icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

ttrrinitty
22. jún 2011

teda baby ako tak čítam,tak sa nestačím čudovat,pripadá mi to,že niektoré osobky sem chodia "chytat za slovíčka"a vyslovene sa hašterit,predsa sme dospelé a myslím že aj rozumné ženské,a nebudeme sa tu osočovat a urážat,žiadna z nás predsa nevie a dokonale nepozná situáciu prečo tá a tá mamina musela či chcela,dávat UM,alebo KM,prečo chce mat monitor dychu alebo nechce 🙂 a prečo jedna stíha upratovat a dalšia nie,každá z nás vie prečo tak či onak koná,a ako tu niekto už písal,každá z nás sa stará a dáva papat dietatku niečo iné a vadčšina,mám pocit že hádam aj všetky sú bez vážnejších komplkáciíí,zriedka choré a prospievajú(chvalabohu)dúfam že to tak aj zostane,a čím to asi je,predsa každému sadne,vyhovuje niečo iné,budme radi že neriešime s detičkami komplikovanejšie veci...
my sme monitor tiež nemali,ani sa sme sa často nebudievali,ale nepocitovala som strach ani úzkost,kludne som vedela spávat,kedže malá spávala vadčšinou s nami,aj doteraz je to ešte tak,a cítila som každý jej duch či pohyb,reflux sme nemali a ked sme boli chorí a grckali,tak som priznám sa už až tak pokojne nespala,do dnešneho dna nespím pokojne ked viem že moja malá má nejakú chorobu pri ktorej grcká,a myslím si že aj keby som ten monitor mala,nespala by som kludne,ale naštastie to je fakt málokedy,síce som ten prístroj nemala,ale nič proti nemu nemám a maminky ktoré dokáže ukludnut to že majú monitor nijak neposudzujem ani neodsudzujem,je to vec názoru 🙂
ako som už spomínala my sme boli na UM,KM vypijeme zarobené ako kakavko,alebo s cereáliami,inak mi ho malá zatial nechce,radčšej si dá actimel,jogurty,miláčky,pribináčky,fantáziea čo ja viem čo všetko mliečne zbožnuje,syry to je naše,takže o prísun potrebných vitamínov sa nebojím,inak jeme všetko do radu dá sa povedat,zeleninku,ovocie,ale polievky a masko to je jej 😀také že nejaká bio strava u nás nefičí,pokial lekár z nejakého dovodu neprikáže dietu či niečo také,nevidím dovod kupovat tieto potraviny,ale zasa ak niektorá napíše že bio je fajn a funguje u nej,v pohode beriem,može byt prečo by aj nie,ale u nás jednoducho nie 🙂
a priznám sa tiež mám rada poriadok a čistotu,ale zasa všetko s mierou,nič nedezinfikujem,nie som zase maniačka,prvých pár týždnov po porode sa mi zdalo že nič nestíham,ale potom som prišla nato ako zosúladit čas a bolo,v pohode si pri malej navarím aj napečiem aj popracem,pekne sa mi prehrá tú hodinku aj sama,popípade "pomáha",alebo si pustí rozprávku po kým dorobím čo treba,a potom som už len jej a ona moja 😀a taktoeý nevarím každý den,vadčšinou každý druhý,na víkendy niekedy zbehneme raz k jednej raz k druhej babinke,a ked sme doma tak si niečo dobré ukuchtíme,ale chápem tiež maminy ktorých deti sú aktívnejšie a nemožu sa nadlhšie od nich pohnut,tým pádom nič porobit,je to všetko strašne individuálne,darmo niekto bude mudrovat tak a tak sprav a tak to má urobit,nie na každého zaberie to čo na mna a moju dceru,možeme si tu poradit a slušne pokecat,ale nie presviedčat silou mocou o "svojej pravde"
a ešte chcem povedat že nie všetko čo je na nete,v telke a v novinách je pravda,ja sa v prvom rade riadim svojimi očami a inšktinktom,materinský citom....ved máme oči vidíme čo našemu drobcovi robí zle a čo naopak prospieva,darmo budem niečo niekde čítat,niekedy mi je z toho už do smiechu,ved v dnešnom svete plnom umeliny a bakterií svoje deti neochránime pred nimi možeme robit čo chceme,to by sme nikto ani dýchat tento vzduch nemali,nemienim sa tu dušovat ako niekttoré maminy,že napr,moje dietatko nebozkávam na ústa,bozkávam a aj budem,alebo že sa dieta trocha ušpiní a dotyčná po nom doslova zato ziape,ale to že mu soplík trčí už hodinu z nošteka jej nevadí,áno ja mám rada pekné a kvalitné veci,ale nerobím z toho tragédiu ak sa ušpiní,každé dieta sa ušpiní,aj preto je dieta,,ale zasa ústa a nos možu byt vždy čisté,nie som za prehnanú hygienu,ale tváričku proste neznesiem ak máme ušpinenú 🙂ruky no tomu sa asi nedá predíst,ale už si ich nedávame do pusy takže lepšie,neuznávam prehnanu hygienu a dezinfikácie a nebozkávanie a neobjímanie a ešte všeličo možné,hlavne z toho dovodu že práve týmto odopieraním tohoto a čo ja viem ešte čoho všetkého,si zo svojich detí robíme alergikov aj sami,tot moj názor,aj ked zasa sú aj iné prípady prečo je dieta alergické,sú rozne dalšie dovody,ale prispievame k tomu aj my,poznám vela takých prípadov...fúúha,som sa rozpísala 😀

