icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

kaja73
22. jún 2011

@skeptik nejdem sa s tebou dotahovat,len ti napisem moju skusenost-zažitu skusenost-auto nam dodrbali v autoopravovni 😠 ,maleho z ekzemu nevyliečili doktori -boli sme na kožnom aj alergologii a ich rady boli zialbohu na nič-nevedli ani že existuje mlieko neocate a ani ako ho predpisovat 😲 a vobec nam nepomohli,ale jedna kočka z MK nam pomohla a ekzem je prec. 🙂 Maly od vycistenia sa z vakcin,nebol chory,prestal problemovo reagovat na potraviny zacal normalne spavat,zapareny od zacatia použivania latkoviek nebol nikdy atd.Takže možes mat nazor aky chces,ale ja zas mam skusenosti-nie len nacitane veci z internetu-že to nie je vždy tak ako tvrdiš ty.Ano niekto sa snaži viac,niekto to naschval nechava tak-ale vsetko sa vždy riadi reakciou dietata,ktore ako mamina mas pred očkami a vidis,fakt vidis,čo mu robi zle a co dobre.

vejula
22. jún 2011

ešte aby som bola uplna čo sa tyka očkovania hexu som dala lebo myslim že tie choroby ako tetan a podobne su dosť nebezpečne a nemam gule to nedať, proste sa toho bojim... mmr nedavam lebo tie detske choroby donedavna prekonavali všetky deti a myslim že očkovacia latka je nebezpečnejšia pre moje dieťa ako tieto choroby... to je moj nazor každy iny beriem fakt nechcem aby sa tu strhla debata o očkovani neočkovani lebo z toho som už velmi unavena a dohadana s kadekym takže som to len chcela napisať pre uplnosť mojho prispevku

weverka11
autor
22. jún 2011

@majka35 no a comu nechapes? je to tak ako si napisala, co je na tom divne? studovala som studovala, citala temy a vykaslala sa na to, na kolajničky, na to ze za ziadnu cenu nebude moje dieta spat so mnou v posteli, na to ze nedam dudel, na to ze budem kojit do puberty, ze dieta budem mat v perinke aspon do pol roka, aby sa mu neskrivila chrbtica.... toto vsetko som si "nastudovala" z mudrych clankov pred porodom a vacsinu vecí robim koli mojmu materskemu instinktu inak teraz..... a robim si po svojom, som unavena zo staleho porovnavania, dodrziavania jedalnicka za kazdu cenu... ked budem mat druhe dieta budem mozno postupovat inak, ked bude chore tak budem postupovat uplne inak.... ved o to ide, nie??? musim mat jeden nezlomny nazor? nieje lepsie sa prisposobit okolnostiam a dietatu??? dufam ze si to pochopila v dobrom...

adka7755
22. jún 2011

@weverka11 ver tomu, že budeš postupovať inak 🙂 vždy podľa inštinktu a situácie.. a nie podľa knižky..

ani3012
22. jún 2011

baby,nenechajte sa vyprovokovať od @skeptik ..ako bolo písané, každá sa snaží pre svoje dieťa robiť to,čo si myslí,že je v danej chvíli pre jej dieťa najlepšie...ak má niekto iný názor a snaží sa vám ho za každú cenu vyvrátiť,tak je to obyčajný Troll .....
netreba si nechať narušiť pokojnú diskusiu ......čítala som tu veľa názorov pre aj proti a bez nejakých ostrých príspevkov alebo napádaní..... 😉

ani3012
22. jún 2011

baby,nenechajte sa vyprovokovať od @skeptik ..ako bolo písané, každá sa snaží pre svoje dieťa robiť to,čo si myslí,že je v danej chvíli pre jej dieťa najlepšie...ak má niekto iný názor a snaží sa vám ho za každú cenu vyvrátiť,tak je to obyčajný Troll .....
netreba si nechať narušiť pokojnú diskusiu ......čítala som tu veľa názorov pre aj proti a bez nejakých ostrých príspevkov alebo napádaní..... 😉

skeptik
22. jún 2011

@pici ja som reagovala hlavne na toto (okrem toho este co napisala vyssie tesne predtym):

"K mojim bodom mozem napisat tolko:
-syn mal otrasny atopicky ekzem, ma alergiu na potraviny, na akukolvek umelu latku na sebe,v nasej teme tiez jedno babatko prezilo dusenie len vdaka monitoru a SIDS naozaj existuje- aspon si to nastudujte, ja sama som obetou nasledkov ockovania(masivna reakcia ktora priamo vyvolala silne alergicke stavy presne od toho momentu som silna alergicka a v detstve som mala herpes cez cely ksicht ked mi niekto podal pupavu ,koly akej takej imunite chcem dojcit pretoze to pomaha aspon na ten cas, more sme dali len koly malemu.
ked sa v zime obleceny zapotil, momentalne bol ekzem krvavy hrozny.Prach mu to zhorsuje.

