Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo
Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
@demo Prosim ta, to co si tu napisala o ruskach, sa neda porovnat somnou a mojim manzelom. Predkovia, kedysi davno, zidia, atd sa teba osobne nedotykalo. Toto vsetko si nepocitila na vlastnej rodine - terajsej generacii, takze nemas pochopenie a nevies co za tym vsetkym stoji. Moj muz pracuje so srbmi a ma aj osobnych priatelov, napriek strate jeho blizkych. Tomu sa hovori respekt ku kazdej jednej osobnosti. To, ze nemame predsudky neznamena, ze nie sme realisticki... Tvoja realita sa bohuzial stahuje na extremistov a ma sa aj ta moja? Nie, vazne, dakujem. 😖
@mariuskaa ty pises este velmi dobre ale ja???Slovosled priserny,gramatika i-y ako padne prst na klavesu 😀 a este k tomu v pocitaci ci mobile automaticky korektor slov tak mi kazde slovenske slovo zhovadi podla anglictiny a ked si to nevsimnem a odoslem tak je to docela sranda citat a niektore slova mi uplne z pamate idu a nahradzam ich vlastnymi vytvormi alebo napisem anglicky.Pockaj aj teba to caka za dalsich 10 rokov budes pisat po slovensky ako madar 😀
Viete, že i ja som sa začala obávať toho "multi" tu na Sk? Keby sa ľudia k sebe chovali ako ľudia, bol by to len prínos, no presadzovanie si svojho, či vychádzanie v ústrety bez odozvy neprináša žiadne ovocie. Niekde sú vychovaní "kto z koho", inde rozmýšľajú inak. To bez trpezlivosti vedie len ku kolíziám. No niekto, kto si myslí, že má lepší charakter a nedopustí, aby jeho česť trpela, nedá si povedať. Je to hrôza, keď jedni nenávidia druhých, nikdy nedôjde ku kompromisu, darmo snívame o asimilácii. Nenávisť plodí nenávisť, skúsila som to na vlastnej koži a nikomu to neprajem, bol to najhorší pocit, i keď našťastie veľmi krátkodobý... Páči sa mi výchova v škôlke, ako opisovala mariuškaa či erjona, ale nedá mi nemať obavu, že to bude zneužité. Nie tými deťmi, ale ich rodičmi, prípadne niektorými príbuznými. Každý má právo na život tam, kde sa mu páči, no mal by sa prispôsobiť tomu prostrediu, tradície, kultúru nech si zachováva, ale nie spôsobom, že "pánmi sme my", nie na úkor krajiny, v kt. sa rozhodnú žiť... ani hosťujúca krajina nie je celkom "pánom", no platia v nej určité pravidlá. Keby pravidlá neplatili, vznikol by vlastne chaos, anarchia... Na druhej strane i ameriku si začali podrobovať "bieli" dovážali "čiernych", bieli boli "pánmi", pôvodné "červené" obyvateľstvo utlačili... Kresťania tiež nie vždy vľúdnym spôsobom šírili svoju vieru.... I choroby sa prenášajú a vakcíny podávané v dobrom, domorodým kmeňom škodili, všetci sú zvyknutí na niečo iné - po fyzickej i mentálnej stránke... Možno skáčem "z témy na tému", dávam do súvisu veci, ktoré zdanlivo spolu nesúvisia, no to čo sa v prírode nedokáže prispôsobiť zahynie, alebo sa stane "agresorom" aby prežilo.
Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo nech je šťastné, doprajem to, iné sú spolu kvôli deťom, či z iných dôvodov. My to tu neporiešime, môžme napísať vlastné skúsenosti , názory, poprípade varovať, ale chodíme tu nie preto aby sme sa hádali... Určite sa tu mnoho dozvieme, možno len tak "pokecáme". Táto tému podľa mňa pôvodne založená preto, aby sa našli baby zo zmiešaných manželstiev, síce šťastné, a mohli si vymieňať skúsenosrti, dojmy (ak nie kvôli tomu, zzakladateľka pozná odpoveď). To, že sme sa zapojili i my, je možno bonus, i keď cieľom tohto fóra bolo pravdepodobne niečo iné.... ale páči sa mi, že tu sa dá povedať i ahoj, poprípade sa ospravedlníme i jedna druhej. Snáď ho budeme navštevovať s potešením a nie so zlosťou, či pocitom krivdy.
