icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

tea333
22. jún 2011

Neda mi nereagovat.Naozaj nemam rada pristup "aj nase mamy robili XY a sme stale tu"
podla mna je to obcas o tom, ze tie mamy sa jednoducho neunuvaju premyslat nad vsetkym co robia, pretoze je jednoduchsie to proste nejako urobit, najlepsie ako povie mama alebo lekarka.
Ja sa riadim radami svojej mamy, ale aj lekarov, ale aj konika alebo zahranicnej literatury.Ide o to, ze sa stale snazim prist k tomu najspravnejsiemu poznaniu.Nie vzdy to ide, ale aj materinsky instinkt napovie.
Ja som a bola som presne ta mama, o ktorej si vsetci myslia, ze to prehana, pretoze:
-pouzivame latkove plienky
-vela syna nosim v satke, manduce
-velmi selektujem co papa
-chcem dojcit dost dlho a robim preto vsetko napriek velkym problemom
-neockujem svoje dieta
-vkuse pozeram co ma oblecene, ci mu nie je zima alebo teplo
-boli sme s nim na mesiac pri mori ako s malym, nechali sme vsetko tak..
-odstranujem roztoce, casto vysavam
atd, atd..

Zda sa mi, ze tu niektore odsudzujete len preto, ze nemate take problemy ako iny.K mojim bodom mozem napisat tolko:
-syn mal otrasny atopicky ekzem, ma alergiu na potraviny, na akukolvek umelu latku na sebe,v nasej teme tiez jedno babatko prezilo dusenie len vdaka monitoru a SIDS naozaj existuje- aspon si to nastudujte, ja sama som obetou nasledkov ockovania(masivna reakcia ktora priamo vyvolala silne alergicke stavy presne od toho momentu som silna alergicka a v detstve som mala herpes cez cely ksicht ked mi niekto podal pupavu 🤐 ,koly akej takej imunite chcem dojcit pretoze to pomaha aspon na ten cas, more sme dali len koly malemu.
ked sa v zime obleceny zapotil, momentalne bol ekzem krvavy hrozny.Prach mu to zhorsuje.

Takze mile damy, nez zacnete odsudzovat, chcela by som vas vidiet v tejto situacii, aj ked vam to neprajem.
Moja mama sa ma stale pyta: preco mu nedas zaprazku do polievky?? a pritom vie ze je alergik.MOJA DR mi povedala ze mam alergikovi na mlieko davat umele mlieko a po roku uz nemam dojcit, ze naco-tomu sa hovori ignorantstvo..

titkovamiriam
22. jún 2011

@tea333 tea nikto ta podla mna neodsudi,zvolila si si taký životný štýl a spôsob a je to len a len tvoja vec.Mrzí ma že ma tvoje dieťatko problémi.Je jasne že každý hľadá tu svoju cestu 😉 no ak chceš napisem k tvojim odrazkam
k plienkam -pri staršich som sa ich naprala až až,takže papierové my vyhovovali viac
šatku sa priznam som nepoznala ani nikoho kto ju ma,tak neviem posudiť-šatkovanie sa mi páči do za celý svoj život som videla u nas či vonku dokopy možno 5 mamičiek šatkovať
strava u mojich deti problem nebol kojila som dlho tak aj s prikrmami som zacala ovela neskor
deti mam očkovane,tiež nemam vo svojom okolí niekoho kto mal negatívnu skusenosť
jasne že som tiež pozarala či dietatku nieje zima alebo nieje prehriate

