icon

Nerozhodnutí a "skrytí" voliči

27. sep 2023

Podľa včerajších správ je dosiaľ okolo 25 % voličov nerozhodnutých. Podľa čoho sa podľa vás ľudia rozhodujú "na poslednú chvíľu", koho voliť?

Nie sú to prevažne voliči, ktorí voliť v skutočnosti ísť nemienia a neraz argumentujú, že nieto koho voliť?

Ktorá strana má najviac "skrytých" voličov?

chodec15
27. sep 2023

Clanok z 2017. Uhrik prezidenta Tisa, ktory ako jediny prezident z nemeckych fasistickych satelitov poslal SAM OD SEBA zidov do transportov, oznacil ako jedineho pravehop slovenskeho prezidenta.
https://hnonline.sk/slovensko/934259-uhrikov-al...
Podpredseda ĽSNS v televíznej diskusii odmietol odsúdiť vyvezenie Židov do nacistických vyhladzovacích táborov.
Jednoduchá otázka moderátora, päť odpovedí a z toho štyri jednoznačné. V RTVS sa v relácii O 5 minút 12 rozprúdila ostrá debata o opozičnej parlamentnej strane ĽSNS. Moderátor Martin Strižinec sa prítomných politikov okrem iného pýtal, či odsudzujú deportácie slovenských občanov židovského pôvodu do nacistických vyhladzovacích táborov.
„Vyviesť 70-tisíc ľudí na smrť? Však to je chrapúňstvo. Samozrejme, že to odsudzujem.“ Milan Krajniak ( poslanec a podpredseda Sme rodina)

„Je to zvrátenosť.“ Veronika Remišová (poslankyňa OĽaNO)
​„Samozrejme, že to odsudzujem.“ Ľubomír Galko ( poslanec a podpredseda SaS)
„O tom predsa nemôže byť diskusia.“ Miroslav Číž (poslanec Smeru)

„Ja to beriem ako nejaký historický fakt. Nemám sa k tomu prečo vyjadrovať.“ Milan Uhrík (poslanec a podpredseda ĽSNS)
"Nie som historik"

Neskôr podpredseda kotlebovcov argumentoval slovami: „Nie som historik a neviem, aké boli historické okolnosti.“ Doplnil to tým, že podľa neho môžu existovať okolnosti, kedy predstavitelia štátu nevedeli, že ľudí posielajú na smrť.

„No a vysťahovať vlastných občanov, zbaviť ich práv a majetku a poslať ich preč, s tým už súhlasíte?“ spýtal sa Uhríka Krajniak. „To robili predsa Nemci sudetskí,“ odpovedal poslanec ĽSNS a dodal, že to je „historický štandard, ktorý sa používal. Nehovorím, že to máme aplikovať dnes.“

​Pri Tisovi historik byť nemusí

Že nie je historik a obdobie Slovenského štátu nezažil, Uhríkovi v minulosti neprekážalo napríklad pri osobe prezidenta tohto štátu, Jozefovi Tisovi. K jeho osobe zaujal jednoznačný postoj aj bez historického vzdelania. "Dr. Jozef Tiso bol doposiaľ jediný skutočný slovenský prezident," vyhlásil v auguste 2016 pre securitymagazin.cz. Podobne sa vyjadril aj v októbri 2016 pre Parlamentné listy: „Bol to podľa našej mienky doposiaľ jediný skutočný slovenský prezident, ktorý zastával práva Slovákov."

Deportácie neodsúdili ani iní poslanci za ĽSNS. Aktuality.sk sa na to viacerých z nich v parlamente spýtali. „Nemyslím si nič o tom,“ povedal Stanislav Mizík, ktorý v minulosti vyčítal prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že vyznamenal aj ľudí židovského pôvodu.

„Vy ste si niečo hovorili pre seba, ja som nerozumela,“ reagovala Natália Grausová, ktorá chcela, aby sa poslanci 6. septembra 2016 pomodlili v sále Otčenáš a ateisti by sa podľa nej mohli modliť podľa svojho vierovyznania.

Kotleba: Nebolo všetko ideálne
„Zásadnejšie“ sa k tomu postavil predseda ĽSNS Marian Kotleba. „Nie všetko bolo vtedy ideálne,“ vyhlásil pre aktuality.sk.