I ja som mala pocit, že bolo niekedy mojim deťom krivdené (deti sú kruté), inde zasa pocit uprednosťnovania (aké zlaté bábo, na dcére od mala bolo vidno, že je "iná"). Tu na Sk máme šťastie, že tie negatívne vplyvy inej kultúry nie sú také zjavné. práveže mám pocit, že ľľudia sú ešte otvorení, zvedaví. Mám šťastie, že nemusím bojovať za svoje decká ako v iných krajinách.
Koniec koncov,sme si strojcom svojho šťastia, no je pravda, že k tomu šťastiu potrebujeme i trošku šťastia 🙂
Prajem všetkým pekný deň a dopísania!
@eva8 Ty si sa postavila proti a to je tvoja osobna sila v tvojom vnutri, samozrejme, ze v niektorych pripadoch sa neda hned, ale zasa na druhej strane, ked ma niekto v pohode manzelstvo, tak na co by sa staval, ved to by bola hlupost. Ako som spominala, strpela si sice ponizenie, ale ukazala si aj vlastnu silu a ked je chlap svina, tak pri takom sa nema co zostavat... ☹ Takych darebakov, si tu ja nezastavam a nezastava si ich ani moj muz a mozu byt 100 razy moslimovia, kto robi, take veci, co tvoj robil, tak taky chlap nema ziadnu lasku v srdci, iba piliny v hlave....☹
holky, na chvíli se s vámi rozloučím, asi tak na 8 dní, odjíždíme na dovolenou, ... ne že se mi tady pohádáte a tému zavřou, kam bychom se chodili dohadovat. 🙂 Museli bychom si najít zase něco nového 🙂
@demo
No prva cast tvojho komentaru ku mne sa mi nepaci.
Pouzila si slovo "dogmaticka" co tym myslis? Viem, co je dogma, ale ako sa to vztahuje na tu "jednu z nas" nepouzila si nespravny vyraz? Je mi jasne, ze tou jednou z nas si myslela mna,... a teraz, ja ako spravna slovenka ti mam kontrovat urobit sa blbou a spytat sa: "To si myslela seba, ano?"
Taketo dotahovanie ma nebavi. 😀
Takze co sa tyka tvojho prispevku, ze si vyberam len kamienky, chcela by som ti rada poukazat na vec ako celok. Aj ked som tieto problemy (neviem, ci si ich prehliadla uz poukazovala) tu uz rozoberala, tak ich zhrnem. Budem sa vyjadrovat konkretne o Rakusku, kedze na Slovensku zije velmi malo islamistov, ok.
Emigracia je v dnesnej dobe stale vracajuca sa tema v rakuskej politike. Je stale diskutovane, ci je pristahovalectvo dobre pre krajinu, alebo jej skodia. Su k tomu rozdielne nazory. Niektori nasinci sa boja, ze pri pristahovani sa cudzincov budu mat osobne nevyhody. Ini zasa vidia v pristahovalectvu velku sancu nielen pre Rakusko, ale aj pre jednotlivych rakusakov. Z jednou najtazsich uloh je definovat pojem "cudzinec" - kazdi rozumie pod tymto pojmom nieco ine. Niektori si myslia, ze su to ludia z inych krajin, ktori nemaju vlastny trvaly pobyt v AT (Rakusko), druhi rozumeju pod tymto pojmom cudzincov, ktori nemaju zaujem sa naucit nemcinu, ini zasa nazivaju cudzincov tych, ktori maju pristahovaleckych predkov. Jeden z najcastejsich argumentov na pristahovalectvo je ten, ze cudzinci zoberu pracovne miesta domacim obyvatelom. Obavaju sa toho, ze pride okamih, kde sa drasticky zvysi nezamestnanecka ciastka a problem nezamestnanosti sa vyostri. Toto vsak nie je pravda, pretoze cudzinci vykonavaju casto prace ktore su pre rakuskych obyvatelov podradne - opatrovatelstvo, cistiace prace, gastronomia atd. Taktiez casto su