icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

zuzka82
4. jan 2012

Ale urcite..ja nevravim ze je to pravidlom...ale v mnohych pripadoch je to tak... 🙂 je velky rozdiel muslim kamos a muslim manzel...
ja som to ponala z vlastnej skusenosti

cmeliatko
4. jan 2012

@zuzka82 nezovseobecnovala by som to. je milion pripadov zien ktore maju europskych chlapov (napriklad krsteny ako evanejlik, krestan) a detto sa po svadbe z neho vyklul kkt...

alice107
4. jan 2012

vzdy je to to iste v takychto debatach aj v realnom zivote. 😉 zena vzdy na zaciatku takehoto vztahu chce vidiet len to pozitivne.varovne hlasy dokonca aj od vlasnej rodiny odmieta......a potom pride na ich slova......a vzdy bez vynimky... ☹

aliza
4. jan 2012

@cmeliatko ale nemozes porovnavat zazitky muza, turistu a zeny-manzelky, to je neporovnatelne! ano, su to dobri ludia, su velmi pohostinni, ale vztahy k zenam su o niecom uplne inom.

zuzka82
4. jan 2012

aliza vie o com hovori 😉

aliza
4. jan 2012

@zuzka82 tak to si pis, ze viem... 😎

maminuska
4. jan 2012

@aliza a urobila b si tento krok znova?

aliza
4. jan 2012

@maminuska urcite nie

digysa
4. jan 2012

@mawiya Myslim, ze zatial sa tu nikto nehada... otvorila si diskusiu, tak daj priestor pre kazdeho nech sa vyjadri....
Pozitivne, ci negativne- obidva nazorove aspekty Ti prospeju.
Citaj pozorne.... Urcite tu bude viac negativnych prispevkov, ale to neznamena, ze sa s tebou chceme hadat...
Toto su vsetko dobre rady do zivota.
Ty si s nim zobrata 6 mesiacov......a pises, ze ho milujes. Ale ved to je hadam normalne.... 🙂 6mesiacov je aka doba?
Chcem na teba ale apelovat, aby si neodchadzala do muslimskej krajiny. Vydrz par rokov, aspon 5. Zda sa to velka doba, ale urcite za 5 rokov zistis, ci sa nieco vo vasom vztahu zacina menit....

@aliza Prosim ta, mohla by si aj ty napisat ako vam to ide? Predpokladam, ze nie ste manzelia 6 mesiacov a zda sa,ze tvoj manzel je tak isto muslim. 😉

cmeliatko
4. jan 2012

@aliza ja neporovnavam - ale vsade su dobri a zli.
su kreteni muslimovia, a rovnako su kreteni nekrestania, kreteni krestania, evanjelici atd.
viera ma s tym maloco spolocne - ide o zdravy rozum. a ten nie je kazdemu cloveku rovnako prideleny.

je vela dobrych a vela zlych ludi - vseobecne. bodka. 🙂 neriesim dalej

aliza
4. jan 2012

@digysa velmi nemam chut, ani potrebu tu o tom pisat, teraz nam to funguje dobre, ale klamala by som, ak by som napisala, ze to bolo lahke, nebolo. Sme spolu uz 10 rokov.

maminuska
4. jan 2012

@cmeliatko ale ja by som nestavala na povahe človeka len - činiekto je kretén aleob nie.
Tu treba vziat predovšetkým do uvahy riziko kultúrne, náboženské a zvykové . Im ke udru ženu ani zrejme nepríde že konaju niečo zlé , je to ich spoločenská norma

