icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

marecek1
4. jan 2012

@zuzana581 určite aj muži na Slovensku sú rôzni - aj som tu o tom písala, že aj "pravý" Slovák sa vie prejaviť v tom najhoršom zmysle... ale nemyslím, žeby sa tu mawiyaine manželstvo odsudzovalo (kvôli pleti, náboženstvu), teda aspoň ja určite nie, mňa u @mawiya zaujíma skôr, ako to v manželstve dvoch ľudí, pochádzajúcich z rôznych krajín - dosť rozdielnych - funguje, ako plánujú vychovávať svoje deti, kde by chceli v budúcnosti žiť.... podľa mňa sú rozdiely na to, aby sa prekonávali. verím kočkám, ktoré majú skúsenosti - či už osobné alebo vo svojom okolí - že takéto spolužitie môže byť veľmi náročné. môže k tomu dopomôcť aj ich okolie, tým, že pozerá na partnera, ktorý je z inej krajiiny - že je "iný" - a dôležitým faktorom je tu určite aj strach, veď v novinách/TV/internete sa človek dozvedá naozaj hrozné veci, ktoré sa v islamských krajinách dejú, preto som aj rada, že tu @mawiya napíše aj nejaké pozitívne skúsenosti, možno to niekomu pomôže zmeniť jeho názor na vec.

mawiya
autor
4. jan 2012

@marecek1 vieš mám len strach, že nech napíšem čokoľvek pozitívne, tak niektoré prispievateľky na to budú mať len jednu odpovedˇ. Naivná s ružovými okuliarmi. :P

mirka285
4. jan 2012

@zuzana581 zjavne si ma nepochopila,ved ja jej tiez prajem aby mali spolu stastny zivot,ale jednodocho si myslim,ze v takom priklade ludi ako su oni dvaja to nie je mozne...je to moj nazor,tak som ho napisala,a nehanila som ani ju ani jej muza...

marecek1
4. jan 2012

@mawiya to ti verím. asi si čakala niečo iné od tejto diskusie, možno by si mala vyskúšať aj tie linky, ktoré ti tu dali niektoré kočky - súkromné skupiny pre ženy, ktoré sú vydaté za moslimov, a sú šťatné.
v podstate asi každý, kto tu založí diskusiu, musí čakať nielen pozitívne ohlasy, ale aj tie negatívne - ktoré trošku asi aj zabolia... je to naozaj tým, že veľa ľudí má buď vlastnú skúsenosť - alebo pozná niekoho v okolí - poprípade videl niečo hrozné v TV/na internete, čítal v novinách - o krajinách, kde je islam, hlavne čo sa teda nás žien a našich práv týka a teda tu prispievateľky vyjadrujú svoje obavy - ja som v takej krajine osobne nebola, ani nemám nikoho mne blízkeho, kto je za moslima vydatý, takže tiež som trochu ovplyvnená tými negatívnami, pretože nikto do novín nedá správu o tom, ako si moslimovia krásne žijú, väčšinou sú plné len toho zlého. takže mňa osobne poteší, ak napíšeš niečo pekné/pozitívne.

zuzana581
4. jan 2012

@mirka285 ale ja nehovorím, že jej nepraješ, ale posudzuješ podla štatistík, alebo predsudkov. Proste nemajú šancu, lebo je arab a ona biela a hotovo. To mne vadí. Je šťastná, tak prečo jej to kaziť? Každá sme naivná, keď sme zalubené a každá máme svoje predstavy a každá veríme svojmu mužovi, aj keď sa z neho môže vykluť nenapravitelný klamár. Aj biely muž nám môže ukradnúť deti, aj nám môže ublížiť, týrať nás..... Napísať, že v takom priklade ludí ako sú oni dvaja ten vzťah nemôže dobre skončiť je prehnané a nepodložené.

mirka285
4. jan 2012

@zuzana581 prehnane a nepodlozene??to nemyslis vazne 😕 😕 Zuzi ja tu nie som od toho aby som to riesila a uprimne povedane je mi to jedno..ja som proste realistka ...

aliza
4. jan 2012

@mawiya nemusis mat strach, z nas urcite nie 😀. Ja verim, ze mas teraz vela pozitivnych zazitkov, ale ako som pochopila, zijete spolu intenzivne 6 mesiacov, ci? a to je naozaj velmi malo, aj keby si mala Slovaka, tak je to malo na to, aby si spoznala, co je naozaj zac. Preto baby pisu o tej naivite. Druhi vidia casto to, co my nevidime alebo nehceme vidiet. To, ako ho stale obhajujes a branis a ake mas info o Pakistane, sa velmi priblizuje tej naivite. Podla toho, co si tu pisala, nevies o ich kulture vobec nic. Preto maju niektore baby potrebu ta varovat, aby si bola opatrna.

