icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

tanja0808
28. sep 2013

@erjona
@aliza

ano dievcata je to tak najhorsie bolo to ze sme sa naozaj velmi velmi lubili. ALe je to uz za mnou. A pride mi nefer od neho vyvolavat mi a pisat ,,skoro zalubene,, sms, a jeho zena rodi. Je to na hlavu. Stale mi vravi ze budem pre neho jedina a co viem po mojej poslednej skusenosti s nim nebrani sa vobec sexu so mnou dokonca chce aby sme sa stretavali za tymto ucelom. Dost ma to psychicky nici.

kuwait
28. sep 2013

@tanja0808 jemu nevadi ze zena rodi ved on moze mat 4 zeny,oni zmyslaju uplne inak ako nemoslimovia,ty sa nanho vykasli uz raz ti ukazal za co ta ma,niesi nejaka chudera aby si lpela na takom odpade

erjona
28. sep 2013

@tanja0808 No ja by som takemu chlapovi ani telefon nezdvihla, svoju cestu si vybral a aj zivot, tak nech ho zije s tou, ktoru mu vybrala jeho rodina !!!! Jednoducho mu povedz, ze ty tuto hru viacej hrat nebudes a nech ti da pokoj... 😖

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
28. sep 2013

@aliza Mila aliza, kedze si tu celu dobu zastavam aj tvoje dieta, pripada mi nefer tvoja reakcia voci mne! Napisala som to preto, ze ta elen nenapisala svoj nazor na vec, ale je to ciste hecovanie. Vies velmi dobre ako sa vola tato stranka, tak preto som na jej adresu reagovala. Taktiez som napisala, ze s tebou v niektorych veciach suhlasim a v niektorych nie. Pisat, ze mam mikro pohlad, je trosku prehnane, citala si ten prispevok odomna, kde som celu problematiku zhrnula? Z coho sa ma robit makro pohlad na problematiku, ked nie zo statistik. Ja studujem manazment verejnej spravy, kde je vela politologie zahrnutej, taktiez sme mali makro a mikro ekonomiku, ked sa globalne pozras na nejaky problem, tak musis cerpat poznatky zo statistik, bez toho to predsa nejde. Ale kedze nemas pravdepodobne vzdelanie v tomto obore nevies to objektivne posudit! Ako ohrozuje 6,5 % moslimov cele Rakusko? Moj pohlad bol objektivny, nic som neprikraslovala, taktiez som napisala problematiku, ktora by sa mala riesit a chvala bohu sa aj riesi! Co sa tyka mafie na SVK a Albancov - vies vobec kolko albancov z kosova zije na SVK - ked ich je 100 (teraz mozno viacej je to z roku 2010), tak je to vela. Mafiani na svk su hlavne macedonski, takychto si tu ja zastavat nejdem, prajem im, aby ich nacapali a kazdemu dali, co im patri, len to by sme nemohli mat taky skorumpovany system na SVK aky mame. Dalsia vec, preco nenapises ty akej narodnosti je tvoj muz, ale ked mi spomenieme tu nasu, ako prve mas za potreby napadnut tuto etniku. Nehnevaj sa, ale neprehanas to trosku? O radiator ta vie priviazat aj Slovak. Ja som vynimka? No tak to by si sa cudovala, kolko takych vynimiek ako ja existuje, nizsie ti skopirujem z jedneho fora co pisu o manzelstve s albancami. Prave v Albansku a Kosove je obrovske mnozsvo katolikov a ziju spolu v pohode, nenapadaju sa, takze tu mate jasny priklad, ze dve rozdielne kultury vedia spolu nazivat. Nikto nikoho nekamenuje za vierovyznanie! Ty nepoznas jeden normalny vztah a nijaky nedopadol dobre. (Inak, akoby som pocula alicu, bez urazky, zacinas preberat jej typ vyjadrovania sa). To je neuveritelne toto tvrdit, ked si ich ani k telu nepustis, ako by si aj mohla poznat. Ze im do spalne nevivim? Predtav si, ze ani ty! Prave pre toto som nechcela napisat etniku mojho manzela, ale som sa rozhodla, lebo ja nemam co skryvat, ty pravdepodobne ano. Ci sa ti to paci, alebo nie, aj tak je tvoje dieta castou moslimskej kultury a ma moslimskeho otca. Mas k nim nenavist, tak nechapem, co ta este pri takom chlapovi drzi, aj ked pises, ze vztah je teraz ok, tvoje prispevky bohuzial zavanaju aka si vlastne nestastna. Ja byt na tvojom mieste, chranim si vlastne dieta a nie este podporovat rasisticke narazky, ktore zahrnaju aj TVOJE VLASTNE DIETA!!! Nepochopim ta, ja sa za svoje deti bijem ako dracica a ty robis presny opak! Keby niekto napisal, ze by nedal do skoly svoje dieta pri farebne dieta a este ho v tom podporis, tak to je sila.
Tu su tie slubene skusenosti so Slovenkami a Albancami!

