icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

susik77
24. jún 2011

@katka.ott - presne, suhlasim. inak aj moja dr. si vymysla niekedy diagnozy na starsiu dceru, ona je narocne dieta, ale uspesne jej to vyvraciam 😉

zuzkat1
24. jún 2011

@katka.ott no chybaju mi 2 prsniky🙂 ono 3ja macovia plus moja hani🙂 ona ich napcha medzi nas a potom sa nacahuje za prsnikom🙂

katka.ott
24. jún 2011

@zuzkat1 ja som bola vtedy s malimi u rodicov na vychode a bolo to pred 2 rokmi. vtedy bolo dostat aj v ba

susik77
24. jún 2011

@zuzkat1 - a vojde sa k vam aj tvoj muz? 😎 😀 Ja spim len s Teri. Ale ona ma fakt mini babiku-miminko 🙂

katka.ott
24. jún 2011

@zuzkat1 jaj, som myslela ze mala + 2 macovia 😎
ale to je fakt dav. mala by si si zaobstarat dojku 😵

zuzkat1
24. jún 2011

@katka.ott je to mozne ja som teraz pytala prvykrat tak neviem odkedy to je stiahnute... ale tusim ze inde dostat a toto je zaujimave ze inde dostat a tu nie, lebo ak je nieco zavadne tak mam pocit ze byto malo byt zavadne vsade a nielen podla regionov 😕

zuzkat1
24. jún 2011

@susik77 no on je teraz uz vyse mesiaca u rodicov - lebo studuje VS a ma skuskove a my mame maly byt tu sa neda pri malej ucit... takze spim len s malou ale ona inak spava vo svojej postielke so svojim zverincom🙂

zuzkat1
24. jún 2011

@katka.ott teraz citam to o tej maturite🙂 tak ja som sa na hani sice dost naucila,ale naprikald neviem ake to je ze bolest bruska, neviem co to je ked idu zuby, neviem co su to zapchy a podobne zazivacie problemy, neviem co to je ked je dieta chore (klop klop) takze mna asi porazi ak budem mat druhe a to bude mat problem zo zubkami napriklad 😖

aliza
24. jún 2011

@zuzkat1 a ja si to zase nemyslim, podla mna bolo kojenie stvorene na prekonanie obdobia po narodeni, kedy dietatko inu stravu nemoze a kym nenabehne na pravidelne prikrmy. ja zase nemusim, ze 2-3 rocne si da trebars ten rezen, pekne priborom a potom zapije prsnikom....mne sa toto teda nezda prirodzene. aj v prirode, ked sa mladata naucia jest normalnu stravu, od pitia mlieka upustaju, podla mna je to logicke. Ak dieta pekne ranajkuje, desiatuje, obeduje, potom olovrant a vecera, tak nevidim dovod na kojenie. u nas sa to s kojenim dost prehana, vytvara sa obrovsky tlak na maminky, tie, co kojenie nezvladli, sa citia menejcenne, ze zlyhali, atd. Kojenie nie je zavod, ze ktora najdlhsie, a ani nie je zarukou, ze dieta bude zdrave. V teme o ekzemoch su takmer vsetky deti vylucne kojene.
Ku KM sa nevyjadrujem, ja ho nepijem, som ekzematik. Moja dcera bola do 3 rokov na ryzovom mlieku, teraz zje jogurt a sem tam si da cerealie s KM, ale to je fakt minimum. Samotne mlieko nepije a syn nebude tiez, nevidim v tom ziadnu vyzivu. a tiez sme zdravi, vela sportujeme a nic nam nechyba.

zuzkat1
24. jún 2011

@aliza ved to je nazor kazdeho a kazdy da co chce🙂 ja len si myslim ze dieta do troch rokov a aj dlhie by malo prijimat mlieko - nutit netreba ale ak mu chuti tak to je super... a kedze vseobecne prevlada nazor ze KM idelane od 3 rokov tak preco nekojit ak sa da? 😉 inak ryzove mlieko celkovo nechapem ako sa to moze volat mlieko?? da sa ryza podojit? 😕

zuzkat1
24. jún 2011

@aliza inak ja netvrdim ze od mlieka je clovek zdravy🙂 ja len tvrdim (ze vynimlou alergii) nie je z mlieka chory🙂

