icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

ianitka
22. jún 2011

@mireag "kojit je krasne, ale nie svate"
tak tuto vetu si pre istotu niekde do buducnosti zaznacim

pici
22. jún 2011

@kaja73 to mi je luto, ze takto si to silne prezivala... ale chapem ta...

gubcikova
22. jún 2011

kojiť som mohla a kojila som (do 15mes.)a neznášala som kojenie.malá bola prisatá 45min.zaspávala na prsu.prešla som si laktačnímy problémami.

mamabiba
22. jún 2011

vidím, že táto diskusia prerástla kto z koho. Skúsme sa obe strany zamyslieť, prečo sa to tu vlastne tak rozprúdilo. Prečo sa urážame a odsudzujeme? skúsme nájsť spoločnú reč a možno sa jedna od druhej dokážeme dačo naučiť a poučiť. zo začiatku sa mi to páčilo pre to, že ja som mala našťastie zdravé dieťa...hyperaktivitu neberiem za chorobu....a našla som tu mamičky, ktoré to berú trošku športovejšie, pretože ja som bola nútená tak to brať, keď som sa z malej nechcela úplne zblázniť. Ale som rada, že sa do diskusie zapojila aj @tea333, aby prispela svojim názorom. Každá sme iná a máme iný pohľad na výchovu a starostlivosť, každé naše dieťa ma iné potreby. Možno tea nájde pri nás dajaké uvoľnenie a uľahčenie a my zase máme dobrý príklad, čo by sme ešte pre naše deti mohli spraviť. Ale hlavne sa NEURÁŽAJME!!!!!! Sme tu aby sme si oddýchli od každodenných rituálov a dozvedeli sa dačo nové 😉

skeptik
22. jún 2011

Ked chcem vediet , aka potrava je kedy najvhodnejsia pre moje dieta, tak sa predsa nebudem pytat laktacnej poradkyne, ale lekara. Lakacnej poradkyne sa mozem pytat na to, ze aku polohu mam skusat respektive ako dieta prikladat k prsniku.

MM je velmi dolezite prvych 6 mesiacov. Od 6 mesiacov je treba telu dodavat napriklad zelezo, ktoreho zasoby sa od porodu minuli a MM nestaci tieto doplnit. MM po roku zivota nema ziaden vyznam pre dalsi vyvoj imunity dietata. Dieta si zacina zlozitym sposobom tvorit vlastnu imunitu od 6. mesiaca a toto bude pokracovat az do dospelosti. Nie som imunolog, je to velmi zlozity obor, ale tolko od imunologov viem, ze MM nema po roku ziaden vyznam a predstavte si verim im 😲 Ako tu uz bolo napisane, je trochu prinajmensom divne krmit dieta reznami a popri tom vyzdvihovat vyznam dalsieho kojenia 😀 Kojenie 2 a viac rocnych deti nema nic spolocne so zdravou vyzivou, ale skor s neschopnostou matky vyrovnat sa s odputavanim sa dietata. Po prvom roku zivota su organy dostatocne vyvinute na prijem kravskeho mlieka - ak uz teda mlieko musi byt. Tolko moj nazor.

mireag
22. jún 2011

@mamabiba ja som napodiv zaregistrovala len jednu odveci urazku... 😀 Aj to som nepochopila o co "pani psychologicke," islo... 😅 Mne sa tato tema paci, pretoze "ocakavam," (zatial to funguje 🙂 ), ze si kazdy moze povedat svoj nazor na cokolvek bez urazok a na druhej strane bez spominaneho ukamenovania. Niektore baby fakt lutujem, co si musia inde vypocut. 😖 Pre mna moze byt len prinosom, ked si vypocujem, ako to, ci ono robia ine mamky a nenapadlo by ma niekoho urazat, ked nevidim POZADIE. Ok, az na pribinaky a krabicove mlieko od 4. mes...to jednoducho nie... 😅
Mam uzasneho tabulkoveho syna, ktory spi od narodenia ukazkovo, teraz sa budi raz noc, grckal asi 2x, nemal v kazdej plienke nakakane, cumel mal asi mesiac, zaspava sam v postielke, kam prideme, smeje sa, je kludny (jasne, ze mava aj nervu), vie sa pekne sam pohrat, do 6.mes. plne kojeny, prikrmy papa super... Co viac si mozem zelat???!!!! Jeho zdrave oblicky!!!

