Nešťastný život v paneláku
mamicky s malimi detmi ako vy pocitujete zivot v panelaku?
dom je dom zahrada pre deti moznosti na hranie vo dvore,zahradka,ovocie zelenina, priroda... dlhe roky som zila v dome, teraz sme v meste a mna zivot v panelaku ubija
@cubo2 áno, je dedina a dedina, brala som to z mojho pohladu, co zijem v BA. Ja si neviem predstavit ist na dedinu z toho dovodu, ze co deti, kazde ma kruzok, v inu hodinu, iny cas. Takze urcite by nebolo realne, aby v sportovani pokracovali lebo ked im skonci skola napr. o druhej a trening zacina o stvrtej- piatej, tak je to cele neralne, aby niekedy cakali 3 hodiny alebo sa terigali autobusom do baraku a hned zas naspat.
Fakt by malo zaujímalo, tie čo ste sa presťahovali na dedinu a deti chodili na krúžky, ako to riešite? Či sekli s krúžkami a stačí im ten dvor?
@katpox presne to ihrisko male a 100 deti natlacenych nepaci sa mi to absolutne, na dedine ma dieta cely dvor len pre seba
@belllinka nás chodil do atletického krúžku do mesta. Skončila som v práci, šla preňho do škôlky a šli sme na krúžok....
Teraz chodí 2 krát týždenne na futbal. Bude mať 10 rokov ,chodi busom. 5 km. Z tréningu ho beriem ja. Mladší je v škôlke ešte. Krúžky sú aj na dedinách, (k nám na základu chodia z umeleckej školy z mesta vyučovať) ale niektoré sú obmedzene. To co baví nášho, má priamo pod nosom, to je gitara a futbal, gitaru ma v škole a futbal v neďalekej obci kde je škola . Ak by chodil do mesta na krúžok, chodil by busom a po skončení by som ho ja vzala cestou z prace.
no asi taky ze snivam o dome a dufam ze jedneho dna sa podari nieco lebo mna to na byte nebavi ani trochu a to byvam cely zivot, furt len vymyslat kam na vylet...keby mam barak vyvalim sa na terasu k bazenu, nejaku aj zahradku by som si vytvorila okrasnu aj uzitkovu ,mala by som vkuse co robit, co by ma nesmierne bavilo manzel to iste a syn tiez - furt by chcel niekam na dedinu
Tiež by som chcela dom...dom. boli sme u svokry na dome, žiadne dieťa v okolí, kopec zeleniny ešte z obchodu, bývajú severnejšie, takže v záhrade ešte nič nedozrete, detské ihrisko nula bodov, samota, len sem tam nejakí susedia, aj to poväčšine starší alkoholici..
Teraz som u mojej mami na 10 dní v činžaku.Keď sme vonku hneď kopec ľudí, detí okolo domu, ihriska na každom rohu, zmrzlina na 5 minút od bytu.
Od susedy čerstvé uhorky, ovocie, dnes nám druhá doniesla živého kapra, z mesta sme si vzali túlavé mačiatko. Na kúpalisko môžeme ísť pešo, vystačíme si 10 dní aj bez auta. Kdežto v tej dedine by sme sa asi zbláznili byť len 10 dní na dvore.
Ja aj chlap sme zili ako deti v panelaku, kupili sme si byt a mame 2 male deti. Sme spokojni, na byvani v dome je pre mna super akurat to, ze vypustim deti do zahrady a nemusim s nimi brusit kade tade po sidlisku. A tam pre mna tie vyhody koncia. Mna by v dome ubijala nekonecna praca okolo domu, kosenie, v zime odhadzovat sneh, no stale cosi (ano, na toto som pohodlna, mne staci starostlivost o domacnost a deti). Stara mama byvala v dome a stale sme tam s mojou mamou chodili s niecim pomahat, taka povinna brigada.
@belllinka 😀😀😀 normalne sa musim zasmiať. Nie v kazdej dedine sa caka v zapchach ako pri hlavnom meste napr. Byvala som cely zivot na dedine, autobusy chodili, obchod tam bol, skolka a prvy stupen skola. Byvali sme 11 km od mesta a cesta nam trvala cca 15 min. Teraz byvame na okraji lesa, aurobus tu nechodi, no do mesta to mame 10 min aj s nahadzovanim dvoch deti do auta... Mas dost obmedzeny nazor na byvanie na dedine.
Autorka, ak si v byte nestastna, skuste sa s manzelom porozpravat, ci neexistuje sanca ist do domu, nejaky mensi, aj ked starsi. Pripadne chata (my tak byvame, na chate a prerabame si ju na dom). My sme tiez byvali v byte a nikdy viac by som uz do bytu nesla. Kazdy o kazdom vedel, vecnw trieskanie vytahom, prerabky, max na balkon vyjst. Teraz mame dvor a sme dnu max na obed, deti sa hraju von a ja si odbehnem dnu skontrolovat obed, ci sa vari, poobede prechadzla, piesok. Nemenila by som
Ja by som nemenila bývanie v paneláku v meste za bývanie na dedine. Ešte za dom v meste. Hlavne posledné roky, keď prechádzame autom po dedinách do iného mesta. Úplne vymreté. Nikde ani človiečika, Každý zavretý vo svojom dome a dvore, bez možností len tak bez auta vybehnúť medzi ľudí alebo na nákup. Ešte keď sú pekné dediny a v okolí je príroda, dajme tomu, ale tie dediny na rovine, kde nikde nič, len hlavná cesta a dom za domom, to ma tiež ubíja a som rada, keď som už doma v meste.
