icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
23. sep 2013

@demo ☹ nechtiac

erjona
23. sep 2013

@demo Odpovedala uprimne a to nedokaze vela ludi, u mna je to pozitivum a nikdy by som z nej netahala informacie ako podaktore od zaciatku a milo na nu sli a potom spustili 😖

ellise
24. sep 2013

@erjona no já se v žádném případě rozvadit nechci 🙂 a asi si budem každá tvrdit svoji pravdu.
Potom co jsem viděla včera záběry z Nairobi mně asi nikdo nepřesvědčí o mírumilovnosti islámu. Nejdřív islám bojoval prto americe, že je jeho nepřítel a tím se nikdy netajili, pak proti jeho spojencům ( Velká Británie) ateď je to Keňa. Co ta má co společného s protislamským bojem? Ta má problémy sama se sebou. A kde to bude příště? V itálii v turistickém centru? Nebo ve Vídni u Hofburgu?
Tolerance je krásná věc a myšlenka multukulturní evropy a celého světa taky, ale bohužel s části tolerantních lidí jich přišlo i dost z té druhé strany.Nedokážu říct jeký je poměr těch dobrých a těch špatných, ale kapka jedu otráví často celý litr.
Já jen doufám že ten tvůj, byť je muslim ( podle toho co píšeš možná takový jaká já jsem katolíčka) si musi za toto trhat vlasy.

Ale abych nebyl v područí jen televizních nedií, koupila jsem si dnes Reflex, to není žádný bulvár, ale dost intelektuální
časopis, pak zabrousila na jejich webovky a našla toto:
http://www.reflex.cz/clanek/info-x/51865/polemi...
@mawiya bez urážky, výsměchu, co ty na to?

erjona
24. sep 2013

@ellise Ale ved to su islamski extremisti (teroristi), co to ma spolocne s nasimi muzmi? Aj ja som to videla v spravach a ani moj manzel nevie po arabsky, takze ako ostatni, by bol v tom obchodaku aj on popraveny!

erjona
24. sep 2013

@ellise No a zhodou okolnosti sme to videli spolu s mojim muzom a ja mu hovorim, ze vidis, pre toto vas moslimov ludia tak nenavidia. A on mi na to hovori, toto nie su moslimovia, pretoze aj moslima, ktory nevie po arabsky citat, by tam popravili a aj mna a absolutne nesuhlasi s niecim takymto. Odcudzuje to a to nerobi len on ale kazdi normalny clovek so zdravym rozumom.

eva8
24. sep 2013

@ellise p.s. po bitke exmanželom som pochopila, prečo muslimky majú chodiť zahalené....

na druhej strane, slobodné moslimky, kt. som poznala používali šatku ako módny doplnok, farby vzory vyberali podľa toho, čo im pristalo. Uviazať si ich vedeli na viacero spôsobov, vedeli pomocou nich odkryť prednosti, zakryť nedostatky. Bez šatky sa cítili nesvoje - je to vec zvyku...

eva8
24. sep 2013

@erjona tou čokoládou som myslela Islam...

je pravda, že všetci keď vtáčka chytajú, pekne mu spievajú, konkrétne som sa napr. Mormónov priamo spýtala na mnohoženstvo, oni to popreli.... a o Koráne mi boli povedané hneď na začiatku presne tie isté slová, ktoré spomínala mawaya... ale prestúpiť na vieru a potom sa učiť ju bližšie spoznať,je podľa mňa trošku riskantné. Odpovedala som s tou "čokoládou" Tebe, lebo mi pripadalo, že si sa zhostila povinnosti trošku "riadiť" diskusiu.

Ešte musím dodať, vaše decká krásne kreslia 🙂

eva8
24. sep 2013

@mariuskaa Názor Islamistu.... mnoho veriacich sa učí Korán naspamäť v škole, ani nerozumejú jazyku - pravý je len jeden, bez prekladov, arabských dialektov mnoho... Príhoda z víkendu - dcéra čítala otcovi z Ruskej učebnice, jeho otázka "To vieš naspamäť?" aby sa utvrdil, ukázal jej text z konca učebnice.... Ešte dávno ma učil jednu vetu po arabsky. Veľmi sa prekvapil, že chcem vedieť čo - ktoré slovo znamená. Hneď som sa ju potom naučila. Keď tú vetu začali známe ženy odriekať, pozreli na mňa a ja som ju dokončila - bol Ramadan, varili, bolo to v Tunise, myslela som, že je to zvyk .... tým som vlastne "konvertovala" (boli štyri), čo som sa dozvedela vlastne až cca o rok neskôr, keď som nadobúdala poznatky cielene. S tými ženami som sa už nikdy viac nestretla, ani nestretnem, ale boli veľmi milé a vážim si ich. Krásny príklad toho, čo i alice písala, že niektoré "hlúpučké" - napr. v tom období ja, ani nevedia, že konvertovali....