vyrieknute obavy (tak isto aj od teba), ze cudzinci (vseobecne - moslimovia zahrnuti) sa neviedia integrovat s rakuskou kultrou (kulturou EU) . Existuje vobec typicka rakuska kultura? (Ved AT zila odjakziva ako multi-kulti, nie? Vo velkom globalizovani celeho sveta sa uz davno premiesali rozne kultury, ci sa ti to paci, alebo nie, ale to je fakt. Zmiesanie kultur vsak nie je nic zleho, ale nieco uzasneho. Musi sa vsak pozerat na ludske prava a na zakony AT - podla principu - Sloboda jedneho konci tam, kde sloboda druheho zacina. Dalsie predsudky voci cudzincom su, ze su vsetci kriminalnici. V skutocnosti je to tak, ze kriminalita v AT stupa, bohuzial. Vsak zijuci cudzinci v AT neprichadzaju do konfliktu zo zakonom castejsie ako domaci.(hadzala som na inom fore statistiky, nemam chut to zasa hladat). Medzi najcastejsie kriminalne ciny dochadza prave velkou castou vdaka organizovanym kriminalnym bandam, ktorych clenovia nemaju trvaly pobyt v AT (vid statistiky). Cize to v ziadnom pripade nemozu byt moslimovia, kedze pochadzaju z tretich krajin a nemozu sa volne pohybovat po EU. Vytvarat strach z cudzincov je vyborna prilezitost politikov dostat svoje volebne hlasy, bohuzial ale na tomto principe to funguje. Ze deti cudzincov stale vyhladavaju konflikty je typicky predsudok, ktory pocujeme zo skol, casto sme to nezazili sami, ale jednoducho poculi od niekoho. Je sice pravdou, ze podozrenie kriminalnych mladistvych stupa, ale to nie je zapricinene povodom krajiny, ale vysokou kvotou nezamenstnanych v tejto vekovej kategorie. Ale vela robi aj vzdelanie a diskriminacia (jednoducho to bolo a aj bude, ze vzdy bude uprednostneni rakusak pred cudzincom). Pravoplatne odsudenych cudzincov z tychto kruhou nie je vsak napadne. (pozri si tiez statistiky k tomu). Casto padaju tvrdenia, ze cudzinci len vyuzivaju rakusky socialny system. Ale toto nie je korektna hlaska, pretoze prave tito cudzinci priniesli rakuskej statnej pokladni v poslednych rokoch daleko, daleko viacej financii, ako z neho cerpali. (vsetky statistiky si mozes pozriet na stranke www.statistik.at). Okrem toho by rakuska ekonomika bez cudzineckych odbornikov ani zdaleka nebola na takej urovni, ako momentalne je. Taktiez ma AT dalsi velky problem, pretoze sa rodi stale menej a menej deti. Cize je nevyhnutne, aby sa pristahovalectvo podporovalo, aby sa tento problem odstranil, ci sa ti to paci, alebo nie, ale je to jednoducho fakt! Pretoze moze nastat bankrot statu, pre stupajuce percento starnucich a ubudajuce mnozstvo deti. Fobia ISLAMIZOVANIA v AT vedie vzdy k drziacim sa tvrdeniam. Z roznych partii, taktiez medii je to zmedializavane tak, akoby zili skoro sami moslimovia v AT a musia este malo zostanych katolikov chranit pred nimi. Toto je vsak absolutne klamstvo! Kedze Rakusko ma celkovo len okolo 6,5% celkovej populacie vedenych moslimov (v rakusku musis udat vierovyznanie) a taktiez nevykazuju ziadne znamky, ze by chceli globalne obracat zijucich katolikov v AT na moslimov a brat im ich vierovyznanie, nevidi sa, ze by behali od domu k domu a robili naval na krestanov a nutili ich konvertovat. (prekvapena - je to len 6,5%).
