icon

Neustále hádky so silne nábožensky založenou sestrou

morningcoffee1
15. júl 2017

Mam sestru, ktora je velmi nabozensky zalozena, a svoju vieru berie velmi poctivo. Az tak, ze si kladie za povinnost hovorit ludom okolo, ze neziju podla nauky cirkvi. Vratane mna. My sme mali velakrat hadky v rodine napr preto, ze za slobodna som napriklad prespala u kamarata.... A to sa nesmie. Ja som clovek, ktory si povie svoj nazor, napriklad, ze aj homosexuali maju pravo byt stastni ale tam je prave problem. Jej sa neda oponovat, lebo hned prejde do utoku. A ja sa potom uz len branim. Z minuleho spolocneho stretnutia napriklad odisla z placom, a zacala ma potom psychicky vydierat. Rodina mi radi, aby som sa vyhybala rozhovoru s nou o kontroverznych temach. Nebudem sa tu nejako rozpisovat, ale poviem jeden priklad. Jej syn a teda moj synovec dlho vahal so svadbou. Sestra ho nakoniec sama prihlasila na predmanzelsku nauku, a teda musela byt svadba. Lebo vraj po tak dlhej dobe chodenia su podla nej len dve moznosti, zobrat sa alebo rozist.. Ja som mala zase raz iny nazor, co ju samozrejme nahnevalo. A vysledok je taky, ze synovec sa po dvoch rokoch rozvadza, na svoju manzelku uz nepovie jedno pekne slovo. Sestra je z toho v depresiach, a je este neprijemnejsia ako bola . (Rozvody vzdy odsudzovala). Ja si teraz musim davat pozor na kazde jedno slovicko co poviem, aby zase nevybuchla. Ona sa velmi chce so mnou stretavat, lebo inak nema velmi s kym, a ja jej chcem pomoct. Na druhej strane mi ale vadi, ze pri nej nemozem byt sama sebou, bez toho aby nebolo dusno. Poznate nejaku taktiku ako vyjst s niekym s takou povahou?

oslo1
16. júl 2017

Viem, ako sa citis, na Slovensku som mala podobnu susedu, kazdeho odsudzovala a sudila, ale pritom do svojho hrnca sa nepozrela.
Tvoja sestra nerespektuje inych ludi sukromie, nazory a ma potrebu byt riaditelom zemegule.
Ja som ateista, napriek tomu mam Bibliu precitanu, lebo to patri k vseobecnemu rozhladu a ked sa moji krestanski kolegovia v robote opluvaju, nemam problem ich svatym pismom usmernit.
Zijem v multi kulti spolocnosti, nikto z mojich kolegov s tym nema problem.
So sestrou by som obmedzila vztah na minimum, pozri sa na googli: konstruktivne riesenie problemov.
Ked budes zo sestrou, tak ak zacne svoje teorie, tak zmenit temu. Trikrat. Ak jej netrkne, tak ukoncit navstevu, stretnutie a odist. Sestra sa nauci. Drzim palce.

lubo_
16. júl 2017

Nesnaž sa vyvrátiť jej tvrdenia, nikdy to nepochopí. Argumenty sú pre jej myslenie len prázdne slová. Tabu na tému viera a pod. pomôže zachovať mier. Máš viac rozumu ako ona, preto sa vyhýbaj príležitostiam spolu viezť hlbší rozhovor.

Ak sa chceš so sestrou spriečať, tak vezmi do ruky písmo sväté a naštuduj si materiál, ktorým ona argumentuje. Urob si výpisky z odsekov, ktoré sú číslované. Na každý jej argument sa tam nájde protiargument. Biblia sa vytvárala 2000 rokov a nepísal ju jeden človek, ale ako stáročia plynuli, ľudia pridávali svoje myšlienky. Oplatí sa prečítať. Pod čiarou máš vysvetlenie cirkvi, ktorá vydala knihu.

Veľa šťastia

mata223
16. júl 2017

Mas to tazke ale odsudzovat zato cirkev ani nabozenstvo nemozes viem o com hovorim zila som to je to o tvojej sestre ktora sa snazi ale nie kazdy zdiela jej presvecenie a ty nemas sancu ver mi nemas sancu to zmenit vzdy sa akakolvek tema zvrtne v jej prospech aby mohla ripat a k tym rovadzajucim manzelstvam dnesni mlady nevedia riesit problemy rozpravat sa ked sa nieco nepodari hned rozvod zaujimave je len to ze ked nie su manzelia vedia si vela veci prepacit tolerovat preco to nedokazu aj po svadbe ? Zrazu sa im otvoria oci ....nedokazem to pochopit preco je to tak

admet
16. júl 2017

v prvom rade je chvalihodne, ze sa tvoja sestra snazi zit podla krestanskej mravouky. Ale na tuto cestu sa musi kazdy vybrat sam a to by mala aj respektovat. Stanov si svoje mantinely, ze odmietas riesit osobny zivot druhych a nepustaj sa do nikam veducich diskusii o viere.