eva8
24. sep 2013

neodsudzujem tie, ktoré konvertovali, každá má na to svoj dôvod, no myslím si, že Islam do Európy nepatrí, žijeme inak, máme iné živ. podmienky, inú mentalitu. Tolerujem muslimov, nežadam od nich, aby prestúpili na inú vieru, ale nech sa len prispôsobia životu v krajine v kt. žijú tak,ako by sa mali prispôsobiť cudzinci (napr. európania v arabských krajinách) v krajine, v ktorej chcú žiť.

ellise
24. sep 2013

@erjona ale já neřikám že to souvisí s vašimi muži, já říkám, že bohužel takový extrémisti jsou i v Evropě, možná i v našem sousedství. A to vše se dělo a děje pod rouškou tolerance s ostaními národy a náboženstvími, a multikulturalismu. Mimochodem tvůj muž byl a je evropan, a byť je muslim byl vychován ve státě, kde náboženství není postaveno nad zákony.
A v tom je velký rozdíl.

erjona
24. sep 2013

@ellise Len vies co ma hneva, teraz jeden z byvalej jugoslavie, co spravil atentat na civilistov v Bosne mal sud (hrozi mu po odsudeni trest smrti') a v televizii o nom takto hovorili - len ako o atentatnikovi a ako o extremistovi a nikto nespomenul, ze to bol ortodoxny atentatnik, tak nechapem, preco to robia pri moslimoch???? Podla mna, ked merame, tak kazdemu rovnakym metrom 😖

erjona
24. sep 2013

@eva8 Mam na teba jednu otazocku, ty si teraz oficialne moslimka, alebo si konvertovala teraz naspät?

Dakujem za malu, maju to v rodine tento talent, svagrina je akademicka maliarka 😀

erjona
24. sep 2013

@eva8 Neboj, ja nechcem nic riadit, len sa jednoducho zapajam do diskusie 😉

mami21
24. sep 2013

Ja mam syna z tureckym kurdom a mam same zle skusenosti a same problemy z nim. V jeho pripade sa neda vobec dohodnot na nejakom strede , presadzuju svoje a maju v zadku vsetko co neni v ich tradiaciach. A vsetci turci ktorych poznam a ich zeny maju povetsine tie iste problemy az na tie, ktore sa podvolili a nechaju si nicit seba aj deti.,

paulina61
24. sep 2013

No neda mi to podotknut ze skôr ako sa zena rozhodne uzavriet manzelstvo s muslimom by sa mala spoznať z vierou. Tradiciami atd.a nevstupovat do zvazku ak s niečím nesuhlasi lebo to dlho nevydrží a potom bude na vine viera . ale to nie ISLAM je na vine ale ludia.koli tym čo ho zle ukazuju odsudzuju ostatnych.preco by mala taka obycajna zena a jej rodina trpieť za nejakých debilov čo sa vrazdia keď ona žije slušné.

erjona
24. sep 2013

@kuwait Vidis Kuwait, aj Britke to sibe a nemusi byt ani Arabka 😀

demo
24. sep 2013

@erjona ak myslis tu Britku, co stoji v pozadi nairobskej akcie - tak ta bola zmanipulovana, ako inak moslimom.

demo
24. sep 2013

@eva8 toto je velmi zaujimava vec,co si napisala. Nevedela som, ze oni sa to ucia odriekat naspamat bez toho,aby tomu rozumeli. Je pre mna novinka, ze prikladaju taku vahu forme bez poznania obsahu. V zasade je take aj ich vytvarne umenie, krasne, zrucne a rutinne, mnohokrat matematicky presne. Ale casto krat bez ineho ako ornamentalneho vyznamu. Ak vsak nie su tie ornamenty priamo kaligrafia,to nejaky obsah potom ma,ale znova najma dekorativny.
Velmi ti drzim palce a zelam ti obycajny europsky zivot.

erjona
24. sep 2013

@demo Ano Britka vyrastajuca v Europe so zakonami, v slobode, to som tym chcela povedat. Tak ked dokazu zmanipulovat terotisti takuto zenu, tak s nevzdelancami, to je potom hracka, nie? Staci slubit panny v raji, prekrutit koran a je to. Tak nechapem, co stale moslimov spominas. Toto nie su pravi moslimovia, ale vygumovane hlavy! 😀

erjona
24. sep 2013

@demo Ucia sa naspamät koran, tak ako Mohamed odriekal naspamät verse a aj jeho nasledovnici 🙂 Koran bol spisany az po Mohamedovej smrti, podla pamäti tychto nasledovnikov.

eva8
24. sep 2013

Dievčatá, toto si určite pozrite, prosím, všetky štyri časti. Potrebujete na to dlhší čas a kľud.