„Určite treba odsúdiť každé jedno takéto nehorázne nakladanie s ľudskými životmi,“ povedal rozhodne Ján Mora. „Jednoznačne áno, transporty akýchkoľvek obyvateľov tragédiou sú,“ vyhlásil Milan Mazurek. K úlohe Tisa sa vyjadriť nechcel, lebo „históriu neštudoval“.

skeblicka77
27. sep 2023

@jana_eyre_2 toto čo si vymenovala su strany, ktoré presne voliť nebudem 👍 a medzi ostatnými sa ešte neviem rozhodnúť.

markusrasford
27. sep 2023

@ v prípade že niekto povie alebo napíše že není hanba voliť Smer alebo Hlas potom ma k...a krátku pamäť. Ľudia zo Smeru a ich oligarchovia rozkradli tento štát. Za 12 rokov dali do smútku zdravotníctvo, súdnictvo školstvo vedú a mohol by som pokračovať. Neurobili žiadne reformy a neurobia ani teraz. Len veľmi hlúpy človek si môže myslieť opak. Tu ide o jedno Ficovi o rit aby neskončil v base. Klame a klame a neustále len nenávisť prináša medzi ľudí. A žiaľ je veľa oviac ktoré mu to žerú

markusrasford
27. sep 2023

Len 40 je trestne stíhaných ľudí blízkych a nominantov Smeru. Kradli ako po nebohom.

chodec15
27. sep 2023

Najlepsie je, ked niekto voli nacistu Uhrika sa rozculuje, ked ho tiez oznacia za nacistu. Ked niekto voli fasisticku ideologiu, tak ho to predsa tiez robi fasistom. Aspon sa nehanbite a neste zodpovednost za to, koho volite. Do programu sa da napisat kadeco, treba sa pozriet na to, co ten clovek (Uhrik) hovori a ako kona poslednych 10 rokov. To neodskriepi. Ked si nacista da oblek a kravatu, neurobi to z neho hned humanistu a nositela nobelovej ceny mieru.
Pochopim, ze niekoho jednoducheho zmagori Meciar, Fico,... co uz, nevadi. Ale zmagorit sa fasizmom, popierajucim zakladne ludske prava, nepochopim ...

chodec15
27. sep 2023

Mam otazku na volicov Smeru. Vysvetlite mi prosim jednu vec. Fico povedal, ze odsudenie "nasich" ludi za korupciu, je prenasledovanie opozicie. Ako to, ze ziaden z tych odsudenych za korupciu sa neobratil na EU a na sud pre ludske prava v Strassburgu, ked boli "nespravodlivo" stihani a odsudeni? Asi som prilis sprosty, aby som toto pochopil. Ze "obete nespravodlivosti" sa nedozaduju napravy "nespravodliveho" odsudenia.

chodec15
27. sep 2023

asi pre toto
https://domov.sme.sk/c/23151810/fico-kalinak-su...
Fico a Kaliňák čakali odškodné. Štrasburský súd im namiesto toho odkázal, aby nezavádzali
Obvinenia v kauze Súmrak sa zbavili pomocou paragrafu 363.
Keď šéf Smeru Robert Fico kandidoval v roku 2019 na post ústavného sudcu, pozornosť poslancov upriamoval na svoje skúsenosti.

Okrem iného aj na to, že v minulosti šesť rokov zastupoval Slovensko v konaniach pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP).

„Toto, samozrejme, bola vysokokvalifikovaná právnická robota,“ opisoval Fico svoju prax poslancom ústavnoprávneho výboru slovenského parlamentu.

Práve ESĽP však Fica a jeho straníckeho kolegu Roberta Kaliňáka v uplynulých dňoch pomerne ostro skritizoval. Spravil tak v rozhodnutí, ktorým zamietol ich vlastné sťažnosti, ktoré mu adresovali minulý rok v lete. Nahnevalo ich obvinenie zo založenia zločineckej skupiny.

Štrasburský súd teraz obidve sťažnosti nielen odmietol, ale ešte sa aj ohradil proti tomu, že sa ho Fico s Kaliňákom pokúsili zavádzať.

ciernysokol
27. sep 2023

@chodec15 a si predstav,su aj ludia ktori prestali verit,co im podsuvaju mainstreamove media a zacali pouzivat vlastnu hlavu,lebo vedia,ze za vsetkym je najma moc a peniaze,svet si vedia predstavit aj lepsi,tych asi nazyvas antisystemovi alebo mimo,ti si vybrat naozaj nevedia.ani jedna politicka strana este nechcela dobre pre ludi.

chodec15
27. sep 2023

@ciernysokol Ked pocujem slova ako mainstream, media, Soros a ovce, tak mi je vsetko jasne, odkial tie rozumy pochadzaju. Hlavne spravy, zjem aj vlek?