janulka1802
16. júl 2017

@admet neviem čo je chvályhodné na tom že jej sestra je jedna netolerantna osoba ktorá vynáša sudy nad inými fakt vskutku veriaca kde je tu láska k blížnemu? Povedať svoj názor z pohladu cirkvi to chápem ale nie ako šialenec neustále vyvolávať konflikty proste dá sa aj normálnym spôsobom

l3yla
17. júl 2017

@janulka1802 súhlas, pekne si to napísala.

janulka1802
17. júl 2017

@l3yla nanešťastie to poznám z osobnej skúsenosti

ivana11155
17. júl 2017

@morningcoffee1
tvoja sestra si sice z krestanstva vybrala len zakonnictvo, dodrziavanie krestanskych pravidiel, ale aj tak si myslim, ze u vas dvoch je problem hlavne stretnutie dvoch povah, ktore spolu nevedia vychadzat. Skus na to ist psychologicky, treba najst cestu ako sa da s takymto typom cloveka vychadzat, zbytocne tam nemotaj debaty o viere, lebo tym este viac mutis vodu.

....keby tvoja sestra skutocne zila podla biblickych principov, nemala by sudit, moralizovat, mala by vediet sa aj ospravedlnit a odpustit...

lubo_
17. júl 2017

@admet Koľko je ciest k Bohu? Toľko, koľko je ľudí. Povedal posledný pápež, pochádzajúci z Nemecka.

admet
17. júl 2017

@janulka1802 precitala si si len moju prvu vetu alebo si sa dostala aj dalej?
@lubo_ a? Ked riesenie nabozenskych otazok predstavuje v komunikacii dvoch dospelych osob problem, tak sa tymto temam vyhnem a presmerujem rozhovor inde. Napriklad na hackovanie alebo riesenie tohtorocnej uhorkovej sezony.

janulka1802
17. júl 2017

@admet jasne prečítala som si cely Tvoj príspevok vždy tak robím a zvlášť ak na niekoho reagujem ver tomu že taká osoba nemá problém zapliesť vieru alebo Boha aj do témy o hackovani či zaváraní možno sa opakujem ale mám to zažite na vlastnej skúsenosti ktorá dopadla dosť zle

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
morningcoffee1
autor
17. júl 2017

@janulka1802 Dobre uvediem to na pravu mieru. Ja sa snazim s nou nebavit o nabozenstve. Problem ale je ked sa jej nieco nepaci. Napriklad, ked som mala asi dvadsat dva rokov, som si domov priviedla dobreho kamarata. Ona sa nasledne vykricala na moju mamu ako mohla toto dopustit, ze sme zostali sami v Izbe. Mojho otca po smrti mami ignorovala, lebo si nasiel znamost, ktora u nas obcas prespala. Mozete zahovarat kolko chcete, ona si aj tak povie svoje. Napriklad so mnou sa naposledy zacala hadat v restike a tak som odisla od stola. Normalne sa mi zle dychalo v jej spolocnosti. Ked som sa vratila, tak na mna vyskocila, ze ako si to dovolujem len tak odist od stola a nechat ju tam samu. Jej je to jedno, ze casnicka vsetko pocuvala, ked ju chyti amok, ona nema hanby. A co bolo dalej? Zavolala bratovi, ze ako sa Ja neviem spravat. Minule jej dcera vykricala ze sa cele dni iba modli, a Ja som bola toho svedkom.

morningcoffee1
autor
17. júl 2017

@admet Uznavam, problem je aj moja povaha. Ale niekedy sa mozete snazit ako chcete, aj tak jej nevyhoviete. Ale ma aj dobre dni, ked sa nic nedeje.😉

morningcoffee1
autor
17. júl 2017

@mata223 No, ona len robi to co kaze pismo. Rozdiel je v tom, ze vacsina ludi to neberie as tak vazne ako ona. Inak by sme neutekali daleko od niektorych islamskych statov. Dokonca nas zivot rozoberala s jednym knazom, ktory is nas potom zavolal na stretnutie. Povedala, ze to robi s tym najlepsim umyslom, aby sme isli do neba.

0silvia0
17. júl 2017

@morningcoffee1 tvoja sestra podľa toho čo píšeš je až bigotná. Toto neustále usmerňovanie a naprávanie rodinných príslušníkov na "pravú vieru" sa takto nerobí. Môže vám ísť príkladom, vzorom kresťanskej lásky a morálky ale s týmto postojom vám bude liezť na nervy viac a viac, mne napadla len kapitola z Evanjelia Matúša:

Mt 7, 1-5 Ježiš povedal svojim učeníkom: „Nesúďte, aby ste neboli súdení. Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám. Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš? Alebo ako môžeš povedať svojmu bratovi: ‚Dovoľ, vyberiem ti smietku z oka‘ a ty máš v oku brvno?! Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka! Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku z oka svojho brata.“

morningcoffee1
autor
17. júl 2017

@admet mne sa na nej paci, ze porodila tolko deti, bez toho aby zvazovala interupciu. To dnes len tak niekde nenajdete.

0silvia0
17. júl 2017

@morningcoffee1 skutočný veriaci nebude nikdy zvažovať interupciu...

mata223
17. júl 2017

@morningcoffee1 aj ja mam 4 deti nikdy ma ani nenapadlo aj ked sa to teraz nenosi mat tolko deti😉 ist na interupciu tiez som veriaca ...

admet
17. júl 2017

@morningcoffee1 to je v poriadku, ze svoju vieru berie vazne. Dnes si kazdy robi co chce, moralka v spolocnosti je na bode mrazu. Ale jej nutenie viery druhym nie je v poriadku. Ako na teba posobi knaz, ku ktoremu chodi? Mozno by nebolo na skodu sa s nim otvorene porozpravat, nech tvojej sestre dohovori ako sa ma spravat k druhym...

cecilia68
17. júl 2017

@morningcoffee1 Škoda, že ešte nenatrafila na takého brutálne zarytého ateistu...ten by jej tak "naložil" , žeby sa z toho nespamätala do konca svojho života 😝 Možno ozaj potrebuje len taký verbálny preplesk, aby pochopila, že sa nedáš stále buzerovať, ale máš aj svoj názor, a nebudeš stále len ustupovať😨

mata223
17. júl 2017

Kolko ma sestra rokou? Ak to nie je tajomstvo....

morningcoffee1
autor
17. júl 2017

@zajkula62 suhlasim. Dnes si nemozu prist na meno.

morningcoffee1
autor
17. júl 2017

@mata223 dufam, ze sa nenahnevas,ale zistila som, ze je tu par ludi z nasho mesta. Uz som beztak toho prezradila o svojej rodine dost, a na zaklade toho by nas tu mohol aj niekto identifikovat. Sestra a jej syn by mi to neodpustili, su to velmi citlive informacie. Preto ani nemam fotku svojej rodiny v profile, lebo v nasom meste babky prahnu po senzaciach. 😅 prezradim len tolko, ze je v strednom veku. Dobru noc

germaniawerks
17. júl 2017

@morningcoffee1 že babky z môjho mesta prahnú po senzáciách skoro som sa posral od strachu

erikavesela
17. júl 2017

@admet prosim ta, co je chvalyhodne na tom, ze niekto je ovcou?....to akoze my neveriaci alebo ateisti nevedieme chvalyhodny zivot?....dovolim si povedat, ze vacsina z vas veriacich su obycajny pokrytci a to ja za chvalyhodne nepovazujem....milujem taketo reci....sorry, ale sudit niekoho, niekomu nieco vnucovat atd.nie je podla mna chvalyhodne...ja osobne za chvalyhodne povazujem napr. povedanie si a obhajenie si vlastneho nazoru, bez toho aby som si to musela niekde precitat

savanas
17. júl 2017

Ahoj morningcoffee1.
Mať vo svojej blízkosti fanatika, je nie vždy jednoduché.
Ja osobne som bol náboženským fanatikom.
Najprv viery, v ktorej som bol vychovávaný. Potom s príchuťou viacerých náboženstiev.
Ale snažil som sa mať toleranciou voči okoliu. Bol som prísny len na seba, kvôli životným situáciám.
Život ma riadne zmlátil, pokým som si uvedomil, kto vlastne som.
V dnešnej dobe ja sám sa vyhýbam fanatikom, alebo mám pred nimi veľký rešpekt. A podľa úrovne ich presvedčenia ich len počúvam.
Môžeš si naštudovať Bibliu dokonale z rôznych uhlov, ale fanatika najviac záujme milujúce srdce, ktoré dokáže doviesť fanatika k hanbe so seba samého. Je to niekedy dlhá cesta k pochopeniu a prijatiu tak ako peknej časti seba samého, tak aj tej nepeknej častí seba samého.
Slnko svieti na každého z nás rovnako, no každý z nás ho vníma rôzne.
Mnohý tu napísali veľa pekných, logických vecí, alebo skúseností.
Ale aj ja sám potrebujem dobrovoľné chcieť s úctou prijať ich pohľad a vďaka ním vlastne mať možnosť spoznať tento svet ešte krajšie.
Veľa krát sa hovoria slová tak jednoducho, ale praktizujú niekedy s takmer krvavým potom.
V tom sme každý jeden tak jedinečný, že vieme byť aj nenahraditeľným zmysluplným prínosom navzájom.

admet
18. júl 2017

@erikavesela co je chvalyhodne na tvojom spravani? Hned prva veta urazka. Povedat svoj nazor na hocico bez toho, aby si si nieco nastudovala? To hranici s tliachanim.
PS; dobry psycholog ti moze pomoct pri rieseni komplexov rozneho druhu 😉

zuzitko74
18. júl 2017

@admet Keďže nemáš naštudovaný duševný stav diskutujúcej erikavesela, posledná veta tvojho komentu hraničí s tliachaním.

Uplatňujem tvoju logiku a tvoj spôsob vyjadrovania.

erikavesela
Odpoveď bola odstránená