Prosim ta vyhladaj si ich sama, je ich tam neurekom, je to zaujimave forum, nehovori sa tam len o kosovskych ale aj albanskych albancov! Ale pozor, je tam aj dost primitivnych Slovakov/niek, ktorych slovnik obsahuje hlavne vulgarizmy.

http://www.komunita.exil.sk/kontakty-v-zahranic...

Su tam aj negativne skusenosti, ale neurekom aj pozitivnych!

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
28. sep 2013

@demo Asi tazko, ked im chyba populacia, by to zvladli aj bez cudzincov... Ziju 3 generacie, ale uz ta druha hovori nemecky ako rodnou recou, predsa navstevovali skoly, hallooo. Emigraciu zvladaju na dobrej urovni, ale musia byt aj podporeni... Nechapem, co tu prezentujes. Ja som ti napisala globalny problem a hodila som ti tam aj percenta, ty okrem kritiky a tvoj pohlad na vec uplne nic!

erjona
28. sep 2013

@demo Forum nie je o Romoch, takze sa na ich adresu ani nejdem vyjadrovat! 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
28. sep 2013

@demo Male deti, v predskolskom veku, nie dospelych ludi!!! Male deti, kazdy rodic rozpava doma svojou rodnou recou, je to prirodzene, nie? Robila by si to aj ty, keby si so svojimi detmi zila v zahranici a je to aj pre cudzincov vseobecne, aj napriek tomu, su tu stale novopristahovalci a presne ta prva generacia, aj ja som prva generacia s manzelom...

erjona
28. sep 2013

@demo Nevznikol len pre moslimov, aby si si nemyslela, ale aj pre slovakov a ostatne etniky...

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
28. sep 2013

@demo To sa ma pytas, ci si uz aj odpovedas, nechapem uplne tvoj prispevok. Mna hresili v skolke, ze preco som ciste nerozpavala len slovensky doma, precitaj si o tom co odporucaju odbornici. Neodporucaju rozpravat recou, ktora nie je tvoja materinska!!! Pretoze dieta sa nauci za velmi kratku dobu cudzi jazyk, ale to je tema na dlhu debatu a su o tom aj tu fora a mas to tam velmi pekne vysvetlene. Aby dieta vedelo cudzi jazyk, musi v prvom rade perfektne ovladat ten materinsky!

demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
28. sep 2013

@demo Ty zijes na SVK? Ja by som bola velmi nerada, aby moji potomkovia zabudli na to odkadial pochadzaju a zahodili svoju materinsku rec. Ja mam na toto upne iny pohlad. Prispevok pred tym som opisovala mna a Rakusania su za podporovania viacerych jazykov, cize podporuju hovorenie materinskou recou, pretoze to ti moze v neskorsom pracovnom prostredi priniest vela vyhod! Nehovorila som o 3 geneacii!!! O MNE!