Posledna skupina su azylanti - stale viacej su podozrievany, ze utekaju z vlastnej krajiny z ekonomickych dovodov. Toto nemozeme ale takto globalne povedat. Vela utecencov, ktori pridu do AT su vo vlastnych krajinach prenasledovani. Dovody pre toto prenasledovanie su mnohe. Okrem toho su prenasledovani kvoli nabozenstvu, sexualnej orientacie, farby pokozky alebo svojho politickeho postoja. Tito ludia potrebuju ochranu krajiny do ktorej prisli a v ziadnom pripade by sa s nimi nemalo zaobchadzat ako s prizivnikmi krajiny. Taktiez je velmi oblubena medializacia velkej vlny utecencov, no vsak Azyl dostane rocne len 0,06%, aby sa udrzal rovnomerny rast populacie. Cize nemoze v ziadnom pripade prist k nekontrolovatelnemu rastu cudzincov!
Myslim, ze som z toho celku nic nevynechala, ale toto je realita! Presne predsudky, ktore som spominala a ktore mas aj ty sa nezakladaju na spravnych udajoch a nezodpovedaju realite. Vsetky udaje, ktore som sem pisala, som si osobne pozrela zo statistik, takze mozes si ich skontrolovat!
Vies to nie je len donesiem si do krajiny cudzincov (aj moslimov), nech robia ako kone, tie najpodradnejsie roboty a ocakavat od nich, ze sa problematika integracie vyriesi sama. Treba trosku porozmyslat. Ak chcu, aby to fungovalo, musi aj stat pre to nieco urobit (ako som spominala s tou skolkou). V prvom rade vzdelanie, dobra praca a znizi sa aj kriminalita a podobne veci. Najprv pustit cudzincov do krajiny a potom ich odcudzovat a robit z nich globalny problem, je trosku prehnane, nemyslis. 70% opytanych moslimov druhej generacie povazuje za prvorade dobre vzdelanie pre svoje deti. 68% moslimov narodenych v AT ako prva generacia, su za zakony demokracie, pretoze to pocuvali v skole a vyrastaju na tychto principoch a az 82 % moslimov su za to aby sa zeny zahalovali len v tom pripade ak to same chcu. 5 % by nutilo zeny a zvysok je proti zahalovaniu. Toto je to co by ti malo ako celok otvorit oci. To co tu ty prezentujes, nehnevaj sa, ale nepodklada sa na nijakych dokazok, vsetko su predsudky, ktore mas neviem odkial, ale kedze nezijes v medzi touto komunitou, tak asi z medii.
A ano, ked niekto povie, ze by svoje dieta nedal do skoly medzi farebnejsie deti, tak to ja povazujem za cisty rasizmus! Ked berie len negativne nazory a pri pozitivnych napada zeny moslimiek, ze klamu, tak to povazujem za cistu drzost!!!
Dufam, ze som ti dostatocne v celku odpovedala a nevynechala som ziadnu problematiku 😀 😀 😀 😀
@elen3 Mas vlastny nazor na zmiesane manzelstvo, mozes kludne opisat to tvoje. Ale hecovat tu nepotrebujes nikoho, ok. S Alizou suhlasim v niektorych veciach, v niektorych nie, ale to je osobny postoj, no a s alicou, tak jej styl pisania srsi rasizmom, takze s touto jej predstavou nemozem a ani nechcem suhlasit. Hlavu a pätu tu ma kazdi prispevok, lebo sa vedie konverzacia, ak si si nevsimla, takze napis svoju skusenost, alebo radsej nepis nic, akoby si mala hecovat. Dakujem.
@demo
Môj "mikrosvet" by musel byt len moja multikulti budova, štvrť... (Co je naozaj ideálom. 😎 )
Ty si vôbec nepochopila prečo som hovorila o spolužití v mieri medzi rôznymi rasami a náboženstvami?!
Lebo je to možné! Tento ideál je možný a sama ho žijem.
ALE.
Ak by som žila len v mojom malom dokonalom svete ako hovoríš, s klapkami na ušiach a očiach, nikdy by som negatívne veci nespomenula resp. Nepriznala ich existenciu. Co nie je pravda. Lebo som. V každom druhom príspevku.
Nemohla by som mat rodinných príslušníkov zo 4 kontinentov, 3 rás, 6 etnicit, a 4 náboženstiev. Ale len čisto bielych kresťanov.