Takze mile damy, nez zacnete odsudzovat, chcela by som vas vidiet v tejto situacii, aj ked vam to neprajem.
Moja mama sa ma stale pyta: preco mu nedas zaprazku do polievky?? a pritom vie ze je alergik.MOJA DR mi povedala ze mam alergikovi na mlieko davat umele mlieko a po roku uz nemam dojcit, ze naco-tomu sa hovori ignorantstvo.."

Takto sa prejavuje uzkostna porucha. Ona v snahe dostat veci pod kontrolu =pomoct dietatu, nedokaze akceptovat, ze niektore veci sa jednoducho nedaju kontrolovat, definovat, urcit a hlavne riesit. Pretoze sa s tym nevie vyrovnat, tak ako mechanizmus obrany nadobudne presvedcenie (akokolvek nepodlozene), ze ona svojou cinnostou (vacsinou surfovanim po nete) prisla na to, co je pricina a ako ju odstranit. (babatko prezilo dusenie vdaka monitoru, ona ma alergie kvoli ockovaniu, za synov exem moze typ plienky, syn ma alergiu na "akukolvek umelu latku".) Pricom samozrejme, ze moze mat alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka (to sa da laboratorne dokazat alebo vyvratit), a takisto mozu rozne pripravky, ktore sa s pokozkou dotykaju tuto zhorsovat pripadne zlepsovat. Ale povazovat nazor lekara, ktory pochybuje o vyznamnosti materskeho lieka po roku zivota za ignoraciu je akurat potvrdenim, ze to nezapada do zelanej predstavy.

weverka11
autor
22. jún 2011

@ani3012 tiez si myslim ze na to ze to je taka tema o vsetkom tak tu k nejakym konfliktom nedochadza, co som az prekvapena 😀 😵

olifcek
22. jún 2011

@skeptik mm urcite ma vyznam i po roku, dvoch, troch... na to Ti ale fundovane odpovie laktacna, nie nejaky lekar, co sa kojenim nezapodieva.

skeptik
22. jún 2011

@olifcek nesuhlasim 🙂

weverka11
autor
22. jún 2011

inak viete co??? ja som vcera rozmyslala nad tym (to ja tak občas robim) ze vsetky zvieratka ked dojčia, tak akonahle mladatkam vylezu zuby, tak ich odstavia... nechcem cloveka prirovnavat k zvieratku, ale preco to je u ludi inak? ja kojim a kojim a rada kojim az na to ked mi maly zdrha a kuše ma... niekedy nechce prso aj cely den...

olifcek
22. jún 2011

@skeptik Tvoj problem, nie moj. ja preto kojim a verim, ze dlho kojit budem, Ty zrejme skoncis pred 1. rokom. Tvoja volba 😉 neodsudzujem. kazda robime ako najlepsie vieme.

weverka11
autor
22. jún 2011

@olifcek je pravda ze kopec lekarov su v otazke dojčenia uuuuplní trotli, ale je aj pravda ze veeeela laktačnych to prehana a tiez maju jednostranny a nemenny nazor, poznam aj skvele laktačne, ale aj par takych co si zakazdym idu len tou svojou cestou...

olifcek
22. jún 2011

@weverka11 vypocitaj si i vek... teda kolko rokov sa doziva clovek, kolko zvieratka... 😉

a ked sme uz pri tom.. preco pchat do dietatka kravske mlieko, ked zvieratka piju len mliecko svojej mamy? 😉

radsej dam Olivke do 3 rokov moje mliecko, nez kravske, ci nebodja UM...