kaja73
22. jún 2011

V dnesnej dobe sa tak rychlo menia postoje odbornikov na rozne problemy,že povedat ako definitivu-že po roku mm nema zmysel je dost silne tvrdenie.Možno o 5 rokov budu tvrdit niečo ine,tak ako sa menia nazory na zavadzanie lepku a inych alergenov,tak ako sa menia postoje k mlieku-kravskemu-tak ako sa meni vsetko.A vždy sme najmudrejsi prave DNES,že ano.

mamabiba
22. jún 2011

@mireag tak to ti gratulujem k úžasnému synátorovi 😀. len už sa mi vzdalo, že sa to tu moc priostruje. každý má právo povedať si svoj názor, ale je rozdiel ako to povedať. Či tým dakoho urážam, alebo iba chcem vniesť do diskusie aj opačnú stránku. A tu mi to už viac pripadalo ako prvá alternatíva. A ja si to tu chcem vychutnať a nie čítať škriepky. Na to slúži IP pošta. Tam nech si to vydiskutujú. Ale to je iba môj názor 😉

mamabiba
22. jún 2011

@kaja73 A preto treba používať zdravý rozum 😀 😀 😀 a vždy iba pre potreby našich ratolestí. Myslím, že som pri prvej pár chýb spravila a budem sa im chcieť vyvarovať, ale ešte neviem, aká bude. Bodaj by sa to dalo zistiť dopredu, nech sa môžeme psychicky pripraviť 😀 😀 😀

mireag
22. jún 2011

@mamabiba dakujem. 😀 Ono je niekedy tazke najst vhodne slova, aby sme nesklzli do vysmechu a urazania. A mozno to prispievajuca nema ani v umysle. Kto chce diskutovat, musi si si davat bacha, inak to nema vyznam a budu tu zbytocne hadky. 😉

pici
22. jún 2011

prosiom vas. hlavne klud. tato tema vznikla prave preto, ze povedat si bez osocovania svoj nazor v teme kde si vsetci myslia ine sa tu da.. tak sa neurazajme. ja som tiez v mnohych diskusiach ostro reagovala a nikam to neviedlo, toto je internet, nie ziva komunikacia.. je to jedina tema, kde mozes odbocit od akejkolvek temy, poriesit ju ale nesudme sa tu a neosocujme. dokazem to ja, dokazeme to vsetky.

titkovamiriam
22. jún 2011

@kaja73 ved preto ten nazov témy 😉
to je zo vsetkym tak:
raz dve vajcia denne,potom vajcia radsej nejesť a dnes znovu jesť 😉 ,to iste je s kavou,cokoladou,roznymi druhmi masa a podobne 😉

Nemyslím si že je tato tema niak urazajuca jednu ci druhu stranu-mna teda neuraza ,ak som niekoho urazila tak sa ospravedlnujem.

pici
22. jún 2011

kazdemu radi zdravy rozum nieco ine. vsetko vyplyva z predoslych skusenosti... ja verim doktorom, lebo ma nikdy nesklamali. ale nemozem a necakam to od mamiciek, ktore maju s tymto najhorsie skusenosti...

