Nešťastný život v paneláku
mamicky s malimi detmi ako vy pocitujete zivot v panelaku?
dom je dom zahrada pre deti moznosti na hranie vo dvore,zahradka,ovocie zelenina, priroda... dlhe roky som zila v dome, teraz sme v meste a mna zivot v panelaku ubija
kym su deti male tak im to mozno stacit nie, pre deti v puberte to bude desna nuda a ty sa zblaznis od taxikarcenia. Deti v puberte potrebuju kamosov a nie trcat a obrabat zahradu
@birika fuuuj prace kolo domu😂
Skoro 20 rokov som zila na dedine a skoro 10 som v meste v panelaku. Na dedine sice vyjdes na dvor, do zahradky atd..ale vkuse to bolo len o robote...toto treba porobit, hento treba porobit..nic som za tych 20 rokov nezazila, nikde som poriadne nebola. Nehovoriac o tom, ze na ziadne kruzky som nemohla chodit od mesta, lebo sme nemali caste spoje do mesta a nasi nemali cas vozit nas.
V meste v panelaku si napr. zeleninu pestujem na balkone, upracem za pol hodku a mam pokoj a cisto. Chodime na vylety... pracu, obchody, skoly, skolky, vsetko mam do 15 min peso, takze usetreny cas viem venovat zmysluplnejsim veciam. Ked sa nam male narodi, tak pred blokom a za blokom mame park, kde su detske ihriska...pohoda. Uz sa tesim, ze na materskej budeme mat kam ist. A ani nehovorim kolko akcii sa tu robi pre deti. Na dedinu k nasim a ku svokrovcom chodime na vikendy a tym padom sme aj v prirode, samozrejme pomoze s domacimi pracami...drzime to v rovnovahe.
@katulienkax deti v puberte uz mozu kludne cestovat aj same, ked nemaju kamosov na dedine.
@surama dvor je super, ale presne ako pises proste na dome, pri dome je kvantum roboty a stale, pamatam si, ze proste starky tiez ti nikam nechodili, lebo bolo treba tam nieco urobit, tam pokosit, tam poupratovat, tam zelinu vytrhat, ribezle obrat, maliny, uhorky, potom ich zavarit, dzem urobit a kvantum veci furt
Aj my sme bývali v dome ..ale tam to bolo tak od ruky všetko pre mňa..síce deťom super ,to áno ..teraz sme v meste ,je to také že zavretý v činzaku ..ale máš pokoj . Ideš kam chceš,kedy chceš .
Cely zivot som zila v byte ale odkedy mam deti sme v dome a uz nikdy sa nechcem vratit do bytu..je to strasna vyhoda
Pozri, každému vyhovuje niečo iné. Niekto sa v byte cíti ako škrečok v škatuli a niekomu zas vadí, keď musí niečo porobiť okolo domu. Každý je iný. Ak u teba sťahovanie na dom nie je možné, skús zmeniť svoje nastavenie. Nejakú zeleninu a bylinky si vieš dopestovať aj na balkóne, deti sa možu hrávať aj na ihrisku, v parku…
Ja som spokojna v panelaku , mam co dietatu ponuknut.5 ihrisk max 15min od domu ,mozem sa ist prechadzat na rozne smery mna by zase ubijalo sediet furt na zahrade a decko nema „ziadne“ podnety….
Nic proti dedine -mam rada roznorodost.
@hennyinnsbruck na dedine kazdy každého pozná 😂nehovorim že susedia v paneláku sú extra ale tak je to na dedine ..niečo niekto chce od teba a pomôcť a tak dookola sa to ťahá a len robota naozaj najlepšie je na dôchodku mat dom
Hej sice dvor nemame, ale ihriska detske su tu 2 v priemere 5 deti a su dost velke, k tomu velke futbalove, multifunkcne a zabudla som na volejbalove. Za bytovkou mame tiez velku travnatu plochu. Nepocitujem deficit dvora a balkom je dost velky na ratanovu velku sedacku, susiak na bielizen plus bazenik.
@mamusa34 to hej to je tiez vyhoda mesta ze ta nik nepozna takmer😁
Sme kazdy den von. ;)
Ale zabudla ssom dopisat ze sme v rodinnom dome v meste..na dedine by som si to ani ja nevedela predstavit..tuto je vsetko hned blizko pre decka.obchod.lekar atd
Ja som panelákové decko aj manželka. Určite je dom so záhradou lepšie bývanie ale ako povedal jeden architekt: ľudia bývanie preceňujú. Keď som chodil po sluzobkach a býval som v hoteloch zistil som že štandardne vybavený byt má všetko čo potrebuješ. Okrem záhrady. Po tej túži aj manželka. Otec býval v byte keď sa oženil s mamou a bol aj je závislý na zahradkárčení. Kúpili byt asi kilometer aj niečo pešo od zahradkarskej osady a otec má už osemdesiat a tá záhrada ho drží. Chatku využíva tak na náradie má tam skleník a nám viac nestačilo my sme sa lepšie vyhrali na sídlisku na trávniku a na prašiakoch a na preliezkach ako na záhradke kde furt bolo treba plieť burinu. Otca to drží doteraz mna nie. Veľmi dobrá alternatíva je chata s kúskom pozemku a chodiť tam na vikendy. Ešte je dôležité akých máte susedov v paneláku. My si ho spravujeme sami a všetci vieme že je to ako spoločný dom. Čistota chodieb a vchod robia lepší pocit. Ak si žila dlho v dome úplne tá chápem. Je to ako keby si bola na hoteli alebo internáte. Ale ver mi je to len pohľad a nastavenie. Dá sa na to pozerať aj pozitívne a vyjsť si von a do mesta. Ja som stále vonku tak ako keď som bol dieťa tak aj teraz.
