Neškodné - dobre mienené poznámky
Och, udrel si sa? No musis davat vecsi pozor.
Spadol si, lebo si bol nepozorny.
Taketo su muzove reakcie kazdy jeden raz ked sa nas 3 rocny pri hre alebo behu/chodzi udrie, alebo spadne, alebo zakopne a mna neskutocne vytacaju a opakovane ho ziadam aby s tym prestal. Teraz je to uz tak daleko ze syn sam ked spadne pride za mnou a vravi: Mami spadol som, lebo som sa nepozeral kam idem.
Chapem ze muz to mysli dobre, ze chce aby syn co najmenej trpel a tak sa ho snazi naucit aby bol viac opatrny a aby daval viac pozor, ale podla mna ho tym iba uci ze je neschopny. Umocnuje v nom vinnu za nieco co su uplne bezne kazdodenne male nehody co sa stavaju aj dospelym ludom.
Je ine ak sa udrie, preto ze sa blazni aj napriek tomu ze ho poziadame aby sa blaznit prestal. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Co si o tom myslite? Muz sa brani tym ze prehanam, ze su to len neskodne dobre mienene rady.
Zaroven mu nech hovori ze ho ľúbi denne
@andreatytler v podstate to, co si aj napisala, lebo mu davas nejaku nalepku (neschopak), posudzujes ho, co spravil alebo nespravil, nesnazis sa vcitit do jeho pocitov. Formulku ti uz nepoviem, nechcem to zle interpretovat 🙂 asi bude len stacit, ked vynecha tie “priciny” a co by dieta malo/nemalo robit. Ale vravim, ja verim, ze to je tazke prenho, vacsina to mame tak naucene z domu…
@andreatytler rozumiem ti. Je zbytocne kazdy pad davat za vinu dietatu. Vychova sa tak akurat uzkostny dospely, ktory sa bude obvinovat aj za rotaciu Zeme, bude sa bat skusat veci, lebo "urcite zlyha", kazdemu sa bude ospravedlnovat a nechat sa pranierovat len preto, ze nebol par sekund dokonaly. Take spravanie sa vyskytuje sice viac u zien, ale naco zneistovat maleho chlapca.
Pady a udery, pokial nejde o vazny uraz su prave dobre pre vyvin deti. Vedci uz davnejsie dokazali, ze deti, ktorym boli umoznene casto padat a potkynat sa (rozumej - nerobila sa z toho veda), mali potom omnoho lepsie rozvinuty vestibularny/rovnovazny aparat a boli pohybovo sikovnejsie.
Myslim, ze uplne staci synceka pomojkat a tym to hasne. Sam chape, ze sa spadol, lebo xyz, netreba ho obvinovat.
Kdesi som citala, ze spravny rodic necha deti urobit co najviac chyb, lebo jednak z vlastnych chyb sa najlepsie uci, ale hlavne si tak mozu skusat nove veci bez strachu zo zlyhania, bez kritizovania, v bezpeci rodiny a skusat si tak nacvik na zivot.
Citis to spravne.
Toto a kopec inych situacii typu akcia reakcia je uzasne sledovat u dospelakov.Taku normalnu reakciu na nehodu zazijes ojedinele.Bud je niekto prehnane sebakriticky alebo naopak nevie prijat ani elemntarnu zodpovednost.Ja ked niekto povie,ze ludia tak vychovavani su na 90% v pohode,tak ja v okoli poznam skor 10% ok a zvysok reakcia ala dvojrocak,ktoremu spadol kopcek zmrzliny.A mozno mam divnu vzorku priatelov,neviem 🙂 Cize ja by som pokracovala ako ty,ale dala by som si pozor,aby som nezhodila muza pred synom,teda jeho reakciu,lebo dieta skor ustoji 2 rozne vychovne styly ako rodicov,ktori si protirecia a nestoja za sebou.Ale to je len moj nazor,neodborny 🙂
@andreatytler ja mam rada tvoje príspevky a názory, ale tentokrát zbytočne dramatizujes a hľadáš problém kde nie je
@tululu Mna samu udivuje ze mi to tak velmi vadi a tak uvazujem ze aj moj postoj je posahany. Pred synom nikdy nekomentujem muzovu vychovu. Na to si davam velke bacha.
@pribinak Ved prave preto sa pytam. Dostanem tu vzdy celkom dobry objektivny pohlad na vec.
@andreatytler za mna dramatizujes. Proste je to chlap a má svoj chlapsky pohľad na vec
Preto je mama a otec, aby boli aj 2 pohľady, rozmaznávajuca mama a drsný tato
@zuzahajdulka Uplne suhlasim. Muz vzdy dal ruku nad synovu hlavu ked vstaval spod stola a syn sa tym padom nikdy neudrel, lebo ta ruka stlmila naraz. Potom zase na druhej strane ho chcel nechat sameho sa spustat zo strmeho kopca ked bol prvy krat na sankovacke. Vyber si...😀😀
@andreatytler Ja mam skoro 33 a ked idem plavat,oco po mne doteraz krici,aby som neisla do hlbokej vody,kde nestojim (som dobry plavec,uplavem kilometre,otuzujem...) A aj ja sa obcas musim krotit,ked pocujem take poznamky,lebo mi to pripomina,ako som ako dieta miliardu krat pocula davaj pozor,nespadni, opatrne,pomaly,tam nechod,tam nelez,nabuduce davaj lepsi pozor a pod. pri beznych veciach,pri ktorych by moja mamka ani okom nemihla.Neznasam to a pritom,da sa povedat,ze su to nevinne starostlive poznamky,ze?Cize ja viem,ze z detstva som na to alergicka,neviem,mozno aj ty mas nieco,preco sa ta to az tak dotyka.Je fakt,ze obcas deti necham skusat krkolomne kusky,pri ktorych sa nemoze pozerat ani moj muz,mozno prave preto.To je vzdy ta druha strana mince,tazko najst rovnovahu.
@ropucha6 Dakujem. Ano, staci ked vynecha ten komentar ze preco sa to stalo.
Suhlasim ze vsetci mame vychovu naucenu z domu a tomu sa nesmierne tazko odolava.
Mne muz robil taku malu neskodnu poznamku ze ked mi nieco padlo z ruk ta sa ma opytal: A to si preco urobila? Navonok uplne neskodna poznamka ale mna vzdy hrozne rozculila. Dlho som nad tym rozmyslala ze preco a asi preto ze je na to len jedninna odpoved: Lebo som nemehlo, neschopna, blba... proste aj ked viem ze muz necaka na tu otazku hlasnu odpoved, podvedome ma to prinuti si odpovedat a utvrdi na to v mojej neschopnosti.
@andreatytler Úplne ti rozumiem, čo myslíš a úplne s tým súhlasím. Mnohí nechtiac zabúdajú, že aj deti sú ľudia 🙂 ja som napríklad nešikovná, každú chvíľu zakopnem, narazím do zárubne, zhodím niečo zo stola, spadne mi z rúk... Keď si predstavím, že mi pri každom zakopnutí niekto povie "no to je preto, že si sa nedivala pod nohy", fuuuuu, asi by po chvíli niekto lietal vzduchom 😅 nevidím dôvod, prečo by dieťa malo pravidelne znášať takéto poznámky, keď 99% dospelých by ich na seba nezniesli.
@tululu Boze... toto ma moj muz vkuse komentare: ze pomaly lebo sa udries, spadnes, rozlejes. Ja sa vedome tym komentarom branim a aj ked mam nutkanie, tak som ticho. Lebo verim tomu ze ked poviem dietatu ze spadne tak pravdepodobne spadne. Ked uz sa deje nieco nebezpecne, tak mu to jednoducho nedovolim a vtedy vysvetlim ze sa bojim ze spadne ale len to bezducho komentovat ako urcite spadne a nechat ho bezat dalej tak to je o com.
Ale tento problem s muzom neriesim. Tento viem prehltnut. Viem ze toto by nedokazal kontrolovat.
Otec mojho muza bol nadmieru uzkostlivy a bojazlivy clovek. Ked sme prisli na navstevu on mal kazdych 5 minut doslova infarktove stavy lebo syn je velmi zivy. Na vsetko len ochkal a jajkal. Som nechapala ako vychoval 5 synov.😀
@thoughtfulweirdo Kazdy jeden raz mu to vravi... neprehanam.
Tak 8x denne to pocujem napriklad cez vykend ked sa mu viac venuje.
@andreatytler Ešte si mi svojím komentárom pripomenula jednu situáciu spred pár dní, kedy som pri ukladaní nákupu bola lenivá a 3 balenia šošovice som natlacila do plnej police hrubou silou namiesto toho, aby som si urobila miesto. Samozrejme skôr, než som stihla dvierka zavrieť, buch buch buch a tri balenia šošovice sa rozleteli po zemi. Keby sa ma v tej chvíli prizerajúci sa manžel spýtal, prečo som to urobila, alebo to "neškodne" okomentoval, že to mám za to, že som nedala pozor, hádam by som sa aj rozplakala 🤭 nie som debil a je mi jasné, že je to moja chyba a poučím sa z prirodzeného dôsledku. A to isté platí aj pre deti 🙂
@andreatytler ja by som bola na tie mužové reakcie už alergická. Preháňa on, určite nemusí všetko komentovať. Nastav mu zrkadlo, či sa mu to bude páčiť.
@andreatytler mozno by bolo fajn, spojiť vase dve reakcie do jednej na štýl- spadol si? Pod sem pofukame, objatie a ked chce muz aj vysvetliť preco spadol, tak moze pouzit svoju osobu, napr. aj mne sa stane že sa potknem, alebo udriem a boli to, ale minule som sa snazil viac pozerat kde stupam, a velmi mi to pomohlo ,vtedy som sa nepotkol/nespadol aj ked bola nejaka prekážka na zemi. No proste nieco v takom zmysle primerane veku, aby dieta porozumelo vsetkym slovám
@thoughtfulweirdo boze ty si cela ja. Ja nakup pohadzem kade tade, a potom pride moj muz. Ale nic nehovori, len to po mne upratuje a to ma vytaca este viac. Alebo ked povie, ze poupratuje spajzu. Ide ma rozhodit, lebo ja sa v tom mojom bordeli vyznam.
@dagmarovita No to moj muz velmi nevie a este som ho veru ani nepocula povedat synovi ze ho lubi ale myslim ze syn to vie, lebo muz ho kazdy den objima, bozkava.
V tomto si myslim ze nie je spravne muza uspernovat. To musi ist z muza sameho. Ja synovi vravim ze ho lubim a uz muz sa muzi rozhodnut sam. Raz sme sa bavili na tuto temu a ked som sa ho opytala ci mu otec niekedy povedal ze ho lubi, tak ze samozrejme. Ale velmi tomu neverim. Jeho otec bola velmi prisny a stara skola, ale inac dobrak.
Čo keby si doplnila vetu voľným pokračovaním, áno udrel si sa, buchol, spadol lebo si bol nepozorný, ale..to sa môže stať každému. Nič hrozné sa nestalo, nabudúce si dáš viac pozor. (Alebo aj bez toho konca) bež sa kľudne hrať ďalej s Jozkom, Betkou a Ferkom a uži si to.
Jednoducho v zmysle, stane sa, nebolo to naschvál, život ide ďalej, uži si ho a bav sa.
Teda doplníš manželov prístup a posunieš ho ďalej pozitívnym smerom.
@thoughtfulweirdo Presne, na takuto situaciu s tou sosovicou, moj muz povedal ze "to si preco urobila?" a nechapal preco ma to vytocilo. Trvalo asi 5 rokov kym s tym prestal. Najskor som len jemne vysvetlovala ze sa mi to nepaci ale zabralo az sa velmi rozculit. Ale doteraz si mysli ze prehanam a ze jeho poznamka je na mieste a uplne neskodna.
@janage Presne to som skusila... za muzovym vysvetlenim som povedala: "To nevadi"... ale neviem ci to je dobre. Mam pocit ze tym stale uputam pozornost na synovu nesikovnost... mam pocit ze v jeho hlave bude nieco take: Nielen jeden ale obaja rodicia komentuju moje zakopnutie... no do kelu...