isis
22. jún 2011

Pridam sa aj ja. Aj ja som typ, ktory dost kriticky pozera na ine mamy co sa tyka oblecenia, jedenia a pod. ich deti. Ale aj ja som sa stretla s tym ako sa pozerali a pozeraju na moje deti. Tak isto ako ja na ich - odcudzujuco. Ja preto, ze si myslim ze na ne kaslu a oni na mna lebo citam v ich ociach ze to prehanam. Uz dlhsie sa snazim brat to tak ako to vsetko ide. Jedine co mi velmi prekaza je, ked vidim ze mamy robia alebo nerobia veci len preto ze im to tak vyhovuje, ze su jednoducho lenive alebo pohodlne (myslim tym prasknem dietatu chipsy s kolou a je ticho, fuknem maleho do chodaka a je spokojny, pustim mu 10 hodinu slucku tej istej rozpravky na dvdcku a pod.). tak toto ma stve a velmi a vtedy naozaj aj odcudzujem taketo matky roka. Ale ostatne veci co som tu citala beriem - mas chore dieta- staras sa viac, ockujes, neockujes je mi to jedno, dojcis nedojcis, je mi to fuk - teda okrem tej nadhery s peknymi prsiami, ktore by si dojcenim skazila).
Ak to zhrniem - ak mamy robia co robia, lebo su o tom presvedcene, ze je to v tej chvili najlepsie pre ich deti tak je to ok, aj keby sa mylili. Ale ak je motivacia ze aspon mam od decka pokoj, tak potom je mi z toho zle. ALe mozno aj v tomto sa mylim a poviete mi ze vsetko si ulahci co si ulahcit mozes...

pici
22. jún 2011

@titkovamiriam vzdy je stred toho co citam co je dlho zauzivane asi tou naj aleternativou

kaja73
22. jún 2011

@pici Zatial az na jednu silnu kritičku-ktora dokonca pozna aj diagnozu inej pisatelky-je to tu podla mna OK.V tejto teme by sa ozaj SUDIT nemalo-nech si každy povie svoje metody a sposoby vychovy,svoje nazory a druhy nech ho za to neukamenuje.Aspon 1 tema na MK nech je taka. 😉

pici
22. jún 2011

to je ako islam. pre zeny zahalene az po oci sme my europanky nechutne a zvratene... to iste si myslim v podstate ja o nich, ked chodia dva metre za muzami a sluzia im doma. ze ich moze vidiet len manzel... a ze sa kupu v skafandroch...odsudzujeme sa navzajom preto, ze ten druhy nesplna moje kriteria na zivot a riadi sa svojimi...

pici
22. jún 2011

@kaja73 ale ona to tak isto nemyslela... len sa trosku ostro vyjadruje. ja takisto. ved vies

titkovamiriam
22. jún 2011

keby som chcela byť total radikal,vytvarat paniku a podobne ,alebo dokonca podporavat strach vobec mat deti tak to sa lahko v takýchto forach dá 😠 ak si niekto tvrdo hlada ,,svoju,,pravdu podloženu xy clankami vo všetkých jazykoch sveta a potom sa ozve niekto kto je na ,,opacnej ,,strane a už je ohen na streche. 😲

Niekedy si myslim že tu obcas v temach funguje ,,sekta,,najmudrejšich na svete,treba to brat s rezervou.Predsa ked mne zomrela pri porode kamaratka,nebudem vsetkych odhovarat nebudte tehotný toto sa može stat.Alebo ked sa moj 3m brat priotravil sunarom v ktorom bol strojový olej nebudem mamičkam ktore nakoja vyhovarat UM-jedine nech sa v roku na neho vykaslu a davaju ,ak su deti zdrave kravske,no ked chcu Um davat do troch rokov tak sa nebudem hadat... 😉

Všetkým nam ide o zdrave detičky!!!!!!!

kaja73
22. jún 2011

@pici Ono vyjadrit sa ostro nie je problem-hlavne anonymne.Treba viac važit slova,nie vždy to ide tak, ako chceme,ale aspon snaha by byt mala.Prave teraz vo vedlajsom fore baba sama požiadala o vymzanie,lebo sa jej samej jej prispevok zdal byt agresivny-a ja som z neho ten pocit ani nemala-stihla som ho prečita 😕 .Podla mna take ciny robia ludi lepsimi.baby si to vyjasnili a ide sa dalej. 😉

mamabiba
22. jún 2011

jooj keď to tu tak čítam, som rada, že sa to znova podobá na príjemné diskusné posedenie pri "kávičke" ozaj baby, čo budete dnes robiť na večeru svojím mužíčkom a ratolestiam? Ja už som s rozumom v koncoch.