Takže sa neosudzujem žiadnu ženy či už koji alebo nekojí,či chce rodiť normalne alebo si vybaviť cisarak,ja neosudzujem ani ženy čo idu na iterupciu...
roztoce a upratovanie neriešim panicky ale vysavam-ked sa mi chce 😉

skeptik
22. jún 2011

@tea333 "MOJA DR mi povedala ze mam alergikovi na mlieko davat umele mlieko a po roku uz nemam dojcit, ze naco-tomu sa hovori ignorantstvo"

andika10
22. jún 2011

@tea333 maš uplnu pravdu, každá mama robí len to čo uzná za správne aurčite aj ja robím veci ktoré sa iným mamičkám nepáčia a naopak, aj ja mam veci ktoré robím podla knich, ale niektoré veci robím podla vlastného usúdenia aj keď to zďaleka nie je tabulkové, pri viacerich veciach zvolím zlatú strednú cestu. Napr aj KM do roka som im davala UM aj keď mi suseedky stále hučali veď aj ti si vyrastala na KM, keˇd mali 26m som prešla na KM aj kôli financiam ale keby mali nábeh na alergiu určite pokračujem ďalej. Ja osobne nemam rada prílišnú sterilitu ale ani mi to neprekáža keď to iné mamičky robia.

26andy
22. jún 2011

@tea333prepac, ked som spravne pochopila tu je rec o zdravych detickach a prehanany ,ked mate problem tak reagujes spravne a neprehanas🙂

tea333
22. jún 2011

@skeptik teraz si ma pobavila 😀 ja som od prirody lajdák.Vo veciach mam bordel, ledva si stihnem vyzdvihnut matersku kym prepadne, mam dvoch psov ktory olizuju maleho od rana do vecera 😀 maly padne, nevadi, stava sa..ja som uplna pohodacka.Ked malemu idu zuby a ma problemy so spanim, tiez to beriem v pohode.
Dudliky som vyvarala tak prvy mesiac, teraz ich raz za cas zlejem vriacou vodou 😅

To co som opisala je vsetko potrebne na to,aby moj syn nebol hospitalizovany s vaznym ekzemom! pretoze sme uz hospitalizovany mali byt, keby sme neboli pri mori, keby som ho babusila ako sa to obycajne s babatkami robi, keby sme davali pampersky. To vsetko mam odskusane.Takze keby si bola na mojom mieste a maly sa ti po kravskom mlieku vysypal ako by ho po celom tele dostipali ovady a ty by si sa bala ze mu opuchne hrdlo, urcite by si len mavla rukou a zasmiala sa, ze? 😉

weverka11
autor
22. jún 2011

@tea333 vies, keby som mala dieta, ktore ma problem ako tvoje, to je nieco uplne ine, ved to si vyzaduje jeho zdravotny stav inu starostlivost, to je ale uuuuplne v poriadku... moje dieta nemalo nikdy ani zapareny zadocek.... teda mal, ked som teraz kupila pampersky, ale tiez uz isli z okna... nikdy nemal vysusenu pokozku, nikdy zastavene prdiky, plakal tak 4x v zivote, ostaten nervičky a jedy nepočitam za plač, to je konverzacia.... Vies, preto ja riesim veci inak ako ty a to je podla mna v poriadku, nemyslis? Ver tomu ze keby mojemu dietatu nieco bolo tak som presne taka ako ty, dam mu vsetko mozne len aby sa to zlepsilo 🙂 si dobra mama lebo reagujes na potreby svojho dietata... ja tak isto 🙂

tea333
22. jún 2011

@skeptik a pozor s tymi diagnozami, panicka porucha je vazne ochorenie a neprejavuje sa vyslovne len takto, skor zachvatmi, poznam kocku co to ma a nie je to sranda, je na liekoch..

inak, keby som pocuvala ten zdravy rozum svojej mamy a babky a roznych ludi, uz by som doma psov nemala.To ti ludia so zdravym rozumom bez akychkolvek info mi vsetci radili, ze mam psov dat prec ked ma maly ekzem.pritom, ked sme potom skusili aby bol od nich, rozdiel nebol ziadny.oni si to nepotrebovali ani overit.
existuje overena vedecka studia hovoriaca o tom, ze ak dieta nie je alergicke vyslovene na psov, a ma ekzem, tak pritomnost psov pomaha

