Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo
Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂
@seraa Zatial na oboch a ked budu velky, tak sa rozhodnu do ktoreho chcu patrit, nechodia na nabozenstvo v skole, to maju vyskrtnute, takze vidia a pytaju sa na obe nabozenstva, mame doma bibliu a koran v nemcine, takze mozu chytit obe do ruk,,,,,, a ked budu mat vek na rozhodnutie a nadobudnu presvedcenie do ktorej viery chcu patrit, nebudeme im branit,,, 😉
@erjona otec tvojich deti je moslim, takze tvoje deti su oficialne moslimovia 😎. To je zakon. To, ze ich k viere nevediete, je uplne jedno, moslimovia su, aj zostanu, pokial neprestupia na inu vieru. Este su manzelstva, kde moslim si berie katolicku v kostole a tam slubi, ze deti budu krestania. neviem, ci je to aj vas pripad.
@aliza My sme si zobrali priklad z nasich svokrovcov - svokra moslimka, svokor krestan, ich 2 deti, jedno nechce patrit pod ziadnu vieru - cize je bez vyznania a druha, jeho sestra sa dala pokrstit,, takze ano, funguje to, aj ked sa ti to zda neuveritelne,,, v kosove nie su nejaki prisne mysliaci moslimovia, ale liberalni,, uz som to ale pisala,,,
@erjona ja nepatrim do kategoriew zmiesanych manzelstiev v intenciach tohoto fora.uz som ti odpovedala. 🙂 takze ja nemam dovod pisat o nom na ziadnom fore
av prvom rade si musis uvedomit, ze devata o ´´nicom konkretnom ´´ nikam nevedie. cize to,ze ty mas priatelky vydate za nemcov nic nehovori o tvojich konkretnych skusenostiach . ak tvrdis, ze maju odlisnu mentalitu,musis uvies konkretny priklad v com. vtom je podsatata debaty. ja tvrdsim,ze mam smanzelom rovnaku mentalitu. takze nic zmesane. uvediem prklad. mame rovnaky sposb komunikacie telom, ci hlasom,. cize bebatujem pokojne, ziadne gestikulacie, zvysenie hlasu, zmena nalada podobne.
ale ina je situacia,ktoru som videla vmanzelsatve slovenky ci araby, ci balkanca. balkansky prklad davam prerto,ze viem,ze ty mas manzela odtial ateda vies ,aku maju mentalitu
vtakomnazelsve som videla pr debate od tych muzov /a to rovnako, co je zaujimave/, ze mali nemsiu trpezlivost pre dbate , ak sa mim nedarilo argumetovat, hned bolo koniec debaty. nepripustili iny nazor. akukolvek inu mienku pokladali za utok na ich autoritu ako muza.
takze toto su take priklad konkretnych reakcii roznych mentalit.
takze v ramci tej milej debaty mi napis aj ty svoje skusenosti naprklad s tym,ako sa chovali v urcitych situuaciach tie pary , co manzelky su slovenky a manzelia nemci.
ked uz teda debatujeme. pretoze fakt manzelstva nemecko-slovenske nepatria do kategorie zmiesanych v zmysle inej kultury ,nemtality a sposobu zivota v intenciach inej ideologie zmyslania.
toto ty neches pochopit ci prjat ako fakt.
ci tie tvoje kamosky to maju inak? su tam rozdiely mentality, zmyslania a ideologicke a kulturne rozdiely? ake? ja nemam s mojim manzelom uplne ziadne rozdiely kulturne, zivotnych hodnot mentalitne ci ideologickeho razu. a uz vobec nie socialneho statusu ci spolocneskeho.
takze neviem, co este by si chcela vediet v kontexte debaty tohoto fora.
@aliza vieru si nosis v srdci...na to aby si sa vyhlasoval za krestana musis byt pokresteny, desatoro, spovede, nedelna omsa atd atd..... v islame nemaju nıeco ako krst a preto veria ze dieta moslima je moslim to je logıcke..
pises : To, ze ich k viere nevediete, je uplne jedno, moslimovia su, aj zostanu, pokial neprestupia na inu vieru.
teoretıcky su pre moslımov moslımovıa..ale byt moslımom nıe je len tak...tıez mas nejake zasady ktore mas dodrzıavat ak sa hlasıs k danej vıere aak k vıere nevedıes.....su realne bez vyznanıa..
a co ak naprıklad...v boha verım ale nechcem sa nazyvat krestanka lebo neverım vo vela vecıach co sa tyka nasej vıery a neverım anı ıslamu vo vela vecıach...kde sa mam zaradıt to sa musım zaradıt?
ja sı verım v co chcem...verım v boha a v dobre srdce...a cı su erjone detı teoretıcky vnımane ako moslımovıa cı krestanıa je uplneeee jedno...je dolezıte ake pılıere maju v srdcı ako zıju atd..
moj muz je teoretıcky moslım ale praktıcky 0 budov ja som teoretıcky krestanka ale prakıcky 0 bodov....obaja len verıme v boha nıe v nabozenstvo nabozenstvo sı vytvorılı ludıa.... verıme v to ıste.....
ten tvoj zakon..moje detı su moslımovıa? aj ked nemaju ponatıa o to co je ıslam? teoretıcky pre moslımov mozno su ale nıe pre nas...moslımovıa nech sı verıa v co chcu...
