Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo
Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
@cynthia2012 JOJ to ma mrzí co sa Vám stalo s bytom a aj to ze to uz dopredu musíš hovorit. Tak to je hrozná diskriminácia. Slovensko pozadu 100 rokov. Nie je to právne ošetrené ešte? Ze si to nemôžu dovoliť povedat? (Ze vás nemôžu diskriminovat na základe ethnicity? Pozri si na to lebo zdá sa mi, zen uz je to protipravne.
Ja zijem v zahraničí a samozrejme, ze v mojom okoli sa to kde tu stale objavuje. Nie Zrovná proti indom (väčšina ciganov by mohla zapadat medzi Indov, možno aj bielych alebo latincov) ale hlavne voči černochom. Ak si pozeras byty realiťák ti nemôže ani povedat táto časť je nie je pre vás je čisto biela predpokladám ze chcete bývať v ciganskej (černošskej, kórejskej, židovskej) časti. To je protizákonne ale stáva sa to.
Mne realitačka povedala. : "tu to budete mat super a žiadni černosi" - ona bola z bývalej Juhoslávie - tak som sa jej naschval opytala "a čo Chorváti, lebo tých ja nemusím" urazila sa a vymenili sme ju.
@demo niečo. Fr alebo GBa vyspelejších krajinách EU žije väčšie možno množstvo ľudí s inou farbou pleti a ludia su viac zvyknutí a maju to aj právne ošetrené.
Na sk je cigan ako cigan a nepovedz mi, ze sa ti páčilo co povedali
@cynthia2012 manželovi alebo ze musí dopredu to hovorit do telefónu aby sa "predišlo komplikáciám."
Vies sa vcítiť, ze by si toto musela hovorit dopredu o tvojom manželovi? (Len teraz mi prosím ta nepovedz, ze ty by si nemusela lebo by si si nikdy Roma nezobrala.)
Ale keby, vcíť sa máj empatiu a odpis. Je to hrozne!!!
@demo no. Veľa Európanov chodi robit reportáže na Luník a hovoria to ako o najväčšej hanbe Slovákov. V Tom zmysle, ze ich tam nechali a ani sa nepostaraju ani o tie deti. Je to nadlho. Treba vzdy nájsť pozitívne príklady. A z nich si brat pozitívny príklad nie z diskriminácie a z dikriminacnych fórach.
Ja som napríklad čítala o zamestnávateľovi z írska ze on nebude zamestnávať Slovákov kvoli tomu ako sa slovaci chovaju k ciganom. Co bolo velmi zaujímavé. Samozrejme som proti
@demo pointa ti unikla. Ak sa o pracu uchadza clovek - jedno akej pleti - a je najviac kvalifikovany zpomedzi uchadzacov, zoberu ho!!! Nepovedia mu ale vy ste rom, romom pracu nedavame, alebo vy ste rom, romom byt neprejanimame (nepredavame) lebo to je nezakonne. Okrem ineho sikovni a dobri romovia v EU - ludia ich tazsie zaradia ze su prave ciganske etnikum, prave pre vela sikovnych a vzdelanych indov, latincov.... takze nebije to tak do oci a dobri akejkolvek pleti sa viac stratia v kope sena dobrych a slusnych. NA sk to do oci bije, nie je az tak bezne, ze k nam chodia cudzinci. (ano je ich dost, ale stale nie je to bez "ze ludi inej pleti beru ako atrakciu, ako nieco noirmalne) , stale to nie je take bezne ako v inych EU. A preto vacsia diskriminacia, rasizmus a otvorene nechutne spravanie slovakov voci dobrym, vzdelanym a sikovnym - inej pleti.
@demo zase vedla s pochopenim, nie demo, ja nehovorim o nevzdelanych, alebo nesikovnych alebo neprisposobivych darmozracov, co isli do EU za vidinou zrovnopravnenia a hlavne poberania prispevkov, nepracovania a okradania statu.