Ale hlavne by som nemohla vedieť z prvej ruky ako veľmi náročné (aj napriek vzdelaniu, peniazom, názorom, vedeniu normálneho života...) dokázať zvysku obmedzeného sveta (hlavne v takých bohužiaľ prispatych krajinách ako naše SK) ze slušní ľudia su si všade rovni. Nie rovnaki, každý sme ini, unikatni ale rovni! a toto ked neguje a neprizná inteligentný, vzdelaný, zcestovany slovak co ine si mám myslieť, ze osobná nenávisť mu bráni priznať realitu?
.
Konkretne moslimi v USA tvoria tiez len mizive 2% populácie, žiadna hrozba. Zidia okolo mna maju yamaka (čiapočka), kresťania kriziky, niektorí šatky na hlave, turbany a necítim sa ohrozená. Nikto ma nepresvedčia nevnucuje ich pravidla. (Ako si napísala ty, ze sa treba brániť) Ked som bola v Európe takisto nikto
@mariuskaa mat rodinných príslušníkov zo 4 kontinentov, 3 rás, 6 etnicit, a 4 náboženstiev,toto je tvoj biologicky mix alebo si to vyzenila?T je teda riadny mix,zrejme preto si tu multikulti branis zubami nechtami ale my co mame biologickych pribuznych vylucne belochov z Europy vnimame to multikulti inak,ti ludia nam niesu blizki a pretoze sa s nimi v nicom nestotoznujeme,bojime sa ich.Tak ako ty chces aby sme my pochopili teba,mala by si pochopit aj ty nas.
@erjona inak, nemusis komentovat uplne kazdeho, kto sem napise 😉. @elen3 to adresovala mne a alice..., tak trochu nerozumiem, preco sa hned do nej pustas 😖. Vyjadrila svoj nazor, viac nenapisala, tak sa mi zda nevhodne na nu utocit a vyzyvat ju, aby prispela skusenostou, Nikoho z vas neurazila, ani neoslovila 😉. Nechaj ludi, nech si vytvoria nazor, maju na to pravo a nemusia nic zdovodnovat. To v dobrom 😉. Len som si vsimla, ze si ako taka 'osicka' 😀, ktokolvek prispeje a nie je to podla tvojich predstav, tak sa hned donho pustas.
A k teme....Viem, ze si to nepripustis, ale zial, nemas objektivny nazor na danu problematiku, darmo tu budes hadzat statistiky. Zijes v mikrosvete, ako napisala @demo, kde si stastna s pozitvinymi skusenostami s jednym moslimom (tym druhym, ktorych poznas, do spalne nevidis) a celok nevidis. Si mozno jedina, ktora ich takto obhajuje, cela europa sa proti nim buri a verim, ze aj Rakusanom vadia, na to dam krk! a konkretne k Albancom, ja nepoznam jeden normalny vztah s takymto muzom, vsetky tie zeny boli tyrane, bola im obmedzovana osobna sloboda, boli bite, privezovali ich doma o radiator a pod....plus albanska mafia ti asi tiez nieco hovori a tych je na SK viac ako dost ( a urcite nielen na SK), mala som s nimi docinenia....takze na zaklade tvojej skusenosti s jednym albancom si ma stale nepresvedcila, ze vacsina z nich je super a ti ostatni boli len vynimky, pre mna si ty ta vynimka. To, ze ty si stastna, je fajn a prajem ti len to dobre, ale ja mam svoj nazor a skusenost. takisto mam svoj nazor napriklad na cernochov a to vdaka osobnym negativnym skusenostiam, ktorych sa za tych 7 rokov, co som v UK, nazbieralo velmi vela. Pozitivnu nemam ani jednu 😖. a preto si ich nepripustam k telu, nevidim ziaden prinos v kamaratstve s nimi.

@demo
zijem v zahranici 10 rokov, bola som sukromny tutor slovenciny ale predstav si, ze niekedy aj s hrubkami mam problem, Toto som musela prekladat na google/translate. A aj tak som to asi zle. O mojom slovoslede ani nehovorim... ale nevadi, hlavne, ze chapes.