icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

erjona
30. júl 2014

@aliza Vies mojej svokre nevadi ziaden hriech, su zobrati, ziju plnohodnotne manzelstvo uz vyse 25 rokov, takze to, co si o nej niekto mysli, je mne osobne jedno, ja nezvyknem posudzovat ludi a ukazovat prstom, ty mas hriech, podla RKC by som si ani ja nesmela zobrat moslima a zobrala a co teraz,,, mam hriech, mam a nech 😀 😀 😀 😀 😀

seraa
30. júl 2014

@erjona
sorry nechcem pisat viac nez treba , vysvetlila som preco 🙂

no hej veriaci ale bez viery teda v podstate viera je jedna pre vsetkcyh len detiali a postavicky sa menia
ale zaklad ten isty
hej svadbu sme nemali v kostole

aliza
30. júl 2014

@erjona tvoj muz a jeho rodina maju tak daleko od islamu, ze sa cudujem, ze maju vobec odvahu sa nazyvat moslimami. Oni tu vieru zdedili narodenim, nic viac ich s nou nespaja, podla toho, co pises, takze si myslim, ze tvoje skusenosti s moslimom, ako ich tu prezentujes, su znacne zavadzajuce lebo ty s moslimom nezijes. Myslim to v dobrom, nerypem 🙂, len konstatujem. Vies, ostatne nemusia mat stastie na taku rodinua muza, ako mas ty (takych je fakt mizive percento) a na zaklade tvojich 'super' skusenosti s Moslimom im mozes akurat sposobit problemy (naozaj nic v zlom 😉)

seraa
30. júl 2014

@maria200981

tak tak 🙂

dalal
30. júl 2014

@aliza prosim ta ako moze Erjona sposobit niekomu problemy? Ved nikto ( aspon dufam) neuzatvara manzelstvo na zaklade erjoninych skusenosti..
hadam by pred tym mali spoznat rodinu, zvyky a najma povahu buduceho manzela...

seraa
30. júl 2014

@dalal

a ty a tvoj manzel? rovnaki ci zmiesani? (ako par)

aliza
30. júl 2014

@erjona aj mne je jedno, kto ako zije a je super,z e aspon v europe maju ludia slobodu zit s kym chcu a ako chcu. Len netreba zabudat, ze je rozdiel muz, ako ten tvoj a naozajstny moslim, ktory vieru nielen zdedil narodenim, ale v nej aj vyrastal a ver mi, je to obrovsky rozdiel. A to som sa ti tu cely cas snazila povedat, ze pravazna vacsina je uplne ina, ako to, co mas doma.

dalal
30. júl 2014

@seraa ja nemam manzela... takze ziadny

erjona
30. júl 2014

@aliza Hmmm, a nebola si to prave ty, co si pisala, ze aj ty si akoze ta vynimka? Akeho mas liberalneho manzela, maria pise to iste, vevesh taktiez, canerko pise o svojom muzovi len v dobrom, marwiyin manzel, dominikin atd,,, nejako vela nahustenych vynimiek na jednom mieste 😀
@dalal No dufam, ze spoznaju, co si beru,,, aj ja som toho mojho musela dobre osacovat 😀

seraa
30. júl 2014

@dalal

tak buduci ... preferujes slovaka ci cudzinca?

erjona
30. júl 2014

@aliza Ides velmi do temy, co nam admin zakazal, lebo nechce aby sme diskutovali o takychto temach, kde by mohlo dojst k nedorozumeniam, takze to ukoncime v tomto bode, bolo fajn si zasa pokecat 😉

aliza
30. júl 2014

@dalal vies, pri vztahoch s moslimom nejde vzdy o klasicky vztah, vacsinou ide o kratke zoznamenie, s rodicmi sa vacsina buducich manzeliek nikdy osobne nestretne, nikdy nenavstivi manzelovu krajinu, popripade sa zoznamia na internete, ako par kociek tu...takze naozaj nie je sanca zistit, do coho idu. A bolo tu par kociek, co sa pytalo, co maju robit, ci maju udrzat taky vztah alebo nie. No a ak napriklad erjona napise takejto kocke, ktora ma trebars pakistanca, ktory vyzera byt problematiky uz cez skype, ze neboj, moze to vyjst, ved aj ja mam muza moslima a som uplne slobodna a stastna a pod. tak ver tomu, ze to tu kocku ovplyvni.

aliza
30. júl 2014

@erjona nerozumiem... ved ja sa nehadam, ani nevyvolavam hadky, snazim sa slusne argumentovat. Nerobte tu teraz z toho hon na carodejnice 😕 a nechajte ludi diskutovat. Kvoli mne temu nezamkli a nie som si vedoma, ze niekoho urazam. Takze klidek a diskutujme 😉.

