icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

erjona
26. sep 2013

@mariuskaa No ja ti to stale tvrdim, cisty rasizmus 🙂

mariuskaa
26. sep 2013

@alice107 slovo "radit" pouzivas ty...
napriklad na tejto strane
".... ponatia nemas,ake problemy maju zeny este ked len zacinaju taky vztah s turkom ci arabom napriklad aj v de. a tie ak pridu sa poradit pred sobasom varujem.."
ine tvoje rady:
Aj ked .. kazdym sklonovanim slova "rada" alebo "pomoc" najdeme najmenej 35 odkazov na
alica rada, radim, ja len radim., chcem pomoct....

https://www.modrykonik.sk/forum/hladaj/?cx=0093...

erjona
26. sep 2013

@mariuskaa A na kazdom fore ju sfuknu ako sviecu, ze o jej rady nikto nestoji 🙂

dominika2727
26. sep 2013

@mariuskaa
@erjona jezis henta uraduje uz aj tu 🙄

erjona
26. sep 2013

@dominika2727 Vidis, rozdava jej drahocenne rady 🙂

aliza
26. sep 2013

@mariuskaa tu nejde o to, ze ktory sport, ale momentalne je to zamerane najma na biele deti, ked uz teda hovorime o vrcholovom sporte. Dcerin trener je povodom z Indii a trenoval nejedno 'farebne' dieta a mali rovnake skusenosti, on osobne tiez. Oni ti to nedaju nejak velmi najavo, ale napriklad tvoje dieta nie je pre nich dost dobre a neozoberu ho do vrcholky. A nejde tak o farbu pleti, ako o povod a ten je u nas, zial jasny. I ked, mam aj kamosku cernosku, ktorej syn hra a ta tiez z jedneho klubu odisla lebo sa tam 'necitila dobre'. Takisto mam doverne info, ze naschval zgrupuju pristahovalcov do stvrti, vedome tam ucitelia netlacia deti do ucenia a nesnazia sa im dat dobre vzdelanie, aby tie deti po vystudovani zostali v tej istej stvrti a nesli dalej na UNI a nebrali neskor bielym pracovne miesta a nemiesali sa medzi nich. Takze aj takato je Britania.

mariuskaa
26. sep 2013

@aliza
Je hrozne, ak vas neberu rovnocenne a davaju vam to pocitit. (z kadial si hovorila ze je tv. muz?)
Situaciu v GB neviem posudit osobne,.
Ale vygooglovala som "GB olympic team" a su tam vsetky farby pleti.
V manzelovej rodine maju viaceri skoncenu Oxford a ine Britske univerzity, dokonca muzov otec pred 50 rokmi tam studoval a nikdy menejcennost necitil. A to pred 50 rokmi. Mozno bolo viac neznasanlivosti ako teraz? Alebo menej.. neviem posudit.
https://www.google.com/search?newwindow=1&biw=1...

mariuskaa
26. sep 2013

Nieco na odlahcenie,
moj syn ma tento tyzden v skolke "Tyzden knihy"... a maju tam rozne detske knihy na zakupenie, takisto ako aj kazda trieda ma "zelany list knih" (wish list) kde mozeme kupit knizku z listu a darovat triede.
A mali tam knizky o Vianociach, o Hanukkah, Kwanzaa - rozne etnicke, a zaujala ma aj tato knizka kvoli nasej kontroverznej teme tu na MK.
Golden Domes and silver lanterns: A Muslim book of colors. (Zlate domy a strieborne lampase: Muslimska kniha farieb)
Pytala som sa hned v kancelarii, ako budu rozoberat temu Vianoc v skolke, a bolo mi povedane, kazde nabozenstvo kazda etnicita bude preberana ako roznorodost ale nic z toho specificke alebo nic z toho nebude ucelovo uprednostnene.. velmi uspokojiva odpoved. Deti v skolke sa uz ucia od malicka ze su rozne odtiene a rozne nabozenstva a kultury. (tieto knizky boli v skolke na zakupenie).

aliza
26. sep 2013

@mariuskaa nemusis ma presviedcat.....mam vlastnu skusenost a nie som jedina. Nezijes tu, takze zbytocne budeme viest dalej o tom dialog 😉, to v dobrom. A nie je sport ako sport....