bodka70
4. jan 2012

@zuzana581 , tiež si myslím, že v živote je potrebná určitá zdravá zmes pragmatizmu i idealizmu 😉 . Ono keby sme uvažovali úplne rozumovo a cynicky, tak nejdeme do žiadneho vzťahu, vždy je nejaké riziko. Aj samotný život je riziko, to by sme nemohli ani vyjsť z domu 😝 😀 .
Dúfam že @mawiya pochopila túto diskusiu tak, ako to myslelo väčšina žien: prajú jej to najlepšie a radia opatrnosť 😉.

sisaha
4. jan 2012

@mawiya mas uz dve deti a jedno nevydarene manzelstvo za sebou...Ked si uz urychlila svadbu (to ze ti cez skype strazil chore deti, ja nepovazujem za znak nehynucej a najobetavejsej lasky k tebe), urcite by som s nim byvala aspon dva roky v manzelstve bez jeho dietata, pocestovala s nim, spoznala jeho krajinu, rodinu, zvyky. Az potom by som sa rozhodovala, ci je to naozaj tak ako sa ti to momentalne zda...Ste spolu prilis kratko nato, aby si o nom mohla vyhlasovat, ze ste spolu neskonale stastní...

mawiya
autor
4. jan 2012

Baby môj prvý príspevok znel: Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný . Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde . takže tak. Hľadala som podobné ženy, s podobnou skúsenosťou. Neospevovala som aká som neskonale šťastná ako to tu niektoré predkladáte. A nadpis pravdepodobne zmenil admin. Môj nadpis diskusie bol Neobvyklé manželstvo - to je všetko. Tak sa prosím zamyslite, či naozaj všetky príspevky boli správne. PS: Ďakujem dievčatám, ktoré sa mi ozvali na mail. 🙂

aliza
4. jan 2012

@mawiya ja mam rovnako zmiesany vztah, cize mam podobnu skusenost a o tej som tu pisala. Ak budes chciet vediet nieco viac alebo poradit, kludne mi napis do IP.

sisaha
4. jan 2012

@mawiya sama vo svojom uvodnom prispevku pises, ze je to dost na telenovelu, ale ste stastni...Slovo neskonale stastni vzniklo z tvojich dalsich a dalsich prispevkov, v ktorych pises, ze si zamilovana dva roky. Myslim si, ze vsetky prispevky boli spravne, nikto tvoje manzelstvo neodsudzuje, je to len tvoja vec, ze si sa takto rozhodla. Prispeli sem baby, ktore maju s pakistancami skusenosti. Preco by si si z nich nemohla nieco vziat a zamysliet sa nad nimi? Ty ich vsetky negujes...Nikto ti tu nechce zle, len ta nabadaju k opatrnosti. A opatrnosti nikdy nie je nazvys... 😉

mirka285
4. jan 2012

@sisaha super si to zhrnula,vnimam tuto diskuiu rovnako...
@mawiya myslim,ze fandit ti budeme vsetky aby dopadlo vsetko ako by si si priala,akurat,ze asi maloktora z nas tomu aj veri,ze to tak dopadne...ale podstatne je,aby si verila ty,nie my 😉 ja by som sa asi pridala do nejakej sukromnej temy k mamickam co ziju s moslimom,urcite ti to nebude na skodu...

mawiya
autor
4. jan 2012

@sisaha všetky moje reakcie boli odpovede na vaše otázky. Ja som sa tým nechválila. Ak si prečítaš znova môj úvod tak si prosím všimni, že sa chcem rozprávať s dievčatami, ktoré majú skúsenosti vlastné alebo ich najbližší so spolužitím v takomto zväzku. Naozaj nechápe čo je zlé na tejto požiadavke. a hlavne, čo je na nej nepochopiteľné. Teraz už našťastie mám kontakty na tie správne dievčatá, ktoré to pochopili. Prajem Vám všetkým, aby vás nepostretlo nič zlé, aby ste boli v živote šťastné a aby vám život neznepríjemňovali ľudia, ktorí len majú chuť podrýpnuť. PS: česť výnimkám, ktoré napísali z vlastnej skúsenosti, aj keď zlé skúsenosti. Za tie ďakujem. Nie som ale naozaj ochotná stále čítať dookola to, že muslimovia sú zlí a zvlášť Pakistánci. Mám manžela muslima a z Pakistanu, takže ma to vyslovene uráža. Je to dobrý človek a súdiť ho podľa rasy a náboženstva je naozaj neférové. Ale asi sa niektoré potrebujete vybúriť a šup ja som vám dala dobrý dôvod. Tak si to tu užite, ja sa s vami lúčim. A ešte raz ďakujem dievčatám, ktoré ma podporili, alebo ktoré napísali negatívnu reakciu ale z vlastnej skúsenosti. Pekný dníček.

