Neplatila som si zdravotné poistenie počas práce v zahraničí.
Ahoj dievčatá, prv než mi začnete písať, aká som nezodpovedná, odpovedám: Áno, viem.
Od septembra 2014 do februára 2016 som pracovala v zahraničí na riadnu pracovnú zmluvu, teda odvádzali za mňa aj zdravotné a sociálne. Potom som pracovala ako au pair, ale bez zmluvy, dostávala som len vreckové. Neplatila som si zdravotné. Od septembra 2016 do apríla 2017 som si platila zdravotné v Rakúsku. Potom zasa nikde. Teraz pracujem od januára riadne a na zmluvu, platím si zdravotné aj sociálne. Teda vzniklo mi obdobie, asi 2 roky a pár mesiacov, ktoré nemám pokryté. Ako občianka Slovenska som to mala nahlásiť na zdravotnej poisťovni.
Keď to tak počítam, tak som dlžná okolo 2000 euro na zdravotnom. Chcem to priznať poisťovni, nechcem, aby sa to dostalo do rúk exekútorom. Som strašne v strese kvoli tomu a hlavne som nahnevaná na seba, že som bola tak blbá a nezodpovedná. Myslíte, že mi vyjdú v ústrety so splátkovým kalendárom?
Čo sa týka dokumentov, mám pracovnú zmluvu aj ukončenie, ale výplatné pásky už nemám. Mám ale účet, kde je vidieť, že mi tam chodila výplata od zamestnávateľa, bude to stačiť?
@deginko Ale ja som mala na výplatnej páske, že som odvádzala zdravotné, sociálne a dane..
Tak výplatnú pasku vie každý urobiť za minútu...ale tak ak by si pracovala legálne,tak neexistuje,že ti HM revenue odpíše,že nemá žiadne záznamy... posledna možnosť je kontaktovať NI nech ti dajú výpis odkedy dokedy bolo za teba platené zdravotné
@deginko Dá sa to aj online?
Podla mojho nazoru mas kryte iba mesiace, na ktoré vieš preukázať zamestnanie v zahraničí, teda tym parom je jasne, ze odvody za teba odisli....za mesiace, kedy si pracovala na cierno mas proste "dieru" a zdravotné si budeš musiet doplatiť....
Keby to bolo také jednoduché, ze sa odhlasim stym ze idem do zahranicia a nemusim platit ZP a zaroven sa neprihlasim ani nikde v zahraničí, by bol kazdy obcan SR, ktorý je samoplatca proste odhlaseny...aby usetril 65,-€ , teda po novom uz 70,-€ mesacne...
Normalne by som si zozbierala potvrdenia, ktore mam, kde som pracovala od-do, isla do ZP a nech mi povedia, kolko je dlh, ktoré mesiace nie su vykryte a dohodla by som sa na splatkach...
Ja ked som nieco podobne riesila, mne dost dobre poradili priamo na ustredi ZP, komunikovala som snimi mailom...
To ja netuším či ti niečo takéto len tak pošlú online,veď tam napíš a uvidíš čo ti odpovedia,možno ti to pošlú na mail alebo poštou si to daj poslať...a možno budeš musieť ísť osobne,ale ja na tvojom mieste im napíšem a kým odpisu čo a ako tak si skoc ku nám na zdravotku..vravím možno ani nebudú chcieť Hento a bude im stačiť iba to písomne ukončenie PP
@deginko Ja som sa odhlasovala na Slovensku na základe pracovnej zmluvy.
Myslím, že skôr ti pristúpia na ten splatkový kalendár keď máš záujem to riešiť. Exekútor nie je ani pre nich ideálne riešenie
@emmi101 A tá akontacia? Ja veru nemám toľko peňazí naraz.
Oni ti nemôžu dať žiadnu akontaciu lebo oni žiaden dlh neevidujú a ani nič nepostúpia exekútorovi,to je tvoja dobrá vôľa že to ideš riešiť,i keď si to mala mať už vyriešené dávno...a keby si to nešla teraz riešiť tak oni to nebudú riešiť ďalšie xy rokov,lebo oni nemajú ani šajnu o Tom,že ty už nie si v Anglicku...a myslia si,že stále si tam...takže žiadne úroky nič ťa nečaká iba doplatis to čo máš a basta
v Anglicku je blby system - ti niekde na suppporte napisu, ze nic nemaju, lebo sa niekomu nechce riesit. Ak tam chces nieco dohladat je najlepsie tam ist osobne a do tyzdna vsetko vyriesit. Ist osobne za zamestnavatelom, chod na NIN a dones si papiere. Zvysok doplatis. A nenaskacu ti ziadne uroky ako pise vyssie, len to dopatis - nedoplatky a problemy by boli, keby si uz vedela, ze to mas zaplatit - aj kolko, a nezaplatila by si to, a oni by to posunuli exekutorovi. Ale to nie je tvoj pripad.