@maria200981 Lepsie by som to ani nemohla napisat, super si to vystihla 😀
@erjona
takze tvoj muz neni moslim ci?
ako je to? sa to dedi po mame ci po otcovy
napriklad krestanstvo je vec vyberu , ted aako narodis sa krestanom zaritim tak si krestan
ale priemerna slovenska rodina dnes ani nevie co je byt krestan cize vlastne akoze si krestan ale vlastne ani nemesis verit
zidovstvo nie, po mame si zid ci ches alebo nie po otcovy nie aj ked chces
a moslimstvo ci islam? Aliza pise z epo otcovy si outomaticky moslim a ked otec nie je ale mama je?
nie nie sme krestania, nepokrsteni nic co sa kostolu a tychto veci tika
kiyz a cela ta vec mi je proti srsti 😠
my verime v Boha , jeden pre vsetkych jeden co stvoril vsetko
byt dobry a moralny, mat zdrave zasady v to verime
pomahat inym, nesudit , spolocenske zakony, manzelstvo atd
@seraa ak by otec bol verıaci praktizujuci moslim iste by chcel aby jeho detı boli moslımovia...kedze je silne verıacı...ale to by s tym matka mala ratat uz dopredu ked ıde vedome do takeho vztahu s verıacim praktızujucim moslımom...ale ak otec nepraktızuje ıslam a je len akoze teoretıcky moslım po svojom otcovı ...ktory moze byt tıez len teoretıcky moslım po tom svojom otcovı tak jasna vec ze sı bud nepraje aby bolı jeho deti moslımovıa alebo mu to je jedno
@seraa my mame rovnaku vıeru ako vy..
to ze moj chlop je moslım len preto ze sa narodıl v turecku a jeho otec je moslım (jeho otec tıez len preto ze jeho tec bol moslım ınac je skor atesıta by som povedala) to nezmenıme
to ze mn pokrstılı rodıcıa bez mojho vedomıa to tıez nezmenıme......teoretıcky dva odlısne nabozenstva ale v srdcı vıera jedna a ta ısta.... a vıes aka? presne ta ako ta vasa 🙂
@erjona nemeckku mentalitu som ti napisala.je taka ,ako europska. rozhodne je blizka slovenskej, nie tej juzanskeho typu´´.
no a teraz si porvnaj, aky je rozdiel medzi nimi a takymi ´´juzanmi´´ a este ktomu smoslimskou ideologiou. tam hladaj zmiesdane manzelstva apytaj sa europaniek na rozdiely nemtalit sich ´´juzanskymi ´´muzmi. tam uvidis rozdiely. nie medzi slovenkami a nemcami.
respektujem,ze nechces debatovat o moslimoch. ved niet o com.ja viem ,aku maju mentalitu , ta to vies tiez. aobe viem, ze take manzelstvo europanky amoslima je ´´zmiesane´´ kulturne a ideologicky nie dvoch europanov .
nechces debatovat konkretne/co je jasne, lebo nemas padne protiargumenty praktickych prikladov / pre mna nie je prekvapenie.
takze myslim,ze debatu sme uzatvorili- niet uz o com debatovat. 😎
a este to ze sa u moslimov dedı vıera z otca na deti je to iste ako my krstıme detı vo veku kked nemaju ponatıa o vıere a moznost vyberu...
@maria200981 pozri, ja som Islam a jeho zakony nevymyslela. Ak je otec tvojich deti moslim, su aj deti, nazvime to, technicky moslimovia. Moslimami prestanu byt, ked prestupia na inu vieru (co tiez nie je v islame povolene). Ja som tiez povodne katolicka, ale nezijem podla toho a preto sa za katolicku nevyhlasujem, ani teoreticky, ani nijak. Ako pises, clovek nemusi nikam patrit, s tym suhlasim,a le sama dobre vies, ze Islam takto nefunguje. Mozno tak v europe, kde neplatia islamske zakony a nikto ta nesleduje, aky si moslim a co robis a nikto ta za priestupky neukamenuje, neobesi a podobne.
A inak, sama si to napisala v prispevku pre seraa: tvoj chlap je moslim lebo sa tak narodil, aj jeho otec je moslim, aj ked je skor ateista atd... si vlastne potvrdila moje slova. nemusia deti islam vyznavat, ani o nom nic vediet, ale moslimovia su.
@erjona mozno ma @alice107 obvykle ( a nie neobvykle) zmiesane manzelstvo preto nam nechce davat priklady...
ale to len spekulujem 😀
inak podla tej jej teorie by vsetky manzelstva na slovensku boli idylicke, brz kriku a gestikulacii kedze su rovnakej kultury atd... hmmmmmmm
a ty sa erjona hadas s muzom, gestikulujete a hadzete po sebe riadmi podla tej istej teorie?
@erjona moje deti pokrstene nie su, takze ci sa mi to paci alebo nie, su vlastne moslimovia, aj ked ich otec nie je praktizujuci. O Islame toho vela nevedia, len od rovesnikov, doma sa o nom vobec nerozprava...chodi na katolicku skolu, modli sa nase modlitby a chodi na nabozenstvo-katolicke. K ISlamu neinklinuje, vnima ho ako velmi obmedzujuce (nema to odo mna, vidi na svojich rovesnickach Moslimkach). Co bude dalej, netusim.

@alice107 Pozri mam nejednu kamosku vydatu za nemca, takze ano, viem, ze su tam predsa len rozdiely, ja som sa ta normalne pytala, tak mi mozes odpovedat, alebo nechaj tak, mna tvoje priklady z praxe akosi nezaujimaju, ja sa pytam na tvoje manzelstvo,,, ani nejdem s tebou viacej preberat mentalitu akehokolvek moslima,,, uz som tvoj nazor citala niekolko mnoho krat,,, mna zaujimaju tvoje osobne skusenosti,, a nemusis sa hned urazat a hned sa obuvat do juzanov, ci orientalcou, ci ako ich nazyvas,,, ja sa snazim, ak si si nevsimla o milu debatu a zaujem debatit o zmiesanych manzelstvach si mala ty,,, kedze tu kazda piseme o sebe, radi by sme vedeli aj tvoj postoj,,, to je vsjo, ale nutit ta nemozem