yoxinka
27. sep 2023

@ciernysokol
A aké je teda tvoje riešenie?

stanulienkat
27. sep 2023

@chodec15 na Caputovu si zabudol.. 🙄😏🤣

chodec15
27. sep 2023

@ciernysokol Ludia, aspon nepouzivajte od slova do slova to, co si precitate na konspiracnych weboch. Lebo vsetci pisete to iste, dokonca pouzivate tie iste slovne spojenia. Potom to ukazujete, ze to ani nie je vas rozum, ani nad tym nerozmyslate, ale iba kopirujete a bezducho sirite "rozumy" inych "geniov", ktori "vedia" to, co ini slepi "nevidia".
Pride mi to ako ti svedkovia Jehovovi stojaci pri tych svojich stojankoch, ktorych "osvietilo" na tych ich zhromazdeniach a chcu sirit "pravdu" medzi "nevedomymi".

markusrasford
27. sep 2023

@stanulienkat bodaj by sme mali100 caputovych ako jedného Fica, Pellegriniho, Matoviča Kollára Sulika a Ciganikovu a Blahu a Gašpara a Kaliňák. Napíšte čo zmyslu plne urobili pre Slovensko okrem toho že si plnili vačky a prihrávali kšefty svojim ľuďom. Nezabudnite na čítať. Vyhraj voľby a môžeš všetko.

stanulienkat
27. sep 2023

@markusrasford Mne je velmi luto, ze p. Caputova dalej nekandiduje, ale necudujem sa. Je to konecne prezidentka, za ktoru sa nemusime hanbit. Vzdelana, inteligentna, ma vystupovanie, vyborne reprezentuje, pekna dama na urovni. Bohuzial, je to ako hadzat perly sviniam. Zrejme nie sme na takej urovni, aby sme to vedeli ocenit. Okolite staty nam ju zavidia. Obavam sa, ze bola prva a posledna svojho druhu na Sk.

chodec15
27. sep 2023

@stanulienkat Ja sa tiez necudujem. Znasat vyhrazanie sa smrtou a nadavky do ku..ev a p.c od tej sebranky, co voli smer, SNS, Republika, antisystemove strany. Fico, aby vyhral, siahol do najvacsieho mozneho bahna ... Ani by som sa prilis necudoval, keby po nastupe Fica k vlade jej "niekto" (trojpismenkovi) zase neuniesol deti ... ako Kovacovi.
Budes riskovat zivot svojich deti, ked ostatnym je stav tohto statu ocividne u prdele? Co prvi budu pizdovat, ked tu bude este horsia situacia? Fico zdedil plnu pokladnicu po Milkosovi. Nechal ju prazdnu Matovicovi, Magor Matovic nabral pozicky kvoli svojim sialenym napadom. Teraz mozno pride Fico. Co sa asi teraz stane, ked tam nastupia "nasi" ludia? Sa pripravte, ze dane, poplatky, vsetko pojde hore,... inak skoncime ako Grecko. Vydrzime tak este jedno-dve obdobia mozno na dlh a potom pridu defaulty a krachy.

viestta
27. sep 2023

@stanulienkat presne, prva osoba vo funkcii prezideta, za ktoru som sa nehanbila a ktoru som volila z presvedcenia, nie preto, ze mensie zlo. Obavam sa, ze buduce prezidetske volby zas budu o tom mensom zle. Kto vie kedy zas budeme volit z presvedcenia a nie mensie zlo alebo proti niekomu. Rada by som sa takych volieb dozila.

stanulienkat
27. sep 2023

@chodec15 lebo sme jeden primitivny, zakomplexovany narod... (je mi luto, ze to o svojom narode musim povedat)...

yoxinka
27. sep 2023

@viestta
Korčok nie je menšie zlo, podľa mňa.

viestta
27. sep 2023

@yoxinka zavisi od toho kto dalsi bude este kandidovat, takze pojem "mensie zlo" je v tomto momente este celkom relativny

chodec15
27. sep 2023

@stanulienkat Povedz to nahlas. Tu neziju ziadne holubice. Inak by tolko Slovakov neboli v hlinkovych gardach, nearizovali, neudavali nacistom svojich susedov, aj ked vedeli, ze skoncia v koncentrakoch. Inak by tolko ludi "nerobilo" v stb,... Ti isti, co udavali nacistom, potom udavali komunistom.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
27. sep 2023