julianka777
22. jún 2011

boze baby,ja som kojila cca 10dni,vdaka neschopnosi mojej doktorky 😠 ale tak co uz,ja to dalej neriesim,aj ked sm bola z toho sklamamana,nemam pocit zeby som moju dceru od niecoho ukratila 🙂 pekne pribera a robi nam radost 🙂 ale aj tak v duchu zavidim zenam co koja,hoci aj do 2rokov 😉

vejula
22. jún 2011

@skeptik zvlaštne mne pediatrička povedala že pokial sa mi podari tak kojiť do druheho roka života, vraj je to pre dieťatko to najlepšie... dokonca minule v spravach hovorila jedna pediatrička že je velmi vhodne predieťa kojiť do dvoch rokov života... to že po roku nema žiaden vyznam sa tušim hovorilo za komunizmu 😅 prepač ale vobec sa mi nezda.. podla mna my sa na prirodu nehrabeme, a preto neverim že niečo čo vytvoril človek ako NAHRADU je lepšie ako niečo čo nam dala priroda a z čoho žili cele generacie... my ludia si len myslime že všetko vieme najlepšie a prekoname aj prirodu ale to je podla mna len naša namyslenosť a slepota. nikdy neuverim tomu že po roku života je pre moje dieťa vhodnejšie UM ako MM...

ttrrinitty
22. jún 2011

Celkom slušná téma,tak niečím prispejem aj ja 🙂 v prvom rade chcem povedat,že som presvedčená o tom že každá z nás chce pre svoje ratolesti len to najlepšie,a je jedno(teda pokial to nieje z lenivosti a nevyspelosti dotyčnej)či kojíte,nekojíte,čim a od kedy ste začali prikrmovat,či davat do chodula,či látkovky alebo jednorazovky a čo ja viem ešte...je toho vela,a každe dieta je iné,individuálne,každemu robí dobre niečo iné a je len na na nás maminách,ktoré najlepšie vieme a dokonale poznáme naše slniečka,aby sme mali zdravé,šatstné a spokojné deturence 😀
Moje dievčatko bolo ukážkové babatko,neplakalo,od 2 mesiaca mi prespavalo skoro celú noc,až sme ju kontrolovali a budili na papanie,čo mi lekár neskor na poradni zakázal a mal pravdu 🙂 žiadne koliky,problémy s pokožkou,či zo stolicou,nič z toho nepoznáme,síce sa mi nepodarilo kojit dlhšie ako necelé tri mesiace,ale zo spokojným svedomím možem povedat že to malej nijak neuškodilo ba prospelo,pretože mi dá sa povedat zo dna den odišlo mliečko a Tami bola velké bábo čo vela a rado papalo,takže myslím si že Nutrilonom sme nič nepokazili,ale samozrejme bolo mi luto že nemožem kojit 😢 ale nezrútil sa z toho svet,hlavné pre mna vždy bolo,je a aj bude,aby moja dcerka bola zdravá a spokojná,a myslím že radčšej prejst na umelé mliečko,ako sa stresovat,byt nervozna a prenášat to na to malé stvorenie,ktoré vám plače od hladu,takže u nás bolo UM,aj dudlík sme používali a sem tam ešte aj dnes pri zaspavani si ho naša nezbednica šuchne do pusy a po prispatí vypluje,chodulku sme tiež používali,napriek tomu sme sa skoro naučili chodit sami,štvornožkovanie u nás ani nebolo,hned sa nám na nožičky stavala,čo nám tiež niektorý mali za zlé,ale ved ja som ju nestavala,čo som ju mala priviazat o niečo,prikrmovali sme od 4.mesiacov,samozrejme stravou vhodnou k tomu ktorému veku.takže každe dieta je originál baby,čo vyhovuje a prospieva jednému,škodí dalšiemu a tak isto je to aj s nami ddospelákmi,jednej sa pozdávajú jednorazovky iná zvolí látkové plienky a jednoducho 100 ludí 100 chutí,a každá má v podstate svoju pravdu,len ju netreba silou mocou vnucovat niekomu inému,ako tu je niekedy zvykom,jednoducho nie všetko je bud čierne alebo biele 🙂

