icon

Neškodné - dobre mienené poznámky

andreatytler
13. feb 2023

Och, udrel si sa? No musis davat vecsi pozor.
Spadol si, lebo si bol nepozorny.
Taketo su muzove reakcie kazdy jeden raz ked sa nas 3 rocny pri hre alebo behu/chodzi udrie, alebo spadne, alebo zakopne a mna neskutocne vytacaju a opakovane ho ziadam aby s tym prestal. Teraz je to uz tak daleko ze syn sam ked spadne pride za mnou a vravi: Mami spadol som, lebo som sa nepozeral kam idem.
Chapem ze muz to mysli dobre, ze chce aby syn co najmenej trpel a tak sa ho snazi naucit aby bol viac opatrny a aby daval viac pozor, ale podla mna ho tym iba uci ze je neschopny. Umocnuje v nom vinnu za nieco co su uplne bezne kazdodenne male nehody co sa stavaju aj dospelym ludom.
Je ine ak sa udrie, preto ze sa blazni aj napriek tomu ze ho poziadame aby sa blaznit prestal. Vtedy mu ja sama vysvetlim ze ho ta ruka boli preto lebo sa blaznil.
Co si o tom myslite? Muz sa brani tym ze prehanam, ze su to len neskodne dobre mienene rady.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@dkethe No keby muz krical a komentoval sposbom Tak ti treba, tak to by som sa nepytala co a ako.🙂

Ale nesuhlasim s vami co vravite ze muz len opisuje a vysvetluje pravdu. To nie je pravda ze syn spadol lebo bol nepozorny, alebo nepozeral kam ide. Ked ma dieta 2-3 roky pada lebo jeho koordinacia nie je dost dobra a nevie ze uteka prilis rychlo na to aby bezpecne vybral zakrutu v chodbe, nevie sa stustredit na viac veci naraz a pri hre zabudne ze je nim je hracka a nacuva do nej. Proste sa uci zakladnu hrubu a jemnu motoriku a k tomu uceniu patria neuspechy a pady. Doslova su nutne aby sa to naucil.
@ayanamirei
@maciatkolulu

andreatytler
autor
14. feb 2023

@lulupulu Das mi prosim link na tu rozpravku Jojo? Nezijem na Slovensku. Nepoznam tie stanice ani rozpravky. Rada si to pozriem.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@kaloo85 Preco porovnavas cudzich ludi na ulici s internetovym forom venovanym mamickam? Nikto sa nebude pytat na vychovu cudzich ludi na ulici, ale je uplne bezne sa pytat inych mam na fore. Ja to povazujem za velmi uzitocne a prospesne. Naucila som sa tu od inych mamiciek nespocetne mnozstva uzitocnych veci, o ktorych moje srdce a rozum nemali ani sajnu.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@klsmat Syn liezol do uciacej veze a jemne si udrel hlavu... zamrncal na 1 sekundu, pozuchal si to a bolo po probleme, ale potom povedal otcovi:
Oci udrel som sa lebo som sa nepozeral kam idem.
Muz na to: hej, hej.
A syn povedal doraznejsie: Oci uderl som sa, lebo som nepozeral kam idem.
Ta muzova reakcia bola uplne v poriadku. To tuknutie nestalo za ziadnu pozornost. Ale syn, miesto toho aby tomu tiez nevenoval pozornost, opakoval naucenu frazu o svojej nepozornosti. A ked muz nereagoval, tak sa dozadoval jeho reakcie.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@ayanamirei O tomto som na 100% presvedcena ze moj syn velmi dobre vie o svojej nepozornosti, neohrabanosti, zlej koordinacii. Je uzitocne mu to z casu na cas pripomenut, ked tym ohrozi seba alebo inych ale vysvetlovat mu to urcite nemusim aby to pochopil, lebo to uz davno chape. Deti su ovela mudrejsie ako si myslis. Vela 2 rocnym detom staci vysvetlit vec 2-3x a pochopia... nie vysvetlovat denne 4-8x tu istu vec.

maciatkolulu
14. feb 2023

@andreatytler ja neviem, mala som 3x 2ricne deti, ale akonáhle sa naučili chodiť, hold museli začať dávať pozor, jasne, ze ročne dieťa je iné ako pomaly 3 a pol ročne. Snáď v škole nepadajú ako hnile hrušky... Proste keď dieťa spadne, lebo uteká a pozerá inde, je to chyba, keď na to dospelý pôvod, padol si, lebo si nedával pozri, lebo si sa pozeral inde, čo je na tom demotivujuce, prosím ta???? Keď cuva a pozerá dopredu a nabehne na niečo a dospelý MH povie, zničil si si hračku, vykotil šiša, lebo si nedával pozor a pozeral si dopredu a máš pozerať dozadu, čo je na tom zle???? Prinroxnkm dieťati, alebo dvojročnom ôk, ale aj tam treba upozorňovať, ale ved tvoj ma vyše troch rokov! Dokedy to bude jemná, hrubá onaka motorka, do 20???

andreatytler
autor
14. feb 2023

@maciatkolulu Nie, nesuhlasim s tym ze akonahle sa deti naucia chodit tak musia davat pozor. Prave naopak je to len zaciatok. Ved kady den sa uci skakat z vyzsieho schodu, vyberat zakrutu v chodbe pri vacsej a vacsej rychlosti, nielen vyliezt na uciacu vezu ale vyliezt tak ze v oboch rukach nieco drzi. Na tej motorike bude pracovat urcite do takych 5-6 rokov minimalne. Neviem, mozno sa mylim, neprecitala som o tom ziadne kniky... len co na nom pozorujem ze sa ma este vela toho ucit a on ma velku chut skusat stale nieco nove.

maciatkolulu
14. feb 2023

@andreatytler nuž ako myslíš.... Treba sa rozhadat s mužom, ktorý má pravdu. Ja nesúhlasím s tvojom názorom, lebo dieťaťu povedať ze spadol si lebo si sa nepozeral dopredu je absolútne normálne. Inteligentné a bystré dieťa neostane traumatizjvame, ale si povie, ahááá, keď budem bežať a pozerať dopredu, nespadne, nebuchnem sa. A nič sa nestane, keď to dospelý zopakuje aj 100x za deň. Ver tomu, že nič. Netrpí detská duša, nebude dwmotivovany a nebude pozerat iba do zadu keď pôjde dopredu. Ver, že nie. Ale naopak, pokiaľ budeš stále niečo niečím ospravedlňovať, tak neskor budeš prekvapená, žiaľ nie pozitívne. Je plný koník ženských, čo nevedia co od dobroty. Učiteľky sú vinne, manželia sú vinní, svokry sú vínne, len MATKA a jej výchova a literatúra je top. Ak sa nemýlim, tak si mala dieťa vo vyššom veku. Snažíš sa byť dokonalá, ale to nie je podľa mňa tá správna cesta.

dominikamacakova
14. feb 2023

Moja malá pred chvíľou narazila do sušiaka tak som jej povedala, že sa musí pozerať pred seba kam ide. Akože je na tom niečo zlé? 🤔 Veď mám pravdu

andreatytler
autor
14. feb 2023

@dominikamacakova Nie, na tom nic zle nie je. Mne vadi ze to je povedane dietatu kazdy jeden raz co do niecoho vrazi, o nieco sa potkne/buchne. Nasmu sa to stane tak 8-10x za den.

euka210
14. feb 2023

@andreatytler tak vidno co ho naucil...miesto toho, aby to neriesil, uz aj syn sa naucil tie jeho slova ako opicka...podla mna zle.
Kolkokrat sa aj my dospeli buchneme...o ten blby roh na stole ci postel, dvere...nedavali sme pozor? ...stalo sa. Ten buchnuty malicek dobre vie, ze sme nedavali pozor...keby mi to este niekto komentoval, tak by som mu asi nieco povedala.

drahomirrra
14. feb 2023

Necitala som komentare. Adka, nehnevaj sa na mna, ale ked citam tvoje komentare vo fore a ohladne vychovy, tak problem je jednoznacne v Tebe a Tvojich reakciach. Ja rozumiem, ze syn je tvoj vymodleny a evidentne jediny bod zivota, ale toto je extrem. Prehnany extrem matky, ktora proste riesi kazdy s prepacenim prd. Muzove vysvetlenia su uplne v poriadku.

andreatytler
autor
14. feb 2023

Dakujem vam zeny za vase rady a nazory. Hlavne tie esa vo vychove ku ktorym uz dlho vzhliadam. Velmi si cenim vase prispevky. Ste super mamy a som rada ze som vas tu stretla. Naucili ste ma tu uz tolko vela a aj tato diskusia mi pomohla si upratat myslienky a pozriet na vec z ineho uhla.
Od zaciatku som citila ze toto nie je vazny problem a preto som to nijak razne neriesila. Ale odkedy zacal syn opakovat po muzovi tie naucene frazy tak mi pri tom zacal stupat tlak a pri tejto diskusii som si uvedomila ze to opakuje aj v momente ked nemusi. Komentuje svoju nepozornost a nesustredenost v situacii kedy ziadny kometar nie je potrebny, cize riesit to treba ale velmi dobre ste mi poradili ze treba najst kompromis a tak muzovi navrhem aby ti komentare obmedzoval. Lebo doteraz som ho ziadala aby s tym uplne prestal.
Este raz vdaka baby.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@drahomirrra Beriem tvoj nazor... nie si jedninna co si to mysli. Vela ludi tu povedalo ze toto riesit netreba.
A len tak do buducna... ono to nefunguje ked napises "nehnevaj sa na mna" a potom oznacis moj problem za prd a myslis si ze si slusna ze ved si ma poziadala o to aby som sa nehnevala. Ak chces nieco napisat tak aby sa na to ludia nehnevali tak zvol ine slova. Da sa to. Je tu kopec takych prispevkov. Tie frazy :"Nehnevaj sa na mna" a "S prepacenim" su uplne k nicomu ak za nimi nasleduje urazlivy ton.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@euka210 Ano, ano, zle. Presne to sa stalo vcera s tou uciacou vezou a velmi ma to nahnevalo a potom som to isla riesit s muzom, ale az v tejto diskusii som si uvedomila ze syn bol uplne v poriadku ked sa buchol, ze ten jeho komentar bol uplne odveci a nepotrebny.

bluka2
14. feb 2023

Ja s tebou súhlasím, mne by boli také komentáre nepríjemne počúvať a to dokonca aj keď sa sama niečo také zahlásim, hlavne, keď som unavená, ponáhľam sa, v strese. Akože sem tam ok, ale každý krát, to je už moc… ľudia tu hľadajú rovnováhu v tom, že ty vždy pomojkas a on toto bude hovoriť, ale lepšie by bolo, keby každý rodič sám za seba v svojich reakciách našiel rovnováhu. Stale sugestívne kritizovať, aj keď od jedného rodiča podľa mňa zanechá trochu stopy. Tak nech sa snaží aspoň trochu to zjemniť, navrhni, nech zo každý druhý krát povie len v duchu. Možno zistí, že to nie je také zle a dokáže si stále zachovať svoju autenticitu a byt s tým v pohode.

andreatytler
autor
14. feb 2023

Toto mi akurat poslala jedna moja pracovnicka, ktora je uplne super clovek aj odbornik ale neskutocne jej chyba sebaistota.
Thank you for help, I can never figure this stuff out, just the straight forward stuff. (Dakujem za pomoc, Ja nikdy neviem na veci prist, obycajne jenoduche veci).
Podla mna sa sebavedomie da kludne podkopat aj takymi neskodnymi poznamkami. Urcite zalezi od povahy dietata. Niekto sa otrasie a ide a druhy si to vezme k srdcu. Problem je ze to ani to dieta (a v tomto pripade ani ten otec) nevnimaju.

bluka2
14. feb 2023

Ja by som si tu nenechala nahovoriť, že riešiš zbytočnosti. Akože to clovek, ktorý dáva vysokú váhu na medziľudsku komunikáciu nemá iné záujmy? Absurdne. Pre mňa je tiež ľudská interakcia dôležitá. Slova majú veľkú silu, vidím to každý den nielen na detoch, ale aj v práci. Som si istá, že keby si sa toto spýtala na fóre v západnej Europe, dostali by sa ti skôr opačné odpovede.

drahomirrra
14. feb 2023

@andreatytler A presne o tomto hovorim. Rozanalyzovala si kazde moje slovo. Ja som to “nehnevaj sa” pouzila zamerne. Ja z tvojho komentara na oplatku citim taky natlak, ze je to az neprijemne. Takze ak takto analyzujes kazde manzelovo slovo, ktore venuje malemu, tak si neviem predstavit, co za natlak citi on ako otec. Toto co robis nie je tak celkom vychova. Ty doslova maleho chces ochranit pred vsetkym, co by mohlo podla tvojich subjektivnych dojmov narusit jeho osobnost a podobne. Vobec neberies do uvahy jeho povahu, jeho vlastne ja, nic. A ani to, ze v jeho zivote nebudes mat dosah vsade. Toto iste mu povie o rok-dva ucitelka v skole, aby bol opatrny, ked bude bezat. Kamarati, nech pozera pred seba. A podobne, uplne normalne, prirodzene veci. Ktore ho nijako vnnicom netraumatizuju, ani nespochybnia. Ktore neohrozia jeho osobnost. Co ale prehnane ochranarska, riesiaca a do molekuly pitvajuca matka moze.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@bluka2 Dakujem, presne to idem urobit... ze mu navrhnem aby to skusil hovorit menej.