Na synovi je normalne vidiet ako ho to hneva ked zakopne. Niekedy ho hneva ta nemotornost viac ako ta bolest. Podla mna deti velmi dobre chapu svoje obmedzene koordinacne schopnosti a frustruje ich to. Chcu robit veci ako mama a otec a ked to skusia a nejde to tak su sklamane... naco ich v tom este utvrdzovat.
@sashabb Dakujem za radu... Muz ked sa potkne tak to si nadava tak ze ho musim krotit a podrzat ze to sa stane kazdemu. Mozno ked zvolim opacny pristup tak to zaberie.
@andreatytler nuz vety ako, "spadol si, lebo si nepozorny", je hodnotenie, nalepka, kt. dieta prijme, s ktorou sa stotozni, takze ano, suhlasim s tebou, ak takto reaguje zakazdym, nie je to celkom ok.
Tvoja reakcia - "spadol si, boli ta to" mi skor pride ako zhodnotenie situacie (ak okolo toho nerobis dramu) a uznanie pocitov, nevidim dovod, preco by to malo syna rozmaznat, ci z neho urobit mamanka..
@beronsche Nie, ja viem ze syna urcite nerozmaznavam v tomto smere. Pomojkat, uznat pocity, slovne opisat co citi, vysvetlit... to su uplne zaklady ako naucit dieta spracovat emocie a pri bolesti a padoch je tych emocii kopec. Ked ideme na prechdzku, alebo do obchodu tak okoloiduci ludia syna vzdy ratuju, dvihaju zo zeme a ochkaju pri najmensich padoch a ja tam len stojim a cakam ako bude syn reagovat. Asi si myslia ze som mama harpia, ale to mi je jedno.
@andreatytler rodicia nemusia byt perfektni, mali by byt autenticki.
Sme taki zahlteni tym, co je spravne, gentle parenting, validate feelings, socialne siete, psychologovia z kazdej konzervy atd atd, ze sa podla mna z vychovy vytraca “prirodzenost”, mozno spontannost. Pre tvojho muza je to prva reakcia (aj ked tebe sa nepozdava), ale nehovori mu nic hrozne, skritizuje skor spravanie ako dieta (nedaval si pozor vs. ty si taky nesikovny). Ja by som to neriesila. Moj muz tiez robi veci vo vychove, ktore mi nie su po chuti (asi aj naopak), ale je to jeho syn, buduju si svoj jedinecny vztah. Mozno to je to pekne, ty ako mama pofukas, polutujes, ocko da trosku “iny” pohlad. Mozno je spravne jedno, mozno obe, mozno ziadne.
@gladys_07 Dakujem. Vela ludi tu vravi ze muzove reakcia je v poriadku. Nieco na tom bude.
U mna plati ked mu 300x poviem nerob to lebo spadnes. A on pokracuie a po 301x spadne tak ano reagujem ako tvoj manzel. Z mojej strany, tak ti treba. Z chyb sa clovek uci 🤷♀️ ked vidim, ze naozaj nechtiac spadne, tak ho polutujem.
@andreatytler nestačí "to nevadí " je potrebné tam dat aj to, že to sa stáva a nič to neznamená, život ide ďalej. A hlavne nebráni nám to robiť, skúšať veci co nás bavia a užívať si to.
Proste áno stalo sa, ale nie je podstatne že spadol, buchol sa podstatné je, že sa pri tom behanií, skákaní, preliezaní cíti dobre.
Neviem či sa zrozumiteľne vyjadrujem.

@ropucha6 Co konkretne tam vravia? Ze preco su nevhodne? Robi to z deti prilis sebakritickych ludi?
Aka je ta neutralna formulka?
Ja vobec nekomentujem preco sa to stalo. Iba posucham a pomojkam. Niekedy poviem ze to bola nehoda. Ale take bezne potknutia a buchnutia mi vobec nestoja za to aby som hladala a vysvetlovala pricinu. Podla mna to dieta velmi dobre vie ze sa potklo lebo sa nepozeralo kam ide, naco mu to este zdoraznovat.