mariuskaa
28. sep 2013

@alizaprepac
ale nepáči sa mi ako si utocila na niekoho manzela.
Vypytovala si sa z kadiaľ je 5 krat ale nenapísala si z kadiaľ je ten tvoj
Manzel- moslim s ktorým v stastnom zväzku si.
Mne to pripadá že je to nejaky komplex.
Moja Kamoska z columbia (sa tam narodila ale vyrastala tu)
Aj je dosť Opálená. Ale po španielsky rozprávať nebude s deťmi nanajvýš tak s rodinou
(Konvertovala na judaizmus po mužovi z katolíckej viery co len tak mimochodom je mi to jedno ale vies prečo lebo sa jej zdá judaizmus viac "posh" viac moderný. Ked už deti su tmavé nech su aspoň zidia - na papieri len samozrejme)
A stále bude hovorit ako tie asiatky mamičky na ihrisku sa groupoju.
Stále povie. "Pozri tu sme Američanky a tam su asiatky oni su veľmi nepsolocenske. Stále len medzi sebou"
Alebo Kamoska indka: " tu. Kde som sa presťahovala, su všetci multikulti tu nie su len asiati"
A ja že co mas proti? " no oni su veľmi "smart" múdre deti a stále sa biflluju že ona svoje deti tam nedá do čisto asiatskeh
Kolektívu lebo že potom jej dieťa bude vypadať ako najsprostjsie.
Sa vždy smejem v duchu že oni su takisto äčšina Američanky ako my.
To iste Kamoska kórejka hanbi sa za svoj pôvod. Žije tu 30 rokov s vie svoju reč ale ani necekne. Svojho syna neučí
Že ta reč nie je dôležitá a že jej syn je Američanom v prvom rade.
Proste zaujímavý prístup. Ale obidve sa radia medzi tie práve Američanky najradšej by boli obdve co nabielsie ...
Niektorí Mexičania (aj ked su biela rasa, lebo latino nie je rasa ale etnic) su rasisti voči černochom lebo ved su tmavší od nich. Tieto malinké vojny su veľmi smiešne. Áno nežijem len v "multikulti mrakodrape" ako niekto povedal ja viem že diskriminácia tu stále je ale je brraná ako spoločensky prešľap nie nieco normálne.

Mne pripadas podobne. Sama mas jedného doma. Nieco si spomenula o pigmente.
Z kade on je nepovies lebo sa hanbis za jeho pôvod, za deti pôvod, neviem ake sebavedomie im dávaš do života.
A takisto ako tu cely čas píšeš len to zle na moslimov nech je tvoj manzel z kadekolvek, nepostavis sa na jeho stranu, nepovies ale jeho rodina je tiež fajn takze je ďalšou výnimkou. Kedze prežívas diskrimináciu, v anglicku Radšej chces zapadnúť medzi ostatných tu na fóre chces nájsť tu spoločnosť a kolektivnost a nemáš odvahu povedat nic o tvojom. Keby toto tvoj manzel čítal, bol by dosť prekvapeny, že ani raz si ho, kultúru, náboženstvo ani pôvod nebranila.
Tak ale možno je to aj výchovou. Veľa kociek sa stiahlo z každej témy lebo nechcú byt zbytočne napadane a konfrontovane. Ja som bola naučena že aj napriek väčšiemu davu proti, je treba si svoj názor povedat.
S mojim dieťaťom rozprávame po slovenský a turecky. Už vie z ktorých krajín pochadza "maminka" a "babacim"(otec)
A pozná a nehanbí sa za svoju identitu. Lebo sa nemá za co. Ked trosku viac dospeje pochopí že jeho pôvod Nemá nic spoločne s minulosťou a len on sám ovplyvňuje svoju budúcnosť.