https://www.youtube.com/watch?v=hCp1MyOSeDw

Deti spia, nevedela som zaspať (čo sa mi často nestáva), žiarovka v nočnej lampe mi "pukla", tak som šla na počítač (netrávim pri ňom moc času) a našla toto

eva8
24. sep 2013

@erjona ahoj, nekonvertovala som, preto som to i dala do uvodzoviek... I keď tá veta... Dôkazom bolo, že i otec detí v kuse vykrikoval "tvoj, či môj boh?" Vastne v tej kuchyni som ochutnávala stravu, či je dobre navarená, jediná som nebola zahalená, atď. Ešte som sa smiala - v dobrom, že to má i výhodu keď je viacej žien: jedna očistí zeleninu, druhá medzi tým niečo iné a naozaj bolo všetko hneď hotové (okrem doby varenia na sporáku - tá je rovnaká ), pritom to bola spoločenská udalosť, pri ktorej sa porozprávali.

eva8
24. sep 2013

@demo ako odpovedala erjona

k tomu umeniu, oni majú i veľmi peknú literatúru. Taktiež i vedecké poznatky mali Arabi v dávnych dobách na dosť vysokej úrovni.

alice107
24. sep 2013

ti stari egyptania ,ktori mali kulturu na urovni neboli arabi. tak ako aj napriklad kleopatra nemala arabsky povod.a uz vobec to neboli moslimovia. tak mali ine zivotne nahlady a hodnoty a aj rozumove schopnnosti.pozriete sa na islamske krajiny .aj tie,ktore maju velke financne zdroje ,bez expertov zo zapadu by neboli schopni nic vybudovat. vich nemocniciach posobia zapadni lekari,maju tam spisckovu zapadnu techniku. maju prostriedky na vedu a vysledky ziadne. maju arachitektov anevedia prjektovat.kazdy jeden objekt co maju je pracou nejakeho zapadneho spickoveho architekta.
@demo uplna pravda.ta moslimka anglickeho povodu bola zmanipulovana samozrejme svojim moslimskym manzelom.ten bol povodcom toho utoku v britanii.
ja suhlasim,ze kazdy normalny clovek nemoze suhlasit s tym sposbom zivota a hlavne zmyslania,ake maju moslimovia.
to,ze je niekto terorista nema nic s absenciou vzdelania.prave teroristi co napriklad uniesli tie lietadla boli vzdelani. a prave zili v de naoko bezny zivot .ale len naoko.
ked je niekto europan a zacne vyznavat ideologiu islamu,tak prestava vnimat zakladne hodnoty nasej civilizacie. inak by sa nemohol stat moslimom.vobec by nemohol prjat tu ideologiu .
v de je vela moslimov z byvalaj juhoslavie.a nie je v zmyslani a konani medzi nimi rozdiel od arabov.
@mami21 presne ako pises je to.
@eva8 videla som uz to video.ta zena je dokaz, toho,co som napisala.

alice107
24. sep 2013

@paulina61 ja suhlasim s tebou v tom,ze kazda europanka co sa chce vydat za moslima by si mala polozit otazku,ci suhlasi s tou ideologiou.ak nie,nemala by taky zväzok uzatvarat.pretoze sa jej stane /co sa mi vzdy potvrdilo/ ze je v zväzku nestastna.a je teda ak sa aj napriek tomu vyda za takeho cloveka ,je zodpovedna za svoje konanie.
no a ak s nou suhlasi,tak je rovnako na tom v zmyslani,ako ten jej muz moslim.takze je zodpovedna za to svoje zmyslanie.

eva8
24. sep 2013

@demo teda myslím na odpoveď čo sa týka Koránu, v škole sa ho učia odriekavať v pôvodnej podobe....

Nemusíš mi držať palce, i tak ďakujem. Konečne sme doma našli rovnováhu, nie je to eufória, je to kľud. Máme bežné problémy, nežijeme v napätí. Deti majú v škole svoje miesto (predtým bola dcéra vystresovaná), začínam si užívať s dcérou jej -teen vek , malý mi vysvetľuje "minecraft" či ako sa to volá, rozprávajú mi o spolužiakoch, učiteľoch, dcéra je v poslednej dobe večne hladná, malému sa zapáčili sladkosti, čo už preháňa a mňa to "zlostí", proste taký normálny život. Nevravím, že sa neobávam vplyvu ich otca (t.j. Islamské praktiky!!) na výchovu detí, jeho obmedzovania atď., ... ale ich styku nechcem brániť, deti ho majú radi, potrebujú ho ľúbiť. Dcéra už má svoj rozum, hlavne veeeeeľké skúsenosti zo života v našej rodine - úplnej i neúplnej, neobávam sa, že by z jej strany došlo k niečomu neočakávanému, poznám jej názory, reakcie... i to, že by jej ocko chýbal, i malému, hoci on to dáva na javo iným spôsobom. Teda tá súčasná frekvencia stretávania detí s otcom myslím, že vyhovuje každému a plní svoj účel. A ani nechcem, aby sa deti nebodaj hanbili , či cítili menejcenné za to, že majú v sebe i arabskú krv. Nemajú na to dôvod. A nedovolím aby ich nejaká ideológia utláčala. I ich otec je len človek, vedia čo od neho nemôžu čakať

eva8
24. sep 2013

@alice107 nemyslela som Egypťanov, myslela som Arabov

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal