icon

Nepreháňajme to s deťmi a zapojme sedliacky rozum

weverka11
20. jún 2011

Mam pocit ze v poslednej dobe nič ine sa na koniku nerieši, ako v ktorom mesiaci presne ake jedlo davať, ako nadžgať do svojich deti presne predpisane množstvo mlieka, ako do nich naliať presne predpisane množstvo vody, že sa im nesmie davať hento toto, lebo by bola alergia.... Neočkovať, lebo sa zruti svet, očkovať, lebo všetci vyhynieme... Ja som uz z toho unavena.... Pripojte sa do tejto diskusie ked vam niečo taketo lezie na nervy a povedzte svoj nazor...

estterka
21. aug 2011

cesnak je velmi zdravy,neviem,preco ho endavat detom,aj od roku.

zuzanockamt
21. aug 2011

ja davam cesnak uz velmi dlho do jedla krpcovi ... no s langosom sme este neskusali 😀

lizatko1009
21. aug 2011

@estterka
@zuzanockamt to preto, ze v nasej domacnosti sa neje cesnak, tak sa pytam.

katmi
21. aug 2011

mna vytaca moja mamka..ta by do malej pchala len kinder cokolady, a jej odovodnenie je asi take,ze ved aj v reklame hovorili, ze je to zdrave pre deti,lebo je tam pohar plny mlieka 🙄 😀 😀 😀

lindulak
21. aug 2011

@katmi tak nech jej dá radšej pohár mlieka 😀 aspoň bude bez cukru. ešte že nemáme starú mamu blízko. ale veľmi dobre ju nahrádzajú v tomto aj všelijaké iné tetušky susedy a pod.

nadhera
21. aug 2011

@katmi

ak sa k nam chysta navsteva, vedia - ziadna cokolada a sladoty - len ovocie a zelenina. Naposledy /vcera/ k nam doniesli mrkvu,kapustu a banany 😀 😀 😀

nadhera
21. aug 2011

a co sa tyka cesnaku - ak na drobcov nieco lezie - cesnak s medom dam na pohriankany chlebik. banda sa nevie dojest a ja viem, ze do rana budu ako rybky. 😀

lindulak
21. aug 2011

@saxana123 genetická výbava pri obezite zohráva malú rolu, ide o pomer medzi výdajom a príjmom kalórii. čiže keď niekto papá mastnejšie musí sa oveľa viac hýbať. ja si langoš rada dám pri vode cez leto, ale bežne sa takto mastne nestravujem a ani dieťa k tomu nevediem. veci ako langoš, šišky a pod. nie sú veľmi zdravé, biela múka plná tuku, prípadne aj cukru, vitamíny takmer žiadne.

saxana123
21. aug 2011

@lindulak Netvrdila by som že malú , ale ok, asi je to vec názoru 🙂 No a ruku na srdce, ako často máva doma normálna rodina langoše, šišky, buchty, palacinky, všetko z bielej múky? No možno raz, dva do mesiaca, možno ani to nie. Nikto sa "normálne takto nestravuje", však všetko s rozumom. určite je kúsok langoša s cesnakom menšie zlo jak nejaká čokoláda.
Keby tvoje dieťa pýta kúsok langoša nedáš mu?

saxana123
21. aug 2011

@lizatko1009 hej s cesnakom. Ale bez tatarky, to neriskujem ani u seba ani u neho. A tiež nevidím rozdiel keď tlsté decko sa napcháva langošom keď je vonku +35 alebo -5 😀 Ale to rodičia musia ustrážiť rovnováhu medzi porciami a frekvenciou jedla a pohybom. Ja krpcovi kľudne dám , lebo je jak žihadlo, chvílu neobsedí a furt v pohybe a tučný nie je ani náhodou 😀

katmi
21. aug 2011

@nadhera boze keby sa mne toto podarilo..zeby k nam navsteva nosila nieco take.. ake by som ja bola stastnaa 🙂

katmi
21. aug 2011

@saxana123 moja mala je vyslovene "sladky typ"..radsej zje palacinky,buchtu, kolac nejaky ako langos 🙂 aj preto jej ja obmedzujem ostatne sladke a ucim ju papat viac ovocia a zeleninky.. aj ked s tou zeleninkou teda moc uspech nemam 😒

saxana123
21. aug 2011

@katmi to Tomáš je "všehochuť" slané, sladké, zelenina, ovocie,mäso všetko na kopu. Ťažko navyberať, iba strážiť množstvo a frekvenciu 😀 Nemám problém mu dať zopár lentiliek lebo viem že sa naobedoval a bude aj večerať - s lentilkami či bez 😎

katmi
21. aug 2011

@saxana123 moja mala je strasne slaby jedak.. ja len dufam, ze sa trochu polepsi v jedeni,ked nastupi do skolky.. uvidime..