andrejka1974
24. jún 2011

Ahojte mna tiez rozculuje taky nazor a ty uz nekojis a ja poviem prepac ale ked moja mala s poroodnou vahou 2700 gramov po porode schudla na 2500 aj po prvom mesiaci pribrala len 100 gramov cize mesacna mala len 2600 gramov a kojila som ju kazdu hodinu a potoim my detska lekarka povedala musite dokrmovat je velmi chuducka a ja som ju zacala aj prikrmovat a po prvom tyzdni pribrala 250 gramov neplakala uz od hladu a bola spokojna a ja s nou hoci este velky boj bol pred nami a ked reklamy vravia tato vyziva je super tento prikrm je perfektbny a ja to kupim a zjem sama pretoze mala to nechce chce domacu mixovanu stravu a ze mala je pohybovo pomala otacala sa az v 8 mesiacoch stvornozkovala 15 a samostatne chodila az 21 mesiacoch nevadi nic nezmeskala preco bola pomala ocka boli na vine my sme totiz videli len do 1 metra mam,e okuliare sme si vo svete istejsi a preco sa nerobi prevencia u deti aj na ocka uz u 1 rocnych deti nam to zistili nahodou mame problemy so slznym kanalikom a tam nam zmerali a dioptrie u nas velke -8 vpravo, -6 vlavo a teraz sme spokojni na ockach okuliare uz rok a mame uz 2 roky 9 mesiacikov a vsetko sme dobehli sme sice mensi ale sikovni a na umelom mliecku sme este aj teraz mala si ho vypyta 3 krat za den po 200 ml a pritom zjeme vsetko ranajky je chlebik s pomazankou alebo so syrom, desiata jogurtik, obed polievocka a druhe zemiacky alebo cestoviny najradsej rozne omacky, olovrant ovocie a jogurtik a vecer chlebik alebo masko so zemiacikmi rano na obed a pred spanim vecer mliecko cez den pijeme cistu vodu z vodovodu

susik77
24. jún 2011

@aliza - preto tie deti s ekzemom mamy koja, aby nemali ten ekzem este horsi. ja to mam overene...ako som pisala-ked som dala malej trochu KM urobil sa jej hrozny ekzem na stehne-predtym ho tam nemala + zvracala...
Inak to kojenie nie je len o vyzive, ale aj o vztahu k dietatu a tak...ja si to s Terezkou uzivam. Pri Veru som mala rovnaky nazor ako ty, pretoze sme mali obrovsky problem s kojenim. Teraz zase vidim tie super vyhody. Ono to nie je o sutazi kto bude kojit dlhsie-ale o Tvojom vlastnom pocite a spokojnosti 😉

aliza
24. jún 2011

@zuzkat1 a ak sa uz kojit neda a dieta ma alergiu na KM?

katka.ott
24. jún 2011

@zuzkat1 kebyze nemam dve naraz tak ani ja o niektorych veciach neviem. hoci su dvojicky, kazda inak reaguje. ale predsa uz budes nieco tusit, pripadne si vediet vybrat medzi tymi vsetkymi informaciami, ktora bude pre vas ta spravne. a strasne velke plus - bude to asi naozaj materska Dovolenka - tak ako pisu vsetky prirucka oddychujte ked vase dieta.
toto jedine by som robila podla kniziek. ale ja som upratovala, zehlila, prala, ... robila nepodstatne veci

mozno niektore nebudu suhlasit, ale mne islo o to, ako si zadelit cas. a to som predtym nevedela. teraz uz viem 😉

zuzkat1
24. jún 2011

@andrejka1974 aj mne odporucal dr UM zmenila som lekara...ale to je tiez individualne ja som si nemyslela ze mala to potrebuje... a prevencia sa robi u ocneho ci nie? moju nasa dr v roku poslala, som si myslela ze je to bezne, lebo ona posiela kazde dieta... asi zavisi od konkretnej doktorky☹ a je to skoda lebo by sa naozaj mnohemu dalo predist...

@susik77 presne suhlasim🙂 ja si to tiez uzivam, a to boli zaciatky hrozne, 3x silny zapal 39 teploty plus antibiotika a raz mi dokonca odkusla kusok bradavky - doslova... potom vracala krv ☹

zuzkat1
24. jún 2011

@aliza neviem...asi by som teda nedala mlieko ale nejake mliecne vyrobky ktore moze

zuzkat1
24. jún 2011

@katka.ott kamoska ma dvojicky a ze pol roka jej to trvalo kym sa ako tak dali dokopy🙂 ale ona ma zlatunkych chlapcov prespia celu noc obaja🙂 a sice som o nich pocula davno posledne info bolo ze ani cez den nie su nejaky "zli"🙂 moja mala bola uplakana a vecne vyzadujuca pozornost... prve tri mesiace som ju ani polozit nemohla bez toho zeby neobordovela od placu 😖 ale potom akoby utlo a zacla plakat uz len v kociku😀 doma bol pokoj🙂

aliza
24. jún 2011

@zuzkat1 aj ked ma dieta trebars 1 rok? ved sama si pisala, ze dieta potrebuje pit mlieko aspon do 3 rokov. ja nerypem, ja sa len pytam, ze co potom, ak je problem

zuzkat1
24. jún 2011

@aliza ja som ale pisala o zdravom dietati a reagovala som na to kojenie do 3 rokov🙂 ale pohoda🙂 ak by bol problem tak by to bola specificka situacia a teda sa jej treba prisposobit - ak uz ma rok a mliecne vyrobky moze (jogurt syr atd) tak dam len to... sojove, ryzove a podobne "mlieka" by som nedala

susik77
24. jún 2011

@aliza - od ukonc. 8 mesiaca mozes dat nejaky bifi jogurt kvalitny. aj detom s atop. ekzemom. mame vyskusane 😉

susik77
24. jún 2011

@zuzkat1 - suhlasim. okrem toho sojove je aj dobry alergen...