zuzkat1
22. jún 2011

@pici tak prepac ale to je to je dobra blbost ze UM je lepsie ako mm..na mm dieta alergiu mat nebude ani nema - su vynimocne pripady ale to je skor nejake spicificke a ja sa v tom moc nevyznam tak nebudem konkretizovat..ale povedat ze UM je lepsie pre dieta ako mm tak je ...ani nemam slov 🙄 ako KM mozno i ked aj tam o tom dost pochybujem.... a zas to s tym jedlom som nepochopila... teda myslim ze dieta moze pokojne jest uz to co aj my..aj nasa uz vacsinou papa to iste, ale mlieko potrebuje a ked mam svoje tak preco davat umeliny alebo mlieko od kravicky?🙂 do jedla uz dostava KM ale inak kojena...
a este k tomu odkladaniu... moju som este nikdy nemal inde na noc dokonca ani na hodinu...jedine so mnou a nikoho neodsudzujem ked da k babke dieta ved pohoda..ale moja sa koji milionkrat a obom nam to vyhovuje...a nepatri medzi deti ktore kam polozim tam sedi... moja mama je z nej sediva po pol hodine...stale je v pohybe a v noci milionkrat hore, neobsedi ani 5 minut cez den..stale nieco rozobera, vybera a bucha niecim o nieco... a mnohokrat som vycerpana az tak ze ked vecer zaspi tak ja padnem do postele zaroven s nou... to len na margo toho ze len mama dobreho dietat moze povedat ze dieta neda od seba🙂 podla mna je na to este mala...

teleranka
22. jún 2011

@mamabiba
tak sa nad tým netráp a nech uvari veceru Tvoj drahy.

zuzkat1
22. jún 2011

@mamabiba nooo🙂 to aj ja🙂 to kazdodenne vymyslanie ma ubija... nech mi povie co chce a ja to ukuchtim🙂 mala je zatial v pohode s tymi svojimi kasami🙂 pripadne chlebom - aj tak toho vela nepoje ale manzel dojde ze co je navarene 🙄

pici
22. jún 2011

@zuzkat1 trosku inak to bolo myslene. my sme s manzelom alergici. obaja. cize moje alergeny idu aj do mlieka. to je pripad , kedy by som zvolila po odporucani lekara UM hypoalergenne. to je vsetko. a je to len moj pohlad na vec, mna milionkrat denne kojit by napriklad nebavilo, mam domacnost, ktoru treba udrziavat, mam manzela o ktoreho chcem mat energiu sa starat a nie cely den dieta kojit... a je to cisto subjektivny moj postoj. kazdy predsa spravi tak aby to vyhovovalo jemu. a pride mi to odveci/ moje oblubene slovo/ dieta krmit reznami/ to je obrazny priklad/ a kojit. ved to mlieko nema ziaden vyznam, pokial dietatu nestaci... kojit, krmit,dokrmovat, tak to je trosku mimo mojich predstav...

zuzkat1
22. jún 2011

@skeptik tak ja poznam imunologicku ktora mi blahozelala ze po roku este kojim🙂 vraj robim velmi dobre pre svoje dieta... ale kazdy nech si robi podla seba 😉

zuzkat1
22. jún 2011

@pici no mne pride ako vacsia strata casu priprava UM... ohrievat atd... toto vytiahnem a mam😀 a prave ked si alergicka tak do mlieka idu aj protilatky 😉 ale ako vravim kazdy podla seba...mne vyhovuje toto...a inak ja patrim medzi tie "sebecke" matky ze kaslem na manzela aj domacnost🙂 a on to tak nejak uz prijal ze mala je vzdy prednejsia... uracem ked je cas, navarim ked je cas a inak mala je ta prva... on a domacnost az potom..