demo
28. sep 2013

@erjona ok

erjona
28. sep 2013

@demo 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
28. sep 2013

aliza dakum ti ,ze si sa snazila tebou oslovenej pisatelke pripomenut jej nepristojne prispevky voci mne. ale ako vidis,,je zbytocne pisatelke
@erjona cokolvek pisat o sluznej, neutocnej komunikacii 😉 absolutne nevie,co to znamena.
ja snou absolutne nedebatujem a nevsimam si jej prispevky.
a suhasim s tebou tom,ze ani ja nepoznam ani jeden normalny a vztah s muzom s moslimskej kultury.ci je to z kosova,ci turecka ,ci tunisku atd.
uplne presne si napisala,ze rakusanom vadia.a nielen im . celej zapadnej europe.
a tak isto ako ty nemam ziadne kamaratstva z tymi to etnikami.
ja dokonca ani siroko daleko nemam v okoli bydliska nastastieziadneho takeho pristahovalca.

a co sa tyka toho,ze druha generacia v de ci at tych pristahovalcov dobre hovori nemecky, je ulplna loz..uplne neobjektivna informacia je to. velmi moho z nich hovori velmi zle nemecky.
casto idu do skolky bez absolutnej znalosti nj.a to sa tyka aj grundschule.preto nemecke deti stagnuju v skolach,kde je viacej ziakov s tymi pristahovaleckymi korenmi.
mam krasny nedavny priklad.
v jednej berlinskej pristahovaleckej stvrti/gete/ v jednom gymnaziu niekolko rodicov /paradoxne tiez z pristahovaleckymi korenmi nemoslimskymi / protestovalo proti zlym znamkam ich deti.
ako dovod protestu uviedli,ze zle znamky maju tie ich deti z dovodu,ze v gymnaziu v tej stvrti prevladaju ziaci z pristahovaleckymi korenmi z moslimskych krajin. ich uroven vedomosti a samotneho nj je velmi slaba.
rodicia tvrdia,ze ich deti by lepsie prosperovali,ak by na gymnaziu bolo viac nemeckych deti. pretoze tie deti z nenemeckymi korenmi su slabe, neprosperuju a tahaju ich deti dole.
lenze problem je,ze do tej skoly ziadne nemecke dieta nepride. pretoze je to stvrt a obyvana prevazne nenemeckymi etnikami a a to este s moslimskou kulturou.
co sa tyka zmiesanych manzelstiev, dostala sa mi doruk kniha jednej americkej profesorky psychologie Phillis Cesler./ z city univerzity v new york/.
je to je boiografia. pojednava o jej manzelstve s moslimom.
ako 18 rocna sa v USA stretla ss bohatym afganskym studentom abdulom kerrem. bol to syn bohateho afaganskeho bankara.posobil europskym dojmom sposbu zivota a vychovy.
a ked je povedal,ze na navstevu jeho krajiny moze len tak ist,ak budu zosobaseni,suhasila.vzali sa napriek protestu jej rodicov.
a po svadobnej ceste po europe isli na navstevu do afaganistanu. a tam sa azacina jej nelutostna odisea .

opisuje ako sa jej prouropsky vychovany manzel ´´zmenil´´ .opisuje svoj zivcot v hareme s so svojim 4 svokrami. svokor totiz mal 4 manzelky a 21 deti s nimi.
pise o nasili jej manzela na nej, o zivote v inej kulture a o nemoznosti s anavzajom chapat pr odlisnost myslenia a zivotnych hodnot.
opisuje svoje 2 neuspesne pokusy o utek z krajiny.a to ,ze dostala hepatitidu ,ked bola tehotna.a mala aj ine choroby.
nakoniec sa dostala strastiplne domov do usa. a tiez potrwtila..co bolo podla nej len dobre.
takze dalsie take neuspesne mut-.kulti manzelstvo.
nikdy som nevidela a nepoznam ziadne uspesne zmiesane manzelstvo.