tea333
22. jún 2011

@weverka11 ide vsak o to, ze casto nepoznas ci to dieta ma nejake problemy, alebo v rodine vazne problemy na ktore ma nabeh, pripadne mama nieco take ma. ty len vidis, ako to prehana a krutis hlavou...
moj maly teaz nema ekzem na tvari, takze ak si niekto nevsimne, budem hodena do tej kategorie prehanajucich.len o tom som chcela 😉

andika10
22. jún 2011

@tea333 keď je na to zdravotný dôvod, za to ťa nikto neodcudzuje, ani nikoho iného, a podla mňa každá mamička berie ohlad na zdravie svojho dieťatka a podla toho koná, ako som spominala moji pijú KM od 26m ale keby mali alergiu tak určite pokračujem ďalej s UM ale sú aj mamičky ktoré do 3 rokov dávajú UM aj keď nemajú nábeh na alergiu, ale .to je tiež každej osobná vec. A sú mamičky ktorím keď poviem že KM pijú od 26m tak sa na mňa čudne pozerajú 😉

weverka11
autor
22. jún 2011

inak aby ste si nemysleli ze som dilino 😀 ja toho mam nastudovane kooooooopec od prikrmov, liekov, materialov pre deti, kojenia a neviem čoho inehe, študovala som to od piateho mesiaca tehotenstva doteraz, ale preto som sa na vsetko vys..la... kazdy lekar hovori niečo ine, aj laktačnné témy su tiez rozdielne, a o očkovani ani nehovorim, o spanku detí, o nosední v šatkách, manduce, ja tom mam prestudované.... preto nejdem striktrne ani jednou cestou, ale vyberam si a veeela veci robim po svojom.....

mamabiba
22. jún 2011

Vyskúšali ste už sensodine pro junior? ...dúfam, že som to správne napísala 😅 ...Bohužiaľ, my mestskú vodu nemáme, ale máme zo studne... ale absolútne bez fluoru a podobných prísad, iba mineralizovaná. Nám Dr odporučil túto pastu...ale moja má už 7 rokov... má prirodzene žlté zuby..po mne..a pritom si ich fakt čistí ukážkovo. Mám pocit, že po tejto paste ich mala aj trošku pevnejšie a aj belšie... dáte názor? alebo iba zase reklama??? 🙂 🙂 🙂
@anjelicek26 ja uvidím ako dopadnem s druhou a čo mi po nej ostane, dúfam, že sa dostanem aspoň na veľkosť 70/C...

tea333
22. jún 2011

@andika10 nerozumiem vsak, preco sa tu bavia o monitore dychu, ktory preukazatelne zachranuje zivot a nazyvaju to prehananim a stresovanim 😉

weverka11
autor
22. jún 2011

a tiez mam zlozvyk vysvetlovat a poucovat, ale toho sa snazim uspesne zbavit poslednu dobu... toto uz som dobrá, pred dvomi mesiacmi by som vas tu mozno presviedcala ze moje dieta flasu nedostane 😀

weverka11
autor
22. jún 2011

@tea333 ked uz ideme k tomu monitoru, citala si nejake knizky o feng shuej? o elektrosmogu, o tom ze v detskej izbičke či blizskom okoli dietaťa by nemali byť žiadne elektrické spotrebiče???? vidiš aj takouto cestou sa dá isť.... ale je to dobre??? uplne eliminovať styk dieťaťa s elektrosmogom??? nieje lepšie všetko po troške?

tea333
22. jún 2011

@weverka11 je to zlozvyk, ale niekedy mi to neda.ked vidim napriklad temu, v ktorej sa mamicky utvrdzuju v tom ze to nevadi, ze fajcia v tehotenstve, tak je mi zle..pripadne temy o kojeni, pretoze vidim, ze velakrat sa kojit da, len sa nechce, pripadne je to pohodlnejsie prestat.poznam babu co prestala kojit lebo maly bol hladny.ze mu uz nestacilo mliecko napisala baba.tak prestala ☹ mne je luto tych deti, a stale mam pocit ze im dokazem zlepsit zivot, ak poucim matku 😀