saxana123
21. aug 2011

@katmi No to zas my chováme doma "otesánka" 😀

nadhera
21. aug 2011

@katmi ale to treba navsteve povedat 😉 A ja sa pytam, co doniest /znama ma syna celiatika,takze uz viem,co nakupit/. 🙂 kamoskam-maminam,bolo do smiechu ,ale uz vedia 🙂 🙂 🙂 Radsej kilo kapusty,ako cokoladu,mrkvu miesto cukrikov... Ak si myslite,ze moje mysicky nepoznaju sladke - ale vedia co to je, snazim sa vsak obmedzit. 😀

katmi
21. aug 2011

@nadhera ja aj poviem,ale vacsinou to aj tak nakoniec skonci tymi sladkostami 😒

nadhera
21. aug 2011

@katmi 😠 sladkost potesi,ale ovocie viac 🙂

lindulak
21. aug 2011

@saxana123 ale jasné, že kúpim aj jej, keď sebe, ale nie tatarku, s tou to ani ja neľúbim. my dospelí s kys.smotanou a malá len so syrom. ale my máme tiež skôr problém s tým, že je malá na sladké, keby mohla tak by jedla len sladké všetko celý deň. snažím sa jej úplne nezakazovať, s mierou aj sladké, a tiež sa snažím ponúkať zdravšie alternatívy sladkostí.

lizatko1009
21. aug 2011

@saxana123 tak nam by od cesnaku asi roztrhalo zaludky a nespala by som s clovek co to zje

saxana123
21. aug 2011

@lizatko1009 neboj neroztrhalo 😀

lizatko1009
21. aug 2011

@saxana123 tak to viem urcite ja by som skoncila v nemocnici a dalsa posadka no neviem neviem 😀 ja nezjem ziadne jedlo kde sa nachadza cesnak, mne staci citit neakeho cloveka nacesnakovaneho tak mi je koniec.

titkovamiriam
21. aug 2011

jej tak to mi cesnak pouzivame ako prirodny antioxidant, zjeme ho doma ozaj vela ako tu uz niekto pisal kombinacia med cesnak najlepsie v zime,preto nas aj vdaka asi aj tomu vidi doktorka len na preventivkach 😀 citit cesnak z cloveka mi nevadi horsie je to ked sa neumyva 😀 😀 😀 😀
Ja mam deti masove ale jedia aj sladkosti 😀

vodnarky
21. aug 2011

jak zboznujeme zeleninu a ostatne zdrave jedla,tak aj sladkosti..takze "vdaka bohu" mame to vykompenzovane dobre.. 😉 a co sa toho cesnaku tyka,tiez ho jedavame a pekne za surova s medom,maslom a chlebom,alebo ho vzdy nastruham do uhorkoveho salatu,ked robim.. 🙂a mala by ten salat jedla od rana do vecera..😉

kalifa28
22. aug 2011

@lizatko1009 langoše zdaleka nejedavajú len deti, ktore maju ,,,,,,brucho ako prevrátený lavor,,,,,,,!!!!!!!!! a tvrdit, že jeden langoš s cesnakom je nezdravá strava???? ale to snád nie!!!! myslím, že s ničím nie je dobre prehanat.... ani s langošmi, ale ani so zdravým stravovaním.... nech nám z detí nevyrastaju ,,,tlsté decká,,,, ale ani zajace odchované na mrkve a šalate.... 🙂 🙂 🙂 🙂

zuzanockamt
22. aug 2011

@kalifa28 uplne suhlasim ... ja mam sice este len maleho krpca, cochvila bude mat rok, ale uz som davno upustila od tabuliek, co ano a co nie, davam ochutnat takmer vsetko, lebo mam osobnu skusenost, ze dietatu bolo do troch rokov odopierane sladke, slane, salama atd - akoze nezdrave veci a dieta sa islo aj tak za tym zabit a teraz, ked sa k tomu dostane, tak sa nevie dojest 😝

saxana123
22. aug 2011

Deti do troch rokov by nemali kravské mlieko, jahody a čokoláda, škorica sú silný alergén, nesmú korenie, slané, múku kvôli celiakii, krupičnú kašu lebo je ťažká na trávenie, tvaroh .... a idete si kúpiť detský príkrm a v zložení nájdete soľ i korenie, ovocná presnídavka je jahodová a od 5.mesiaca, tvarohová mňamka s kúskami čokolády, pre detičky je škoricová kaša, alebo stracciatelová, krupičná kaša kúpená v tégliku v obchode je isto zdravšia jak tá doma urobená na šporáku a ľahšie sa strávi 😀 ja len toľko k tabuľkovým výživovým zásadám pre vhodné stravovanie detí 😀

lizatko1009
22. aug 2011

@kalifa28 langos je kysnute biele cesto a mala by si vediet co to je, kde su kvasnice, biela muka a este vyprazane na oleji asi je to naj. ale bacha mas ludi a ludi, niekomu staci minimum a lepi sa to na cloveka a niekto moze zozrat aj slona a nic.

stardust
22. aug 2011

@saxana123 a taki privelmi tabulkovi sa potom divia, ze z coho mozu mat ich decka tolko vela alergii...no z coho asi.

saxana123
22. aug 2011

@lizatko1009 podľa teba je kysnuté biele cesto zlé? Neber to ako rýpanie, iba ma to fakt zaujíma.