kaja73
22. jún 2011

@skeptik Ekzem sa DA kontrolovat a aj odstranit-sme toho prikladom 😉 Alarm zachranil život mnohych deti-som povodne detska sestra a viem ako to chodi na novorodeneckom,nedonoseneckom- ako tam pipaju alarmy a ako sa dieta zachrani.Z vakcin sa DA vyčistit-aspon z vačšej miery-my sme robili detox po očkovani a do 2tyždnov bol maly na tom ovela lepsie.Nehnevaj sa, ale to čo tvrdis je len dokazom že si mala STASTE na asi zdrave dieta,pretože snažit sa pomoct svojmu babatku je vysada a povinnost hlavne rodičov-maminiek a tatnkov.Ti totiž "liecia" nielen chorobu,ale reaguju na dieta ako na cloveka,nie ak na dalsi pripad.A prečo by niekto nemal koji po roku-len preto že Dr povie nekoj? Takouto radou sa ja riadit nebudem,ak mne a mojmu babtko kojenie vyhovuje.Každy ma PRAVO sa rozhodovat za seba a svoje deti.teba predsa nik nenuti kojit dva roky,použivat latkovky,neočkovat a podobne.Rob si to ako chces .

weverka11
autor
22. jún 2011

@olifcek to ma napadlo tiez s tym vekom.... a nevidela si este dojcit mačku zajačika???? alebo havinu tygríka???? susedova fena sa sama od seba ujala 3 mačiatok....

skeptik
22. jún 2011

@olifcek preco by som mala mat problem, ked nesuhlasim? 😕

P.S. Nie, nekoncim pred 1. rokom.

majka35
22. jún 2011

@weverka11 jasné, len a len v dobrom 😵 ale sú veci, ktoré mi tu nejdú do hlavy 😀

olifcek
22. jún 2011

@weverka11 preto sme ludia, rozumni, vieme si vybrat zlaty stred a robit podla toho. ja, ked si cosi zistujem, taks ledujem jednu i druhu stranu, paq si viem vybrat, co je pre mna, ci moju rodinu vhodne, ci vhodnejsie..

ale preto, ze ja mam iny nazor, ze niekto ini, mi este nedava pravo odpisovat ludi... mam plno kamaratiek, ktore nekoja, bud nemohli, alebo proste nechceli, lebo ved prsia zmenia tvar -tie zmenia tvar uz pocas tehotenstva ale ok-, no je mi to jedno, nemam s tym problem. ony zase nemaju problem s tym, ze kojim, kojirt chcem a praju mi, aby som i kojila..

len sa treba obklopovat ludmi, ktori su rozumni, a vedia prijat aj iny nazor, nez len ten svoj..

weverka11
autor
22. jún 2011

@olifcek plne suhlasim... nie plne, to s tym neznicenim si prs, to sa mi teda moc nepozdava...

olifcek
22. jún 2011

@weverka11 videla, ale to tie zvieratka beru ako svoje mladatka.. stale je to 4nohe zviera, zvieratku... uz som i videla mamicku inej mamicke babo kojit, ale nevidela som mamicku kojit zvieratko.. snad vies, co tym chcem napisat x;o)) a kus to tu odlahcit x;oD

zuzkat1
22. jún 2011

este som necitala celu vasi diskusiu, ale mam tiez ten pocit ze sa prehnane vsetko riesi... sice tiez riesim papanie ze co kedy zaviest, ale v takej normalnej rovine...proste nezavadzam alergeny prilis skoro ale po roku uz tak skoro vsetko mi papa aj jej trochu korenim... jedine co nedam tak to su sladkosti s vynimkou nejakych piskotiek ci marina keksikov... ale to nie je preto ze este nesmie, ale preto lebo nechcem dat - podla mna je to zbytocne... ine veci ako obliekanie, ci chodenie ci sedenie atd...neriesim... sedela sama ako pol rocna sama sa posadila a stala sama v postielke mesiac na to... je prilis mala🙂 ma 9kil a 17 mesiacov a malinko papa - takmer nic.. ale chuda nie je🙂 je taak akurat...okolo mna riesia ze by mala viacej jest ale ked nechce tak nebudem do nej pchat🙂 kojim kedy chce aj teraz ked je teplo tak aj 10x za den + noc kedy vstane (teraz zas aj 5-6x) a tiez sa to mnohym zda vela ale tak mala chce a mne to nevadi tak neriesim...proste vela veci necham tak plynut ako su a ako to nam obom vyhovuje...