seraa
30. júl 2014

@erjona
@aliza
myslim ze aliza to nemysli zle a ma troksu pravdu
vy mate "modernych , ked to mam tka lajicky nazvat alebo teda europksych sekularnych moslimov co si zobrali z vieri to pozitivne a nie extreme a politiku
ale je tu vela bab co takot skocili na tych inych ... ko pise aliza a to ej rozdiel
ale takysto zae erojon netvrdi ze vsetci su tkay ako ten jjej
take ziadna by si nemala mysleit ze vsetci su rovnaki (ci dobri ci zli)

erjona
30. júl 2014

@aliza No este, ze sa mi nestalo, ze by sa ma niekto pytal, ci ma ist do vztahu, alebo nie,,, ked ide nejaka do vztahu, tak ver mi, zalubenej hlave nerozkazes, a nejde po forach hladat rozhodnutia, ale sa rozhodne slobodne a dobrovolne 😉

Este posledna vec, idem si lahnut, akosi ma boli hlava, u nas prsi, neviem, ci to bude pocasim, takze podla toho co si napisala, vlastne moj muz ani neni moslimom, ale deti su atomaticky moslimovia, akosi nechapem takejto logike ??? Ako to potom je?

erjona
30. júl 2014

@seraa Presne tak, ja si nemyslim, ze vsetci moslimovia su anjeli, tak isto ako si to nemyslim o vsetkych katolikoch, ci inych vierovyznani,,, je to vazne od charakteru cloveka a od jeho spravania,,, 😉

aliza
30. júl 2014

@erjona ako napisala maria....ziskali vieru narodenim. Aj tvoj muz sa narodil moslimskemu otcovi, ze? z islamu sa vraj vystupit neda, oficialne, takze preto su aj takito moslimovia-nemoslimovia 😎.

dalal
30. júl 2014

@aliza hej lenze v tom nemozno absolutne obvinovat erjonu...komu neni rady tomu neni pomoci... pokial sa niekto vyda a buduceho manzela rodinu a zvyky nepozna taky vztah je odsudeny na zanik..

erjona ma so svojim manzelom a jeho rodinou tie najlepsie vztahy... preco by mala niekoho varovat pred niecim?
Napr... moj manzel moslim je super , nehadame sa ale su aj ini moslimi ktori ti budu zakazovat toto a hento?
no neviem sa mi to zda trochu mimo

dalal
30. júl 2014

@seraa
vies pre mna nerozhoduje povod.... je vela dobrych milych a slusnych slovakov ... inaze ja uz dlho zijem vonku a naokolo ziadny slovak nie je..

ak by som isla do vztahu s cudzincom sakramentsky dobre by som si ho preverila, zoznamila by som sa s jeho rodinou, navstivila jeho krajinu.. najma ak by planoval sa vratit...
pretoze vztah s cudzincom a isobitne moslimom ne- europskeho povodu vyzaduje vela kompromisov najma zo strany zeny... ak by som bola rozhodnuta do toho ist tak by som isla a nedala by som sa odhovorit... a ak by to mevyslo rozhodne by som to nedavala za vinu islamu ale sama sebe....

lenze ja som ateistka takze sobas s moslimom nehrozi... to oni nesmu 😀 😀 😀

seraa
30. júl 2014

@dalal

jasne ved je dobrych aj tam aj tam
ale ako vravis s moslimom neeuropsk. povodu treba byt urcite opatrni ..
tak isto ako treba byt opatrna talianmi co su znami nevernici 😀 alebo slvakom co si rad vypije
no celkovo zena musi mat stastie lebo niekedy ani opatrnost nepomoze 😀
😝
ale nie , ososbe si myslim ze sa da vela veci zistit hned na zaciaktu problem je ako to pisala erjona ze
zmilovanost zaslepi

aliza
30. júl 2014

@dalal aj mawiya sa zoznamila cez internet a nikdy u nich nebola, ani sa osobne nestretla s jeho rodinou, o ich zvykoch nemohla mat za tu kratku dobu ani paru....takze aj jej vztah je odsudeny na zanik? ved jej tu vsetky fandili....tak teraz nerozumiem.
A ja som nepisala, ze treba niekoho varovat, aj tak by dotycne nepocuvali, len ze netreba pisat, ako je zivot s moslimom v pohode...myslim vo vseobecnosti. da sa napisat, ze ano, mam vztah, ale moj muz vyrastal v Europe, nepraktizuje Islam, ani jeho rodina a preto zrejme nemame ziadne vacsie problemy, co vsak nemusi byt pripad niekoho ineho.

dalal
30. júl 2014

@aliza niekedy vynimky potvrdzuju pravidla... ja dufam ze marwii to vyjde... ona predsa len bola skusenejsia, s detickami tak to tiez zavazilo... nevrhla sa do vztahu bezhlavo... myslim ze im to trvalo dlhsie...

su dievcata ktore sa s internetovymi znamostami zosobasia po par telefonatoch... sama vies aku su oni majstri v lichotkach takze v tom nie je problem... taketo vztahy sa pidla mna casto rozpadaju... a samozrejme su aj taki ktori idu za vizami... preto ja osobne bu som len a len na zaklade par telefonatov nechystala svadbu...

ak si si vsimla presne to erjona robi... ved nikde nikomu neodporucala za mamzela moslima... a vsetci vieme ze jej nie je ziadny mislimsky radikal z krajiny 3 sveta...