m.i.r.i
4. jan 2012

Baby, cakala som ci tato tema skonci pozitivne alebo nie, lebo ja si citam mnohe temy na MK a je to az neuveritelne o com sa diskutuje, nehovoriac niekedy akym sposobom.
Ako priklady uveniem:
Otazka : Ake umele mlieko je najlepsie? Odpovede mnohych mamiciek : Preco nekojis? Materske mlieko je najlepsie a nakoniec je diskusia hadkou o tom, ci MM alebo UM, pricom sa autorka na to vobec nepyta
Otazka: Ake ste mali reakcie na ockovanie? Odpovede-ani radsej nespominam, ze to zacne tym ake je ockovanie zle a hadkami medzi priaznivcami a nepriaznivcami
Otazka: Ako sa zotavujete po porode sekciou?Odpovedte smeruju k tomu, ze ake je to zle,ked zena rodi sekciou a mamicku ukamenuju supermatky, ze jej vztaj s dietatom nidky nebude taky ako pri prirodzenom porode a vsetky reci..
A tuto je to to iste - autorka chcela najst spriaznene duse, napisala krasny prispevok, je plna radosti a optimizmu, nepytala sa vas tu na rizika a co sa jej moze stat, to by dala hadam otazku ako: "Mam sa vydat za moslima?Myslite si, ze moze byt moje manzelstvo stastne?"alebo nieco take...
Viem, ze vsade su to diskusie a je mi jasne, ze vsetci chceme autorke to najlepsie, ale aj moja mama si moze mysliet ze najlepsie je moje dieta obcas strepat po zadku, je to pre jeho dobro..ale ja nie...

lvka
4. jan 2012

@m.i.r.i tisicnasobne "like" za tvoj prispevok ;) 100%ne vystihnute 🙂

zajaciq
4. jan 2012

@m.i.r.i este si zabudla na boj medzi latkarkami a co pouzivaju jednorazovky 😎 pekne som sa nasla v kazdej skupine 😀 a zakladajucej diskuterke prajem vela stastia v buducom zivote. ja mam velmi negativnu skusenost s islamom hlavne teda so zenskym pokolenim 😠

andy1303
4. jan 2012

skuska

aliza
4. jan 2012

@m.i.r.i tak potom mala hned na zaciatku napisat, ze chce IBA pozitivne skusenosti, ale obavam sa, ze by sa nikto neozval, preco asi? Ako nechapem, ale ake odpovede cakala? aku spriaznenu dusu? ak je presvedcena, ze ma super manzela, tak naco sem pise? chcela sa pochvalit alebo? ja nechapem tu potrebu ist len tak na kvazi anonymne forum a pisat o tom, ako som po 6 mesiacoch manzelstva stastna a je uplne jedno, odkial manzel je. Toto je pre mna dost cudne. A ked niekto napise vlastnu skusenost, o ktoru ona vlastne ziadala, tak sme vsetky zle a neprajne....vid jej prispevok v Islamskych mamickach....no comment, komu niet rady, tomu niet pomoci.

andy1303
4. jan 2012

Ahoj Mawiya,

v prvom rade ti prajem stastne manzelstvo a vela trpezlivosti,porozumenia a lasky, ktora je potrebna v akomkolvek manzelstve.

Moj manzel je zo stredneho vychodu a zijem tu s nim 9 rokov. Po par rokoch planujeme zit na Slovensku. Manzela by som nevymenila za nic na svete, ale krajina (saudska arabia) v ktorej zijeme (dovod: manzelova praca) nie je vhodna pre pokrokovo zmyslajucich ludi. Sice na Slovensku sa najde, takisto ako tu, vela zadubencov co nevedia akceptovat rozdiely medzi ludmi....ale aspon pravny system je ovela lepsi ako v akejkolvek moslimskej krajine.
Ludia su rozny a ja osobne kazdeho posudzujem individualne. Nie je spravne posudzovat ludi podla viery,krajiny,pleti...atd.
Manzelstvo ako take si vyzaduje vela trpezlivosti, tolerancie a porozumenia.....v manzelstve zmiesanom...to plati dvojnasobne....:D .....a verim tomu ze inteligentni ludia ak chcu, tak zvladnut sa da vsetko ....

irriss
4. jan 2012

K prispevku:
😉
@mawiya

Tve zacatky jsou podobne tem mym...
😉

vekovy rozdil je u nas ale podstatne vyssi: temer 20 let
jsme spolu zhruba 20 let
oslavili jsme 10.vyroci svatby
Mame 4 deti ( 3 spolecne a 1 kdysi "jen" me.. 😉)

"POZITIVNI Stret"dvou odlisnych kultur, i kdyz obcas " beh pres prekazky" 😉
Vzajmene poznani, zpoznani - maji za dusledek Respekt a vzajemnou uctu k jedne i druhe krajine...k zemi sice Evropske ale ostrovni...vuci stredoevropske...