erjona
28. sep 2013

@demo Je to normalny postoj a samozrejme, ze si budem stat za svojim povodom. 😀

erjona
28. sep 2013

@alca107 Trosku viacej sa informuj z oficialnych stranok, tvoje emocie tu uz pozname 😉

erjona
28. sep 2013

@alice107 Pozri si to zo statistik a potom sa budeme o tom bavit, kto tu siri LOZ 😠

mariuskaa
28. sep 2013

@demo
citujem ta "Ak zijem v krajine, kde sa mi dari, kde som integrovana a mam plany vychovat tu svoje uspesne deti, tak ich ucim od malicka uradny jazyk tej krajiny, ci? To je logicke."
Vobec to nie je logicke.. Deti su ako spongia, a kazde je ine... Ja od prveho dna hovorim na maleho slovensky a manzel turecky, ale kedze zijeme v anglicky hovoriacej krajine, a ja a manzel tiez len anglicky medzi sebou... maly rozumie oboje... aj nieco povie (10%) ale inak perfektne len anglicky s us prizvukom. Ja si myslim, ze hovorim dost dobre. ale moj maly mi opravuje vyslovnost aj tak. 😀 😀 😀
So spanielky hovoriacimi detmi, kde obaja rodicia su z tadial a rozpravaju sa len spanielksy doma... do skoly vacsinou pridu do prveho rocnika, ze ani nevedia nic po anglicky... (som za inak), ziadna hanba nic. do roka vedia vsetko aj s prizvukom. Ved takto su dvojjazycne tie deti. Vsak uz 2,3,4 ... generacie latincov sa rodia v usa ale vsetci vedia spanielsky. lebo doma sa tak hovori. Velakrat ich rodicia ani AJ nerozpravaju (ale to je uz ina tema) .
Kamoska z CostaRica (manzel american ale) sa rozprava na deti len spanielsky a manzel anglicky.
Prestudovala som si knihy o dvoj,trojjazycnosti... treba pokracovat v tom svojom jazyku.
Kamoska slovenka... jej syn ma tiez 3 jazyky ale po slovensky vie krasne.. akoze zavidim, ako jej maly rozprava.

demo
Autor odpoveď zmazal
elen3
28. sep 2013

@erjona ked ma zaujme nejaka tema, tak si ju precitam. a tato ma zaujala. a ako nezainteresovanej citatelke na mna zaposobili prispevky od @aliza a @alice107 pretoze su inteligentne a trefne. a tiez bez gramatickych chyb. ked sa mi nieco paci, tak to napisem, opacne to nerobim ked nemusim...

erjona
28. sep 2013

@elen3 No ja mam gramaticke chyby, uz som to tu pisala, pretoze sa koncentrujem na obsah a nie na gramatiku a casto nerozmyslam, ci pisem v j.c. alebo plurale a s padmi G a I (s,z). No a gramaticke chyby, ked sa lepsie zacitas, najdes aj tam zlaticko! Ale to nie je cielom tejto komunikacie niekomu vytykat chyby, pisat k veci. Som rada, ze ta tema zaujala, ale kludne sem mozes napisat aj vlastny postoj. Nezabudaj, ja som uz 14 rokov mimo Slovenska, teraz je moja gramatika ovela lepsia, kedze studujem a vela citam zasa po slovensky. Len tolko som chcela dodat k tvojmu postoju.

erjona
28. sep 2013

@demo Keby tychto cudzincov nepotrebovali, tak by to ani nedotovali, ver mi, je to tak, keby nepotrebovali vzdelanych ludi hovoriacich viacerymi jazykmi, tiez by to nedotovali. Rakusko potrebuje cudzincov a preto aj robia tieto projekty integracie. 😉

erjona
28. sep 2013

@elen3 Este mam dve otazocky na teba - je podla teba inteligentne niekoho osocovat, ze klame? Je podla teba inteligentne ludi hadzat a odsudzovat podla farby pleti? Tak asi mame uplne iny postoj a predstavy co sa tyka inteligencii 😒