mamabiba
22. jún 2011

@tea333 teuška, asi si zle pochopila túto diskusiu. My tu iba rozoberáme to, čo na iných témach nieje. Aj mne sa stalo, že som vyjadrila v inej diskusii svoj trošku tvrdší názor a hneď som bola zlá. Práveže tvoje chovanie sa považuje za štandard a o takých ako sme my sa hovorí o krkaviciach 🙂 Práveže nás nechcú na žiadnej diskusii, pretože máme trošku voľnomyšlienkárske zmýšľanie, čo sa týka detí a nedržíme sa presne podľa knižkových pravidiel. Skús sa na to pozrieť s nadhľadom. Áno, ty máš trošku iné dieťatko, ako my, ty sa musíš aj o to viac starať. Ja som mala dcéru z kategórie náročných detí. Ale ide ma trošku vystrieť, ak mamičky zdravých detí rozoberajú, že ich detičky v škôlke nejedia tak rýchlo riešenie, striktné žiadanie zmeny jedálnička, vymýšľanie nosenia vlastných jedál...podotýkam zdravých detí...na takéto vyjadrenia vznikla táto diskusia ako opozit pre nás, ktoré sa tiež chceme porozprávať, ale máme iné zmýšľanie. Prajem ti iba to najlepšie a tvojmu drobčekovi nech sa darí a vyrastie z neho krásny chlapček 😉

tea333
22. jún 2011

@weverka11 elektrosmog je bohuzial vsade kde sa pohneme, mozme takto izolovat detsku izbicku, ale neviem ci to postaci. U mna ide o to, ci je dolezitejsie branit dieta pred elektrosmogom alebo pripadnym SIDS.

weverka11
autor
22. jún 2011

@tea333 ja som podobny pripad 😀 ja poznam babu ktora doslova povedala, ze kojit nebude lebo si znici prsia a jej dcerka pritom bola operovana na srdce, co ti poviem...

tea333
22. jún 2011

@mamabiba urcite by sme sa v mnohych nazoroch stretli, pretoze to tiez v mnohych veciach neprehanam.len som chcela vyjadrit to, ze v tych temach su mozno mamicky, ktore maju v rodine rozne problemy a skusenosti, a preto sa vam zda, ze prehanaju.

majka35
22. jún 2011

tému som si dala do "obľúbených", nie kvôli tomu, žeby bola mojou obľúbenou, ale kvôli tomu, aby som sa rýchlo dostala k príspevkom, ktoré tu stále pribúdajú a hlavne aj zo zvedavosti ... a keď tak čítam, tak táto téma je len o "osobnom vyzdvihovaní" toho, čo robíte pre svoje deti a ani si neuvedomujete, že sa tu navzájom odsudzujete ... a potom celý príspevok alibisticky zakončíte "ale ja neodsudzujem ostatné mamičky, keď to robia" 😀 😀 😀
každá sme iná, každá máme iné dieťa, niektorá chválabohu úplne zdravé, niektorá bohužiaľ so zdravotnými problémami a každá vie, čo pre svoje dieťa robí najlepšie ... nemyslíte si, že to, čo robíte vy, je práve to pravé orechové len preto, lebo to robíte vy, robíte to len preto, lebo vám to vyšlo ... ak by ste len raz zacítili nesúhlas vášho dieťatka, tak som presvedčená, že by ste siahali aj po iných praktikách a to aj po praktikách tých, ktorým sa tu vysmievate ... zakladateľka má jedno 6 mesačné dieťatko, ešte ani nemôže tušiť s akými problémami sa bude musieť popasovať /samozrejme jej to neprajem/, ale pri dieťatku nikdy nevieš, ja mám deti dve a to tak rozdielne, dokonca aj výzorovo /jedna tmavovlasá a jedna blondýnka/, že to, čo som robila pri staršej, absolútne neplatí pri mladšej, takže sa snažím skúšať všetko možné, aby som svojím deťom vyhovela ... tak možno by bolo lepšie, keby sme sa navzájom chápali a nevysmievali sa ostatným, ktorým sa bohužiaľ nepodarilo porodiť dieťatko úplne dokonalé, ktoré všetko pekne papá, krásne spinká, nemá žiaden problém, pretože verte mi, nie j je to o tom, ako s vy o neho staráte, je to vyslovene o šťastí ... napríklad ja som mala šťastie, že mi prvá dcéra od svojich troch mesiacov prespala komplet celú noc, druhá? má 10 mesiacov a vstávam k nej 6x v noci, stále len plače, staršia sa nosiť nechcela, akonáhle som ju položila do babyvaku, revala a revala, mladšia? tá by sa nosila celý deň, staršia mi zjedla komplet všetko, pri mladšej chytám hysáky, keď ju kŕmim a mohla by som tu písať a písať do večera
a už len posledný odkaz pre @skeptik : byť na mieste @tea333, tak sa urazím ... vidím, že si sa popasovala za psychologičku a svojím príspevkom si sa len zosmiešnila 😀 😀 😀