Problem mozna pro okoli a rodinu, nez pro nas - prime "zucastnene"

Hodne stesti

mawiya
autor
4. jan 2012

@irriss Ďakujem. 🙂

luciask
4. jan 2012

@mawiya precitala som si diskusiu a jedna vec ma dost zarazila, ze spominas, ze by si isla byvat niekam do cudziny a ze exmanzel a manzel dobre spolu vychadzaju. Nejde mi to moc dokopy, pretoze myslim, ze ani jeden otec, co ma dobry vztah so svojimi detmi by nedopustil, aby deti zili na opacnej casti zemeguli, cize by sa nevideli v takom rozsahu, ako by deti, ci otec dietata chceli. Preto by som si aj to dalsie dieta urcite rozmyslela. Neviem ako funguju zakony v takychto prikladoch(ci sa mozu predosle deti dostat do starostlivosti u otca, alebo zakon moze zakazat matke tieto deti "uniest" od biologickeho otca) V krajine, kde zijem ja, nemozem sa len tak prestahovat spat na Slovensko, kedze by som bola trestne stihana za unos dietata, resp obcana tejto krajiny.

mawiya
autor
4. jan 2012

@aliza no skús si prečítať znova, čo som písala aj dnes. Prečo som napísala tento príspevok? Hľadala som ženy s podobným príbehom. PODOBNYM PRIBEHOM. Nechcem od vás rady ako vycúvať skoro z manželstva, ja akceptujem všetky riziká. Hľadala som ŽENY S PODOBNÝM PRÍBEHOM, aby rozpovedali, či im takéto manželstvo vyšlo, alebo nie, či sa im v takomto vzťahu darí, alebo nie, aké ústupky museli urobiť. Proste som chcela normálne zážitky zo života. možno to vyznie smiešne, ale ja som naozaj očakávala, že sa tu rozpíšu baby, ktoré zažili príjemné aj nepríjemné situácie. Jednoducho, že sa tu možno zasmejeme alebo možno budeme plakať. ale Nie varovania typu, je klamár - a to napísané doslovne. Môj manžel klamár nie je (minimálne jedna si práve teraz pomyslela - bože aka naivka). Nechcela som tu odporúčania ako mám žiť. Mám svoj rozum, nie som debil, ani primitív, som inteligentná žena, čo sa tu podľa niektorých vyjadrení o niektorých povedať nedá. Prepáč ale je to tak- prosím toto neber osobne. Po ďalšie, nečakala som iba pozitívne reakcie. Aj negatívne zážitky. Ale nie hádky o tom, či je dobré alebo zlé žiť s muslimov, pretože toto sa stalo hlavnou témou príspevku. Naozaj som sklamaná, kto a aký typ žien je na MK ps: Fotku som si vymazala po tom, čo som dostala dosť nepríjemný mail.

mawiya
autor
4. jan 2012

@luciask áno ex manžel vychádza s mojím manželom dobre. Pretože vedia, že pre deti je to najlepšie. Oni sa predsa nemajú prečo nenávidieť. Sme normálni ľudia, nechápem prečo by spolu nemali vychádzať. No primitívi by nevychádzali. sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia, empatickí, tak neviem, prečo by sa mali škriepiť. A na poznámku, či ex súhlasí. áno. ale preto sme ešte tu. Aj ja chcem, aby detičky vyrástli tu na Slovensku, minimálne vychodili na Slovensku prvý stupeň základnej školy. A môj ex -manžel tiež neostáva žiť na Slovensku. Zasa ďalší príspevok - nerozumiem, nechápem. Vidíš stačí sa opýtať. A viem vysvetliť.