Byvam na byte v meste. Konkretne my mame vsetci topanky aj nohy, takze ked chceme byt vonku, obujeme sa a sme vonku kolko chceme. Neviem ako je to inde, ale my mame v okoli velke mnozstvo ihrísk a plne nie su. Ked sa pomotkame na jednom, ideme na ine. Tolko "atrakcii" v podobe velkych šmykľaviek, lanovych drah, velkych pieskovisk atd by sme na vlastnom dvore nevedeli mat. Rovnako ked je syn sam, je mu dost smutno, s detmi dost ozije (stretne kamaratky zo skolky). Ked nieco treba, behom par min sme doma. V okoli 200m-400m mame vsetky sluzby (pediatricka, posta, lekaren, potraviny, pekaren, skolka, baby plavanie, baby cvicenie,ihriska, zmrzlinu, park....). Sice do buducna planujeme dom(pri centre rovnakeho mesta) , no az ked mladsi syn bude skolak a vsetci budeme v skole a praci. Kym su deti male, viac to zije pre deti na sidlisku aj pre mna rodica je ľahšie, ze mam vsetko v pesej dostupnosti. Samym na materskej na dome by nam bolo na slucku..... Na detske cvicenie chodili aj mamy s detmi z okolitych dedin a moc si nepochvalovali. Kocikuju po 3 rovnakych uliciach dookola a cele dni su same. Dvor 1000x prezrety a na cokolvek ostatne treba ist autom do mesta.
Úplne mimo tému ale mňa neskutočne vytáča ten anonymný mód. Chcem odpísať niečo autorke ale nedá sa ju označiť, pritom téma nie je ani citlivá ani nič. Akože načo je to dobré?
@evkamotka moje slová, zhodujem sa s tým na 100%
My tiež panelák osobne som zaň rada ale samozrejme ze byť vonku mat záhradu je top preto my by sme chceli k bytu časom aspoň chatku kde by sme takto trávili čas no všetko drahé tak hádam to raz vide 🙂
autorka, a inak to máš ako? Máš milovaného a milujúceho manžela, fungujúci vzťah, zdravé deti? Ak áno, teš sa z toho a nefňukaj nad vecami, ktoré zjavne teraz zmeniť nemôžeš! Tým, že si budeš terajšie bývanie (ktoré sa mi nezdá byť nejaké núdzové alebo katastrofické) zhnusovať, sa na ňom nič nezmení, akurát môžeš otráviť atmosféru v celej rodine. Keď budú deti väčšie, mazaj do roboty a prispej do rodinného rozpočtu, aby ste sa čím skôr zmohli na ten vysnívaný dom. Ak to horeuvedené nemáš, zapracuj na zlepšení vzťahov v rodine a zistíš, že šťastná môžeš byť kdekoľvek
Ja neviem, ja som vyrastala aj s mužom na dome a vždy som si hovorila, že raz budem bývať v meste na byte! S mužom sme sa na tom zhodli, pritom obaja sme z domu! Muz ide ráno o 6 do roboty, príde o 18-19 niekedy aj neskor! Neviem si predstaviť byť stále sama na dome! Takto v meste mam všetko pod nosom, lekár, školka, škola, obchody, krúžky no proste všetko čo potrebujeme, bývame v malom meste, žiadne veľkomesto, skôr väčšia dedina! Ale vidím aj na malej keď ideme k babkám, že proste 2-3 hodky a už ju nuda zabíja, žiadne deti, nič len dvor, ktorý hore dole prejde a finito! Predsa len v meste ma všetko, kamarátov, ihriská, všade zájdeme pešo! Ale áno, dedina a dedina je rozdiel a mesto a mesto je rozdiel! Sú dediny kde majú ľudia tiež všetko, od lekárov, obchodov, lekáreň, zmrzku atď, akurát tam kde som vyrastala ja s mužom skapal pes 😂 len jeden obchod kde majú príšerne draho, bo len jeden široko ďaleko a viac nič! Za mňa dom ale v meste keď už, inak s mužom sme si zvykli na byt hneď na druhý deň 😂😂
preco vyplakavas tu?
ved povedz muzovi, a zmente to ked sa ti nepaci.
ci od clanku ocakavas, ze ta budeme presviedcat ze v byte je lepsie?
Ja som cely zivot byvala v domoch, aj v zahranici. Teraz mame byt, lebo na dom asi nebudu nikdy peniaze. Raz sme sa prestahovali do domu ale zasa to bolo na dedine, takze ani deti nikoho nemali, vsade sme museli autom. Takto pod domom mam autobusovu zastavku, ihrisko, plno deti, co sa hraju spolu, takze mi to vlastne aj viac vyhovuje. Jedine co mi chyba, je ze pes nema zahradu pre seba, ale mame zasa dve terasy, tak sa jedine tam sa moze vyvalovat. Na nervy su ze moji robia hluk, takze nas vsetci hned pocuju a aj my ich..

@barbie1981 tohto som sa aj ja bála.. Našťastie naša mini dedina totálne omladla, a kopec priateľov hneď po nás tu postavilo domy a ďalšie sa stávajú a je tu posledných 10 rokov taky baby boom. A často sa aj spolužiaci odhadujú na prespavacky. Tak vždy aspoň raz mesačne u nás nejaký synov spolužiak, či kamoš spi.
Horšie je to v tých prestarnutych obciach... Alebo aj sídliskách, lebo tento problém nie je len ma dedine