piacere
22. jún 2011

@skeptik teda nestačím sa diviť, aké vety vyliezajú z tvojej klávesnice.... 🙄

kaja73
22. jún 2011

@tea333
Až na to dojčenie-ktore mi pri ml-synovi vyslo len na 7m-ale napr pri staršom na 2 roky-,a na rozotče-sme na tom podobne.Ved si prečitaj moj prispevok zo vcera vecer.Tiež mam atopika,ktory sa nesmie spotit-tak kontrolujem oblecenie a obliekam ho skor menej ako viac,tiež bol noseny,tiež už neockujeme,mali sme monitor,použivala som latkovky-ale napr takmer nik v mojom okoli o tom ani netuši.Sem to pisem,lebo sa tu o tom bavime,ale inak o tom moc nehovrim.neodsudzujem ked niekto robi veci inak,ale ked sa spyta poviem svoj nazor.Tiež sme boli takmer mesiac pri mori-ale na 2 krat .Nemyslim že to prehanam,maly sa totiž vonku vala kade tade,ani ho prehnane neumyvam,voknu sme za každeho počasia-nahodime pršiplast,gumaky a ide sa aj ked leje a fuka ,maly spi pri otvorenom okne-aj v zime atd.Proste robim len to, ci si ja osobne myslim že je pre moje dieta spravne.A to robia aj ine maminy,len nzor na to čo je spravne nemusi byt rovnaky. 😉

weverka11
autor
22. jún 2011

@majka35 tusim 3 prispevky hore, som povedala, ze keby som mala ine dieťa tak sa spravam uplne inak... keby som mala dieťa s intoleranciou laktozy, alebo sa to pripadne u neho prejavi tak budem postupovať inak, ked chyti plienkovu dermatitidu,alebo neviem čo, tak prve čo bude kupim latkovky, pripadne zacnem ho niekolko krat tyzdenne natierat olivovym olejom aby nemal vysušenu pokožku... keby som si doniesla z porodnice dieta narodene v siedmom mesiaci tak pri mojej povahe pocitam ze by som zneho nespustila oci a mala 100 veci co by ho sledovali....
maly prve 3 mesiace spaval sam v postielke, nevedela som ze ho mam, teraz spi so mnu, niekedy v postielke, podla toho ako chce, či ma nejaku boliestku, je smutny a neviem čo... a vies kazdy clovek je iny, niektory napise nieco tvrdšie, iny nie,,, preto neodsudzuj celu temu, v ktorej vsetky odsudzujeme...

pici
22. jún 2011

@skeptik preco sa do @tea333 takto skaredo navazas? si odbornicka na psychicke poruchy? povedat takuto diagnozu len tak z pakruky ... trosku prr.... ma problemy s dietatkom... a robi podla "svojho" sedlackeho rozumu.