Ja som mestské dieťa a život v meste a paneláku milujem. Vobec nemam problém ani s detmi, nakolko chodime veľa von, na výlety a keď sme doma, tak majú program. Aj deti su s tým úplne v poriadku, je to ich domov. Všade mame blízko, peso chodime veľa, ihriska od výmyslu sveta, moznosti na bicykel, kolobezku a pod. Obaja maju v meste spoluziakov a aj kamarátov. Možnosti kultúry, podujati. Ja by som nemenila… a viem, že v dome uz muža na takéto veci v živote nikdy nevytiahnem, bude zalezeny na záhrade a stále bude kde co robit. Dom a výbeh majú chalani u svokrovcov, kde chodia každý týždeň. Naopak, môj muž je dedinské dieťa a ten sa vidí len na dedine, v dome a predstavuje si to tak, že ma úžasne sukromie, pohodu a pokoj.. proste idylka. Ja to zas vnímam inak. Ale to vidím asi v 99 percent pripadoch, že ťažko sa tieto “dva typy” vedia niekde stretnut 😅 proste domovy typ bude vždy ubíjať panelákový život a naopak… ja len aby som odpovedala na tvoju otázku - pociťujem to v pohode, suseda uz menej 😂😂😂 s deťmi stále riesime program a doma sme naozaj malo. Možnosti a program v meste vyvažujú nevýhodu “tenkých stien” v paneláku 🙂
@belllinka veď aj na dedinách sú krúžky.My bývame v satelite kúsok od Ba a len u nás je 5 krúžkov lukostrelecky, tenis, plávanie...futbal klasika, keramika ide sa otvárať súkromná ZUŠ...veď zas nie je dedina ako dedina.V dome máme robotu jedine každú sobotu pokosiť, máme závlahy, a to, že občas vytrham burinu neberiem ako príťaž.uz by som nešla do mesta
@ajka0207 v tom, že keď sme bývali v paneláku každú sobotu som rýchlo varila nech niekam ideme von takto sa dieťa hra na dvore trampolína, zavolá si kamošku ja môžem variť, prať, sedieť a pozerať na ne.Pri malých deťoch to je na nezaplatenie celé leto sme sa stretávali kamošky jedna u druhej na dvoroch bazéne žiadne ťahanie doziciek po ihriskách,deti chceli ísť dnu hrali sa dnu...som oveľa kludnejsie odkedy sme v dome Do mesta idem raz za 2 t cez víkend a teším sa domov.a to som 35 r bývalá v meste v paneláku.
@luccija áno, toto je skvele, aj v našom okrese je dedina, ktorá by pokojne mohla konkurovať mestu a žije tam veľa mladých rodín. Aj starosta robí veci tak, že tam musí byt perfektne bývať. Ale zial väčšina obci na Slovensku takto nefunguje. Veľakrát - osobna skúsenosť - nemas na dedine ani poriadne potraviny a aj do školy a škôlky musia dochádzať deti do inej dediny… alebo do mesta a cakat na autobusy. krúžky ci moznost vybehnúť peso niekam inde ako do hory za domom je utopia.
A toto si napríklad ja neviem predstaviť, nakolko môj muz z takej dediny pochádza a chce sa tam sťahovať a vníma to ako úžasný pokoj, ktorý mu chyba. Ja si napríklad ako panelákový človek, ktorý vyhľadáva aktívny život a snaží sa tieto možnosti ukázať aj deťom, neviem absolútne predstaviť, že zrazu budeme sediet len na dvore a do mesta pôjdeme raz za čas. Lebo veď nedá sa stále chodiť hore dole 15 km tam a spat. A aj na dvore treba robiť, rezať drevo, kosiť, sadiť… Hoci áno, to, ze má človek v dome svoje sukromie, je obrovska výhoda, ale asi len v tých novších štvrtiach alebo teda obciach, kde to “mladne”. v obci, kde sú zvyknutí hľadieť si do hrncov, ti zrazu aj curajuci sused v panelakovej stupacke príde ako prijemne “spestrenie” oproti zvedavej susede cez plot 😂
@luccija ono asi záleží aj dedina a dedina a dom a dom, ja sa proste v dome neskutočne nudím, akože nie že by som tam nemala čo robiť ale nenapĺňa ma to vôbec, som rada že som v meste. Ale zas ja som vyrástla na malej dedine, kamošku som mala jednu aj to cez pol dediny, čiže úplne malé sme sa nestretávali, až keď som bola dosť veľká ísť k nej sama, a aj tak sme viac behali po uliciach ako sedeli u nás alebo u nich na dvore. A v puberte všade len autobusom, von s kamoškami večer nehrozilo, lebo však ako by som z mesta prišla domov. A dcéra je taká že pohrá sa u starkých na dvore ale po pol hodine už sa pýta na ihrisko za deťmi. A inak varenie v meste super výhoda, nechce sa ti variť ideš do restiky alebo donesieš z restiky domov. U našich môžeš zabudnúť, dovoz robí jedna pizzéria aj to cez víkend len poobede. :D
@ivkazba ved presne pre to hovorím že záleží...aké mesto...aká dedina, kde je dom a aký je.