zuzkat1
23. jún 2011

@michaelka5 rady o kojeni si chcela? no v prvom rade ak bude zas problem (co urcite nebude)🙂 tak dokrmovat cievkou najlepsie suplementor napojeny na prsnik... babo sa napapa a aj stimuluje tvorbu mlieka kedza saje aj prsnik... ale rad je milion a dokrmovanie je uplne ako posledna..predtym sa da vyskusat kopa inych veci 😉 ale ked budes mat naaaahou nejaky problem ked sa mimi narodi tak skorej kuk do temy
https://www.modrykonik.sk/forum/dojcenie/vsetko-o-dojceni/
PS: odsavanie...poznam zeny co by mohli kojit aj 3 deti a odsat im nejde ani kvapka... proste dieta ma efektivnejsie sanie ako odsavacka a vela urobi aj psychika - odsavacka nie je babo - nemusi sa spustit mliecko pri odsavacke...

katecameron
23. jún 2011

@denisekkk ja a detto

michaelka5
23. jún 2011

@ttrrinitty pekne si sa rozpísala 🙂, o tej hygiene mas pravdu, tvarička musi byť čistá🙂, ale tiež si z toho velku hlavu nerobím, donestos pouzivam 1*za mesiac...predsa len mame psa a dlazku treba dezinfikovat aj ked ho kupeme po kazdej prechadzke
...minule sme boli s krpcom hádzať kamienky do rieky...ohromna zabava, a ked som sa na chvilu otočilo moje dieta si povedalo, ze ochutná riečne bahno 😝 (ohromna pochúťka), jediné čo som mala po ruke bola vody z rieky 🙂, tak som mu tu pusu vymyla riečnou vodou...to som matka čo!, cpem si dieťa KM a umývam vodou z rieky🙂...no ale je pravda že mu zatial nič nieje, ani hnačky nedorazili tak som kludna, nech si dieďa zvykne na prostredie v ktorom žije...je pravda že každá máme vlastný materinský cit a ten je aj pre mňa vodítkom, a zatial k plnej spokojnosti.

exupery
23. jún 2011

@m.i.r.i aj ja som planovala malu drzat na UM aspon do dvoch rokov,ale co spravis,ked sa zatne a hotovo...moja mala tusim 13mesiacov,proste sa zatala a UM uz nechcela,zo dna na den...KM pije,aj ked uz len sporadicky,podla chuti...onoi je pekne planovat a chciet dat ,podla seba to najlepsie,ale ako to do toho drobca dostanes,ked on to nechce... 😉

zuzkat1
23. jún 2011

@michaelka5 ved radsej voda z rieky nez blato v puse🙂

iwonita
23. jún 2011

tato tema je KONECNE taka, aku som potrebovala, dakujem vam !