mariuskaa
26. sep 2013

Este raz prekladam tu prvu knihu:
Golden domes and silver lanterns: A muslim book of colors.
Zlate kopuly a strieborné lampy: Moslimska kniha farieb.

mariuskaa
26. sep 2013

@aliza ja ta nepresviedcam.. ani som to nemala v umysle, ved som napisala, ze tam nezijem neviem posudit.
Viem veci len z google., alebo z rodiny. Nic ine. A je mi luto, ze ti to davaju pocitit.. napisala som to.
Nechcela som sa ta dotknut.

aliza
26. sep 2013

@mariuskaa nie, nedotkla si sa ma 😉, len sa mi nezdalo vhodne poukazovat na olym.tim a davat odkazy a pod. Je to moja vlastna skusenost, tiez by ma to nikdy nenapadlo, ze moze byt prave v UK problem, ale tak co uz, ideme vlastnou cestou a ja verim, ze to dokazeme aj bez nich.

erjona
27. sep 2013

@aliza Dojdi do Rakuska, tu musi kazde dieta vediet vsetko rovnako ako aj rakuske 🙂

erjona
27. sep 2013

@mariuskaa Vies ako to funguje s olympiadou. Pride dobry sportovec - cudzinec a poziada o obcianstvo a dostane ho za velmi kratku dobu a uz je v reprezentacii, aspon co ja viem, Nemecko to takto praktizuje.

erjona
27. sep 2013

Rakusania prijali aj novy zakon, dieta ma povinnu dochadzku do skolky posledny rok, pred zacatim skoly, aby sa naucilo nemecky a ked nie je na urovni, ze by mohlo navstevovat skolu s jazykom, musi ist do predskolskej triedy, takze nie je pripustene do skoly a podla mna to super spravili, pretoze tym padom nebrzdi ine deti 🙂 Do skolky chodi specialna pedagogicka, ktora uci tieto deti nemecky - moje deti vedeli perfektne nemcinu, na irovni rakuskych deti, takze neboli zahrnute do tohto programu, bolo mi to na individualnom rodicovskom oznamene, ze to nepotrebuju 🙂

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
27. sep 2013

@demo No vsetko som tu nechcela vypisovat, ale ja viem preco to spravili, ale objasnim ti to... Skolka na jedno dieta stoji 250 eur, ja som za obe deti platila 500 mesacne - len skolku. Cudzinci s viacerymi detmi si nemohli dovolit taketo obrovske sumy platit. Za dalsie, ak si na materskej dovolenke, alebo nepracujes, tak miesto si ani nedostala, takze rodicia, darmo chceli dat dieta do skolky kvoli nemcine, jednoducho ak nepracovali obaja nedali dietati miesto. Potom sa samozrejme nemohli integrovat deti a ucit sa poriadnu nemcinu. Preto zaviedli tento zakon, aby si to vedel kazdi rodic dovolit, plati sa len cena za jedlo a to okolo 50 eur mesacne. Takze tym padom sa to zaviedlo ako povinna dochadzka 🙂
Takze zbadali v com je problem a nic si neskraslujem, podla mna to velmi rozumne spravili...spavit rozumny krok je vzdy lepsie ako sa potom stazovat, ze nemaju cudzinci dokoncene vzdelanie a stavaju sa z nich grazli... takze ich hlavy rozmyslaju 😉

erjona
27. sep 2013

@demo Ja si uvedomujem celok, nic si neprikraslujem, dokonca som ani len nikde nepoprela, co sa stava v zaostalych moslimskych krajinach, ale nemusim kvoli tomu sa stat zatrpknuta a spominat len negativne veci, ved sa ich tu naspominalo hajajaj, a dokonca si dovolim tvrdit, ze az prehanalo a malovalo vsetko len na cierno, z vela prispevkov bola citit dokonca nenavist, tak k takejto skupine ja teda nechcem patrit, radsej zostanem ta neskodna 😉 To by si mala praveze ta druha strana uvedomit, ze nie vsetko je take cierne !!!

