icon

Neobvyklé zmiešané ale šťastné manželstvo

mawiya
2. jan 2012

Ahojte všetci. Som Mawiya a rada by som podebatila s dievčatami, ktoré majú "neobvyklé" manželstvo. Ja mám 33, manžel 27. Ja som rozvedená s dvomi detičkami, manžel bol predtým slobodný 🙂. Ja som slovenka, on je zo zahraničia. Ja som bola evanjelička, on muslim. No a nakoniec, spoznali sme sa na jednej "sociálnej sieti". Myslím, že dosť na telenovelu, ale my sme šťastní. Máte aj vy takéto alebo podobné skúsenosti? čo vaše okolie? Budem rada ak sa tu niekto nájde 🙂

alice107
4. jan 2012

@mawiya ,je v poriadku,ked chces poznat nazor zien v podobnej zivotnej situaciia,ako je tvoja.ale tym,ze si zverejnila svoj pribeh na nete a otvorila tuto debatu,dala si pravo komukolvek sa vyjadrit.a tak je to aj s uverejnovanim sukromynch fotiek.ja osobne nie som zastanca prezentovania sukromia osob na verejnom nete.aliza ,ja aj ine prave preto,ze pozname problematiku takychto vztahov,v dobrom piseme svoje skusenosti a varovania.je len na tebe,co si z toho zoberies.ja som precitala ,co si napisala .ja suhlasim s tym,ze v zaujme deti je,aby tvoj manzel vychadzal s tvojim partnerom tak,aby daval detom pocit bezpecia.:kedze sam planuje zit v zahranici,tak je jasne,ze vie,ze spolocne traveny cas detmi bude minimalizovany.ale to je ina zalezitost tvoj manzel tvori v realite rodinu s vami na sk len kratko.mozem sa spytat,ci jeho ovladanie slovenskeho jazyka je dodstatocne na to,aby viedol s detmi potrebnu komunikaciu?teda aj z vychovneho aspektu?pretoze to ma velmi zaujalo.ze uz v kratkom case si deti k nemu nasli vztah a respektuju ho ako vychovnu autoritu.rozumeju teda jeho jazykovemu prejavu absolutne?

zuzka82
4. jan 2012

@mawiya a ozaj, je tu aj sukromna tema mam manzela muslima... 😵 teraz som zbadala

irriss
4. jan 2012

@mawiya
aha..ted jsem si vsimla z prispevku devcat...ze jde " o muslimske manzelstvi ci vztah"..
Tak jen upresnim:
muj manzel neni muslim...muj manzel neni "nic"..ale krizuje se pred kazdym kostelem 😉
to je ale jejich DNA - to nema nic s virou spolecne..

a pokud jde o muslimy..Nostradamus tvrdi, ze jednou bude zeme jen Muslimska..rekla bych, ze se to k tomu sklani ..ale jsem jen obycejny pozorovatel a obcas "z jine planety"..
ale pokud to tak je...kdo nema muslima manzela "dnes" bude ho mit "zitra"... 😉 (podle Nostradamuse) 😉

tea333
4. jan 2012

@irriss 🙂 realne hrozi, ze muslimovia prevalcuju europu. nemusia na to pouzit nasilie. oni jednoducho maju v priemere 8 deti na rodinu, a priemerna europska rodina 2.nasa populacia rapidne starne, a pocet europanov sa zmensuje.preto o 50 rokov bude mozne, aby demokraticky prebrali vladu vo vacsine krajin zapadnej europy.

aliza
4. jan 2012

@mawiya neviem presne, ake reakcie mas na mysli, ale ak ide o nas vztah, tak ano, mame sa dobre a zijeme si dobre, ale to, cim sme si presli, by toto forum ani neunieslo 😀. Ale stale som opatrna a ratam so vsetkym.

mawiya
autor
4. jan 2012

@irriss nikdy som nič krajšie nečítala. Z tvojho príspevku sála láska a to je vzácne v tomto svete. Naozaj gratulujem a verím a viem, že niečo podobné budem môcť napísať aj ja o 10, 20, alebo aj 50 rokov 🙂
Krásny večer

mawiya
autor
4. jan 2012

@aliza Ja ti ďakujem za všetky tvoje reakcie. Vidím, že si to nemala ľahké a ja netvrdím, že my budeme mať. Ale chcem sa o to pokúsiť, a chcem urobiť maximum pre to, aby sme boli šťastný

mirka285
4. jan 2012

@zuzka82 ja som jej uz tu temu odporucila a mawiyja bola priam poburena 😖

tea333
4. jan 2012

@mirka285 a to preco?

zuzka82
4. jan 2012

Ahaaa, tak skoda...tam by si s maminkami urcite pokecala..snad by si aj zistila veci, ktore by si chcela 😉 verim ze ani Mirka to nemyslela zle..

mirka285
4. jan 2012

@tea333 hm,neviem,asi si myslela,ze to myslim nejak zle alebo co ☹

mawiya
autor
4. jan 2012

@alice107 deti veľmi dobre komunikujú v angličtine, a manžel sa snaživo učí slovenčinu 🙂. Niekedy sa dosť nasmejeme, hlavne mladší vie vytvoriť neuveriteľné vety. Existuje niekoľko veľmi dobrých učebníc, vrátane CD, a aj keď je slovenčina jeden z najťažších jazykov a zo začiatku mal problém s vyslovovaním a rozdelením c a s. Z čoho naozaj vznikali humorné situácie, napríklad keď prišla kamarátka Sisa a môj drahý manžel ju privítal ahoj cica. 🙂. Ale zvláda statočne. Takže v komunikácii nie je nejaký veľký problém. Samozrejme, že semtam nejaké to slovíčko nejde do hlavy, vždy existuje pomoc.

mawiya
autor
4. jan 2012

@mirka285 prepáč bola som nejaká nabrúsená, ale samozrejme, že presne toto som hľadala 🙂 Takže ďakujem

mirka285
4. jan 2012

@mawiya v pohode,ja som si aj myslela potom,ze mozno nevies ako to tu chodi v sukromnych temach a preto sa ti to nepozdava...ale sukromne temy su super,tam si vacsinou pisu ludia s rovnakymi problemami,zaujmami a tak 😉

mawiya
autor
4. jan 2012

@mirka285 no ja ti teda úprimne poviem 🙂 total som bola na teba naštvaná za prvý príspevok. - že toto teda nevyjde. Tak som už potom negovala všetko, aj keby si mi napísala, že krajší párik si nevidela :P. Viem, že každý má svoj názor, veď o to mi išlo, ale naozaj som chcela túto diskusiu viesť skôr k tým zážitkom. 🙂 Ale možno je dobre, že sa to trošku zvrtlo. človek sa učí celý život 🙂

smajka
4. jan 2012

@mawiya - ahooj, dufam ze budete stale tak stastni a zalubeni 😉 . musite sa dokazat o vsetko porozpravat a kompromisovat 😉. smutne je a vobec nechapem ako sa zachovala tvoja rodina. samozrejme ze chcu pre teba len to najlepsie, ale toto je extrem. mozu vyjadrit svoj nazor - ale tiez ta podporovat v tvojom rozhodnuti. nechapem 😒 a co surodenci??
vsimla som si ze si dala prispevok aj do tej moslimskej temy. vacsinou sa tam vsak nic nedeje, len obcas niekto napise.

mawiya
autor
4. jan 2012

@smajka mám úžasného brata, ktorý mi bol aj svedkom na svadbe. Chodí ku nám a stretávame sa. Takže on je v poho 🙂 Niekto mi z rodiny ostal 🙂

nikak23
4. jan 2012

@mawiya mozem sa spytat, ci Tvoj manzel na Slovensku pracuje?

strihalka
4. jan 2012

@mawiya myslim, ze neco malo mame spolecneho 😀
ja jsem ceska, muz slovak a spoznali jsme se na facebooku 😀a vse nam skvele vychazi

angie1511
5. jan 2012

@mawiya
klobuk dole, uz iba z toho dovodu ze riesis takto verejne tvoj vztah s moslimom....ja mam manzela cudzinca, araba...ked citam tvoje riadky tak si spominal na seba v zaciatkoch nasho vztahu, a poviem ti mas teda riadne ruzove okuliare, ktore nepadnu tak lahko ani tym, ze ti tu baby popisu do detailov ako to u moslimov chodi s odstupom casu, co mozu vyvadzat a podobne...kazdy vztah je originalny, to ano, kazdy ma svoj specificky charakter, ale ver mi oni maju uplne ine myslenie ako my, mozno teraz tie rozdiely necitis ale po rokochich zacnes citit az moc...neviem ci si to uz pisala, si moslimka?alebo chces v buducnosti konvertovat?

aliza
5. jan 2012

@angie1511 myslim, ze vsetko, co tu piseme, je uplne zbytocne, zial. Mawiya je rozhodnuta verit svojmu manzelovi na 100%, v inej teme sa vyjadrila, ze chce, aby spolocne deti boli Moslimovia a podla vsetkeho uvazuje, ze konvertuje aj ona sama. To ziena sa ruti do zahuby... ☹. To, co je v Korane, nie je v beznom zivote, v beznom zivote platia uplne ine pravidla, ale zial, ona nam neveri, veri jemu.
@mawiya este jedna vec, preco si nesla najprv do Pakistanu, preco ta najprv nepredstavil rodicom, preco ste nemali svadbu tam? ked chces byt Moslimkou a aj aby tvoje deti boli moslimovia, preco ste nemali moslimsku svadbu? Vies, v Pakistane je svadba najvacsia udalost, pripravuju sa na to cely zivot, setria, kupuju zlato, saty, dary....je to prestiz, nieco, co si ziadna rodina nenecha ujst. Svadby su zmyslom ich zivota. Takze sa treba manzela spytat, ze kedy urobite moslimsku svadbu v pakistane. Nase svadby sa u nich nerataju.
Mala som kamosku, mala tiez podobneho priatela, dlho spolu chodili a on odolaval rodicom, aby si zobral ich zenu. Nakoniec sa tomu nevyhol, rozisiel sa s kamoskou a odisiel domov na svadbu. Tam sa veci zomleli tak, ze rodicia pochopili, ze s ich zenou stastny nebude a tak mu povolili slovenku, urobili mu tam svadbu, cize ona bola tam, spoznali ju a prijali a potom mali svadbu aj na SK a dnes jeho rodicia chodia na SK na navstevu, stretla som ich osobne. Takze takto nejak si to predstavujem, ak je vsetko 'koser'.

mawiya
autor
5. jan 2012

@aliza ja neuvažujem o konvertovaní na islam. Ja som napísala, že som bola evanjelička. Na islam som konvertovala pred jeden a pol rokom. Muslimskú svadbu - Nikkah sme mali pol roka pred našou na Slovensku. A z Pakistanu som od rodiny dostala dary. Myslím, že tu nemusím rozpisovať čo, ale Korán v zlate bol jasný. Okrem toho zlaté doplnky ale toto som tu naozaj nechcela rozpisovať, keďže už niekoľko krát som písala, že táto téma mala byť o niečom inom. A svadba v Pakistane nebola len preto, že s mojím vtedajším zdravotným stavom som naozaj nechcela riskovať leto v Pakistane. Ale oslava bude v lete spolu so svadbou druhej sestry. To je všetko, dúfam, že teraz som ti poskytla úplné informácie. A malá poznámka. Rodičia ma prijali, poslali dary nielen oni ale mnoho darov z celej rodiny. Je pravda, že ešte všetko na Slovensku neni, sama uznáš, že z preclením je problém. A prijali aj moje deti z predchádzajúceho manželstva.

mirka285
5. jan 2012

@mawiya ty si toho stihla teda naozaj dost...pisala si,ze ste sa zoznamili cez FB pred dvoma rokmi,stihla si za ten cas konvertovat na islam,vydat sa,mat dve svadby??

mawiya
autor
5. jan 2012

@mirka285 viac ako dva roky, konvertovala by som či by som ho poznala, alebo nie. Muslimská svadba Nikkah je obrad, neviem čo si predstavuješ pod pojmom svadba. Ten obrad je prísaha pred Allahom. Normálna svadba bola v júli. nechápem, čo je na tomto nepochopiteľné a prečo by sa to nemohlo stihnúť. Niekedy tie dve svadby bývajú v jeden deň. Dokonca niekto v ten istý deň aj konvertuje. Ja som ale chcela mať pamiatku na konvert preto som konvertovala v jeden úžasný deň. Ale ako mám povedať zas - táto diskusia mala byť o niečom inom. Takže naozaj už viac zo svojho súkromia, nemienim rozoberať len pre sarkastické poznámky.

mirka285
5. jan 2012

@mawiya ja som to myslela skor v tom zmysle,ze podla mna si to zobrala moc hrrr...som tak isto rozvedena a druhykrat som si velmi dobre rozmyslela za koho sa vydam 😖 vydavala som sa po 6 rocnom vztahu,z toho tri roky zijeme v spolocnej domacnosti... neviem kam sa tak ponahlas 😖

zuzi2
5. jan 2012

@mawiya ..... tak to este viac svedci o tvojej naivite......

mawiya
autor
5. jan 2012

@mirka285 ja som sa prvýkrát vydávala po 5 ročnom vzťahu, teraz po 2 ročnom. Neviem načo by som to mala naťahovať, a v podstate nikdy som sa nevydávala preto, lebo som sa "musela". Vždy to bolo z môjej vlastnej vôle. 🙂

mawiya
autor
5. jan 2012

@zuzi2 áno určite to bude mojou naivitou 🙂

aliza
5. jan 2012

@mawiya dakujem za info. Inak, na zaciatku si pisala, ze vase spolocne deti si mozu vieru vybrat, v inej teme si pisala, ze ich budes viest v Islame 😒. Tak ci onak, prajem vela stastia.

danjelca
5. jan 2012

@mawiya dufam že byt-majetok je tvoj.
a inak nie je problém sa zbavit pochybností a týchto rečí-jednoducho si ho prever.
Nejakou situáciou a uvidíš reakciu-týkajucu sa jeho rodiny,viery,atd.Je to jednoduché