iwonita
23. jún 2011

@bambi2 suvislost ockovania a SIDS ma napadla hned ako sa tu spomenul monitor dychu. cakala som kto na to zareaguje :D

ivulik211
23. jún 2011

caute ja vlastne deti ešte nemám ale snaď nebude vadiť ak sa vyjadrím, táto téma mi prišla fajna, tak som si ju prečítala ale akosi to skĺzlo k posudzovaniu toho, či niekto stíha, nestíha, čo je pre deti lepšie a čo im môže ublížiť. Vôbec sa nevyznám v príkrmoch ako ich zaraďovať a prečo vlastne nedávať deťom KM, ale google je kamoš a pozerala som si zloženie Sunaru (nenašla som zloženie nutrillonu, vy budete vedieť lepšie) takže - Zloženie výrobku Sunar premium: plnotučné sušené mlieko s prirodzeným obsahom mliečnych bielkovín, laktóza, rastlinné oleje, odtučnené sušené mlieko, maltodextrín, oligofruktóza, minerálne látky, vitamíny, stopové prvky. Sušené mileko je predsa tiež kravské... ,maltodextrín - užívajú športovci a aktívny ľudia aby dobre priberali a nestrácali na váhe, nemyslím že ju získavajú nejakou prirodzenou cestou ale je umelo vyrábaná. Tak neviem je lepšie dávať deťom niečo z prírody alebo niečo čo je umelo vytvorené. nechcem sa hádať iba mi to napadlo. mi sa zatiaľ snažíme otehotnieť. ach neukameňujte ma, nezastávam názor žiadnej z vás iba sa pýtam 🙂

kaja73
23. jún 2011

@ivulik211 Hlavny rozdiel medzi UM-ale ja mam radsej nazov adaptovane-ciže prisposobene-mlieko -je v bielkovine,ktora je najcastejsi detsky alergen.V klasickom mlieku je bielkovina pomerne velka,pre dieta tažšie stravitelna,dlhsie to mlieko zostava v brusku,pomaly sa travi.Materske mlieko ma bielkovinu uplne drobnu a preto sa lahko travi a rychlo odchafza z bruska.V adaptovanom kravskom mlieku je bielkovina nastiepena a rozmermi podobna mm,teda rychlesie sa travi a rychlejsie brusko opusta.Mineraly,viatminy ,maltrodextrin k tomu sa nevyjadrujem-niekto to chce niekto nie a tiež su v adaptovanom kravskom mieku nenasytene mastne kyseliny potrebne na rozvoj mozgu-su aj v mm,ale nie su v klasickom kravskom mlieku .Ale rozhodujuca je ta bielkovina.Pri HA mliekoach je este viac nastiepena a pri mliekach pre alergikov je rozložena až na aminokyseliny.Moj nazor je, že do roka určite KM nie,potom nech si to každy zvaži sam.