mawiya
autor
4. jan 2012

@mirka285 nechcela som ale poslednýkrát musím. Akože ja ako muslimova žena patrím do súkromnej témy a "normálny" ľudia - teda z tvojho pohľadu tu nemajú čo robiť. No pekne. ďakujem aj za takéto odporúčanie. Teraz chápem, prečo baby muslimky posielajú súkromne mail, a nepíšu sem. Je to tu naozaj nechutné

lvka
4. jan 2012

@mawiya ahoj
Som trosku v soku kam tato diskusia vedie... Pakistanec, slovak, cech, brit, american...atd vsetko jedno pokial je to blbec (pardon za vyraz). Proste si myslim ze svojho manzela poznas najlepsie a vies preco si si ho vybrala, vyzerate stastne (videla som fotky) a budem drzat palce aby to tak aj navzdy ostalo... Podobnu skusenost nemam, zobrala som si slovaka aj ked poznala som aj cudzinca... Kultura je rozdielna uz len ked ide napriklad o "vychodniara a zapadniara" 🙂 ale dobre manzelstvo a spravny pristup vsetko vydrzi. Nikto nemoze ani mne zarucit ze mi to vydrzi naveky a uz voooobec nie kvoli tomu ze sme obaja slovaci.
Fandim vam ;)

anjelicek26
4. jan 2012

@mawiya - podla mna to myslela inak, v sukromnej teme do teba nikto nebude vrtat, ake zvyky mate, ako zijete, ako to riesite, pozri tu je 7 stran a nic konstruktivne z toho nevyslo 😖 Tie baby su na tom rovnako... ja si tiez pisem v sukromnych temach s rovnako naladenymi babami, nemam napr. chut svoju "mini nakupnu uchylku na nakup detskeho oblecka" rozpitvavat s maminami, co nemaju co do ust pomaly a ich to nenormalne drazdi, ako mozeme takto plytvat peniazmi a podobne... nemam na to chut tak si pisem s babami, co to vidia rovnako... na to su sukromne temy.

mawiya
autor
4. jan 2012

@lvka Ďakujem Ivka. Ja som tiež sklamaná, že táto diskusia to dotiahla do odsudzovania pre náboženstvo a pôvod. :(

zuzka82
4. jan 2012

@mawiya Ahojky...tak som to tu konecne docitala.. 🙂

podla mna ma anjelicek pravdu..nemyslela to zle, ale fakt, co si cakala ze ti tu zeny napisu???ja mam zmiesane manzelstvo, zijem v arabskej krajine, a rozoberam to so zenami, ktore su v podobnej situacii..ak by si nieco chcela vediet, kludne napis...
takze odporucam sukromnu temu...
vela stastiaaaaaa 😵

alice107
4. jan 2012

ja si myslim,ze tu nikdo nema zaujem ani tendenciu nahovarat mawiyana rozchod z manzelomoale na opatrnostdalsieho kroku.trebars aj mat dieta..ona uz urobila rozhodny krok.vydala sa za muza inej kultury a nabozenstva z krajiny,kde je iny pravny aspekt ponimania zakonov.a iny nahlad na dolezite zivotne otazky.a to my tu rozoberame.ona je dospela zena.je na nej,ci chce znasat riziko takehoto vztahu.
je ine,ak zena je tyrana v pravnom systeme sk.aine.ak v pakistane a podobnej krajine.to by malo byt myslim kazdej uplne jasne.v islamsky orientovanej krajine zena zo zakona moze byt bita a zabita.na sk je to trestny cin.takze tu niet o com diskutovat.
prave preto manzelstvo s muzom,ktory je vychovavany v systeme rodovej nerovnosti a akceptovania nasilia ako prostriedku hoci aj prevencie je velmi rizikove.a naviac mentalita zohrava velku ulohu v manzelskom a aprtnerskom spoluziti. ak krestan ma urcite tendencie chovania ako moslim,ked pochadza z toho isteho etnika ci krajiny.vplyv nabozenstva sa bije u neho s rovnakou mentalitou.....ako tu pisala jedna z vas,co ma manzela z indie/nech mi prepaci,zabudla som nick/ 😉 zena musi vela veci tolerovata proi rieseni sporu obe strany vidia veci v diemetralne rozdielnych dimenziach...v tak rozlicnych mentalitach a rozdieloch kultur,nabozenstiev a vychovnych a pravnych aspektov je tazke zosuladenie.predpokladam,ze ani jedna zrela/mentalne/ zena by si nevzala slovaka bez toho,aby poznala jeho sameho v realite kazdodenneho zivota a jeho rodinu,zamestnanie,prostredie apodobne.ak to niektora vsak urobi najma s cudzincom a toboz inej kultury,kotory pochadza z krajiny,ktoru sme nikdy nenavstivili,ako aj jeho rodiniu,take pocinanie je velke riziko.ja dufam,ze mawiya mi prepaci,ale je to lahhkovaznost avela sloveniek aj europaniek uz na to doplatilo..uz som napisala,ze verim,ze sa snazi zistit si fakty.ale to zistovanie je velmi tazke.co ja poznam pripady,tak zeny aj navstivili rodinu takehoto buduceho manzela.vsetko sa im zdalo fajne.mila,usmievava rodina.vzdelana...ale relaita je ina ina.....cez skla pocitaca nemozno relatitu poznat.ani navstevou.tam treba v kruhu rodiny zit par rokov.alebo velmi napblizku.poznat spoloceske pomery spolocnosati a.rodiny.a viem,ze ani jedna,co by toto urobila,by nikdy taketo manzelsvo neuzatvorila.to je proste fakt.
najstarsi syn z rodine v takejto kulture ma povinnost zivit celu rodinu.aj nevydate sestry/aj ked maju vzdelanie/ .a splodit potomka.najlepsie syna.txym dokatzuju svoju muznost.a novy moslim pribudne.to je pre nich dolezite.anezalezi,kde ziju.ak 27 rocny slobodny najstarsi /muz si vezme od neho starsiu starsiu rozvedenu zenu s detmi, ktoru poznal len cez net.....kratko a hned bez najdeneho miesta apostavenia pride na sk....vzdy je tam hacik. tam treba vediet,co je ozaj za tym rozhodnutim ......a bez vena,co by jej dal./nech mi prepacia tie ,ktore ho dostali/.....je to vzdy ako jeden pribeh sobmenou mien....velke ocarenie na zaciatku u zeny.a postupne vytriezvenie a poznanie relality.preto sem vela zien z podobnymi manzelskymi skusenostami nenapise.....je to tazke,napisat na net krutu realitu.predtym bola velka pozornost.....velka laska..jeho princezna.....nie pre vizum si ma berie...a nakoniec to bolo pre vsetko ine,len ie pre lasku .oni totiz vnimaju lasku inak.ako mi v europe...sexualne.nepytaju sa,ci ich zena miluje .ale ci ich poslucha a podriadi sa im....manzelstvo je tam obchodna zalezitost....druh zmluvy podoby kupnej.a tak k institutu manzelstva pristupuju.bud ide o veno,ci vizum....

sisaha
4. jan 2012

@mawiya nikto tu predsa neodsudzuje tvoje spoluzitie, nabozenstvo a povod tvojho muza..Je mi luto ze to tak vnimas.
@lvka k tvojmu prispevku iba jednu vetu: ty na zaklade fotiek vidis do duse cloveka???? Prekvapujes ma...ak sa niekto na fotke tvari stastne a usmiato, neznamena, ze si v danej chvili nemysli nieco ine..
tym samozrejme nejdem hodnotit prave tvoje fotky mawiya, ale hovorim to vo vseobecnosti...

mirka285
4. jan 2012

@mawiya akoze sorry ale vobec si ma nepochopila alebo uz mam z teba pocit,ze si ma nechcela pochopit 😠 @anjelicek26 to pochopila presne ako som to myslela 😔

lvka
4. jan 2012

@sisaha nie, to vobec nie - na zaklade fotiek, ale ked mi zakladatelka niekolkokrat napise ze ma stastne manzelstvo vychadzam z toho, predpokladam ze sa stastna citi, a nesnazim sa ju za kazdu cenu zastrasit alebo presvedcit ze to tak nie je alebo ze je to docasne....

cmeliatko
4. jan 2012

ja nechapem co tu trepete za blbosti 🙂
poznam nejedneho ktory je muslim a ako kamosi su uplne v pohode.

vy si asi mylite extremistov ktori su vraj muslimovia. taki nemaju s vierou nic spolocne a maju vlastnu vieru. zle vykladaju koran a extremne (ba naivne ho chapu). je zial vela idiotov kt to reprezentuju
je nemozne triedit podla toho ze evanjelik dobry, muslim zly - totalny primitivizmus.
je pravda ze maju svoje tradicie, kazda viera ich ma, ale to ich nerobi zlymi. su rovnako aj taki, ktori si myslia ze zena je nic - lenze tie zeny to aj tak beru a beru chlapa ako h lavu rodiny. tym to konci a su stasne tak ci onak. to neznamena ze tie zeny su tichucko a su tyrane. denno denne stretavam take rodinky ktore to vidno kto tu ma slovo, ale nepovedala by som ze tie zeny drzia hubu - robia rovnako velky krik, ba este vacsi nez chlap sam. ich slovo ale neplati. plati muzove. ale oni to tak aj beru a su spokojne.

@mawiya ty sa pekne drz a nezaujmaj sa o tom co si myslia ostatne (podla mna zbytocna debata) ale venuj sa detom a muzovi. sama najlepsie vies aky je tvoj muz a preco si si ho vybrala. vsetko dobre v novom roku🙂

este by som chcela dodat - hoveda su v kazdej krajine

mawiya
autor
4. jan 2012

@cmeliatko Ďakujem aj tebe všetko dobré v Novom roku a hlavne, som rada, že sa tu nájdu aj normálni ľudia.

mawiya
autor
4. jan 2012

@lvka Ďakujem 🙂

zuzka82
4. jan 2012

@cmeliatko ale aj si to vystihla...poznas nejedneho muslima a ako kamosi su uplne v pohode 😉

len inak je ho mat za kamosa a inak za manzela..

aliza
4. jan 2012

@mawiya aj ja som velmi prekvapena, ako reagujes. Nikto do teba nerypal, ani neodsudzoval tvojho manzela. Ale tvoj pribeh je navlas podobny tisickam inym a ani jeden nedopadol dobre. To, ze ti o tom piseme nie je preto, ze ti chceme ublizit alebo si nedajboze do teba kopnut 😠, ale chceli sme ti ukazat aj druhu stranku, ktoru ty este nevidis, ani si nepripustas.

cmeliatko
4. jan 2012

@zuzka82 poznam aj zeny ktore su vydate za muslimov a nepridu mi o nic viac ukratene.
poznam ale jednu ktora bola s jednym ktory bol ortodox a bol to chuj - nie kvoli nabozenstvu ale proste typ muza ako chuj - bil ju atd. to ale nema nic s tym spolocne ake mal nabozenstvo. poznam ix chlapov z okolia, ktori su ako dementi , chlastaju, biju svoje kocky a su pokrsteni ako krestania - hnus.

ja len nezijem s nimi a nikdy som takeho ani za muza nemala. to je fakt. mne pridu moderni, v pohode, zabavni. ziadny rozdiel. co je mozne je ze ta starsia generacia berie nabozensvo trochu primitivnejsie - to som si vsimla u niektorich. ale zeby boli extremni to nie. vsimla som si len ze drzia na tradiciach, tie svadobne ze den pred tym maju take oslavy, zene daju do ruk henu a spievaju atd. ale to neni nic zle. je to ich pekne tradicia. my mame cepcenie a ine tradicie - teda krestania. ja nie som pokrstena a som rada 🙂

cmeliatko
4. jan 2012

jaj a este si uvedomte fakt ze ti ludia v irane atd. ziju v extremnych zivotnych podmienkach. tzn ze domy bez elektriny, nemaju vzdelania, v niektorych castiach vladne extremna diktatura. ti ludia su od malicka nauceni uplne inak - ako maju chapat veci z europy? presne takych slaboch si beru extremne skupinky a cvicia si ich a vystuduju si z nich teroristov. daju sa lahko namotat, su im slubene kraviny atd.

mam kamarata ktory putoval peso od turecka az po malajzyju a pisal o tom knihu. pisal aj o extremnych veciach, ale aj o tom, ze keby niet ludi kt stretol po ceste (iran, irak, pakistan), tak by tu uz nebol. velmi mu pomohli a privitali ho, dali mu najest, mohol prespat, ziskal vela kamaratov a do dnes su v kontakte. a nie nechcu ziadne peniaze, jednoducho su to dobri ludia. ale jasne ze stretol aj zle veci - kde ho brali s fotakom za teroristu atd.
mozno by ste si to mali niektora precitat..stoji to za to.