icon

Nesúhlas s pitvou

9. okt 2023

Ahojte, podala som tlačivo...nesúhlas s pitvou, prosím Vás, ako to je? Nemôžem ožiť v truhle? Prebodnú mi srdce? Neviete?

Strana
z2
martinmmartin
9. okt 2023

@huginko na rakovinu ako taku sa nezomiera, zomiers sa na to co rakovinove tkanivo poskodi s preto onkologicke disgnozycsa nepitvaju iba vynimocne

vanilkovazmrzka
9. okt 2023

😂😂😂

walentina7
Odpoveď bola odstránená
hianicka13
9. okt 2023

@walentina7 Nevravim, ze som o takychpripadoch nepocula, no povedz mi kolko krat sa to stalo. Pokial sa niekto dostane na pitvu, prejde nejaky ten cas, takze ak neozije dotedy, tak pri nej uz asi tazko. Sa ako cudujem, ze si vie niekto nad takymito vecami robit vrasky

eva112014
9. okt 2023

@autorka nechcela som reagovať na tento príspevok. Ale! Nie je lepšie si urobiť zoznam, že čo by si chcela zažiť. Taký reálny zoznam, adekvátny k tvojmu zdravotnému stavu. Vždy lepšie ako čakať a riešiť situáciu po smrti. To môžeš riešiť do akej nemocnice sa dostaneš,či tam nie je úchyl. Bude tam toto nad tvojim telom. Rozumieš?! Si tu a teraz!

autor
9. okt 2023

@eva112014 krásne spomienky mam... nechcem zažívať niečo, čo viem ze bude poslednýkrát....chcem byť s priateľom a rodinou...nič viac...

karolinakr
9. okt 2023

Sice to nikdy nerobim, ale je maximalne nevhodny povyšenecky ton v tejto diskusii a ani žarty.Tu je chory človek a toto fakt neni sranda.Kto chce, nech sa za ňu pomodlí..Nech ti Pán pridá dní a zdravie😇

kocko
9. okt 2023

Bojíš sa ožiješ? V truhle? To nie. Napríklad ak zomrieš doma, natiahnu ti EKG a bude tam dlhá čiara, nič viac....
A príbuzný ťa nemusia dať na pitvu. Obhliadajúci lekár sa to pýta.

marsmykkok
9. okt 2023

@karolinakr tak presne, téma smrti by nemala byť tabu, nik z nás nevie, či sa dožije budúceho dňa. Veľa z nás nerieši a berie to tak, že je jedno, čo bude s telom po smrti-aj ja to beriem podobne a je mi fuk, či bude pitva, ako ma pochovajú.
Ale ak niekto nechce darovať orgány, desí sa napríklad spálenia a chce skončiť pod zemou alebo naopak desí sa byť pod zemou a chce spáliť, tak treba svoje požiadavky povedať príbuzným a rovnako napríklad ošetriť to (ne)darovanie orgánov.

ivanaks
9. okt 2023

Ahoj, môj otec zomrel na rakovinu - zomrel u nás doma. Koroner dorazil najskôr po 2 hodinách, ako mama volala do nemocnice ohľadne kontaktu naňho. Potom prišli z pohrebného ústavu a otec vôbec nešiel na pitvu. Pohreb bol na 3. deň od úmrtia a otec sa za ten čas neprebral. Netreba sa báť, že by ste sa prebrali, v dnešnej dobe sa to už nestáva tak často ako v 19. storočí alebo niekde v Indii. Tu lekár potvrdí Vašu smrť, nie nejaký felčiar s 3 "ľudovými"... Ak je téma naozaj reálna, držte sa!

jaskolka
9. okt 2023

Je to asi trochu divné, ale keď teda je taka tema... Ak máš neter, ktorá študuje medicínu a ti vravela, ze neuctivo manipulujú z telami,tak mi je záhada prečo ti aj nepovedala, akým spôsobom sa konštatuje smrť a vyhlasuje človek za mŕtveho.
To nie je ako za "Ferenc Jožka" kde sa skutočne mohli pomýlit a bezvedomie považovať za smrť (čiže áno, reálne hrozilo, aj boli prípady, ze pochovali zaživa)
Ale teraz už to vyzera trochu inak, keď je exitus, a nie je nariadena pitva, tak sa natáča EKG, kde je rovná čiara, to je prvý postup. Zároveň tam je aj čas, ktorý je "časom smrti". Potom nebohý leží ešte na oddelení (samozrejme nie na očiach všetkých), zvykne byť na to určená miestnosť, kde je telo uložené, umyté, odstránia sa kanyly, vývody, a telo sa precízne označí, aby nedošlo k zámene. Potom vola sa obhliadajuci lekár a až po niekoľkých hodinách ide do marnice, odkiaľ si ho preberá určená pohrebná služba.
Okrem toho, telo po určitom čase ukazuje jasne a nezvratné známky smrti - stuhnutost, posmrtne škvrny, a jednoducho.. No proste vidno, ze je mŕtvy. Videla som nespočetné množstvo umierajúcich aj ich pripravovala na prevoz do marnice. Takže fakt to viem "z prvej ruky"
Možno to je zvláštne pre ľudí, ktorí nie sú zdravotníci, čiže neprichádzali bežne do styku s úmrtiami, ale naozaj to je vidno rýchlo, že človek už "odišiel navždy"

cacianka
9. okt 2023

@viestta zabudla si na striebornú guľku alebo aspoň bodec na tom drúku

jaskolka
9. okt 2023

@martinmmartin lekár sa zvykne pýtať príbuzných, ci súhlasia s pitvou
Ak nie, tak (hlavne v prípade, ze diagnóza je predpokladaná ako letalna) tak sa to akceptuje a nenalieha nikto na pitvu. Čiže určite to nie je až také bežné. Nás sa takisto pýtali, keď zomrela mama na CA prsníka, ci chceme pitvu. No načo? Aký význam by to malo? Jej diagnóza bola jasná -rozsiahle metastázy po celom tele, terminálny stav. Príčina smrti bola zrejmá.

ailiba
9. okt 2023

Pokial je jasna pricina smrti, tak nemusi byt pitva. Ale pokial je mozne cudzie zavinenie, tak sa aj tak robi.
Ozijes v truhle? Tovsa snad stavalo kedysi, dnes uz nie.. Srdce ti urcite neprebodnu.

eva112014
9. okt 2023

@autorka, Môj otec dostal rakovinu a veštili mu 1 rok. Žil 11 rokov. Sused mal 25 rokov, keď dostal rakovinu. Dnes má 60 rokov. Kým ti mozog funguje, vieš sa pozitívne naprogramovať. Radím Ti, píš si plány. Už len to máš šťastie, že nie je covid. Respektívne covidové opatrenia. Otec sa musel najprv ísť testovať a potom išiel na Chemo. Držím ti palce.

eva112014
9. okt 2023

@autorka P.S. užívaj Ovosan, rakytník, proste vysoké dávky C Vitamínu.

lenkasarka
9. okt 2023

Je mi ľúto že si chorá. Držím ti palce, aby si nad chorobou vyhrala. V truhle sa človek neprebudí.

hipollita
9. okt 2023

@martinmmartin aha tak to som nevedela, dakujem za info

Strana
z2