ivulik211
23. jún 2011

@kaja73 vďaka 🙂

trinka
23. jún 2011

ahojte kočky,
milá téma 🙂. Musím sa priznať, že ked som sa stala rodičom- mala som 22 rokov a vhupla som do neznámej vody. Stala som sa profi mamkou dvoch malých detí so zdravotnými problémami. Vôbec som nevedela, čo mám robiť a čomu sa vyvarovať. Mladší chlapcek bol na UM a kludne od roka a pol som strčila chleba s rybacou pomazankou, da čaju som im dávala med a arašidová horálka bola mnamka 😀 😀 😀 . Staršieho som potrebovala dať do školky, prtože mladší bol chorý a večne sme chodili po cvičeniach a lekároch a s dvomi deťmi bez auta to bolo nezvládnutelne. Hoci ked prisiel z DD mal plienku, za tri týždne bol bez a v 2,5 roku nastupil do školky. Nečítala som žiadne múdre časopisy, a ani internet- čo dieťaťu dávať a nedávať, od kedy a čo... proste som robila to čo som si myslela, že je pre nich najlepšie.Samozrejme aj s chybami 😅 ,hlavne s láskou. Teraz sa nad tým usmievam. Chlapci sú zdraví v adoptívnej rodine a nic im nechýba. Myslím, že ked som otehotnela s naším prvým bábom, chcela som všetko robiť tak správne, že som zasýtila informáciami, ktoré som aj tak postupne musela vypustiť, lebo to boli nezmysly.
Teda naozaj- musela som prestat dojčiť, na príkaz lekárky, lebo som strasne schudla (na 43 kg)!!!, mala som strasne vela mliecka. Mala s tým naštastie nemala problem, to skor ja psychicky... lebo "MM mlieko naj a bububu!" Prešli sme na UM a to bol kunšt príst na to, že ktore- chvilku sme pili BEBU ale malu zduvalo, tak sme prešli na sunar a začalo s trápenie s kakanim... skusali sme lanove semiacky, vlaniknu, nic nezaberalo, na nočníku plač a krik, krvička a stale dookola- dospelo to do takeho stadia, že bala chodiť aj cikať, tak už takmer odplienkovaní sme zacali od znova.
Trapili sme sa skoro 4 mesiace, až som si povedala- dosť. UM som vysadila a pije normálne trvanlive plnotučne. A cuduj sa svete- kakanie sa znormalizovalo a môže papť všetko bez obmedzenia (oblubene jedlo je totižto ryža a masko)...
Naozaj, niekedy treba zdravý sedliacky rozum 🙂 Ono nie vsetko čo robili tie nase stare mamky a mamky je na zahodenie... 😉

ivulik211
23. jún 2011

@trinka presne takýto prístup sa mi páči, palec hore 🙂

ifek
23. jún 2011

Ahojte 🙂 som matkou 2ročného syna, tiež som nevedela čo a ako keď sa narodil učíme sa všetko za pochodu môj manžel nie je často doma tak som na výchovu viac menej ja. malého som kojila presne do 6teho mesiaca potom bum a mliečko nebolo tak sme nastúpili na UM začala som mu postupne dávať kašičky a na večeru dostával po 2mesiacoch krupicovú kašu niekto povie že je na noc ťažká ale ja mám taký názor že keď bola fajná pre nás tak prečo nie pre moje dieťa.Veď mu ju nespravím takú hustú že mi zrkadlo rozbije 😅 od 1roku som mu začala dávať normálne mliečko 3,5% a teraz dostáva na večer frašku 1,5%. cez deň papá presne čo ja. nemá problém zjesť zeleninu, ovocie a mäso, keď je hladný tak si vypýta, chorý bol asi tak 2-3 krát ale to vždy preventívne hodím Nurofen a pohodička. žijeme na dedine čiže o špinavé ruky a oblečenie nie je núdza. 😎 Podľa mňa má byť dieťa špinavé a vysmiate. Keď spadne na zem postaví sa opráši a ide ďalej 🙂 Len to zas nezoberte že mi dieťa chodí špinavé a zanedbané Lukáško je vysmiate dieťa a neviem si predstaviť žeby som sa mala riadiť od slova do slova nejakými reklamami alebo tým čo nájdem na nete.

kaja73
23. jún 2011

Baby uplne to nesuvisi s temou,no okrajovo ano.Je to o strave,vitamonoch,liekoch a o ich využivani či odmietani.

https://vimeo.com/16821390

je to vyse hodinove,ale stoji to za to.

lussy23
23. jún 2011

Ale baby... nehádajte sa. je každej vec, koľko bude svoje dieťa kojiť, či má alebo nemá monitor dychu, či ho výlučne stravuje zdravo alebo mu sem tam dá aj nejakú maškrtu.... Len sa tu neodsuzujte. Najhlavnejšie je, že svoje ratolesti ľúbia a chcú pre nich všetko najlepšie.
A úplne chápem, že niektoré mamičky i potrpia na zdravej strave pre svoje detičky. Možno je to ich životný štýl, stravovať sa zdravo ,alebo v rodine majú nejakého alergika alebo celiatika a chcú svoje dieťa toho vyvarovať. Dá s tým naučiť žiť, ale ako hrozne musí byť dieťaťu, keď nemôže papať to, čo jeho kamaráti alebo súrodenci?