Neviem ako to je ohladne Rakuska. Ja som bola v Uk. Ked som sa prihlasovala tu do ZP, stacil im papier od lekara, ze som tam bola evidovana. V Uk je iny system. Bola som posledne roky doma s detmi, nebola som registrovana ani na UP. Ale oni maju ine zdravotnictvo, tam ziadne ZP neexistuju.
V Rakúsku zbehnes na zdravotnú poisťovňu, dajú ti do 5 minút presný výpis, odkedy dokedy si bola poistená. Poistenie zanikne automaticky po 6 týždňoch od ukončenia posledného obdobia platby. Zo zákona poistenie povinné nie je, nedoplatok vzniknúť nemôže (hovorím o AT Systeme)
A inak - ja som riesila to iste 😀 a bola som v hroznej panike ako ty, ze to bude pruser. A nebol 🙂 Len ti poradim, odloz si vsetky tie papiere ktore im tam donesies v kopii - pretoze ja som mala stastie na to, ze ich pytali potom este 2x na dolozenie. Ze som tam nikdy nic nedoniesla 😠 Nastastie to bolo z ciech, tak nebol problem to obstarat. Ale pekne so mnou tocili - a neda sa s nimi nic vyhadat, musela som to doniest opatovne.
@jeanne14 Ale tu teraz vôbec nejde o to ci bola riadne odhlásená. Ona nebola počas pobytu v zahraničí zdrav.poistena 2r. Ak sa bude chcieť vrátiť zit na sk a tam zistia že nebola nikde poistena(je jedno kde no niekde musi byť) tak to obdobie 2r bude musieť doplatiť. Známy sa vrátil zo zahraničia kde bol rok bez práce ani na úrad sa neprihlásil, nemal žiadne poistenie. Poistovna mu na to prišla (po 3rokoch co bol doma) a musel zaplatiť chýbajúcu čiastku. Pokutu nedostal lebo napísal odvolanie, či list na ospravedlnenie ci ako sa to vola...
Premlčacia doba je tuším 5 rokov, poisťovňi netreba dokladovať viac. Tak ak sa autorka nechystá žiť a pracovať na sk ešte pár rokov tak by nemusela platiť nič. Dúfam sa nemýlim ale tak to na vzp vraveli známemu a pýtali od neho papiere len za 5 rokov.
@whatever1 A tá premlčacia doba neznamená náhodou to, že doba premlčania plynie od doby, keď ťa poisťovňa výzve k úhrade? A to môže kľudne nie o zistiť aj o 15-20 rokov a potom to začať vymáhať. A až potom plynie doba premlčania.
Nie, tak premlčacia doba rozhodne neplynie. 🤣 Plynie od posledného dňa splatnosti, resp. ak ta výzvu (pred uplynutím 5 ročnej lehoty), tak odo dňa poslednej výzvy.
@vroni To vážne? Ako je možné, že môj známy dostal po 13 rokoch výzvu k úhrade? A už to mal v rukách exekútor.
Výzva a exekútor sú dve rôzne veci. Oni skúšajú posielať aj po 20 rokoch. Niektorí experti si nepreberaju postu, nereagujú a potom sa strašne čudujú. Na výzvu stačí dat námietku, že je to premlčane a je to vybavene. Keď to necháš tak a čakáš, že to prejde samé, tak z toho dosť pravdepodobne budeš mať problémy.
@vroni Tak to je samozrejme hlúposť to ignorovať keď už ti príde výzva. Tomu sa ani ja nečudujem.
Dievčatá, tak som bola na Slovensku v ZP a povedala som im to, čo som písala aj sem a tá pani v poisťovni mi povedala, že oni voči mojej osobe neevidujú žiaden dlh, že som odhlásená od roku 2014 a že na základe čoho chcem doplatiť poistenie. Tak ja už neviem.
Ak si bola odhlasena, kvoli praci v zahradnici, tak neviem preco by mali evidovat od teba dlh... Oni ta nebudu odhlasovat a prihlasovat... a odporucim ti jedinu vec, daj si o takychto veciach vzdy vystavit potvrdenie. Neeviduju dlh za 2014-2019, ok, nech ti to daju pisomne. Vzdy ku vsetkemu a vsade si odkladaj taketo potvrdenia. V zahranici ta prihlasovali zamestnavatelia niekde, kartu poistenca mas z kade? (nebola som v zahranici, neveim ako to funguje, viem len ako to funguje, ked tu mam zamestnanca zo zahranicia, preto sa pytam).
Ved keď si odlhasena tak nemôžeš byt nič dlžná preboha . Ja tiež žijem v zahraničí , doniesla som im tam papiere že tam pracujem a mám poisťovňu , odhlásili ma a vybavené . Žiadne veci už s našou poisťovňou neriešim . Neviem prečo sa stresujes ak si odlhasena
@kikaaa444 Áno, ale zákon hovorí, že zp je povinné. A ja som mala nekryté obdobie, aj keď som žila v zahraničí.

Tým pádom je možné,že si tam legálne u neho ani nikdy nepracovala...akože nemajú záznamy,keď si u neho začala robiť tak ťa na HM revenue registruje a potom odhlási...takže buď ťa neprihlásil alebo co