olifcek
22. jún 2011

@skeptik 😉 tak drzim palce, nech vsekto vyjde ako si zelas x;o)

dadkak
22. jún 2011

žienky, ale ani materské mlieko nie je vždy záruka, že dieťatko bude mať lepšiu imunitu. moja švagriná kojila do 2,5roka syna a malý je viac chorý než moja dcéra, ktorá bola od 2,5 mesiaca na UM. aj keď nie naschvál. ja som prišla o mliečko. a radšej by som ju držala v náručí a mala ten super pocit, keď cítim jej teplo a ako dudká moje mliečko. no, nie každý má to šťastie, že mu to tak dlho vydrží.

no to, keď chce jedna dojčiť do 3 rokov a druhá chce po polroku či roku odstaviť je každej vec a na uvážení tej ktorej maminy. ja osobne by som kojila dokiaľ by sa dalo, neodstavila by som drobca. možno do tých 2 rokov by som to ťahala, keby som mala mliečko. ale keď to niekto nechce robiť, tak prečo ho za to odsúdiť. každá robí to, čo si myslí, že je najlepšie.

olifcek
22. jún 2011

inak.. ziadna otazka, na ktoru niekto caka odpoved, nie je hlupa, ci zbytocna.

to, ze nam je cosi jasne, nemusi byt kazdemu... a ked sa niekto pyta na cosi ohladne baba, treba poradit, a nie sa na tom bavit... 😖

olifcek
22. jún 2011

@dadkak 😵 😵 😵

dadkak
22. jún 2011

@olifcek 😉 😉 😉

olifcek
22. jún 2011

no nic, zienky, idem ja... necham vas tu diskutovat si dalej x;o)

zuzkat1
22. jún 2011

@skeptik prepac len otazka .. kde je "zdravy rozum" v tom odporucani ze ma prestat dojcit dieta alergika a davat UM prepchate umelinami?? ked moze davat mliecko "vyrobene" presne pre svoje dieta... nemam nic proti maminam ktore nekoja z miliona pricim hoci aj z tej ze nechcu,ale ked chcu a mozu a daky "mudry" doktor povie nech nekoja tak to je vrchol... ja som menila doktora kvoli tomu ze ma nabadal davat UM...u novej dokiny sme spokjne obe a aj dokina je spokojna ze kojim, nic zle na tom nevidi a to ma mala 17 mesiacov... a uzkostna a panicka porucha sa prejavuje inak ako tym ze chce kojit a ze sleduje aj ine odorucania ako svoje instinkti... ja osobne si myslim ze "zdravy sedliacky rozum" nie je o tom ze idem slepo za tym co dr povie lebo dr je boh... ale je o tom ze si co to aj prestudujem a potom sa rozhodnem co je pre dieta najlepsie, ked aj nic nenajdem tak pocuvam instinkty a nie za kazdu cenu lekarov, ktorych uroven vedomosti je zial z roka na rok horsia... a mozno ani nie horsia len ovplyvnena zlymi motivacnymi prostriedkami...kedysi bola motivacia zdravie pacienta - dnes je to o inom... zeby o peniazoch? 😉

zuzkat1
22. jún 2011

@dadkak presne🙂 ale nemyslim si ze ked niekto koji xy rokov tak to robi len preto lebo je presvedceny ze buduje neprelomitelnu imunitu🙂 aj ked moja ma 17 mesiacov a teraz ma vraj virozu prvykrat...pisem vraj lebo nic jej nie je - nema teplotu, nema kasel, ani hnacku, ani nekycha...len ma nejake fliaciky na jazyku a nasa dr tam nebola tak som sla k inej a ta povedala ze viroza - dala jej nejake vitaminy... inak ani ten jazyk ju nijako neobmedzuje v pohode spapa vsetko co jej dam... zobrali jej ster a mozno to nakoniec ani nebude viroza... teda ma imunitu ako hrom zatial🙂 klop klop klop ... myslim ze maminy (vratane mna) koja lebo ked je mliecko materske tak je uplne zbytocne davat umele nahrady...

weverka11
autor
22. jún 2011

@zuzkat1 takuto podobnu pediatricku poznam aj ja a uz urobila tooolko kiksov - dokazanych samozrejme, ze by som jej odobrala najradsej diplom... a furt tam straší... a ordinacia oblepena hipp letakami a doplnkami a zariadením... a je to alergologička a imunologička.... ja dama obcas um, alebo do neho zarabam nemliecnu kašu, ale to bolo moje slobodne rozhodnutie...

weverka11
autor
22. jún 2011

a idem si ja von s malym, je tam nadherne, teda do najblizsej burky...tak sa tu zatial majte, zajtra rada precitam co ste popisali 🙂