skeptik
23. jún 2011

Prosim vas - taka blba otazka, ale nevyznam sa v tom - ten monitor dychu ako vie, ze som zobrala dieta z postielky, ze nema spustit alarm? (Ja poznam len monitory saturacie O2 a frekvencie pulzu, co sa davaju na prstik alebo sa prilepuju na telicko)

ani_sama_neviem
23. jún 2011

@skeptik predtym nez zoberiesdieta na ruky musis ho vypnut, resp, ja som mala taky co ked som ju v porodcnici dvihla a zabudla som vypnut ten monitor dychu tak zacal alarm tak hucat ze ma skoro piclo :d aspon ten moj trebalo vypnut no :D predtym nez zdvihnes z neho babo..

skeptik
23. jún 2011

@ivulik211 Ide o zlozenie. Normalne kravske mlieko ma prilis vela soli, mineralov a bielkovin, ktore este babatko do 1 roka nedokaze spracovat, a preto jeho organy musia prehnane pracovat, aby ho vobec mohlo metabolizovat. Takto vznikaju poskodenia, ktore su nevratne. Ak by niekoho napadlo vzhladom k tomuto riedenie kravskeho mlieka vodou (to naozaj su taki dementni rodicia), tak tento postup vedie k vyhladovaniu dietata, nakolko potrebuje ovela viac kcal, mliecneho cukru a hlavne mliecneho tuku na vyvoj mozgu.

kaja73
23. jún 2011

@skeptik Ano, treba ho vypnut. 😉

skeptik
23. jún 2011

@ani_sama_neviem to akoze sa v noci zobudim na kojenie a najprv musim vypinat alarm, aby som nezobudila cely barak? 😕
A co ked spi v kociku alebo v koliske - to stale treba prenasat?

ani_sama_neviem
23. jún 2011

@skeptik ale ja neviem aky mas konkretne na mysli vies a v kociku monitor dychu? to osm ete nepocula

skeptik
23. jún 2011

@ani_sama_neviem no ja len ze ked uz tak uz - co ked prave v kociku prestane dychat? Ja som videla na internete take, ze sa pod madrac dava nejaka podlozka - len ma to zaujima, ale mam dojem, ze z toho je viac stresu nez osohu

kaja73
23. jún 2011

@skeptik Existuje aj monitor pripnuty na tele dietata,takže ho može prenasat kade chces a nemusi sa vypinat.Je to vhodne,kym sa babo same nepretača na brusko.Použijes ho kde chces-aj v kociku.A mne monitor stres určite nesposobovalo-ten som preživala pri prvom synovi,ked som ho stale len kontrolovala ci dycha-tak dychal potichu.teraz som bola uplne kludna.Na telo je napr. tento http://www.mall.sk/monitory-dychu/snuza-mobilni...

sasiki
23. jún 2011

skeptik - ak je dieťa v kočíku, tak je pravdepodobné, že ho má rodič na očiach. Odporúča sa - dieťa prebrať, zobudiť, ak sa také niečo stane... Monitor (okrem toho, ktorý spomína kaja) je podľa mňa super na noc. My sme ho nemali a pravdupovediac, neraz som bola v strese. V mojom okolí sa totiž nedávno stalo, že takto zomreli dve bábätká, takže tak.

ani_sama_neviem
23. jún 2011

@skeptik jj ved ten mam ja na mysli onsa vola babysense co sa dava pdo postel ten sme mali aj my v nemocnici a ten treba vypnut zakazdym ked zoberies babo z postielky ale v
existuju aj prenosne ako pisu baby alen ja SA v takych moc nevyznam 🙂 😅

denisekkk
23. jún 2011

@trinka teraz nerozumiem pises ze mas dvoch chlapcov a v profile mas dieevcatko a dalsie na ceste???

denisekkk
23. jún 2011

@trinka prepac precitala som si tvoj clanok a obdivujem ta si super mamka..

beruska.zuzanka
23. jún 2011

@trinka teda jeden z mála názorov, ktorý v tejto konkrétnej diskusii oceňujem, šikulka 😉 a držte sa 🙂

ani_sama_neviem
24. jún 2011

co baby kde ste sa stratiliiii? 🙂)