dalal
30. júl 2014

@aliza sorry za preklepy.. po leziacky sa mi zle tuka 😀

dalal
30. júl 2014

@seraa

presne ako vravis... len sa pozri na 50% rozvodovost na sr... a ide o jednu kulturu...

dalsia vec pri xmiesanom manzelstve su deti... ak sa rodicia rozvedu a skoncis v inych krajinach unosy a dotahovanie mozu zacat...

aliza
30. júl 2014

@dalal lenze aj mawiya sa vydala len na zaklade skype randenia....takze ide o bezhlave vrhnutie sa do vztahu s neznamym muzom. Ale chapem, je to vasa internetova kamoska, takze mate tendenciu z nej robit vynimku. Mladik nema este trvaly pobyt, takze uvidime, co sa stane, ked ho dostane. Oni vedia hrat divadlo 5 rokov, aj viac. nezelam jej to, to v ziadnom pripade, ale tej ich rozpravke neverim. Bodaj by som sa mylila.

dalal
30. júl 2014

@aliza poviem ti ze som este nikdy nepocula o niekom z pakistanu ktory by chcel ist byvat na slovensko..z dovodov dobre znamych... mawiya to riskla ( lebo aj podla mna je to risk) a zatial jej to vychadza...
ale kto som ja aby som ju odsudzovala a sudila?
Ved je dospela ma vlastny rozum.... budem jej drzat palce aby jej to vyslo... to ze my tu budeme rozpitvavat vztahy nikoho mezachrani pred vlastnym pocinanim... kazdy sa rozhodne ako chce... ved sme slobodni ludia...
na jednej strane tu niektori ( opravnene) kritizuju zvyky moslimov rozhodovat za deti a odsudzujeme arranged marriage... na druhej strane sa niektori snazia agitovat proti zmiesanemu manzelstvu.. podla mna to je podobne.. nenechame tych ktorych sa to tyka sa rozhodnut samych

aliza
30. júl 2014

@dalal ale ved ani ja ju neodsudzujem, len mam na to svoj nazor. A tiez jej prajem, aby im to vyslo.

seraa
30. júl 2014

@aliza
@dalal

diskusie a temy su na to aby sa diskutovalo takze sa kluden moze diskutovt povedat si nazor
neviem presne jej pribeh tej co myslim ze zlozila temu
ale podla toho co pisete je ukazkovy knihovy pripad "comu sa vyhybat"
to ze ma stastie je stastie ale namala by ist prikladom taketo manzelstva skocili velkmi ale veeelmi zle velkrat
pootm ak je to pakistanec co ma plne zuby extremneho islamu a taha ho to viac na europau ok
vravim stastie
ale moslim, Pakistan a internet je dost zla kombinacia doosttt zlaaaaa

aliza
30. júl 2014

@seraa nebudem sa uz k nej vyjadrovat, aby to nevyznelo ako ohovaranie, kedze tu nie je..ak budes mat cas a zaujem, precitaj si tuto temu od zaciatku a dostanes obraz.

alice107
30. júl 2014

@erjona admin si nepraje? 😕 asi si to nepochjopila. skor admin si nepraje nekulturnost chovania sa pisatelov. nie debatu medzi pisatelmi. v tom je rozdiel.neviem si predstavit,zeby admin v demokratickej krajine chcel robit separaciu pisatelov a predpisovat im, o com spolu mozu debatovat. no to hadam nie? 😀 ako vmaterskej skolke odelit od seba napadajuce sa deti? boze.... to hadam nie?
suhlasim vsak s tebou, ze v istych otazkach nenajdeme zhodu. preto som pisala, ze pokladam nasu debatu za skoncenu. kedze si myslim, ze sme v patovej situacii.
ja ti nieco napisem ,uprimne, otvorene a tak ako to vidim a videl aj admin . keby si bola v predoslej debate namiesto podpichovania a neutaleho napadania roznych pisatelov pozivala relevantne argumenty, tak by debata bola inak skoncila.aj cele to forum. a toto ti pisem v snahe vyhnut sa znovu tomu, co bolo v minulom fore. a dufam, ze to prjmes a pochopis ako fakt.
takze teraz k nasej debate tu. nechcela tiez podat v debate relevantne argumenty co sa tyka tvojich poznatkov /ak ich vobec mas/ rozdielnej mentality podla teba sloveniek /tvojich priateliek / a ich nemeckych manzelov. ved tvrdis, ze rozdielna mentalita tam je. takze som dospela k nazoru, ze dalsia debata je ozaj zbytocna. lebo ja nemam rada debatenie o´´nocom´´ nez prktickych argumentov.

takze ozaj s dobrom ti pisem, ze ak mas zaujem na debate skutocne, vies podat protiargument, rada podebatujem. 🙂
iny nazor nie je na skodu.ale je otazka,ked sa debatujuci dostanu do patovej siutuacie, ci je mozne z nej vyjst a debata este ma zmysel. o to tu ide.nie ,ze si to admin nepraje. ak sa debatuje kultivovane, tak je vsetko o.k.aj ked strany maju iny nazor.
tolko z mojho pohladu na celu vec.