erjona
27. sep 2013

@demo A pri vlade je SPÖ - to je strana, ktoru volia skoro vsetci cudzinci s rakuskym obcianstvom, ktori preferuju multi-kulti 😉 Rakusko cakaju dalsie volby 🙂

erjona
27. sep 2013

@demo Jeden priklad - ty si myslis, ze nosenie satky je utlacanie zenskych prav, ja tvrdim, ze to väcsinou, hlavne tu v EU zeny robia dobrovolne, ty si zasa myslis, ze su nutene - takze mame obe 2 rozdielne pohlady na jednu vec - Tvoj je uplne znegovany, moj je v strede - lebo väcsinou neznamena vsetky - takze si myslim, ze sa ja trosku viacej priblizujem k tomu stredu, narozdiel od teba 😉 Takze v tomto pripade nemozeme mat rovnaky pohlad na celu problematiku, lebo sa kazda pozerame z inej strany a z inej pozicie.....🙂

alice107
27. sep 2013

@mariuskaa ja sa musim skutocne cudovat tvojim reakciam na mna .su absolutne su od veci. naco si davala ten link? 😀
ja som svoj nazor na veci v tejto j teme napisala jasne. kazde slovo mozem len potvrdit znovu.
tvoj prispevok ku mne len potvrdzuje,ze kto nema argumenty/ako ty/,hlada veci na osobny utok. sa ti cudujem,skutocne. 😀
tymto povazujem z mojej strany nasu konverzaciu za uzatvorenu.

erjona
27. sep 2013

Ta velmi zacudovana osoba na tomto fore, nech si precita svoje vlastne komentare, ako napada zeny moslimov, ze klamu a cuduj sa svetu, nebolo to po prvy krat, nech sa prestane cudovat, lebo ako sa do hory vola, tak sa z nej ozyva........ 😒 😒 😒 😒

eva8
27. sep 2013

@demo ano, Dzibranov Prorok, je to pekné čítanie, poéziu mám rada...

eva8
27. sep 2013

@erjona Prajem skoré uzdravenie

erjona
27. sep 2013

@eva8 Dakujem Evy, dnes je to uz ovela lepsie 🙂

mariuskaa
27. sep 2013

@demo

Kedze sa @erjona pozera na vec ako celok a nie je plna nenavisti, vtedy si moze ist sadnut na kavu so srbkou. Nie?
Ako celok znamena, ze sa na to pozera, ze aj napriek vojne, a vrazdeniu, vacsina ludi "normalnych obcanov" tuto vojnu nechceli, a za to nemohli? Ze ta srbka s ktorou je na kave v ziadnom pripade nie je zodpovedna za vojnu alebo nestastie co sa stalo jej manzelovej rodine (priklad)?
Neviem, ci moja budova je considered mrakodrap, nemyslim si. Ale moje nazory predsa nie su ovplyvnene len krasou NewYorskej multikultury, lasky, a porozumenia medzi vsetkymi narodmi. 🙂 Vsak som spominala, ze v nasej slovneskej rodine (aj dobrych priatelov ) to mame poriadne pomiesane takze mam osobnu skusenost z prvej ruky ako sa na SK pozeraju napriklad na romov, asiatov... vidim, ake su nazory na turkov, albancov.. vidim krutu realitu, ze stale nie je podstatne co je v cloveku, ale viditelne atributy (farba koze, etnicita, nabozenstvo) , podla nich sa sudi. A viem a uznavam, ze existuju radikal ktori robia hanbu a podla nich su vytvorene predsudky, a niektori (co nemaju osobnu skusenost) si myslia, ze cely svet je taky.

mariuskaa
27. sep 2013

@demo
a nie je to nahodou takto?

1. Problematika ras, nabozenstva, etnicity (sex. orientacie) ako detail = pozerame sa na neprisposobivych jedincov, extremistov, zaostale civilizacie... a sudime cele narody podla nich.
2. Problematika...................................................................ako celok = zhrniem to v priklade knizky u mojho syna v skolke, co som spominala na predchadzajucej strane s fotkou.
"Zlate kopule, strieborne lampase : Kniha muslimskych farieb... Deti sa ucia ze byt inym je unik, krasne a zaujimave a hlavne uplne normalne.
Aky mas na to nazor?

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal