icon

Nepamätám si tváre

4. nov 2021

Bože, ja som už kvôli tomu zažila toľko trapasov!!! Má to niekto podobne? Mne je z toho tak neprijemne a hrozne sa hanbím. Dnes opäť a mňa normálne boli žalúdok, lebo tomu chlapovi to už nemám možnosť vysvetliť. Prihovoril sa ku mne jeden chlap, bol s kolegom, že,,my sa poznáme, nie? A ja som na neho pozrela, hovorím ,,no netuším " .. lenže bol okolo chaos , veľa ľudí...už som sa k nemu nedostala. Teraz spätne som si uvedomila, že vyzeral veľmi zaskočený, až urazený. Ja naozaj neviem, odkiaľ sa poznáme. Ja si nepamätám ľudí. Kým ich nepoznám dlhšie a nestretneme sa pravidelne, skratka ich nepoznám a nemôžem každému povedať ,,keď vás na ulici nepozdravim, nehnevajte sa, ja si vás skratka len nebudem pamätať.
Niekedy to naozaj poviem, a už sa mi stalo ze mi niekto kývol a hovoril ,,čau,ja viem, že ty si ma nebudeš pamätať, ale poznáme sa.

autor
4. nov 2021

@lija22 proso co? To je fakt diagnóza? 😅 nie neriešila som to. Idem gogolit

pielka
4. nov 2021

Podobne, ja nových ľudí nejako neregistrujem alebo vypúšťam alebo akoby som to mala povedať, aj keď niekde sme boli, že sme sa zoznamovali s pár ľuďmi tak o chvíľku som už nevedela kto je kto a aj keby o pár dní som toho človek potom v obchode stretla tak nebudem vedieť, že je to on.

autor
4. nov 2021

@lija22 nasla som až jednu vetu na wikipedii.

Dievčatá.... mame poškodený mozog🙈

sasanka605
4. nov 2021

Ja si nepamätám tvare vobec. Najhoršie to bolo v robote ked som nastúpila. 30 ľudí a všetci si mysleli ze uz viem kto su 😟 ja sa uz normalne opýtam ci sa poznáme, uz sa nehanbím vo svojom veku. Pamätám si nejake zvláštne črty napr farba vlasov, znamienko… čokoľvek ine.

dkethe
4. nov 2021

Ja si nepamatam vobec tvare. Ale ze ani susedov co furt vidam 😂😂 ale ja ani nevidim podobnost v dvojcatach, ini mi zas pridu tuctovi jak cez kopirak. Neriesim

janulka182
4. nov 2021

baby a co by sme robili v Číne?

kiwi3
4. nov 2021

necitala som komplet komentare, ale naozaj to moze byt neurologicka porucha. ak chces, precitaj si knizku "muz, ktory si mylil manzelku s klobukom" od olivera sacksa, pise tam aj presne o tejto poruche. alebo ak ti to velmi vadi, tak rovno navstiv neurologa 🙂

autor
4. nov 2021

@kiwi3 myslíš, že čo s tým urobí neurológ? Lebo ak mi len dá papier, tak to mi je na nič. Jedine, ze si ten papier nalepiť na čelo, aby som nemusela nič vysvetľovať...
Ale ak sa to naozaj dá vyriešiť, išla by som. Ak je to definované ako poškodený mozog, tak čo viem, poškodený mozog je nezvratna vec, nedá sa to liečiť.

kiwi3
4. nov 2021

hlavne neviem, ci nasi neurologovia vobec robia nieco okrem predpisovania liekov. ale skor tym vylucis nejaky nador na mozgu, ale aj to moze byt pricina.

autor
4. nov 2021

@kiwi3 mam to od detstva a ma to aj moja mamka. Skôr je to dedičné

karmen118
4. nov 2021

Ja to mám rovnako od detstva, tvár si ešte ako tak zapamätám ak mám šťastie, ale ak potom toho človeka pravidelne nestretávam, príp. s ním dlhšie niečo neriešim tak zabudnem meno, kto to je a že ho vôbec poznám 🙈. Najhoršie je keď sa vám niekto prihovorí tak familiárne, že on vás dobre pozná, len ste sa dlho nevideli a vy sa snažíte hrať svoju rolu, že ako sa tešíte, že ho vidíte tiež, ale v hlave vám šrotuje, že ste v keli, ak sa prerieknete, a on zistí, že vôbec netušíte kto to je, tak hanba na 100 zím 🙈. A je to aj veľmi nepríjemne, lebo sa vypytuje pomaly ako sa má polka rodiny a spoločný známy, tak akoby ste úplne cudziemu človeku podávali také dôverné informácie 😅.
Ale ja som mala aj na škole problém pamätať si učivo, naučila som sa na písomku, po nej všetko z hlavy von, na výške to isté. Keď išli maturity, na VŠ zase skúšky, vždy som sa všetko musela učiť odznova - veľmi som závidela spolužiakom, že väčšina si iba zopakovala, aby boli pripravení. Môj spolužiak jeden sa divil v 4 ročníku SŠ, že ako to že si nepamätám učivo z 1 ročníka, no nepamätám 🙄.

1angelika
4. nov 2021

netráp sa, normálny človek vie, že niekto má pamäť na tváre a niekto nie. Aj keď verím, že zažívaš nepríjemné situácie..

evabb35
4. nov 2021

Spočiatku som si myslela, že je to tým, že pracujem s obrovským množstvom ľudí a denne stretávam množstvo nových tvárí a bolo obdobie, keď som sa aj mimo pracoviska stretávala denne s veľkým množstvom nových ľudí. Dnes už viem, že si pamätám zase množstvo iných vecí a rôznych okolností, ktoré si bežne ľudia vôbec už nepamätajú, takže napríklad v práci som zase na toto dosť užitočná a v tomto smere som dosť vyťažená, lebo keď to niekto zistí, hneď sa obracia na mňa so žiadosťou či prosbou o pomoc.

mpg
4. nov 2021

S tým sa asi nedá nič robiť, že si nepamätá tváre, len ak by si lepšie osobu popozeral, napr. oči, vlasy. Ja si zase tváre pamätám veľmi dobre, dokonca aj také odchylky, ktoré naznačujú povahové vlastnosti a zase si nepamätám mená, napr. niekto sa predstaví a ja neviem prečo tomu nevenujem vtedy pozornosť a niekedy si zapamätám meno, niekedy priezvisko, ale dosť často ani jedno. Potom ak je to potrebné pátram po mene. Mala som s tým aj v práci trochu problém, lebo som robila na osobnom oddelení vyše 20 rokov, ale obyčajne mali aj nejaký písomný doklad, tak tam som pozerala.

ankare
4. nov 2021

Si ako moj muz. 🤭

tanuuulka
4. nov 2021

Ahoj, tiez si nepamatam tvare a tiez ma to doviedlo do mnohych trapnych situacii. Mala som kamosku, ktpra mi vzdy hovorila, ze tam sa otoc a odkyvaj, to je ten a ten, henten sa vola tak a tak a poznas ho odtatial atd... som ucitelka, zapamatat si tvare ziakov je pre mna velmi narocne, po rokoch ludi nikdy ani nespoznam. Vzdy sa mi mamina smiala, ze si ani dieta v porodnici nespoznam 😁 mam dve a obe su nastastie moje, dobre mi ich oznacili a podobaju sa na muza, toho si nastastie pamatam 😆😆😆... a teraz vazne. Ja som sa s touto poruchou naucila zit, ja sa uz pri zoznamovani rovno ospravedlnim, ze ak sa tomu cloveku nepozdravim, tak si proste nepamatam (za to hlava mi sluzi velmi dobre, v hlave mam cele zlate stranky telefonnych cisel mojich znamych - uz aj neplatnych, pamatam si basne z 3.rocnika zs, vzdy som mala dobre znamky pri vynalozeni minima sil, proste zavity mi slapu nadstandardne 😁). Ale tie tvare, hroza. Raz som nespoznala ani chlapa, s ktorym som bola na rande. Spoluziacky z vs mi to dlho pripominali 😃 ...nie raz sa mi stalo, ze za mnou niekto prisiel "ahoj, ja som xy a pozname sa, len si vravela, ze si to nebudes pamatat". A mal pravdu, nepamatala som si 😃 je to velmi obmedzujuce nepamatat si tvare, lebo casto sa ta ludia opytaju "ved ako vyzerala??" (Napr. uradnicka, predavacka, hocikto...) a ja si nespomeniem ani ma farbu vlasov 😄 ale zit sa da s kadecim, toto je len maly nekomfort, ber to tak 😊

tenerifka
4. nov 2021

Zeny, hlasim sa k vam do klubu. Tento problem mal aj moj otec a asi ho ma aj moja dcera, ale ja som uplny expert. Cloveka musim dobre poznat zo vsetkych uhlov, a ked som niekoho videla zblizka 2-krat, a potom ho vidim z dialky, nemam sancu ho niekam zaradit. Moj manzel je uplny opak, on je ako babka na trhu, kazdeho pozna, s kazdym sa da do reci. Zato na nazvy, cisla, mena som jednotka, pamatam si uplne vsetkych spoluziakov zo ZS aj SS, viem vsetky krajiny a hlavne mesta na svete, aj ich z hlavy nakreslim na mapu. Ale tie tvare mi komplikuju zivot

tenerifka
4. nov 2021

A susedia su kapitola sama o sebe, poznam a pamatam si az jedneho, a to tu byvame uz 3 roky, zato muz ich pozna vsetkych, aj ked sa s nimi nestretava, a velakrat mi rozprava, ze kto je koho rodina, a potom zadrie "naco ti to ja rozpravam, ked ho nepoznas". On to najprv bral ako moju ignoraciu, ale uz to pochopil, povie "tam oproti ide ten a ten, aby si vedela, koho zdravime" 😂🙊

domak2
4. nov 2021

Tváre ešte ako tak, mena ani nahodou 😅A inak mňa vlastný otec nespoznal na ulici 😂 ale zas on ma dosť silné okuliare, aj keď myslím ze je to skôr tým, že proste nepozerá po ľuďoch.

guiseppinka
4. nov 2021

@tanuuulka moja mama, ked sa bavime o niekom z muzovej strany, tak ze to je ta, co mala na.svadbe take a tske saty? Videla som dvd x krat, ale kto mal ake saty netusim... Svadba bola v 2013. Alebo ved mala to a tamto oblecene, take vlasy.. no akoze...
@domak2 ani mna, skoro sme do seba vrazili. Ale moj oco ide ako s klapkami na ociach...

dadis
4. nov 2021

Baby mam to aj ja. Niekde som citala, se to suvisi s tym, ze sa skoro nauci dieta citat (ja som v 5r citala Dobsinskeho rozpravky). Ze akoby ste si "obsadili" casti mozgu, ktore su zodpovedne za rozvoj rozoznavania tvari, rozoznavanim znakov. Ci to je pravda, neviem. Ale u mna to s tym citanim sedi.

autor
4. nov 2021

@dadis potvrdzujem.

autor
4. nov 2021

@dadis inak toto som už niekde čítala, že to majú tí, ktorí majú nadpriemerné čitateľské schopnosti. Ja som tiež čítala od 5 rokov plynulo. Z čítania som bola najlepšia. A čítam veľmi rýchlo. Niektoré knihy dám za 3-4hod. A vôbec nie úplne tenké.

autor
4. nov 2021

Tak čo baby, sedí to aj na vás?
Aspoň vidíme, že postupnosť ma svoj zmysel a netreba žiadne obdobia u detí preskakovat a neucit ich abecedu v 3r. 🙈😅

autor
4. nov 2021

@tanuuulka 😂😂😂😂😂😂🙏👍👍👍
Ako by som to písala ja. Preeesneee. Aj ja som mala takú kamošku 😆. Som sa teraz nasmiala. Aj ja si básne pamätám...Mor ho, aj Mesiačik veľký zlatisty odrecitujem aj o polnoci, a niektoré úseky z Hviezdoslavova tiež viem do teraz, dcerine rozprávky viem všetky naspamäť, stačilo ich prečítať 3-4x a už ani nemusím čítať...

autor
4. nov 2021

Och zasmiala som sa, koľko nás je. Ďakujem vám za pobavenie. Padlo mi vhod vedieť, že nie som v tom sama a sranda, koľko mame podobných zážitkov.
Hlavne ako povieme ,, ja si ta nebudem pamätať, keď sa znovu stretneme"🤣 Ja si niekedy pripadám ako z toho filmu, 50x a stále po prvé. Ale manžela si našťastie pamätám. (....ci na nešťastie?😅😅😅)

autor
4. nov 2021

Inak ja si skôr zapamätam o tom človeku niečo. Napríklad, netuším ako vyzerá....ani náhodou, ani farbu vlasov, ako ste spomenuli, ale tiež si zapamaram ze ,,jaaaj, to je ta co priniesla domáci kvaskovy chlieb?" Alebo to je ta, co sa rozviedla a nasla si o 10r mladšieho, .... stále si zapamatam o tom človeku niečo, to co hovoril, niečo o ňom.

snowflake07
4. nov 2021

Ja hovorím,že s kým som nespala ,toho si nepamätám.Vies aku ťažkú diagnózu mám ja,že okrem rodiny si pamätám len tých s kým som spala?(veľa ich nebolo )Susedu z vedľajších dverí vidím 4 x do týždňa a vždy sa pýtam muža kto to je.Hrozne...na knihu

snowflake07
4. nov 2021

Rýchlo rozprávam,rýchlo čítam,pamätám všetky básne aj zo škôlky,pamätám všetky ŠPZ na ktoré pozriem a tváre nič 🙄

guiseppinka
4. nov 2021

@dadis tak aj ja toto potvrdzujem... Citala som skoro a vela... Zaujimave tvrdenie