drahomirrra
14. feb 2023

@bluka2 Zasadne nesuhlasim s tym, ze zapadne fora su asi neviem ake skvele a tu sme asi opice, co nekladu doraz na medziludsku komunikaciu. Prave Francuzi su znami tym, ze vychovu beru velmi easy, su o tom tony knih. Dieta sa prisposobuje, nie oni. Taliani tym, ze deti od malicka posadia k tym hlucnym rodinnym veceram, kde neriesia, ci deti pocuvaju nadavky a ich teatralne vystupovanie. Briti, ktori su znami ladovym pristupom. Aj tieto neustale urazky a spochybnovanie vlastnych krajanov o vela veciach vypoveda.

bluka2
14. feb 2023

@drahomirrra tak to som medzi deťmi nikdy nepočula, že buď opatrný na nejakej atletike a v nižšom veku už vôbec nie. A to často čakám povedzme na školskom dvore na ZŠ, v škôlke, atd.

drahomirrra
14. feb 2023

@bluka2 Vies co, nechcela som tak blbo, ale deti si povedia aj horsie. A ze my sme si so spoluziackami kde - co povedali, ked nejaka zakopla a vystrela sa na TV na zemi.

monymony1
14. feb 2023

@andreatytler ja s tebou suhlasim. Nebez spadnes nerob lebo to rozbijes a podobne reci len vsugeruju detom negativne zmyslanie. Ako to co pouziva tvoj manzel. Aj on bol tak vychovany preto to hovori to uz je podvedomie skus sa s nim o tom viac porozpravat

bluka2
14. feb 2023

@drahomirrra to na začiatku tvojej vety som vôbec, ale vôbec nemyslela - to píšeš ty. Len vidim, že nenásilna komunikácia je v rakusku a Nemecku veľká téma, u nás pomenej až vôbec. Rovnako v Švajčiarsku, úplne iné, keď sme boli teraz na lyžiarskom kurze, rodičia sa snažia, také poznámky hádam ani nebolo počuť. Na Slovensku akoby na tom nezáležalo, keď prídeš zo zahraničia, ide to uši vybiť. Čím dlhšie je človek preč, tým viac ten štýl komunikácie zaskočí. Preto ak je toto normál, ma tieto komentáre neprekvapujú.

doriiis
14. feb 2023

Chudák chlap

andreatytler
autor
14. feb 2023

@drahomirrra Ja viem ze si to pouzila zamerne a preto ti vravim to nepouzivat. lebo je to uplne zbytocne. Neospravedlnis tym ten urazlivy ton, ktory nasleduje.
Ak chces o niekom povedat ze riesi kazdy prd, tak to tak povedz, a potom maj odvahu celit tomu ze sa ten clovek nahneva. Ak skutocne nechces aby sa clovek nahneval, nestaci len na zaciatok napisat "Nehnevaj sa" ale musis zvolit vhodne slova za tym.

bluka2
14. feb 2023

Čo píšeš o Juzanoch a Francúzoch, s tým súhlasím, ale myslím, že napríklad ten fr. prístup skôr vidieť tak, že dajú dieta na ihrisko a idú si ďalej zapáliť… nejaké také formulky som tam extra nepočula. Skôr by bola typická reakcia, voila, spadol si. A život ide ďalej.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@monymony1 Presne. Ja som presvedcena o tom ze to muz robi preto, lebo to pocuval ako dieta. Svokor bol neskutocne ustrachany clovek. Ale tadial cesta nevedie. Akykolvek rozhovor na temu ze mu rodia dali zle vzorce pravania (aj ked nevedomky) je okamzite zmietnute zo stola. Rodicia su modly. S tym vela neurobim.

andreatytler
autor
14. feb 2023

@doriiis Asi dobre oci prevracias nad touto debatou ked mas uplne opacny nazor co😀? Ja to chapem.
Aj s tym suhlasim ze som na muza velakat narocna, ale keby som ti popisala s cim vsetkym som sa zmierila a kazdodenne zmierujem mozno by si zmenila nazor a povedal Chudak Andrea.😀