skeptik
22. jún 2011

Ja mam pocit, ze podaktore zeny su uz nebezpecne pre vlastne deti. "Vyznaju sa" vo vsetkom lepsie, nez odbornici, spokojne hodnotia ako ich alternativne metody vyliecia kazdy neduh a hned vedia pricinu vsetkeho zla. Za vsetkym su farma firmy, Nestle a Pampers, ockovanie nas vsetkych zabije a detsku izbu treba izolovat od elektrosmogu 😀 Ak uz kojit, tak namenej do puberty, pokial mozno dlhsie. Ak budete mat toto vsetko pod kontrolou, tak uz sa vam nemoze nic stat. 😕

Hlavne spytovat kazdy nazor lekara, ze ci nahodou sa v tom nevyznam lepsie. To je ako ked pridem z autorizovaneho servisu a pre istotu si to auto este raz rozoberiem a radsej poskladam podla toho, co sa na forach docitam, vymenim motorovy olej za olivovy - ved co ten automechanik predsa nezjedol vsetku mudrost sveta.

skeptik
22. jún 2011

@pici ja sa do nej nenavazam, odporucam jej vyhladat odbornu pomoc

vejula
22. jún 2011

čavte kočky tak som to tu trošku prečitala a moj nazor je že nejde najsť jeden univerzalny spravny sposob system vychovy pretože detičky su rôzne a ťažko to všetko paušalizovať.... JA som monitor dychu nepouživala, ale kebyže mam predčasne narodene dieťatko tak ho zrejme použivam, pupočnikovu krv som tiež nebrala, pretože to berem za velky biznis, a zneuživanie citlivosti rodičov na ktorych oni bohatnu... kojim na požiadanie a kojiť chcem minimalne do 2 rokov pretože verim že je to pre moje dieťa najlepšie, je to zadarmo nemam s tym žiadnu starosť, same pozitiva. čo sa tyka čistoty kedysi som bola prehnana teraz sa moje naroky vyrazne znižili byvam v jednoizbaku kde mam psika najdušika, ktory maleho olizuje maly mu vytrhava z papulky keksky a podobne. obliekanie snažim sa primerane ale neriešim prehnane... podlahu umyvam 2-3 krat do tyždna, vysavam každy den kedže mame psika a je to tu chlpate. malemu jedenie prisalam lebo neslane mi odmieta občas aj pricukrujem čajik(iba minimalne) sem tam mu dam aj keksik, omačku zahustim aj kravskym mliekom... nie vždy mu vodičku prevaram, do roka som prevarala od vtedy pomaličky postupne učim aj na neprevarenu vodičku.
Inak maly spi s nami v posteli (čo vela ludi kruti hlavou nad tym) nesuhlasim s metodami ako vyrevať kym nezaspi a podobne nezmysli.. pamatam si ked ma tatko zatvaral samu do izby aby som si zvykla spať sama v izbe bolo to pre mna traumatizujuce, lepšie som zniesla ked mi dal za ucho ako toto. tak to nikdy mojmu dieťaťu robiť nebudem... ved pre koho už tu na tomto svete som ak nie pre moje dieťatko...

neviem čo si o tom myslite a vlastne asi mi je to aj jedno... pre istych ludi som priliš uzkostliva pre inych som zas opakom.. takže som sa naučila nebrať si moc reči druhych ku srdcu....

pici
22. jún 2011

@skeptik z tvojim vyssim prispevkom do bodky suhlasim... ale tu teu si trosku prepiskla... chcela prispiet tym, ze ma dietatko o ktore sa boji a stara plus robi veci, ktore sama povazuje za spravne... je mladucka... na dietatko sa velmi tesila. nemyslim si ze ma psychicke problemi.. je to velmi mile dievca...

majka35
22. jún 2011

@weverka11 no veď práve 😀 v úvodnom príspevku píšeš, že ťa si z niektorých vecí už unavená, ale potom stále dookola opakuješ, že ak by tvoje dieťa malo taký, alebo onaký problém, tak by si pristupovala aj k iným praktikám ... tak stojíš si za svojím tvrdením, alebo nestojíš?
a tému neodsudzujem ... neviem, kde si to prečítala, práve naopak, bavím sa 😵

@skeptik ja si zase myslím, že ju potrebuješ ty 😝