luciask
4. jan 2012

@mawiya no pre mna je nepochopitelne, ze by otec deti isiel prec z krajiny v ktorej ziju jeho deti a nevidel ich vyrastat, mne osobne by ich bolo velmi luto, pretoze sa to moze zdat ako nezaujem jedneho z rodicov. Tiez by som asi ziarlila na tvojho sucasneho manzela, ze on s nimi bude stale a on ak sa postasti raz do roka.

mawiya
autor
4. jan 2012

@luciask niekedy si práca vyžaduje prácu mimo Slovenska a práca môjho ex - to vyžaduje. Koľko manželstiev žije tak, že otec pracuje v zahraničí? Určite mu to ľúto bude. Ale niekedy si situácia vyžaduje, aby sme za prácou odišli do zahraničia. Prepáč ale fakt nemôžem a ani nechcem rozprávať o tom, čo je zamestnaním môjho ex 🙂

luciask
4. jan 2012

@mawiya v tomto pripade, ak tvoj ex pracuje dlhodoo v zahranici, tak si vlastne vybral, ze jeho deti su mu v zivote nie az tak podstatne(dlhodobo myslim, ze neprichadza spat na Slovensko castejsie ako 4x do roka). Su samozrejme situacie, ked sa inak neda, ale tych je len velmi malo. Takze vo vasom pripade by asi problem s tym, ze s detmi odcestujes vlastne otec deti by s tym nerobil problem.

mawiya
autor
4. jan 2012

@luciask nie nerobil by problém. Ešte pracuje na Slovensku, ale chce vyskúšať túto novú. Napriek tomu, čo sa medzi nami stalo, je to naozaj dobrý otec, svojim deťom by zniesol aj modré z neba. Miluje ich a rozmaznáva 🙂. Ale nedovolil by, aby im niekto ublížil, či už fyzicky alebo psychicky. Aj preto s mojím manželom vychádzajú dobre. A dokonca majú rovnaké výchovné metódy. Deti na začiatku aj skúšali ak nedovolí jeden, dovolí druhí, ale zmýlili sa. "myslím deti" 🙂. Pri výchove držia za jeden povraz a snažia sa ich nerozmaznávať viac ako sú. 🙂

aliza
4. jan 2012

@mawiya ok, ako myslis a inak ta chapem, tiez som bola volakedysi ako ty, utocila na ludi, ktori mi chceli pomoct, reagovala som presne , ako ty. Ale asi si tym musis prejst, tak ako aj ja. Nemam k tomu viac co dodat, zi si svoj stastny zivot a kludne si mysli dalej, ze slovenske zeny su zle. Hlavne, ze tvoj manzel je ten najlepsi na svete... 😖, vela stastia!

mawiya
autor
4. jan 2012

@aliza čítala som tvoje príspevky na inom fóre a tam reaguješ trošku inak 🙂. Ja som ti vďačná za upozornenia. Len som túto diskusiu chcela viesť iným smerom

irriss
4. jan 2012

@luciask

Nas vztah byl take zpocatku velmi pevne ohranicen...z pracovnich duvodu jsme spolu byly "jen" prostrednictvim dopisu(rucne psanych 😉 , dennich telef. konverzaci...) - a to i v obdobi tehotenstvi (castecne vsech deti)
Pokud on prijel do cech, kde ja jsem pracovala, on byl na dovolene...pokud ja jsem prijela na jeho Robinsonuv ostrov, pracovala jsem ja i on... 😉 a na pravou spolecnou dovolenou, t.j. aspon na svatebni cestu jeste cekame..myslim si, ze tak za deset let, az budeme babicka a dedecek, tak "nekam spolu utecem" a treba se i "umilujem".. 😉 😔 🤐
Nas vztah tim byl ale nejen zpestren, ale i radne upevnen...
Jsme pro sebe vzajemne vsechno -
ja jsem jeho dcera a on je muj otec
ja jsem jeho zena a on je muj muz
ja jsem jeho maminka a on je muj syn
ja jsem jeho nejlepsi pritel a on je muj nejlepsi pritel
ja jsem matka jeho deti a on otec mych VSECH deti 😉
jsme milenci, spolupracovnici a vecni BOJOVNICI 😀