zuzkat1
24. jún 2011

@aliza samozrejme najidealnejsie v pripade alergie na mlieko je kojit do 3 rokov😀

susik77
24. jún 2011

@zuzkat1 - presne. Inak ja mam blbu skusenost s Veru-bola od 5.tt ciastocne na UM a furt sme riesili zacpy, hnacky, raz krv v stolici-asi mesiac, koliky...a paradoxne ked som kupila nutrilon comfort ktory mal pomoct na koliky, tak sa bolenie bruska zhorsilo..

katka.ott
24. jún 2011

@zuzkat1 u nas sa spalo od 2 mesiacov v noci. cez den vonku v kociku aj 4 hodiny v kuse. a ten system sme hladali tiez pol roka 🙂
a v kociku bol stale pokoj, len ked zastal 😠

juuj a zas mi cosi napadlo. ked boli baby este miniaturne a mali 3hodinove vecerne revy, moja svokra navrhla kocik do bytu. vtedy odo mna pocula prve hlasne nie. jednoducho som mrcha matka, ktora vychovava deti po svojom - bez dobre mienenych rad kamosiek, tiet, casopisov, obcas az velmi mudreho internetu. teda s vyberom toho, co sa mne hodi a snad aj so zdravym rozumom.
a ten mi teraz hovori chod spat, lebo rano bude budicek o 6,30 😎
takze dobru noc 🙂

zuzkat1
24. jún 2011

@susik77 presne kamoska hladala velmi dlho ake Um dat lebo nekojila vobec a maleho vsetko zapekalo... nakoniec davala to francuzske to bolo ako tak v pohode aj ked nic moc a v pol roku dala KM a kakanie sa upravilo nie velmi ale lepsie ako na UM

mamabiba
24. jún 2011

@katka.ott musím trošku zaoponovať 🙂 k tej prvomatke. Keď som ňou bola ja, zo začiatku som sa aj ja snažila všetko podľa časákov a literatúry. najprv ma z toho zobudila moja pediatrička...super ženská... a potom aj moja malá. Baliť na široko áno, ale prvé vyšetrenie v 3 týždňoch a DR povedala že to stačí. V 3 mesiaci som mala pocit, že mám málo mlieka, malá prisatá skoro non stop, tak šupaj k DR. išli sme tam ráno na lačno...teda malá...DR ju odvážila, potom som ju nakojila, druhé váženie a bolo mi povedané, že všetko je OK. Afty v ústach? Rada dr: prejde, je to normálne, potierať pravidelne materským mliekom a prešlo. Pri ovčích kiahňach sme používali akurát fenistil aby to nesvrbelo. Nikdy jej nedala antibiotiká, nikdy mi neradila dať dačo "reklamné" ona ma vlastne naučila používať zdravý rozum a riadiť sa pocitmi a nie reklamou. Iba dúfam, že mi z toho dačo ostalo a nestane sa zo mňa pri druhom reklamová mama 😀 😀 😀

zuzkat1
24. jún 2011

@katka.ott my uz mame prvy budicek za sebou🙂 este 4x a rano o 6tej mame novy den🙂mne kamoska radila kocik do bytu 😕 podla mna nezmysel🙂 a paradox je ze v kociku nespi od 4teho mesioaca a doma v postielke v pohode🙂

katka.ott
24. jún 2011

@mamabiba neoponujes, hovoris tak ako to je. a mas super dr 🙂 nasa je nainfikovana reklamou a peniazmi . ale inak skvela 😎

nadezdah
24. jún 2011

Dievčatá ja sa pridám. Normálne som nechápala ako za 4 dni sa môže 27 strán napísať, no keby som to chcela všetko prečítať, tak tu sedím ojojojojojoj. No prakticky tu máte skoro každá kus pravdy, ak nie celú. Ja mám 2 deťúrence 10 ročnú dievku a 7 mes. synčeka a tiež mám vlastný názor, čo sa týka tabuliek a rád odborníkov" Nevedia sa zhodnúť na rovnakej veci, každý tvrdí iné, ale dobre že by človeku oči nevyškriabali za svoju pravdu. No podľa mňa je lepšie diskutovať medzi mamičkamy a radiť sa, ja som už mnohé aj pozabúdala, však dievka je už veľká a čo vtedy bolo pre deti dobré, tak teraz to nesmú, lebo alergia hýbe svetom.... A tak neraz vyťukám kámoškám čo majú deti v približnom veku a radím sa s nimi, alebo tu na koníkovi.