Lebo dnes málokto ma na nový. A v centre miesta na nové nie sú, čiže všetko to ide do satelitov a potom tam nemajú nič. Ani len ihrisko, o škôlke nehovorím.
Mam kopec kamošov co sa presťahovali do novostavieb do satelitov na okolí Bratislavy a nadávajú strašne keď im deti idú teraz do škôlky a nemajú miesto, pripadne škôlka je od 7 a oni už o 7 musia byť v BA v robote , resp musia ich so sebou vlacit do BA za kopec peňazí do súkromných škôlok.
Alebo kúpili domy za "dobru cenu" a teraz zisťujú ze majú nevyhovujúce parametre vody /vzduchu, kvôli Slovnaftu...takže žijú v toxickom prostredí....
Fakt strašne závisí od lokality a typu nehnuteľnosti.
My sme kúpili našťastie ešte pár rokov dozadu, keď tie ceny neboli ešte premrstene, v dobrej lokalite aj so všetkými službami, v obytnej zóne....ale veru dnes neviem kam by som šla v okolí BA dom hľadať...malo je dobrých ponúk...A dobrých pozemkov vhodných na stavbu ešte menej.
Poznam to. Vyrastala som v dome po osamostatneni som byvala v panelaku a velmi som trpela. My sme vela casu travili mimo bytu. Boli sme aktivny,ruksak na chrbat a do prirody alebo do mesta. Nemozte zmenit aspon lokalitu iny byt? Lebo ak to je rozdiel,ak si v 8 poschodovej kralikarni,kde je okolo teba len kopa dalsich panelakov,to je o nicom. Su lokality,kde su bytovky blizko prirody,maju vybudovane ihriska. Kamoska byva v nizkom bytovom dome s par bytmi a v lete ma pre deti maly bazen napusteny,maju tam zahradku,kde si dopestuju,posedenie maju urobene.
100 detí natlačených na ihrisku? A v ktorom meste? Lebo na ihriskách sme doslovne denne aspoň raz a ešte nikdy som podobnú situáciu nezažila.
Dobrý večer ja sa v paneláku idem zblázniť, lebo u nás stále niekto vŕta 1. Susedia na štýl, že vypíšu 1-2 týždne prerábky a postupne predlžujú na 5 týždňov až 2. Prerábky zateplenie domu z 5 mesiacov bolo 10 mesiacov a teraz výťahy dokopy 15 týždňov. Mne dieťa prestalo od 1,5 roka poobede spávať kvôli susedom a ich prerabkam bytov. Suseda nad nami klepe barlou a vozíkom aj v noci (invalidka). A keď som sa sťažovala na časté prerábky ani nebudem radšej písať ako sa mi pomstili. Sú tu ako detské ihriská a keď si spomeniem môžem si ísť hocičo kúpiť do obchodu akéhokoľvek, reštaurácie. Veľa možností. No radšej by som žila niekde v menšom meste a možno aj mimo SR,lebo panelák je o nervy na totálku. No ale všetko má pre a proti aj v oblasti rodinných domov vie byť hluk určite. Ale určite pre sú viac pre rodinný dom v menšom meste nie dedina,kde nič nie je,ale mne chýba pri dieťati mať vlastnú záhradu, príroda,ovocie,zelenina vlastné si dopestovať. Uvažujem už dlho odísť z paneláku, aby ma tam neporazilo...
40 rokov sme s manželom vyrastali/ žili v byte. My nikdy stavať nebudeme....a predsa v roku 2020 padlo rozhodnutie, že ideme stavať....už bývame rok a pol, čisto mestskí ľudia. Jedinú chybu to má - mali sme to urobiť už dáááááávno !!! už sme sa dááávno mohli mať tak skvelo ako sa máme, bývať v dome je iný level, je to úžasné po všetkých smeroch, nemá to pre nás jedinú nevýhodu. Už by som sa do bytu nevrátila.

@kuko55 ale asi máš menšie deti, moja štvorročná už na mňa celkom kašle, na záhrade bez kamarátov vydrží tak dve minúty.