Ja hovorim, o tych slusnych, pracovitych, dobrych ludi. A ti sa maju v EU o dost podstatne lepsie... ako na SK. O USA ani nehovorim. Ta volnost, a freedom, nikto sa nepresadi v autobuse, aby nebol vedla teba lebo ved ho asi okradnes, nikto ti neda krivy pohlad ze co si zac., alebo co ides spravit... mas rovnaku sancu ako kazdy iny. A ak nahodou povies ze si rom, uplna pohoda. Ludia aj tak nevedia nase slovenske problemy, beru ta v pohode.
@demo mna to mrzi ze to tak riesime ale podla mojho nazoru je lepsie toho cloveka upovedomit
taktiez hovorim len prriklad nahodou by sme niekam sli niekolko 100km a po zisteni ze moj muz je rom sa mozme otocit a odist.lebo dotycnemu by sa nepozdaval...
@demo tak maju ho tam radi a nestazuju sa ...len to ze robi on nezmeni nazor ludi na tych ostatnych ...kazdy si to musi vybojovat sam a hlavne za seba ukazat ze niesu taky za akych ich povazuju
je smutné když nám Evropa vytýká že s Romy nic neděláme ale sama Británie má problém s integrací Romů
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/pr...
souhlasím s Demo že situaci musí řešit jak majorita i minorita.
nemyslím si že česko dělá málo pro integraci romů. je spousta programů na začlenění romů do společnosti,a někde se daří víc a někde míň. Ale ti z romů co chtějí pracovat a chtějí žít jako majoritní společnost určitě šanci mají. jestli jsou romové na okraji společnosti je to hlavně jejich vina. Slušné chování nemá nic společného s penězi ani s prací. navíc na nedostatek peněz se vymlouvat nemůžou. podle toho co mají v nákupním koši vidíš že se nemají tak špatně. Chápu je těžké najít práci když práci nemůžou najít ani gádžové, ale bohužel několik desítek roků byly romové za nespolehlivé a těžko se změní chování lidí notabene za nějakou krátkou dobu. všichni víme že vzdělání je základ a vzhledem k tomu jaký mají romové vztah ke škole se to asi jen tak lehce nezmění.
@mawiya gratulujem 🙂 🙂 co tam potom ked je moslim hlavne ze si happy🙂 🙂 🙂
@dominikabartlova Ďakujem. poviem to asi tak. Po mojom predchádzajúcom živote je pre mňa dôležité, aby boli šťastné moje deti. a sú 🙂 a samozrejme aj ja. a som aj ja 🙂 no a keď už mám milášika, tak chcem aby bol šťastný aj on. vyzerá že je, ale to je otázka na neho. :D . Myslím, že ľudia vidia to, čo chcú vidieť. Cítia to, čo chcú cítiť a vždy budú takí, ktorí budú rýpať a takí, ktorí nám budú priať. popravde kašlem na tých prvých a som vďačná tým druhým. 🙂 Pekný dníček ti prajem.
mawiya ahoooj presne táto téma sa týka aj mna prosím je veľmi tažké pre pakistanca dostať sa na slovensko? čo všetko musí podstupovať ? dakujem 🙂

@mariuskaa dakujem....ano ludia sa ich velmi stitia...mali sme taky problem ked sme hladali podnajom....ani nam byt neukazali a rovno nas odradili vetou ze ciganom to nedavaju......velmi ma to mrzelo....preto ked aj niekde volame alebo piseme hned ich informuje o tom ze manzel je rom......aby sme sa vyhli trapnej chvile.....je pravda ze niektori su naozaj neprisposobivy .....aj moj manzel sa takych strani.....zas na druhej strane ich potom hadzu do jedneho vreca...ale na mojho muza som hrda....ma pracu na neurcito...v praci si ho vazia....a dokonca bol prezentovat firmu a vyhrali prve miesto 🙂myslim si ze moj muz je pre viacerych dobrym prikladom ako zit tak aby nemali o nom mienku ako napr.o ciganoch z osad ....🙂a ak si niekto mysli ze je tu vykresleny v tom najlepsom svetle ...tak nieje....pretoze on taky naozaj je...a ja sa niekedy sama nad sebou pozastavim a poviem si ze nikdy by som neverila ze budem mat muza cigana a ze to moze fungovat 🙂