínu (ako vždy s mojím šťastím v lete) a potom mrchu, takže bolo po pôste. Ale vieš aj to, že si môžem pôstne dni nahradiť a aj sa to snažím robiť. Nie systémom, že dnes som nemala čas jesť a piť, tak teda budem pôstiť do večera a vybevené. Nie. Vopred si poviem, že dnes budem pôstiť, obnáša to rannú modlitbu a podobne. Takže nerobím len to, čo je pre mňa výhodné. Stále som nedokonalá a stále sa snažím vzdelávať a zdokonaľovať. Ako si spomínala, pokrytci sú všade. Medzi kresťanmi, židmi, muslimami. Pretože sme ľudia. máme na výber to dobré a zlé. ale my si vyberáme to jednoduché. Každý si vyberá jednoduchšiu cestu a preto sme nedokonalí a pokrytci. Mne sa ale Islam páči. A verím, že raz budem dokonalejšia ale nie extrémistka. Odpovedla som ti úprimne, nemám čo skrývať. A odpoviem ti na čokoľvek pravdivo. to či to prijmeš je na tebe. Pekný dník.