@walentina7 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️pomooooooc

viestta
27. sep 2023

@walentina7 ked chces politika, ktory sa zastane nasich obcanov tak by si mala zacat u seba. Slovak je vlastne podstatne meno a ako take sa pise s velkym zaciatocnym pismenom, teda Slovak. Tak isto aj Slovensko... Je prinajmensom divne, ze ti co sa tak biju za nasu statnu integritu a narod ani nevedia slovensky pravopis... A je jedno ci su to narodne orientovani politici, alebo ich sympatiznti

chodec15
27. sep 2023

@walentina7 Tym Jezisom si to zabila. Brat si boha do ust a druhou rukou vrazdit. Nabozensky fanatizmus. Hned to pripomenulo farara Tisa, ktory poslal zidov na smrt. Dufajme, ze za to sam skoncil v pekle, ktore pripravil inym ...
Hlavne, ze Nezabijes je jedno z 10 prikazani.
https://historylab.dennikn.sk/druha-svetova-voj...
Jozef Tiso, jedna z najtragickejších postáv našich dejín, dodnes vyvoláva kontroverzie. Deportácie z roku 1938 poukazujú na skutočnosť, že nie vždy konal pod nátlakom, ale, naopak, sám inicioval nehumánne postupy voči vlastným spoluobčanom.

Prvé deportácie židovského obyvateľstva na území Slovenska sa odohrali už v roku 1938

„Z rozkazu pána ministerského predsedu Tisa sa nariaďuje toto… treba upovedomiť na základe nariadenia ministerstva vnútra najneskoršie do 12. hodiny dňa 4. novembra 1938 všetky okresné a četnícke stanice, ako aj vedúcich jednotiek Hlinkových gárd južného Slovenska, aby zadržali vo svojich obvodoch sa združujúcich Židov, bez hmotných prostriedkov a postrkovali ich i so svojimi rodinnými príslušníkmi v hromadných transportoch na nákladných autách najneskoršie do 24. hodiny dňa 4. 11. 1938 cez nové hranice…“

Tento rozkaz, ktorý podpísal Jozef Tiso, fakticky umožnil prvé deportácie židovského obyvateľstva na území Slovenska. Nepísal sa však rok 1942, ale 1938! Už počas slovenskej autonómie postupoval Jozef Tiso voči židovskému obyvateľstvu podobne ako v neskoršom období vojnového konfliktu. Napriek tomu, že o deportáciách z obdobia druhej svetovej vojny sa dodnes vedú diskusie ohľadom toho, kto ich inicioval – teda či nemeckí, alebo slovenskí predstavitelia – pri deportáciách z novembra 1938 je takáto diskusia zbytočná. Je nepopierateľné, že boli iniciované slovenskými predstaviteľmi.

markusrasford
27. sep 2023

@walentina7 a politika nie je v prvom rade o slušnosti? Politik má byť gauner ako Fico? Áno keď budem čítať Zem a Vek budem mať názor ako ty. Napríklad nie raz čítam od bratov cechov že nám ju závidia. Mimo iného v čom zlyhala pani prezidentka?

markusrasford
27. sep 2023

@walentina7 skús uviesť konkrétne. Uhrik v európskom parlamente nepredložil jeden jediný zákon alebo pozmeňovací návrh. Je to dobrý Slovak?

chodec15
27. sep 2023

@markusrasford Uhrik je taky dobry inzinier kybernetiky a Phd a taky europoslanec ako je Robert Fico "dobry" pravnik. Uhrik tam siel iba na to, aby bral plata dochodok europoslanca. Tym padom je Uhrik uz za vodou a bude zabezpeceny do smrti EU, na ktoru tak pluje. Keby tak bol charakter a odmietol tie europske peniaze a dal ich na charitu, ale toho sa asi nedockame.

silvike
27. sep 2023

@chodec15 Booozinku, ty si tu jaky nabudeny ? Ti az usi horia z toho tvojho vylevu tu. Ty laskyplny obcan, plny ucty a tolerancie voci inym ludom. Ta platia za toto tu ? Uz aby bolo fakt po volbach.

yoxinka
27. sep 2023

@walentina7
Títo dvaja, ktorí o Čaputovej vyhlasujú, že je americká agentka a neviem čo ešte, keď mali možnosť “zastať sa národa a buchnúť po stole” nebúchali, ale tiež slušne prikyvovali.

stanulienkat
27. sep 2023

@markusrasford vies....primitiv ma rad primitiva. (Myslim vseobecne). Su na rovnakej vlnovej dlzke, maju rovnake nazory, rovnakeho imaginarneho nepriatela atd.atd....
Umierneny, vzdelany, rozhladeny clovek s kritickym myslenim ma tiez svoje preferencie... Rovny rovneho si hlada..